Dette lærte vi under den første Stanley Cup-finalen

Tomas Nosek og Marc-Andre Fleury omfavner hverandre etter seieren i første finalekamp mot Washington Capitals. Foto: Stephen R. Sylvanie / Reuters / NTB scanpix
Tomas Nosek og Marc-Andre Fleury omfavner hverandre etter seieren i første finalekamp mot Washington Capitals. Foto: Stephen R. Sylvanie / Reuters / NTB scanpix

29 lag har feilet. Nå er det bare ett lag igjen i NHL som kan stanse sensasjonelle Vegas Golden Knights. Og det ene laget feilet, det også, i første kamp i Stanley Cup-finalen.

VEGAS – WASHINGTON 6-4:

NEW YORK (Nitten.no): Snaut åtte måneder etter at nystiftede Vegas Golden Knights spilte sin første seriekamp i National Hockey League, befinner laget seg på utrolig vis i selve finalen i verdens beste ishockeyliga.

Ikke bare er ørkenlaget fra gamblerhovedstaden i finalen – Vegas leder finalen 1-0! Mot et lag som bare har vært i én finale og aldri har vunnet i sin 44-årige historie, nemlig Washington Capitals.

Den første finalematchen ble spilt i T-Mobile Arena i Las Vegas, og bød på et fyrverkeri verdig showbyen Las Vegas. Det er vel faktisk heller tvilsomt om det finnes noe annet show i Nevada som kan overgå det publikum fikk servert natt til tirsdag, norsk tid.

Her er nøkkelhendelsene (mange!), etterfulgt av Nitten.nos tanker om dag 1 av finaleserien:

Fansen og Vegas-spillerne hyller hverandre etter 6-4-seieren i kamp 1 mot Washington Capitals. Foto: Gary A. Vazquez / Reuters / NTB scanpix
Fansen og Vegas-spillerne hyller hverandre etter 6-4-seieren i kamp 1 mot Washington Capitals. Foto: Gary A. Vazquez / Reuters / NTB scanpix

Colin Miller skapte ekstase hos hjemmefansen tidlig, da han banket inn 1-0 etter 7,15 minutters spiller med et skudd fra sin høyrebackposisjon i kampens første overtallsspill. Erik Haula registrerte assisten her.

Miller etablerte seg aldri i Boston, til tross for at han er rask på skøytene og har et av de hardeste skuddene i NHL (målt til rundt 170 kilometer i timen). I Vegas har 25-åringen blitt en nøkkelspiller som bidro med ti mål og 41 poeng på 82 kamper fra backplass i grunnserien. Dette var hans tredje mål i sluttspillet.

Det tidligere førsterundevalget Brett Connolly utlignet til 1-1 med en styring som satte Vegas-keeper Marc-Andre Fleury ut av spill. Scoringen kom etter at Andre Burakovsky la pucken til rette for et skudd fra Michael Kempny, som Connolly forandret retningen på. Dermed stod det 1-1 etter 14,41 minutter.

Washington Capitals tok ledelsen 2-1 etter at Nicklas Bäckström satte pucken forbi Fleury, godt hjulpet av at T.J. Oshie ikke fikk til en «wrap-around», slik at pucken skled videre til den svenske stjernesenteren mens Fleury ble utspilt.  Oshie og Jakub Vrana fikk assists her.

Dette var første gang noensinne at Vegas Golden Knights havnet under i en hjemmekamp i sluttspillet. Vi får kanskje presisere at «noensinne» i dette tilfellet er det samme som «i år» – dette er jo klubbens første sesong i NHL.

Det var dessuten ikke lenge.

Første periode hadde nemlig mer å by på. Hjemmelaget fant utligningen gjennom toppscorer William Karlsson, som utnyttet et i utgangspunktet mislykket skudd fra Reilly Smith. Det sørget for 2-2 snaut tre minutter etter Bäckströms scoring. Dermed stod det 2-2 ved første pause.

Reilly Smith sørget for 3-2-ledelse for ridderne tidlig i andre periode, etter strålende forarbeid fra den tidligere Trondheim IK-spilleren Deryk Engelland, som spilte lagkameraten fri med en kort pasning fra bak mållinjen til Holtby. Jonathan Marchessault bidro også med assist her – hans ellevte i sluttspillet.

T.J. Oshie hjalp Capitals til 3-3 og denne assisten hans var det ingen flaks bak. Angrepet startet med at Capitals’ stjerneback John Carlson satser på å holde pucken inne i sonen, og klarer det gjennom å sende pucken mellom beina på Reilly Smith og fram til Oshie, som elegant finter ut hjemmelagets forsvarere og keeper med en sveipende pasning i blinde tilbake til Carlson. Plutselig hadde Carlson et helt åpent mål og da takket han selvfølgelig for gjennom å sette inn 3-3.

Carlson var nær ved å score 4-3 også, fem minutter før andre periode var unnagjort, da han fyrte av et skudd fra blålinja som hadde både fart og god retning. Fleury fikk skaftet på spaken på pucken og det var nok til å endre såpass retning på den at den gikk i stolpen i stedet for nettmaskene.

Bare 70 sekunder ut i tredje periode tok bortelaget ledelsen igjen. Jevgenij Kuznetsov leide pucken rundt i sonen før han sendte den videre til Alex Ovetsjkin, som skjøt. Tom Wilson forandre retning på pucken, og dempet den samtidig nok til at den stanset i beina på keeper Fleury. Vegas-helten visste ikke lenger hvor pucken var og styrte den inn i målet selv.

Ryan Reaves, av alle, sørget for at ledelsen ble kortvarig da han utlignet til 4-4. Dette var tøffingens andre mål på to kamper. Og han kan komme til å score mange mål framover, hvis han skal få lov til å slå motstandernes backer overende med krysstaklinger i ryggen, slik han fikk lov til å gjøre mot John Carlson sekundet før pasningen kom.

Carlson var nær ved å få den perfekte revansje da han nesten scoret Capitals’ femte mål for kvelden med enda et skudd i stolpen bak Fleury. Dette var ifølge NBC Washingtons sjette målsjanse på bare fem minutters spill i tredje periode.

Litt etterpå var Tom Wilson tilbake i hovedrollen som Tom Wilson, da han kjørte ned en intetanende Jonathan Marchessault med vilje i midtsonen, langt unna pucken. Dommerne gjorde først ingen verdens ting, men etter et langvarig styremøte i dommergruppen, kom de omsider fram til at det ville være for synlig for omverdenen å ignorere den grisetaklingen.

Marchessault ble sendt i garderoben, men kom heldigvis tilbake på isen mot slutten av tredje periode. Det ville vært trist for finaleserien hvis en av dens beste offensive spillere ikke hadde kunnet spille mer.

Wilson er en god ishockeyspiller når han faktisk spiller ishockey, men det andre han gjør på isen er ofte så stygt at han sjelden burde få lov til å gjøre det – spille ishockey, altså. At han ikke har blitt utestengt flere ganger i karrieren, er en skamplett på NHLs omdømme.

9,44 minutter ut i tredje periode spilte Shea Theodore fri Tomas Nosek med en nydelig krysspasning, som Nosek omsatte til 5-4-ledelse for Vegas Golden Knights.

Sluttminuttene bød på noe av det mest intense undertegnede kan huske å ha sett av NHL. Washington Capitals forsøkte febrilsk å finne utligningen, og var nære da Lars Eller plutselig fikk pucken foran åpent mål 40 sekunder før slutt, men dansken traff ikke og pucken seilte forbi målet. I stedet endte det med at Tomas Nosek scoret i tomt bur med 2,7 sekunder igjen av matchen.

Hvis dette er standarden vi kan vente oss i resten av finaleserien, er det bare å stille klokka på 02.00 neste kampdag. Dette var en forrykende ishockeymatch!

Og etter at 29 av NHLs 30 andre lag har feilet i sine forsøk på å komme lenger enn Vegas Golden Knights denne sesongen, ligger den siste gjenlevende motstanderen nå under 0-1 i best-av-sju-serien som utgjør Stanley Cup-finalen.

Slik så det ut utenfor T-Mobile Arena før kampstart i Las Vegas. Foto: Jerry Lai / Reuters / NTB scanpix
Slik så det ut utenfor T-Mobile Arena før kampstart i Las Vegas. Foto: Jerry Lai / Reuters / NTB scanpix

10 tanker om dag 1 av Stanley Cup-finalen:

1. Stanley Cup-finalene er blitt spilt som best av sju kamper siden 1939. Det laget som har vunnet den første kampen i alle disse finalene, har vunnet Stanley Cup i 78,2 prosent av tilfellene og 100 prosent av tilfellene de siste seks årene. Boston Bruins er det forrige laget som vant Stanley Cup etter tap i første match, da Vancouver ble slått 4-3 i kamper og det ble gateopptøyer i den kanadiske byen.

2. Braden Holtby tok en kamppause i mars og fikk hjelp av gamletreneren Mitch Korn for å finne tilbake til formen fra tidligere sesonger. Nitten.no skrev om dette mandag. Pausen fungerte, for i sluttspillet har Holtby levert som i glansdagene. Han kom faktisk til første finalekamp med en 159,27 minutter på rad uten baklengsmål. Karrierebeste før dette var 169,12 minutter. Den personlige rekorden ble stående, ettersom Colin Miller sprakk nullen til Holtby 7,15 minutter ut i første periode. Holtby måtte «nøye seg» med 166,42 målfrie minutter nå.

3. Brendan Shanahans teori om at ingen lag backchecker (og forechecker) som Vegas Golden Knights, er nødt til å stemme. Jeg har aldri sett et lag jobbe så hardt og effektivt uten puck. Det må være utrolig frustrerende å spille mot et så hardtarbeidende lag!

4. Alex Ovetsjkin spilte sin første Stanley Cup-finale, i likhet med mange andre på isen i T-Mobile Arena. Russeren har vært en av NHLs beste spillere helt siden debuten i 2005, og regnes som en av de aller beste målscorerne i hockeyens historie. I kamp én var han relativt anonym til ham å være. Ovetsjkin hadde to skudd på mål og én assist på 19,09 minutters spill. Finalenerver? Godt forsvarsspill av Vegas? Eller bare tilfeldig? Fortsettelse følger …

5. Dette visste vi for så vidt allerede, men denne matchen bekreftet at John Carlson er en eliteback som kommer til å få en ekstremt god kontrakt når han kan besøke free agent-markedet 1. juli. Amerikaneren scoret ett mål og hadde to skudd i stolpen. Han spilte mest av alle i kamp én med sine 24,55 minutter. Carlson er den desidert beste backen som står fritt til å forhandle med alle andre klubber fra 1. juli av.

6. Vegas Golden Knights roterer sine backpar jevnt. Shea Theodore fikk mest istid med 21,52 minutter, men både Brayden McNabb og Nate Schmidt lå også over 21 minutter, og Deryk Engelland rett under med 20,50 minutter. Minst istid fikk Luca Sbisa med 16,45 minutter. Til sammenligning spilte tre av backene til Washington – Carlson, Matt Niskanen og Dimitrij Orlov – over 24 minutter, mens Christian Djoos bare fikk 9,03 på isen og Brooks Orpik 12,08.

7. Deryk Engelland er en herlig historie. 36-åringen har aldri spilt mer enn en perifer rolle i sine tidligere NHL-lag, Pittsburgh Penguins og Calgary Flames, og har i snitt spilt under 16 minutter per kamp i karrieren. Vegas draftet ham i stor grad fordi han faktisk bodde i Las Vegas fra før av. Nå spiller han over 20 minutter per kamp i snitt og gjør gamle venner fra tiden i Rosenborg stolte. Backen spilte i trondheimsklubben under lockouten i 2012/13, og fikk med seg 15 matcher og ni poeng før han reiste tilbake til Pittsburgh.

8. Marc-Andre Fleury kom til finaleserien med sluttspillets desidert beste redningsprosent: 94,7. Den skal nok få kjørt seg mot Washington Capitals, som scorer 3,3 mål per kamp på 31,3 skudd per kamp. I denne matchen endte Fleury med 85,7 i redningsprosent. Hva det ender opp med til slutt, spiller selvsagt ingen rolle for Fleury så lenge han vinner Stanley Cup for tredje år på rad og fjerde gang i karrieren.

9. Dømmingen er, i stolt NHL-tradisjon, bortimot fraværende i en Stanley Cup-finale.

10. I en pressekonferanse før kampen, fortalte ligaens øverste leder, Gary Bettmann, at det ikke eksisterer en tidsplan for ekspansjonen til Seattle. Han sa samtidig at ligaens styre trolig vil kunne ha noe å fortelle i høst eller tidlig neste vinter. Det antas at Seattle kan komme inn i ligaen tidligst i 2020. Hvis vestkystbyen får et lag, vil det få de samme ekspansjonsreglene som gjaldt for Vegas Golden Knights. Bettman ble også spurt om noen klubbeiere eller manager i ligaen har ytret misnøye med at ekspansjonsreglene var for «snille» med Vegas, men svarte at ingen har sagt noe slikt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar