Dette gir grunn til norsk optimisme før VM

Tommy Kristiansen leder Get-ligaen i power-play-mål. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Anført av krigeren Tommy Kristiansen markerer norske spillere seg mer i power-play enn før.

Tommy Kristiansen leder Get-ligaen i antall power-play-mål. Spartas nummer 91 har scoret 11 ganger mens sarpingene har vært i overtall på isen. Det er ett mål mer enn Get-ligaens poengkonge, Rasmus Ahlholm i Vålerenga.

Vi skal se nærmere på hvordan Tommy Kristiansen scorer målene sine lenger ned. Du vil nok ikke bli overrasket.

Forrige sesong var det bare to nordmenn blant de ti beste målscorerne i overtallsspill i den norske eliteserien. Det norske landslaget har lenge slitt i akkurat denne fasen av spillet, og forklaringen kan i stor grad tilskrives manglende erfaring.

Mange norske spillere har for lite trening i å spille i overtall.

Gode alternativer i Norge
Nå ser vi en positiv utvikling her. Tommy Kristiansen har lenge vært en nyttig spiller i overtall, med sin fysiske styrke og evne til å krige foran motstandernes keepere. Vi kjenner også til hvor giftig Tobias Lindström i Vålerenga er.

Jacob Lundell Noer er imidlertid ny i denne sammenhengen. Den unge Lillehammer-senteren ble kåret til årets nykommer i Get-ligaen forrige sesong, men vi må likevel kunne si at denne sesongen er hans definitive gjennombrudd.

Lundell Noer har gjort 30 poeng på 34 matcher og hele 19 mål. Ni av dem har kommet i power-play.

Både Tommy Kristiansen og Jacob Lundell Noer er interessante for landslagssjef Petter Thoresen med tanke på VM. Deres kvaliteter i overtallsspill bør veie positivt.

Ekstra interessant blir det kanskje av at de to har komplementære spisskompetanser.

Se bare på hvordan Tommy Kristiansen scorer sine power-play-mål:

Bilder fra TV2sumo.no
Bilder fra TV2sumo.no

Sparta-profilen har sin styrke foran mål, der han både kan score på både returer og styringer. Hvis vi ser på hvordan Jacob Lundell Noer scorer i power-play, ser vi noe helt annet:

Bilder fra TV2sumo.no
Bilder fra TV2sumo.no

Mens Kristiansen kriger foran mål, sniker Lundell Noer seg inn fra venstre og bruker det giftige håndleddsskuddet sitt.

I Vålerengas Stefan Espeland har Thoresen også en skikkelig quarterback til disposisjon. Espeland har scoret sju mål fra blålinja, og i tillegg bidratt med assist på 20 andre power-play-mål. Hans 27 poeng i overtall er suverent mest i Get-ligaen. Også her er svenske Ahlholm nummer to – med 21 poeng.

Den femte nordmannen på topp 10-lista i power-play-mål, er Anders Tangen Henriksen fra Ringerike Panthers. Han har scoret sju av sine elleve mål i overtall. Han er også giftig fra samme posisjon som Lundell Noer, men velger i større grad direkteskudd enn håndleddsskudd.

Vi skal heller ikke glemme at Patrick Thoresen er i Get-ligaen. Han har faktisk bare gjort tre av sine 21 mål i power-play, men er jo en selvskreven kandidat når vi kommer til VM i Bratislava. På backsiden har Johannes Johannessen gjort 12 power-play-assists for Stavanger Oilers, noe som er nok til delt sjetteplass i assistligaen når det gjelder power-play.

Get-ligaen kan altså by på seks gode kandidater til det norske power-play-oppstillingen i VM.

Blandede power-play-erfaringer utenlands
Petter Thoresen har selvsagt flere spillere å velge blant, så det er ikke gitt at vi får se mange spillere fra Get-ligaen i det norske power-playet i VM.

I den svenske eliteserien har vi eksempelvis Michael Haga, som er den spilleren i Mora med flest poeng i overtall (ett mål og sju assists), samt Mathis Olimb i Skellefteå AIK.

Haga har gjort 21 poeng på 37 kamper for sitt lag, som kjemper i bunnsjiktet av SHL, mens Olimb sitter med 20 poeng på 37 matcher for et lag som ligger midt på tabellen, men faktisk bare er fem poeng bak andreplassen. Landslagsveteranen har bare scoret fire mål denne sesongen, hvorav to er kommet i power-play.

Alexander Reichenberg gjorde fire power-play-poeng (alle assists) på ti kamper for Lillehammer denne sesongen, før han reiste videre til SHL. I Färjestad får han langt mindre istid, enn så lenge.

En annen aktuell kandidat til overtallsspill for Norge i VM, finner vi Allsvenskan. Der er Thomas Valkvæ-Olsen inne blant topp 20 i poengligaen med 30 poeng på 38 kamper. Tre av hans 16 mål har kommet i power-play.

Lenger sør i Europa har vi Sondre Olden i Vienna Capitals, som har gjort 38 poeng på 36 kamper denne sesongen, samt Mathias Trettenes i Krefeld Pinguine og Ken André Olimb i Düsseldorfer EG i Tyskland. Olimb har levert 27 poeng på 41 kamper, mens Trettenes står med åtte poeng.

Landslagsveteranen Jonas Holøs har gjort 12 poeng på 37 kamper for Fribourg-Gottéron i sveitsiske NLA. En annen backveteran, Alexander Bonsaksen, spiller en defensiv rolle i finske KooKoo og har bare gjort fire assists på 41 kamper.

Mats Zuccarello er selvskreven i et norsk overtallsspill dersom han er tilgjengelig for VM, men det er usikkert om han blir det. Han har gjort 24 poeng på 35 kamper, inkludert 11 poeng i overtall, denne sesongen.

31-åringen ryktes å være på vei bort fra New York Rangers og vil sannsynligvis havne i et topplag. Ettersom VM starter såpass sent som 10. mai, er det likevel håp om å få hentet nummer 36 til Bratislava så lenge klubblaget hans ikke når helt til semifinale i NHL-sluttspillet.

Andreas Martinsen har knapt fått prøve seg i power-play denne sesongen. Han gjorde ett mål og fire poeng for Chicago Blackhawks i NHL før han ble sendt ned til AHL, der det så langt har blitt null mål og tre assists på ni kamper for Rockford IceHogs. Martinsen spiller trolig VM så lenge Rockford ikke går lenger enn maks første runde av AHL-sluttspillet.

Vi skal heller ikke glemme Mathias Emilio Pettersen, som leverer sensasjonelt godt spill i en liga som er bedre enn mange sannsynligvis er klar over. 18-åringen har gjort ni power-play-poeng og 22 poeng totalt på 23 kamper for Denver Pioneers i collegeligaen NCHC i USA.

Ludvig Hoff, som allerede har landslagserfaring, spiller også collegehockey i USA. Han har gjort ett power-play-mål for University of North Dakota og sitter med totalt sju poeng på 20 kamper.

Valgmulighetene for Petter Thoresen er mange, som vi ser. Og denne gang ser noen av de beste alternativene ut til å spille i Get-ligaen.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar