Dette lærte vi under den andre Stanley Cup-finalekampen

Alexander Ovetsjkin følte for å dele sin glede med Vegas-fansen etter 2-1-scoringen. Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / NTB scanpix
Alexander Ovetsjkin følte for å dele sin glede med Vegas-fansen etter 2-1-scoringen. Foto: Stephen R. Sylvanie / USA Today / NTB scanpix

Washington Capitals viste at laget har mental styrke og at Stanley Cup-finalen fortsatt er vidåpen.

VEGAS – WASHINGTON 2-3 (1-1 I SEIRER):

NEW YORK (Nitten.no): Alex Ovetsjkin og lagkameratene reiser hjem til Washington med 1-1 i bagasjen etter en nesten perfekt utført bortekamp i Nevada natt til torsdag. Det kan de første og fremst takke Braden Holtby for.

Vegas Golden Knights gjorde som vanlig i dette sluttspillet: Tok ledelsen. James Neal ble spilt fri av Luca Sbisa og Colin Miller og løftet pucken forbi Braden Holtby etter 7,58 minutters spill av første periode.

Den første assisten burde egentlig registreres på Dimitrij Orlov, som lot den svevende pucken passere seg rett innenfor blålinja, slik at Neal fikk fritt leide mot mål.

Like etterpå måtte Jevgenij Kuznetsov i garderoben etter en i overkant tøff takling fra Brayden McNabb (ingen utvisning, doh!) som så ut til å gå utover russerens skulder. Kuznetsov er Capitals’ beste poengplukker i dette sluttspillet og en meget vanskelig kar å erstatte. Med «meget vanskelig» mener vi selvsagt «umulig».

Det var med andre ord en marerittstart på kampen for Washington Capitals.

Bortelaget kom seg likevel inn i matchen igjen. Michal Kempny fikk pucken i «Ovetsjkin-posisjon» og spilte den uselvisk videre til Lars Eller på motsatt side av målet. Dermed var Vegas-keeper Marc-Andre Fleury satt ut av spill og dansken kunne sette pucken i tomt bur.

Fem minutter ut I andre periode ble Alex Tuch utvist for en krysstakling på John Carlson. Vegas vet at Washington har et fantastisk power-play og at man derfor bør unngå utvisninger. Normalt er det enkelt i en Stanley Cup-finale, men denne gang brukte dommerne faktisk fløyta.

Og power-playet til Capitals innfridde.

Det tok bare 25 sekunder før pucken lå i målet bak Fleury igjen. Nicklas Bäckström spilte gummiknotten til Eller, som fant Alexander Ovetsjkin der Ovetsjkin pleier å være. Caps-kapteinen gjorde dessuten som han pleier å gjøre: Han skjøt pucken i mål.

Dermed ledet Washington 2-1.

Akkurat som i første finalekamp.

I motsetning til forrige match, klarte Washington denne gang også å øke ledelsen. Den notoriske målscoreren Brooks Orpik fintet ut Fleury med et uventet løst skudd som spratt forbi ham og i mål til 3-1. Både Eller og Burakovsky noterte sin andre assist i kampen her.

Shea Theodore ga den entusiastiske hjemmefansen noe å juble for igjen. Den tidligere Anaheim-backen fikk tid nok på blålinja under et overtallsspill til å vente til Holtby var dekket før han sendte av gårde et presist skudd som Caps-keeperen ikke så før det var for sent.

2-3-scoringen kom etter 17,47 minutter av andre periode. Theodore ble assistert av Reilly Smith og William Karlsson. Smith er nå oppe i 16 assists i årets sluttspill.

Det er vel ingen her som har sett ishockey bli spilt på Hawaii, men resten av perioden besto likevel av Hawaii-hockey – og du skjønner nok hva vi mener med det.

Hjemmelaget fikk tidlig i tredje periode en strålende sjanse til å utligne da Lars Eller pådro seg en utvisning mens Washington allerede hadde Tom Wilson utvist. Spill fem mot tre i over ett minutt ga imidlertid ikke tellende resultat. Fjerdesenter Jay Beagle vant den første droppen og tok livet av verdifulle sekunder. Selv etter at Vegas etablerte seg i offensiv sone, fikk ikke hjemmelaget satt Holtby på veldig store prøver.

Vegas presset likevel for et utligningsmål det meste av tredje periode. Og fikk satt Holtby på én gigantisk prøve.

Alex Tuch fikk nemlig en fenomenal mulighet på tampen av tredje periode, med et vidåpent nett å sikte på. Pucken fikk en uventet bane etter å ha gått i vantet bak Washingtons mål, og Cory Eakin spilte fri Tuch og satte tilsynelatende Braden Holtby ut av spill, men Holtby klarte på utrolig vis å stanse pucken og bevare ettmålsledelsen for bortelaget.

Det hjalp Washington til seier 3-2 – og til utligning 1-1 i denne best-av-sju-serien.

Et herlig actionbilde fra kamp to i T-Mobile Arena i Las Vegas. Foto: Gary A. Vazquez / Reuters / NTB scanpix
Et herlig actionbilde fra kamp to i T-Mobile Arena i Las Vegas. Foto: Gary A. Vazquez / Reuters / NTB scanpix

10 tanker om dag 2 av Stanley Cup-finalen:

1. Tom Wilson ble ikke suspendert av NHL for taklingen – eller overfallet, det er fritt valg her – på Jonathan Marchessault i kamp én. Selvfølgelig ble han ikke det. Dette er NHL, ikke en liga som tar hensyn til spillernes sikkerhet. Dette klippet viser taklingen fra en annen vinkel og er verdt å få med seg:

2. James Neal virket på hugget helt fra første skift i den andre finalen. Det var derfor ingen overraskelse at han scoret det første målet. Tidligere på dagen var han sannsynligvis innom The Athletic, hvor Pierre LeBrun skrev en kul sak om hvordan Neal startet kallenavnet til spillerne i Vegas Golden Knights: «The Golden Misfits».

3. Alle trenere bør heretter bruke Golden Knights som eksempel på hva som kan skje når samtlige spillere følger planen. Det er ingen stjerner i dette nevadalaget. Eller … det er vel kanskje det nå, med all oppmerksomhet som laget vies i Nord-Amerika i disse dager, men poenget står: De opptrer som et lag.

4. Golden Knights har scoret det første målet i alle ni hjemmekamper denne sesongen, og hver gang har det kommet i første periode. Seks av dem i løpet av de første åtte minuttene. Vegas overvelder motstanderne – gang på gang.

5. 26. februar 2016 var datoen forrige gang Brooks Orpik scoret et mål. Den amerikanske backen har spilt 220 kamper siden den gang. Hans lagkamerat Alex Ovetsjkin har i samme periode scoret 115 ganger.

6. NHL introduserte onsdag første episode i en intervjuserie hvor Wayne Gretzky samtaler med kjendiser som liker NHL. Vi vet ikke hvor interessant denne serien blir, men du kan jo ta en titt selv:

7. Jevgenij Kuznetsov spilte bare 4,26 minutter i denne kampen. Det gjør seieren ekstra imponerende. Hvis han går glipp av mer spilletid i årets Stanley Cup-finale, er det en gigantisk fordel for Vegas Golden Knights. 26-åringen gjorde 83 poeng i grunnserien og står med 25 på 20 kamper i årets sluttspill.

8. Dimitrij Orlov har levert strålende spill for Washington Capitals i årets sluttspill, men serverte ingen god forestilling i kamp to. Han tabbet seg ut før 0-1-målet, pådro seg utvisning og var ikke helt seg selv ved flere situasjoner. Russeren har likevel blitt en nøkkelspiller for Capitals. Orlov fikk en tung start på karrieren i hovedstadsklubben, da en alvorlig skade begrenset ham til fem matcher sesongen 2012/13 og han bare fikk 54 kamper sesongen etter. De siste tre årene har han imidlertid spilt alle 82 grunnseriekamper og utviklet seg til å bli den spilleren Washington trodde man ville få med 55. valget i draften i 2009.

9. En fascinerende grafikk ble postet på Twitter onsdag, av brukeren @HockeyStatMiner, om hvilket enormt potensial Vegas Golden Knights har boende i sitt lønnsrom. Nevadaklubben kan i teorien signere John Tavares som free agent og trade til seg Erik Karlsson (ved å ta på seg den tunge kontrakten til Bobby Ryan, noe Ottawa angivelig forlanger for å trade Karlsson) og samtidig gi William Karlsson en ny og betydelig større kontrakt. Skremmende! Iallfall for de 30 andre lagene i NHL.

10. I forkant av denne finalen ble det sagt og skrevet mye om hvor fabelaktige de to lagenes keepere har vært. Marc-Andre Fleury var de flestes kandidat til Conn Smythe Trophy som sluttspillets viktigste spiller, mens Braden Holtby ble nevnt som en av utfordrerne. Første kamp ble ingen målvaktsduell, akkurat, med ti scoringer totalt. I denne kampen var det imidlertid ingen tvil om at Holtby var stjernen. Han reddet 37 av 39 skudd.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar