Dette lærte vi av dramaet i Stavanger

Jacob Lagace jubler under ishockeykampen mellom Stavanger Oilers og Vålerenga i DNB arena i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Vålerenga var 47 sekunder unna å avgjøre Get-ligaen. Her er vår oppsummering og våre tanker etter storkampen i Stavanger.

Jacob Lagace kriget inn 2-2 etter at Stavanger Oilers i desperasjon hadde tatt ut keeper Henrik Holm for en ekstra utespiller. Det var bare 47 sekunder igjen da utligningen kom.

Den ekstremt underholdende toppmatchen ble avgjort da Markus Søberg (23) satte inn et straffemål mot storebror Steffen Søberg (25) i den niende omgangen av straffekonkurransen.

Bilder fra TV2sumo.no

Lillebror Søberg sørget dermed for 3-2-seier til Stavanger Oilers, for jubel blant hjemmefansen i en stappfull DNB Arena og for at det fortsatt er spenning i kampen om seriemesterskapet i Get-ligaen.

Vålerenga så en stund ut til å ha avgjort gullkampen. Tobias Lindström ga gjestene ledelsen i første periode, assistert av Martin Røymark og Daniel Sørvik.

Stephan Vigier utlignet til 1-1 etter forarbeid av Mario Lucia og Markus Søberg snaut midtveis i midtperioden, før Stefan Espeland scoret i et overtallsspill da rundt sju minutter gjensto av ordinær tid. Rasmus Ahlholm og Kalle Ekelund fikk assistene på 1-2-målet.

Dette lærte vi av den dramatiske toppkampen:

Stefan Espeland er en power-play-maskin
26 av hans 50 poeng har kommet mens Vålerenga har én spiller mer på isen. I denne matchen dirigerte han osloklubbens overtall som Eivind Gullberg Jensen i statsoperaen i Wien. Til slutt endte det opp med at han skjøt pucken i mål selv. Dette var hans sjette scoring i overtall denne sesongen. Han har til sammenligning bare to mål i spill fem mot fem.

Bilder fra TV2sumo.no

Spillerinvesteringer kan lønne seg
Utligningsmålet til 2-2 ble som nevnt satt inn av Jacob Lagace. Assistene kom fra Patrick Ulriksen og Stephan Vigier. Alle tre er nye i Oilers denne sesongen og ble hentet inn for å hjelpe stavangerlaget tilbake til topps. Det kan hende de lykkes.

Steffen Søberg er menneskelig umenneskelig
Vålerenga-keeperen reddet 44 av 46 skudd og reddet de fleste straffene, men tabbet seg også ut i andre periode og gjorde det mulig for Oilers å utligne til 1-1.

Bilder fra TV2sumo.no

Markus Søberg nærmer seg personlig rekord
Litt i det stille har lillebror Søberg en god sesong. Han har gjort poeng i seks av sine sju siste kamper. På 38 kamper har han levert 27 poeng og står med sterke +23 i pluss/minus. Hans bestenoteringer i Get-ligaen er 28 poeng og +20. Forrige sesong endte han med 18 poeng og -4.

Poengkongene suser videre
Det ble «bare» en assist for Get-ligaens poengkonge Rasmus Ahlholm i denne kampen. Han har gjort poeng i 13 av de 14 siste kampene han har spilt. Tobias Lindström scoret ett mål og har gjort poeng i åtte strake kamper, mens poengrekken er seks kamper lang for Stefan Espeland.

Ketchupeffekt i vente for Lucia?
Situasjonen er annerledes i Stavanger Oilers. Der er det ingen poengmaskiner av samme kaliber som Vålerenga har. Etter fem kamper på rad uten poeng, har Stephan Vigier nå gjort tre poeng på sine to siste kamper. Mario Lucia er interessant, i så måte. Han er den spilleren det var naturlig å ha størst forventninger til foran sesongen, ettersom han etter alt å dømme var den som var nærmest spill i NHL for et år siden. Lucia har gjort poeng i 23 av 38 kamper, men bortsett fra en trepoengskamp mot bunnlaget Ringerike Panthers, har han kun gjort ett eller to poeng i alle disse kampene. Det er ikke utenkelig at det plutselig løsner skikkelig for amerikaneren.

Mario Lucia. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Morley nærmer seg comeback
David Morley er ute med skade – han ville kanskje ha vært nærmest Vålerenga-trioen i poengligaen. Han har ikke spilt siden 6. desember på grunn av et kragebeinsbrudd.

– Jeg begynte på skøyter igjen denne uka, men har ikke trent med laget ennå. Jeg skal ha en viktig røntgenundersøkelse på onsdag, som vil fortelle meg hvor nærme eller langt unna jeg er fra å returnere, men jeg vil tro at en gang mellom kampen 14. februar og sluttspillet er sannsynlig, sier Morley til Nitten.no.

Det er lite som skiller topplagene
Fire av fem matcher mellom Stavanger Oilers og Vålerenga denne sesongen har endt med ettmålsseier. I den femte kampen skilte det bare ett mål fram til Phil Lane satte inn 3-1 for Oilers i tomt mål etter at Vålerenga hadde tatt ut keeperen. I kampene hvor Storhamar er involvert, har det svingt litt mer. Noe annet er nesten umulig.

Storhamar har ikke gitt opp håpet
– Det er kult med en åpen historie. Det er min absolutte overbevisning at det blir et race hele veien fram. Selvsagt har plasseringen betydning, men det er langt ifra avgjørende. Vi har sagt at det er 48 runder som teller, og kan bare fokusere på det vi selv kan påvirke – vår egen prestasjon, sier Storhamars trener Fredrik Söderström til Nitten.no.

Sliding doors
Du har sett filmen? Hvis Vålerenga hadde holdt buret rent det siste minuttet av ordinær tid, hadde Roy Johansens lag nå kost seg med 88 poeng og hatt en distanse på ni poeng ned til Stavanger Oilers og ti poeng ned til Storhamar.

Vålerenga hadde i så fall hatt et poengsnitt per kamp på 2,21 og holdt kurs mot 110 poeng med 2,21 poeng i gjennomsnittlig uttelling i de siste ti kampene også. Stavanger Oilers ville ha ligget an til 100 poeng og Storhamar til 98. Nå sitter Vålerenga i stedet med 86 poeng, mens Oilers er fem poeng bak og Storhamar åtte.

Det er to vidt forskjellige verdener. Vålerenga har fortsatt skjebnen i egne hender, selvsagt.

Nøkkeldato
Torsdag 14. februar kan vi få en meget interessant kveld. Da skal Stavanger Oilers møte Storhamar i DNB Arena, mens Vålerenga spiller borte mot Lillehammer samme dag. Hvis disse tre topplagene vinner alle kampene sine fram til denne dagen, kommer Vålerenga til 14. februar med 92 poeng, Stavanger med 90 og Storhamar med 87. Hvis Storhamar og Lillehammer vinner i ordinær tid på valentinsdagen, skiller det bare to poeng mellom de tre topplagene. På den annen side kan Oilers overta tabelltoppen med seier i ordinær tid.

Merk dere også datoene 21. og 26. februar. Den 21. februar får Vålerenga besøk av Storhamar i Oslo, og fem dager senere kommer Stavanger Oilers til Furuset Forum.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar