Devante Smith-Pelly bør hylles for mer enn scoringene

Devante Smith-Pelly kommer ikke til å besøke Det hvite hus dersom Washington Capitals vinner Stanley Cup. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix
Devante Smith-Pelly kommer ikke til å besøke Det hvite hus dersom Washington Capitals vinner Stanley Cup. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix

Man kan mistenke NHL for å mislike sterke personligheter, men samfunnsutviklingen presser dem fram.

NEW YORK (Nitten.no): I en verden hvor reality-TV dominerer skjermene, og «selfie» er blitt en del av både språket og dagliglivet, er det uunngåelig at spillerne i NHL etter hvert vil vise fram sine personligheter i stadig større grad.

Rett nok var de aller fleste intervjuene jeg gjorde under talentsamlingen i Buffalo bortimot identiske, vi er jo fremdeles i ishockeyens verden, men de siste årene har vi sett spillere som P.K. Subban og Phil Kessel vise at de ikke er som alle andre.

Og det er bra.

Vi skal ikke være identiske. Vi skal ha særpreg, farge, meninger, humor. Vi trenger ikke alltid å være enige. Det kan være til og med være skadelig å være enig, hvis det innebærer at homofile spillere ikke våger å stå fram eller ingen sier noe imot semirasistiske holdninger hos en aldrende kanadisk hockeykommentator.

En av årsakene til at NBA og NFL er langt mer populære ligaer enn NHL, er antagelig at spillerne der viser mer personlighet enn spillerne i NHL gjør.

Devante Smith-Pelly (25) har ikke fått mange sjanser til å vise personligheten sin i media. 25-åringen debuterte i NHL for sju år siden, og er i ferd med å fullføre sin sjuende sesong i ligaen, uten en eneste gang å ha scoret tosifret antall mål – før nå.

Smith-Pelly scoret bare sju mål på 75 matcher i grunnserien, men har nettet seks ganger på 23 kamper for Washington Capitals i sluttspillet og er dermed oppe i 13 mål totalt denne sesongen.

De seks sluttspillmålene gjør at han omsider er i søkelyset til amerikansk presse. Det er ikke en sjanse han lar gå fra seg, spesielt ikke når han blir spurt om han vil besøke Det hvite hus dersom Washington Capitals vinner én av de tre siste finalekampene mot Vegas Golden Knights og vinner Stanley Cup.

Det har vært tradisjon i USA for at de lagene som går til topps i NHL, NFL, MLB og NBA besøker landets president i Det hvite hus. Den tradisjonen er i ferd med å vannes ut under president Donald Trump.

– De tingene han spytter ut er direkte rasistiske og sexistiske. En del av de tingene han sier, er ganske avskyelige. Jeg følger ikke nøye med på politikk, så jeg kjenner ikke alle synspunktene hans, men retorikken hans er jeg definitivt ikke enig i, sier Smith-Pelly til National Post.

Han understreker både at han ikke tar en Stanley Cup-seier for gitt og at han ikke har diskutert temaet med noen av sine lagkamerater i Washington.

– Det har ikke vært et tema her, men jeg har nok allerede bestemt meg, sier Smith-Pelly.

Smith-Pelly blir ikke den første NHL-spilleren som står over et besøk i Det hvite hus. Boston Bruins-keeperen Tim Thomas droppet det i 2011, da Barack Obama var president, av politiske årsaker.

Devante Smith-Pelly ble utsatt for rasisme under en kamp i Chicago i februar. Som en av få svarte spillere i NHL, er han – sammenlignet med de fleste andre spillere i ligaen – i en unik posisjon til å bedømme Trumps uttalelser.

– Uttalelser han kommer med om immigranter og fargede, tror jeg ingen kan si seg enige i, sier Smith-Pelly til National Post.

Mandag kansellerte president Trump det planlagte besøket fra Philadelphia Eagles, som vant Super Bowl i februar. Det var få spillere i laget som ønsket å ta turen til Det hvite hus, skriver National Post.

Tirsdag gjorde både LeBron James i Cleveland Cavaliers og Steph Curry i Golden State Warriors det klart at de ikke vil besøke Det hvite hus dersom de skulle vinne NBA-tittelen. En av dem kommer til å vinne den. Trump trakk for øvrig tilbake invitasjonen til Warriors i fjor, etter at flere av spillerne deres hadde uttalt at de ikke ville møte opp.

LeBron James ble ikke overrasket da han fikk høre at Trump kansellerte invitasjonen til Philadelphia Eagles.

– Jeg er ikke overrasket, nei. Det er typisk ham. Jeg vet at uansett hvem som vinner finaleserien, vil ingen ha lyst på den invitasjonen uansett. Verken Golden State eller Cleveland kommer til å dra, hevder James.

Uansett hva man mener om Smith-Pellys uttalelse, bør han hylles for den. NHL trenger folk som viser personlighet. Det er en av de mest effektive metodene for å øke interessen for ligaen.

Dessuten snakker amerikanerne ustanselig om hvor stolte de er av ytringsfriheten sin, noe som er blitt ganske parodisk etter at NFL-stjernen Colin Kaepernick ble «persona non grata» i NFL.

Ytringsfriheten er ikke mye verdt dersom den bare kan brukes i de tilfellene hvor alle er enige. Det gjenstår å se om denne friheten er større for Devante Smith-Pelly enn den var for Kaepernick.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar