Dette lærte vi av Stanley Cup-finalen: Sånn ser ekte gledesrus ut!

Nicklas Bäckström og Alexander Ovetsjkin har spilt sammen i elleve år, og Washington Capitals har vært blant ligaens beste lag mesteparten av denne tiden. Nå er de endelig Stanley Cup-vinnere. Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Nicklas Bäckström og Alexander Ovetsjkin har spilt sammen i elleve år, og Washington Capitals har vært blant ligaens beste lag mesteparten av denne tiden. Nå er de endelig Stanley Cup-vinnere. Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix

Stanley Cup-tittelen er deres, for første gang noensinne. Askeladdene fra Las Vegas møtte overmenn til slutt.

VEGAS GK – WASHINGTON 3-4: Vegas Golden Knights er sesongens store vinnerlag i NHL. Det kan ikke være tvil om det. Ligaens nyfødte lag spilte seg på sensasjonelt vis helt fram til finale i kampen om idrettens tøffeste trofé.

Hockeyverdenen lot seg forbløffe. Selv folk som ikke følger med på hockey, lot seg forbløffe. Den første sesongen i historien til Vegas Golden Knights, må kunne kalles en av de største sensasjonene i idrettens historie.

Nå er det likevel sånn i hockey at man helst ikke skal få noe gratis. Man skal jobbe for det man får. Man skal svette for det man får. Man skal blø for det man får i hockey.

Alexander Ovetsjkin har jobbet, svettet og blødd. I mange år. Nicklas Bäckström har jobbet, svettet og blødd i mange år. To av sportens beste utøvere, som i omtrent hele sine karrierer har vært ledestjernene for en av tittelkandidatene, sto foran i køen.

Det var deres tur nå.

– Det er helt utrolig. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er så lykkelig. Jeg er verdens mest lykkelige. Jeg er så glad for lagkameratene mine, for fansen vår, for familien min, sier Ovetsjkin til NBC.

– Det spiller ingen rolle hvordan vi vant eller hva som har skjedd før. Nå har vi vunnet, legger han til.

Washington Capitals vant 4-3 i den femte finalekampen mot Vegas Golden Knights og triumferte dermed med 4-1 i seirer i best-av-sju-serien. Etterpå ble Alexander Ovetsjkin tildelt Conn Smythe Trophy som sluttspillets viktigste spiller.

Og alle som i tidligere år har sagt at Ovetsjkin ikke bryr seg nok om å spille for laget til å kunne vinne Stanley Cup, har gått tomme for argumenter. Ansiktet til Ovetsjkin har lyst vinnervilje gjennom hele sluttspillet. Backcheckingen hans har lyst vinnervilje gjennom hele sluttspillet. Jubelen over lagkameratenes scoringer, har lyst vinnervilje gjennom hele sluttspillet.

Han bryr seg. Og han fortjener dette. Akkurat som Washington Capitals fortjener dette, etter å ha ventet i 44 år.

Alexander Ovetsjkin viser fram pokalen foran Capitals-fansen i T-Mobile Arena. Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Alexander Ovetsjkin viser fram pokalen foran Capitals-fansen i T-Mobile Arena. Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Stanley Cup-vinnerne 2018: Washington Capitals. Foto: Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Eventyret tok slutt for Vegas Golden Knights. Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Eventyret tok slutt for Vegas Golden Knights. Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Washington viste seg som en skikkelig hockeyby under dette sluttspillet. Hjemmearenaen var utsolgt, selv om kampen ble spilt i en annen kant av landet, og tusenvis av fans valgte å se finalekampen sammen utendørs i tillegg. Foto: Brad Mills / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Washington viste seg som en skikkelig hockeyby under dette sluttspillet. Hjemmearenaen var utsolgt, selv om kampen ble spilt i en annen kant av landet, og tusenvis av fans valgte å se finalekampen sammen utendørs i tillegg. Foto: Brad Mills / USA Today / Reuters / NTB scanpix

Fortjent ledelse for Washington

Marc-Andre Fleury vartet opp med flere kvalitetsredninger på stillingen 0-0, blant annet en fenomenal med snapphansken etter en styring fra Jevgenij Kuznetsov tidlig i andre periode.

Washington fikk pucken forbi Fleury til slutt.

Vegas-backen Deryk Engelland fikk en åpning i Capitals’ sone og førte pucken dypt inn. Han kom til skudd fra glimrende posisjon, men pucken endte opp utenfor mål. To kjappe pasninger senere – fra Jevgenij Kuznetsov via Tom Wilson til Jakub Vrana – var Capitals bak Vegas-forsvaret og Vrana kom helt alene med Fleury på den raske kontringen hvor Engelland var utspilt av sin egen bom.

Vranas avslutning kunne ikke Fleury gjøre noe med. Den satt klistret i krysset.

1-0 til bortelaget 6,24 minutter ut i andre periode.

Nate Schmidt utlignet for Vegas Golden Knights noen minutter senere, med et skudd som endret retning i skøyten til Matt Niskanen og fintet ut keeper Braden Holtby.

Capitals svarte med å tvinge fram en utvisning. Brayden McNabb felte Alexander Ovetsjkin med en tripping idet bortelagets kaptein var forbi hjemmelagets forsvar.

Ovetsjkin scoret likevel. I overtallsspillet som fulgte. Nicklas Bäckströms tversoverpasning fram til Ovetsjkin var like delikat som tekstene til Lars Winnerbäck. Avslutningen til Ovetsjkin var like kontant, presis og nådeløs som … vel, som en typisk Ovetsjkin-avslutning.

2-1-målet kom bare 34 sekunder etter at Vegas hadde utlignet.

Vegas Golden Knights ga imidlertid ikke opp. Sensasjonslaget fra Nevada kom tilbake i kampen med en scoring som Washington forsøkte å få annullert for keeperobstruksjon. Braden Holtby ble nok forstyrret av Tomas Tatar, men det var fordi Christian Djoos presset Vegas-spilleren inn i målet hans.

Videodommerne godkjente scoringen, som ble kreditert David Perron for styringen hans av skuddet til Colin Miller. 2-2.

Helt på tampen av andre periode klarte hjemmelagets riddere også å ta ledelsen. Reilly Smith kunne enkelt styre pucken i åpent mål etter at Alex Tuch viste fenomenalt overblikk med en sveipepasning bak ryggen fra til lagkameraten. Både John Carlson og Braden Holtby forflyttet seg for å stanse Tuch og var helt utspilt da det kom en pasning i stedet for et skudd.

3-2 til Vegas med 28 sekunder igjen av midtperioden.

Sluttspillhelten Smith-Pelly

I tredje periode bølget spillet fram og tilbake innledningsvis, men etter hvert klarte Washington å få hjemmelaget på hælene. Det var ikke ufortjent da Devante Smith-Pelly satte inn 3-3 etter ti minutters spill. 25-åringen har vært en av sluttspillets store helter og har faktisk scoret like mange mål på 24 kamper i sluttspillet som han gjorde på 75 kamper i grunnserien – 7.

Les også: Devante Smith-Pelly bør hylles for mer enn scoringene

Snaut tre minutter senere var det Washingtons tur til å ta ledelsen. Brett Connolly kom til skudd, Fleury stanset pucken, men den ble liggende bak ham, mellom beina, og dit var det Lars Eller som rakk først fram. Dansken satte inn 4-3 i tomt bur.

Det potensielt Stanley Cup-vinnende målet.

Stemningen falt noen hakk i T-Mobile Arena da, om enn bare for noen sekunder.

Hjemmelaget byttet ut keeper Fleury med en utespiller med to minutter igjen av matchen, og avsluttet med åpent mål og seks utespillere i et desperat håp om å nekte Washington Capitals å løfte Stanley Cup i Las Vegas.

I Washington var Verizon Center fullstappet av Capitals-fans som så kampen på storskjerm der. Utenfor arenaen i USAs hovedstad var det også tusenvis av fans. De har ventet lenge på å se sitt favorittlag vinne tittelen. I løpet av sin 44-årige eksistens har Capitals bare vært i finalen én gang, for 20 å siden, og da ble det tap 0-4 i kamper for Detroit Red Wings.

Med ett minutt igjen av kampen fikk Bäckström sjansen for åpent mål, men bommet. Det spilte ingen rolle.

Mens Vegas presset som hardest for utligning, var det Lars Eller som klarerte pucken ut av sonen med bare et sekund igjen av kampen. Da ble det klart: Washington Capitals er Stanley Cup-mester i 2018.

For første gang i klubbens historie. For første gang i Alexander Ovetsjkins karriere. For første gang i Nicklas Bäckströms karriere. Ventetiden er over.

Ti tanker om dag fem av Stanley Cup-finalen:

1. John Carlson kommer til å få meget godt betalt når han signerer sin neste kontrakt, en gang i sommer. Han har levert en fenomenal sesong for Washington Capitals, den beste i hans karriere. Samtidig er det verdt å tenke over om man skal gi en gigantisk kontrakt på sju eller åtte år til en spiller som venter til det siste året av kontrakten med å prestere opp mot sitt potensial. Hva skjer med motivasjonen etter at en gigantkontrakt er i boks?

2. En annen Washington-spiller som skal ha ny kontrakt i sommer, er reservekeeper Philipp Grubauer. Det sies at flere klubber er interessert i å gi den 26 år gamle tyskeren sjansen som førstekeeper, deriblant Carolina Hurricanes. Capitals eier rettigheten til Grubauer, så her kan det komme en trade. Grubauer leverte en redningsprosent på 92,3 på 35 matcher i grunnserien.

3. Det er en fryd å se Nicklas Bäckström spille ishockey. Svensken regisserer handlingen som en Martin Scorsese. Elegant og effektivt. Det var minst like gledelig for undertegnede at Bäckström endelig vant Stanley Cup som at Ovetsjkin gjorde det.

4. En av grunnene til at Vegas slet mot Washington Capitals, er at William Karlsson ikke er like effektiv som han var i grunnserien, hvor han scoret 43 mål. Han gjorde bare ett mål og to poeng på de fem finalekampene, etter å ha scoret 43 mål i grunnserien. Svensken er nok ikke helt skadefri.

5. Vegas Golden Knights scoret mål i overtallsspill i alle hjemmekampene og ingen av bortekampene i finaleserien.

6. Alexander Ovetsjkin spilte en meget god kamp. Før dropp provoserte han Marc-Andre Fleury under oppvarmingen, under kampen jobbet han hardt både i forsvar og i angrep, både med og uten puck. Etter 3-3-målet feiret han hemingsløst i spillerbåsen sammen med rekkekameratene Tom Wilson og Jevgenij Kuznetsov i et par sekunder, før han omfavnet dem og sa noen formanende ord i ørene deres – som en kaptein på oppdrag.

7. Lars Eller har spilt karrierens beste hockey i dette sluttspillet. 29-åringen har 18 poeng på 24 kamper. Han har aldri gjort så mye som 0,5 poeng per kamp over en hel grunnserie, bortsett fra da han gjorde 30 poeng på 46 kamper i 2012/13-sesongen.

8. Når du først skal vinne Stanley Cup på bortebane, er selvfølgelig Las Vegas det optimale stedet å gjøre det. Det vil ikke overraske oss om noen av spillerne kommer til å bli værende der i flere dager for å feire dette.

9. Man kan kritisere Washington Capitals for å spille mindre underholdende hockey, men for NHL har denne sesongen vært en eksepsjonell suksess. Et amerikansk lag vant, noe som er bra for TV-interessen, askeladden Vegas Golden Knights brakte nye fans til sporten samtidig som deres suksess førte til at større inntekter for hele ligaen – noe som er hovedårsaken til den ventede økningen av lønnstaket, og en av sportens aller største stjerner vant Stanley Cup og Conn Smythe Trophy for første gang i karrieren. Gary Bettman vil nok gi denne sesongen 100 av 100 oppnåelige poeng.

10. Hva skjer nå med Vegas Golden Knights? Mer av det samme, vil jeg tro. Klubben har lønnsrom til å gjøre flere spennende trekk på overgangsmarkedet i sommer og i tillegg er flere meget lovende, unge spillere på vei opp, som for eksempel Cody Glass. Den lagfølelsen som dagens spillergruppe har, tror jeg likevel at det vil være bortimot umulig å gjenskape.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar