Didrik Svendsen sprengte skalaen under Iron Man

Didrik Svendsen knuste rekorden i knebøy. Foto: Dag Hagen / Hockey.no
Didrik Svendsen knuste rekorden i knebøy. Foto: Dag Hagen / Hockey.no

Stanga var i ferd med å kollapse av vekten som Didrik Svendsen (23) fra Sparta løftet.

SOGNSVANN (Nitten.no): Spartas ving Didrik Svendsen løftet 240 kilo i knebøy under Iron Man på Toppidrettssenteret på Sognsvann lørdag.

Det er rekord. Ingen andre hockeyspillere har klart å løfte så mye i løpet av de årene Iron Man har blitt arrangert.

– Det er morsomt å få opp 240. Det tar jeg med meg! sier Svendsen til Nitten.no.

Under Iron Man i 2017 var Marius Johansen i Vålerenga best, med et løft på 215 kilo. Klubbkamerat Martin Laumann Ylven var nest best med 205.

– Resultatene til spillerne blir bedre hvert år, og hvert år må vi øke skalaene, men knebøy har ikke vært en av de øvelsene. Nå måtte vi øke skalaen for knebøy også, sier Kristoffer Holm i Norges Ishockeyforbund.

– Det samme måtte vi på boscoen (spenst), legger Holm til.

Det var det Markus Søberg som sørget for. Stavanger Oilers-vingen oppnådde en score på 61 på bosco-matten.

Martin Laumann Ylven forbedret også sitt resultat fra i fjor. 220 kilo løftet han i knebøy nå. Han stakk også av med Iron Man-tittelen totalt – for andre år på rad. Laumann Ylven vant foran sin lagkamerat Jonas Oppøyen i Vålerenga, mens Martin Rønnild fra Storhamar ble nummer tre.

Sparta vant lagkonkurranse. Se resultatene hos hockey.no.

Didrik Svendsen i Sparta. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Didrik Svendsen i Sparta. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Første gang på to år
Didrik Svendsen forteller at han ikke har forberedt seg spesielt på knebøyøvelsen.

– Jeg har ikke hatt en stang på ryggen på to år, men jeg har trent mye ettbeins knebøy og sånne ting. Det er vel det. Også har jeg syklet en del. Det er det jeg har trent, så det må være det, sier Sparta-spilleren.

– Får du litt ekstra respekt på isen framover nå?

– Det tror jeg ikke. Det må jeg jobbe for. Men jeg har fått en del gratulasjoner fra andre lag, så det er stas.

– Hvilket forhold har du til Iron Man?

– Det er jo noe man tenker på hele sommeren og jobber imot, opp mot resultatene du hadde året før. For min egen del konkurrerer jeg bare mot meg selv, for å forbedre resultatene mine.

– Så du slapper av litt mindre i sommerferien fordi du vet at Iron Man kommer?

– Ja, du gjør jo det.

Martin Laumann Ylven fra Vålerenga vant Iron Man 2017. Vålerenga vant også lagkonkurransen i fjor.

Ikke populært hos alle
Meningene om Iron Man-konseptet er delte. Storhamar-trener Fredrik Söderström melder på Twitter at Iron Man-dagen er «den gangen i året jeg føler meg som (Viktor) Tikhonov, går rundt i treningsklær og inspiserer».

– For øvrig er 3000 meter en av grenene i dagens tester. En kontroversiell klassiker. I min ungdom kaltes jeg den hvite kenyaneren og løp på 9,52 (minutter). Men det hjalp lite, jeg ble likevel ingen stor hockeyspiller. Det kan avhenge av andre resultater, skriver Söderström på Twitter.

Landslagssjef Petter Thoresen er også på plass i Toppidrettssenteret på Sognsvann. Han liker Iron Man-konseptet – som ble startet av Roy Johansen og Per Egil «Pella» Refsnes på starten av 2000-tallet – og Thoresen mener at dette har en positiv verdi for norsk hockey.

– Jeg synes dette er en fin greie, som har vart i mange år. Ishockey er en av få lagidretter som driver med dette. Alle øvelsene er ikke helt relatert til ishockey, men du får en fysisk standard på spillerne. Alle trenerne trenger det. Spillerne ser også om de har utviklet seg på ting, sier Thoresen til Nitten.no.

– Folk kan selvfølgelig ikke risikerer skader i knebøy, for eksempel, men jeg synes dette er en bra sak som styrker norsk hockey, konkluderer han.

Sparta-trener Sjur Robert Nilsen støtter landslagstrener Petter Thoresen.

– En av de kanskje to viktigste grepene fra sentralt hold er Isbjørnprosjektet og Iron Man, som har betydd utrolig mye. Mange mener mye om testbatteriet og hvor hockeyspesifikt det er, men jeg tror at dette er kjempeviktig. De testene vi gjør her, er standardiserte og mer eller mindre gratis. Du kan gjøre dem om du spiller elitehockey i Stavanger eller om du er et nystartet lag i Tromsø og ikke har så god økonomi, sier Nilsen til Nitten.no.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar