Dette lærte vi av kamp 4 i Stanley Cup-finalen

Jevgenij Kuznetsov og Tom Wilson jubler for scoring for Washington Capitals. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix
Jevgenij Kuznetsov og Tom Wilson jubler for scoring for Washington Capitals. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix

James Neal kunne gitt Vegas en drømmeåpning på den fjerde finalekampen, men bommet på åpent mål. Et kvarter senere sto det 0-3.

WASHINGTON – VEGAS 6-2 (3-1 I KAMPER):

NEW YORK (Nitten.no): Kampens første gigantiske målsjanse, og da mener vi en fire ganger seks fot stor målsjanse, fikk James Neal i et overtallsspill fem minutter inn i matchen, da Erik Haula spilte ham fri for blankt mål. Neal valgte å ikke skyte på direkten, men dempet i stedet pucken, brukte tid – og bommet. Neal satte pucken i stolpen, selv om Braden Holtby var utspilt og langt til side for målet.

Det er slike episoder som kan gi en trener hjerteinfarkt.

Det er slike episoder som kan tape kamper.

Tre raske mål avgjorde

Fem minutter senere satte T.J. Oshie inn 1-0 for Washington Capitals mens hjemmelaget spilte i overtall. Han fikk også servert et åpent mål, men måtte først dempe den sprettende pucken med beina, i fart, før han kunne sende pucken på reisen til mål.

Tom Wilson økte til 2-0 mot slutten av første periode, etter et fint samspill med Jevgenij Kuznetsov, som bør være en god kandidat til Conn Smythe Trophy dersom NHL skal insistere på å ikke gi det til sluttspillets viktigste spiller, som i år har vært Marc-Andre Fleury.

Devante Smith-Pelley satte inn 3-0 med en utsøkt avslutning opp i nettaket med 20 sekunder igjen av åpningsperioden. Hjemmefansen trodde knapt det de fikk se, men slapp jubelen løs uansett.

James Neal jublet ikke idet han tuslet inn i garderoben etter 20 minutters spill.

Her er tre gif-er fra første periode:

Vegas fortsatte å ha et spillemessig overtak uten uttelling i andre periode. 32,40 minutter ut i matchen hadde Vegas registrert tre stolpeskudd og ledet 13-10 i sjanser.

Kampens fjerde mål kom likevel også til Washington Capitals, mens James Neal satt utvist. John Carlson fikk låne kontoret til Alex Ovetsjkin og stemplet inn 4-0. Hjemmelaget hadde scoret på to av to overtall og vist seg like nådeløst som avertert.

 

Målrik avslutning

45,43 minutter ut i matchen klarte omsider Vegas Golden Knights å få pucken både forbi Braden Holtby og inn i nettmaskene. Og da var det faktisk James Neal som gjorde det, i et overtallsspill for bortelaget.

 

Reilly Smith fulgte opp med en fin backhandscoring etter en flott pasning fra Jonathan Marchessault med rundt sju og et halvt minutt igjen av tredje periode.

Det økte nok spenningsnivået hos nervøse hjemmefans i Washington, men Michal Kempny ga Capitals ro i sjelen med sin 5-2-scoring et drøyt minutt etterpå. Kempny ble for øvrig nydelig spilt fri av Nicklas Bäckström.

Brayden McNabb satte inn en stygg krysstakling i ryggen på T.J. Oshie med 2,16 minutter igjen av kampen, en takling som sendte amerikaneren med ansiktet først inn i vantet. Det førte til et kjøkkenmøte mellom de to lagenes spillere, der Oshie og Deryk Engelland pådro seg personlige straffer.

Det var fryktelig stygt av McNabb, men dommerne må ta sin del av ansvaret for at Vegas-backen tok ut sin frustrasjon på den måten, ettersom de unnlot å dømme på en rekke opplagte forseelser gjennom hele kampen.

I overtallet som fulgte, satte Brett Connolly inn 6-2 for Washington Capitals.

I gjevt selskap

Kuznetsov noterte seg for sin fjerde assist i kampen gjennom 6-2-målet. Den 26 år gamle russeren er nå oppe i 31 poeng i årets sluttspill, på bare 23 kamper. Han ble den 21. spilleren i historien som har nådd 30-poengsgrensen (Wayne Grezky gjorde det seks ganger).

26-åringen leder nå poengligaen i sluttspillet fem poeng foran sin landsmann og lagkamerat Alex Ovetsjkin.

Sergej Fedorov og Jevgenij Malkin er de to eneste russiskfødte spillerne i historien som har vunnet sluttspillets poengliga. Fedorov ble førstemann i 1995, med Detroit Red Wings, mens Malkin gjorde det både i 2009 og 2017 for Pittsburgh Penguins.

Malkin har oppnådd flest poeng på ett sluttspill siden tusenårskiftet, med sine 36 i 2008/09. Sidney Crosby (31 i 2009), Daniel Briere (30 i 2010) og Logan Couture (30 i 2016) er de eneste andre som har passert 30 sluttspillpoeng siden år 2000.

Jevgenij Kuznetsov har gjort 23 mål og 59 poeng på sine 41 siste kamper for Washington. Han endte grunnserien med 83 poeng.

Washington-fansen stilte i klubbfargene og ble belønnet med seier. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix
Washington-fansen stilte i klubbfargene og ble belønnet med seier. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix

Ti tanker om dag fire av Stanley Cup-finalen:

1. Begge disse lagene liker seg bra på bortebane. Washington seks seirer og fem tap på hjemmeis i sluttspillet, samtidig som laget har vunnet ni av tolv bortekamper. Vegas har vunnet seks av ti bortekamper, men liker seg enda bedre hjemme, med seier i sju av ni hjemmekamper.

2. Det er fascinerende hvor forskjellig trenere kan vurdere en spiller. Ryan Reaves ble tradet fra Pittsburgh Penguins til Vegas Golden Knights fordi trener Mike Sullivan ikke ville gi ham istid. Reaves spilte ofte 4-6 minutter per kamp i Penguins. Under Gerard Gallant i Vegas har Reaves i gjennomsnitt over 8 minutter per kamp i finaleserien.

3. For en ishockeyspiller handler det ofte om nettopp det å få sjansen i gode situasjoner. Jeg er for tiden involvert i en fantasiliga-oppstart med 32 lag, hvor alle skal drafte 23 spillere hver. Basert på hans ferdigheter, ville jeg plassert Christian Djoos ganske høyt på listen min, men ettersom hans muligheter i overtallsspill kommer til å være begrenset så lenge Alexander Ovetsjkin styrer det fra kontoret sitt, lå jeg unna ham. Djoos liker seg best i akkurat samme posisjon. Han har bare ett poeng på 21 kamper i årets sluttspill. I en bedre situasjon ville det ikke overrasket meg om han hadde produsert nærmere 10 poeng.

4. Det er forresten hockeyfeber i Washington også, om noen skulle være i tvil.

5. En spiller jeg alltid har hatt stor tro på, er backen Shea Theodore. De siste kampene har han ikke imponert. Mange av sjansene til Capitals har kommet etter slurvete pasningsspill og svakt forsvarsspill fra Theodore. Jeg er ikke sikker på at det er finalenerver, egentlig, for hadde en hel del av dette i grunnserien også. Den dagen han blir kvitt disse unotene, blir han en stjerne.

6. Dømmingen fortsetter å være elendig, slik den pleier å være i sluttspillet. Enkelte paragrafer i regelboka ignoreres bevisst av dommerne, som i kamp fire var Chris Rooney og Kelly Sutherland, som hadde med seg Derek Amell og Greg Devorski som linjemenn. Heldigvis går den ikke bevisst utover den ene eller det andre laget. Det er bare snakk om å unngå å blåse med mindre det er helt nødvendig.

7. Teorien er at man ikke skal påvirke kamputfallet, men den teorien er hullete, ettersom dette reduserer effektiviteten til spillere med størst ferdighetsregister. Jeg gjentar at jeg ikke tror dette har påvirket kamputfallet i noen av finalene.

8. Matt Niskanen spilte fire sesonger for Pittsburgh Penguins før han kom til Washington Capitals, men disse fire sesongene kom under tørketiden der. Niskanen kom til Pens etter at laget vant Stanley Cup i 2009 og reiste videre før triumfene i 2016 og 2017. Det må være irriterende for 31-åringen, men nå er han bare én seier unna å få sitt eget navn på verdens flotteste pokal.

9. Jevgenij Kuznetsov ble tatt med 26.-valget i første runde av draften i 2010. Det kan muligens irritere noen speider rundt omkring i NHL i dag. Florida Panthers valgte Erik Gudbranson med valg nummer 3, Tampa Bay Lightning gikk for Brett Connolly med nummer 6, New York Rangers satset på Dylan McIlrath med nummer 10, Arizona Coyotes investerte sitt 13.-valg i Brandon Gormley og Montreal Canadiens gikk for Jarred Tinordi med valg nummer 22.

10. Wayne Gretzky har rekorden med 47 poeng (på 18 kamper!) i ett sluttspill. Her er listen over spillere som har produsert minst 30 poeng på ett sluttspill (antall ganger bak):
1. Wayne Gretzky 6
2. Mario Lemieux 2
3. Paul Coffey 1
4. Jevgenij Malkin 1
5. Mike Bossy 1
6. Doug Gilmour 1
7. Joe Sakic 1
8. Mark Messier 3
9. Brian Leetch 1
10. Mark Recchi 1
11. Kevin Stevens 1
12. Rick Middleton 1
13. Barry Pederson 1
14. Jari Kurri 2
15. Craig Simpson 1
16. Pavel Bure 1
17. Sidney Crosby 1
18. Al MacInnis 1
19. Daniel Briere 1
20. Logan Couture 1
21. Jevgenij Kutznetsov 1

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar