Dette lærte vi av kamp 3 i Stanley Cup-finalen

Alexander Ovetsjkin stuper fram for å styre pucken i mål til 1-0 for Washington. Foto: Amber Searls / Reuters / NTB scanpix
Alexander Ovetsjkin stuper fram for å styre pucken i mål til 1-0 for Washington. Foto: Amber Searls / Reuters / NTB scanpix

Det som tidligere fremsto som den største svakheten i Washington Capitals, fremstår nå som lagets fremste styrke.

WASHINGTON – VEGAS 3-1 (2-1 I SEIRER):

NEW YORK (Nitten.no): Washington Capitals er nå bare to seirer fra å gjøre noe kun ett lag har gjort tidligere i NHLs historie: Vinne Stanley Cup til tross for at man har ligget under i alle fire runder.

1991-utgaven av Pittsburgh Penguins er det hittil eneste laget som har klart dette.

Washington Capitals lå under 0-1 mot Vegas Golden Knights, men leder nå 2-1 i best-av-sju-serien og kan dermed sikre seg Stanley Cup for første gang i klubbens historie med seier i to av de potensielt fire kampene som gjenstår.

Første gang for Vegas

Natt til søndag var det kaptein Alexander Ovetsjkin som ga Washington ledelsen 1-0. Målet kom tidlig i andre periode, etter at hjemmelaget hadde bombardert målet til Vegas Golden Knights i et intenst angrep. Til slutt klarte ikke Marc-Andre Fleury lenger å stå imot.

Det var «The Usual Suspects» som sto bak Ovetsjkins 14. sluttspillscoring for året. John Carlson noterte seg for sin 14. assist, mens Jevgenij Kuznetsov registrerte sin 15.

Det var lenge tvilsomt om Kuznetsov kunne spille matchen, etter at han forlot kamp to med noe som så ut til å være en skulderskade, men russeren følte seg frisk nok til å spille. Og det var selvsagt viktig for Washington Capitals å ha sin beste poengplukker i sluttspillet på plass.

Nå er nyfødte Vegas Golden Knights i en situasjon laget aldri har vært i. Nevadalaget har nemlig ikke tapt to sluttspillkamper på rad før. Det skal bli interessant å se hvordan Gerard Gallants menn responderer i kamp fire.

Washington Capitals fremstår også som et lag i ukjent territorium, men med positivt fortegn. Tidligere utgaver av Caps har virket mentalt svake, eller iallfall et stykke unna å være mentalt sterke, men 2018-versjonen ser ikke ut til å la seg stresse av noe. Utspilt i lange perioder av kampene? Det gjør ingenting. De scorer på en kontring. Peprer motstandernes keeper uten å få scoring? Det spiller ingen rolle, de skaper bare en sjanse til.

2-0-målet til Jevgenij Kuznetsov var enda et eksempel på hovedstadsklubbens dødelige kontringer. Jay Beagle førte pucken framover etter en gjenvinning i egen sone, spilte den videre til Kuznetsov idet de ankom offensiv blålinje, mens russeren uten å nøle skjøt pucken i det populære rommet mellom keeperens beinbeskytter og arm.

Enkel avgjørelse

Marc-Andre Fleury ble satt på flere prøver i første periode, men besto alle. Veterankeeperen, som har vunnet Stanley Cup de to siste årene, måtte dog få litt hjelp av årvåkne dommere.

5,04 minutter ut i første periode satte Washington Capitals pucken i mål, men det skjedde ved hjelp av at Devante Smith-Pelley kjørte baken sin inn i hodet på Fleury. Det ble derfor dømt to minutters utvisning på Capitals-veteranen i stedet for scoring for hjemmelaget.

Denne sesongen har vi sett utallige kontroversielle dommeravgjørelser på grunn av obstruksjon av keeper, men dette tilfellet var så åpenbart at selv Washingtons trener Barry Trotz beskrev beslutningen som riktig.

Tidlig i andre periode måtte altså Fleury likevel plukke pucken ut av nettet.

Lagene fortsatte å skape store sjanser i midtperioden. Ryan Reaves hadde åpent mål for Golden Knights, men bommet på pucken. T.J. Oshie hadde åpent mål for Capitals, men ble hindret av Shea Theodore. Oshie var nær noen få minutter senere også, da han styrte et skudd fra John Carlson i stolpen og ut.

Oshie hadde et skudd i stolpen i tredje periode også, faktisk. Det kunne ha blitt vanskelig for den tidligere St. Louis Blues-spilleren å få sove denne helgen hvis ikke Washington hadde vunnet denne matchen.

Megatabber

Vegas Golden Knights reduserte til 1-2 med betydelig hjelp av Capitals-keeper Braden Holtby. Kanadieren hadde spilt en meget god kamp fram til han gikk bak sitt eget bur for å stoppe pucken og spilte den ut foran sitt eget mål. Pierre-Edouard Bellemare var så vidt borti pucken med kølleskaftet sitt, og den lille berøringen var nok til at pucken la seg pent til rette for Tomas Nosek, som dermed kunne styre den inn i åpent mål.

Dette var for øvrig Noseks tredje scoring på to kamper. Han har fått for vane å score mål i viktige matcher. Tsjekkeren scoret også seiersmålet i kamp 1 av Calder Cup-finalen i AHL i fjor.

Men så var det dette med mental styrke, da. Det Washington Capitals omsider har klart å tilegne seg, etter at laget i årevis har vært blant NHLs aller beste lag og likevel feile i sluttspillet.

Det skader vel heller ikke å ha litt flaks, om vi skal være ærlige.

Shea Theodore kommer neppe til å sove godt. Han hostet bort pucken til Jay Beagle i egen sone med drøyt seks minutter igjen å spille, mens Vegas jaktet på en utligning. Beagle spilte pucken videre til Devante Smith-Pelley, som satte den forbi Fleury og i mål til 3-1.

Washington Capitals vant dermed sin første hjemmekamp og leder 2-1 i seirer før deres andre hjemmekamp, som spilles natt til tirsdag.

Marc-Andre Fleury storspilte for Vegas igjen. Foto: Bruce Bennett / Reuters / NTB scanpix
Marc-Andre Fleury storspilte for Vegas igjen. Foto: Bruce Bennett / Reuters / NTB scanpix

 

Ti tanker om dag tre av Stanley Cup-finalen:

1. Vinneren av kamp tre i finaler som har stått 1-1, har historisk sett vunnet Stanley Cup 77,8 prosent av gangene siden best-av-sju-serier ble innført i 1939. I de tre siste finalene som har stått 1-1, har imidlertid det laget som havnet under 1-2 til slutt løftet trofeet i triumf. Tampa Bay Lightning gjorde det i 2004, og Chicago Blackhawks gjorde det både i 2013 og 2015. Årets Washington-lag har ligget under 0-2 mot Columbus Blue Jackets i første runde, 0-1 mot Pittsburgh i andre runde og 2-3 mot Tampa Bay Lightning i semifinalen.

2. Alexander Ovetsjkin fremstår mer som en lagspiller enn tidligere, synes jeg. Det er imponerende at han spiller bedre defensivt uten at det redusere målproduksjonen. Slår man sammen hans 49 mål i grunnserien og 14 i sluttspillet, har han flere mål denne sesongen (63) enn han har hatt i noen sesonger siden 2008/09-sesongen, da han scoret til sammen 67 mål (56 i grunnserien og 11 i sluttspillet).

3. Marc-Andre Fleury kan på ingen måte lastes for dette tapet. Tvert imot kunne Washington lett ha scoret langt flere mål. Få keepere kan varte opp med de samme kvalitetsredningene som Fleury serverte i denne matchen. Han er fremdeles min kandidat til Conn Smythe Trophy som sluttspillets viktigste spiller.

4. Den forrige spilleren som ble tildelt Conn Smythe Trophy uten å vinne Stanley Cup, var Anaheim-keeper Jean-Sebastien Giguere i 2003. Han ble da den femte spilleren i historien som har fått trofeet uten å vinne Lord Stanleys bøtte.

5. NHL er i det hele tatt ikke så flinke til dette med å dele ut personlige trofeer. Eksempler: Du kan i praksis ikke bli nominert til Selke Trophy som beste defensive back eller Norris Trophy som beste back uten å ha blitt nevnt i diskusjonen tidligere sesonger. Og Mike Sullivan, som ledet Pittsburgh Penguins til Stanley Cup-seier to år på rad og først tapte en sluttspillrunde med Penguins nå i 2018, har ikke engang fått en nominasjon til Jack Adams Award, som tildeles årets trener.

6. Stanley Cup-sluttspillet i 2018 har det høyeste målsnittet siden 2010, da det ble scoret 6,0 mål per kamp. Gjennomsnittet i 2018 er 5,9. 477 mål på 81 kamper før denne.

7. Jonathan Marchessaults suksess i Vegas Golden Knights er ingen tilfeldighet. 27-åringen er en fantastisk ishockeyspiller. Han sto bak mye av det Vegas skapte i kamp tre.

8. En spiller som ikke får nevneverdig oppmerksomhet i Vegas-laget, er backen Luca Sbisa. Den italienskfødte sveitseren er blitt 28 år gammel og har ikke fått den karrieren man spådde da han ble draftet i første runde i 2008 av Philadelphia Flyers, men han har gjort en anstendig jobb for Vegas i dette sluttspillet. Han er nok ikke blant lagets fem beste backer, men han holder mål.

9. Dette føles litt dumt å si, ettersom Washington Capitals leder 2-1 i finalen av årets sluttspill, men jeg er fortsatt ikke sikker på at Washington er blant de to beste lagene i NHL. De spiller med god struktur og er ekstremt effektive på kontringer, de har en rekke klassespillere, men virker ikke å ha den samme evnen til å fullstendig dominere matcher som eksempelvis Tampa Bay Lightning har. Det er likevel ingenting å utsette på at Washington er i finalen, eller på at laget leder finalen. Det står ikke noe i ishockeyens regelverk om at man må dominere spillemessig for å vinne.

10. Vi avslutter med noe som er delvis «off-topic» her. Min favorittpodkast er «Revisionist History» med forfatteren Malcolm Gladwell, som er en vidunderlig historieforteller. I en fersk episode går han til angrep på amerikansk fotball, men det kunne like gjerne ha vært ishockey. Og han har et ekstremt viktig poeng. Du kan høre episoden her.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar