Dette tenker Andreas Martinsen om framtiden

Andreas Martinsen. Foto: Roy Kvatningen

Sesongen i Nord-Amerika er over. Nå gjenstår kun VM-spill for Norge før Andreas Martinsen tar sommerferie.

HELSFYR (Nitten.no): Det norske landslaget er i full gang med oppkjøringen til VM i Bratislava og har den siste tiden både spilt treningskamper og kjørt istreninger på Lørenskog og fysisk trening på Olympiatoppen.

En av spillerne som er med på hardkjøret, er Andreas Martinsen.

28-åringen rakk å hvile ut i noen dager, etter nok en lang og innholdsrik sesong i Nord-Amerika – hans fjerde der borte siden han forlot Düsseldorfer og DEL i 2015 – før han sluttet seg til resten av landslaget i Oslo.

Sesongen 2018/19 endte med 24 kamper for Chicago Blackhawks i NHL og 38 kamper for Rockford IceHogs i AHL. Han fikk flere NHL-matcher denne sesongen enn den forrige, da han kun fikk ni. Det føles som han er nær å etablere seg i NHL. Samtidig blir han 29 år i sommer og han er jo ikke etablert i NHL ennå.

Martinsen står i et lyskryss hvor det er mulig å kjøre karrieren i mange forskjellige retninger, og han vet hvilken retning han ønsker å kjøre. Rett fram.

– Jeg vil fortsatt være i Nord-Amerika, sier Martinsen til Nitten.no.

– Hvis det ikke ordner seg i Chicago, er det 30 andre lag der borte, legger han til.

Har en god følelse
Det eneste Martinsen ønsker, er en fair sjanse til å vise hva han kan og kjempe om en NHL-plass når ligaen starter sesongoppkjøringen i september. Han tror at sjansen er god for å få det hos Chicago.

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger. Agenten min snakket med Stan Bowman underveis i sesongen, mens jeg var i AHL. Han sa at de ville ha meg med videre. Han så for seg at jeg skal være en av brikkene i organisasjonen deres. Jeg får bare se hva de sier nå.

– Chicagos trener Jeremy Colliton liker deg? Du har et veldig godt forhold til ham, så vidt jeg har skjønt. Det må jo telle positivt?

– Ja, det gjør det helt klart. Han har sett meg fra jeg kom (til Chicago/Rockford) etter traden (fra Montreal). Han hadde ikke peiling på hvem jeg er og hva jeg kunne tilføre. Jeg gikk på en måte gradene med ham og fikk bevist hva jeg kan tilføre. Jeg vet at han er veldig fornøyd med meg og vet at jeg kan tilføre det samme der oppe (hos Chicago). Men det er en kabal som skal legges. Det handler også om de ser for seg at jeg kan kjempe om en plass. I så fall vil jeg helt klart tilbake dit.

– De hentet jo inn 39 år gamle Chris Kunitz i fjor, en spiller som vel ikke har så mye igjen i tanken. Det bør være plass til deg i organisasjonen?

– Det tenker jeg også. Vi får se hva Chicago tenker. Jeg sitter med en god følelse. Selv om jeg ble sendt ned og måtte avslutte sesongen i AHL og kanskje poengmessig ikke hadde de tallene jeg skulle ønske, så gjorde jeg jobben min og gikk ned der med en bra innstilling.

– Innimellom i NHL har du virkelig sett ut som en god NHL-spiller, når du har brukt fysikken din og hatt selvtillit til å holde på pucken. Andre ganger er du ikke så synlig. Hvordan synes du utviklingen din har vært? Toppnivået ditt er jo høyt?

– Det er det som er nøkkelen til å holde seg i NHL. Jeg vet at jeg kan spille i NHL i flere år framover. Det er mye som skjer og man kan kanskje spille 3-4 gode kamper, men så går det dårlig for laget og man blir satt ut eller får lite spilletid. Jeg må finne en måte å beholde selvtilliten på, uansett hva som skjer, og ikke tenke så mye. Jeg føler at kurven går oppover. Jeg føler at jeg går inn i «primen» min nå.

– Jeg husker debuten din for Montreal Canadiens, for den var i Madison Square Garden mot New York Rangers. Da var Canadiens-manager Marc Bergevin i ekstase etterpå, fordi du spilte så bra. Du var kanskje banens beste. Da spilte du fysisk. Du er jo veldig sterk, men også veldig snill. Er det en bryter du må skru på for å være mindre snill på isen?

– Det kan være det, selvfølgelig. Det er sikkert noe jeg kan … ikke være så snill. Jeg må se om jeg finner den bryteren, smiler Andreas Martinsen, som føler at mye vil være gjort dersom han klare å heve lavestenivået.

Hør hele intervjuet med Andreas Martinsen her:

Mye politikk
I Chicagos farmerlag Rockford IceHogs fikk Andreas Martinsen spille mellom 15 og 20 minutter per kamp, hvilket jo er gunstigere for utviklingen enn å spille 5-8 minutter i NHL. Utfordringen er at spillernes roller i Rockford bestemmes av hvilke roller Chicago-ledelsen anser dem som aktuelle for i Blackhawks. Martinsen ble derfor brukt lite i overtall og mye i undertall.

– Det er litt begge deler. Det er ingen hemmelighet at det er mye politikk. AHL er jo først og fremst en utviklingsliga for unge talenter. Vi bar en del preg av det. Treneren viste litt frustrasjon. Det er ikke han som styrer laget fullt ut. Han vil kanskje at den eller den skal spille, men så får han en telefon fra høyere opp som sier at han skal spille der og han skal spille der. Sånn er det. Det skjønner jeg jo også. De har investert mye i draftvalgene sine.

– Det så lenge ut til at Rockford skulle komme til sluttspill. Hva skjedde på slutten der?

– Det rakna vel litt. Da jeg kom ned der, var det fryktelig jevnt. Rockford var inne i sluttspillkampen hele sesongen. Vi hadde en par bra seiersrekker som gjorde at vi kom oss opp, men så tabbet vi oss ut på slutten og tapte en del viktige kamper. Spesielt mot Milwaukee. Vi hadde vel elleve kamper igjen og fem av dem var mot Milwaukee. Så tapte vi tre på rad mot dem og kom bakpå. Det var synd vi ikke klarte å gå hele veien. Men kommer man ikke til sluttspill, kan man reise hjem til Norge og være med på VM, smiler Andreas Martinsen.

Hjemme på Lillehammer
– Hvordan er det å være i Norge igjen?

– Det er godt å komme hjem igjen. Det er det. Jeg har ikke vært hjemme en uke ennå, men jeg har fått snudd døgnet og trent litt. Det ble et par uker uten noen ting. Det er gøy å møte alle gutta. Nå er det jo en stund siden jeg var med sist (to år). Det er den samme gjengen. Det er ikke så mye som er forandret.

– Bortsett fra familiesituasjonen din – den er forandret. Du har giftet deg og blitt tobarnsfar. Er det da fortsatt en selvfølge å si ja til landslagsspill etter en lang sesong i Nord-Amerika?

– Nei. Før var det mer et valg jeg tok for meg selv, men nå som man har to barn og er gift, har hun hjemme litt mer hun skal ha sagt. Jeg må snike inn en «Hva synes du om at jeg skal spille VM i år?», men hun svarer jo som regel at det er opp til meg. Nå blir jeg jo ikke borte så altfor lenge. Det blir et par dager her (i Oslo), så får jeg vært hjemme i helga. Neste uke også. Jeg får vært litt hjemme før vi drar igjen, så det går fint. Nå skal barna begynne i barnehage hjemme på Lillehammer også, fra neste uke av, så da blir det litt lettere for hun som er hjemme.

– «Hjemme» er Lillehammer når du er i Norge?

– Ja, det er det.

Martinsens har to døtre, én på to og et halvt år og én på 15 måneder. Det har selvfølgelig forandret livet hans.

– Det er jo som alle sier, at man før et større perspektiv. Spesielt der borte, hvor det er mye press, mye stress og mange tanker. Man spiller dårlige kamper, blir scratchet og det er rykter om at man kan bli tradet. Uansett hvordan ting går, kommer man hjem og der er alle glade for å se deg. Man kan tenke på helt andre ting. Før var det hockeyen som kom først. Nå kommer den som nummer to, konstaterer Andreas Martinsen overfor Nitten.no.

Hva som skjer etter en sommerferie på Lillehammer og noen uker i Danmark, vet han altså ikke ennå. Det er egentlig ikke så mye annet for Martinsen å gjøre enn å vente på nyheter fra agenten sin om samtalene med Chicago Blackhawks-manager Stan Bowman.

– Ja, det er egentlig det. Det er ikke så mye jeg får gjort nå, annet enn å gjøre det bra VM.

Norge møter Russland 10. mai, Tsjekkia 11. mai, Sverige 13. mai, Sveits 15. mai, Østerrike 17. mai, Italia 18. mai og Latvia 21. mai.

– Hva har vi lov til å forvente av Norge under VM?

– Det er vanskelig, dette med forventninger. Det er en tøff gruppe, men det er muligheter. Vi spiller mot lag vi kan slå. Vi kan alltid overraske. Det har vi vist før. Hvis keeperspillet og overtallsspillet sitter. Vi er ikke så langt unna i fem-mot-fem-spillet, avslutter Martinsen.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar