Vi forsøker å fikse Edmonton Oilers

Det er tunge tider for Edmonton-fansen. Foto: Jason Franson / The Canadian Press via AP / NTB scanpix

Nitten.no tar på seg managerjobben i Edmonton Oilers.

Mens Edmonton Oilers leter etter sin neste manager, og begynner ryddejobben etter de mange dumme tradene og håpløse free agent-signeringene til Peter Chiarelli, tar Nitten.no på seg jobben som fantasimanager.

Dette er vår sjanse til å vise at vi – i likhet med absolutt alle journalister og hockeyfans – er smartere enn Chiarelli. Han er jo en idiot og vi vet mye bedre. Ikke sant?

Spørsmålet er hvordan det vil gå når etterpåklokskapen ikke lenger er tilgjengelig. Vi får se.

Status per i dag:
Eier: Daryl Katz
Manager og president for sportslig avdeling: Peter Chiarelli Nitten.no
Trener: Ken Hitchcock
Nøkkelpersoner i staben: Craig MacTavish (visepresident for sportslig avdeling), Duane Sutter (visepresident for spillerpersonell), Keith Gretzky (assisterende manager), Bill Scott (direktør for lønnstakkontroll), Scott Howson (visepresident for spillerutvikling), Bob Green (direktør for spillerpersonell), Glen Gulutzan (assistenttrener), Trent Yawney (assistenttrener), Manny viveiros (assistenttrener), Dustin Schwartz (keepertrener), Sylvain Rodrigue (keepertrener), David Pelletier (skøytetrener)
Kaptein: Connor McDavid
Divisjon: Pacific
Posisjon: Nummer 13 av 15 lag i NHLs vestre avdeling
Avstand til sluttspillplass: Tre poeng
Farmerlag: Bakersfield Condors (AHL)

Forutsetninger:
Klubbens øverste sjef, Bob Nicholson, har gjort det klart at Ken Hitchcock sitter som trener ut sesongen. Nicholson har også uttalt at Oilers vil endre tilnærmingen til talentutvikling og i større grad la unge spillere utvikle seg i AHL fram til de «er overmodne».

Oilers har (alle data vil bli hentet fra nettstedene Capfriendly og naturalstattrick) 4.919.166 millioner dollar i lønnsrom per dags dato. Ryan Spooner og Kailer Yamamoto ble tidligere denne uka sendt til farmerlaget.

Spillerstall og kontrakter:

De første grepene:
Hvor skal vi starte? I den reelle verden ville det naturlige ha vært å introdusere seg for de andre ansatte i Edmonton Oilers. Ikke bare i hockeyavdelingen, men i hele klubben. Det gjelder å gjøre seg kjent med kulturen i bedriften.

Ved å spørre alle ansatte hva de liker best med å jobbe i Edmonton Oilers og hva de mener kan gjøres bedre i driften av klubben, samt hvilke tiltak de selv ville ha iverksatt først, kan man få noen gode ideer gratis og i det minste få kjenne på pulsen i bedriften.

Det sies at Oilers sliter med at heltene fra 80-tallet har for stor makt. Kevin Lowe er viseformann i styret. Der sitter også selveste Wayne Gretzky. Craig MacTavish er visepresidenten i den sportslige avdelingen. Alle tre har vært managere uten suksess. CEO Bob Nicholson avfeide påstanden om at innblanding fra de gamle heltene er et organisatorisk problem, men for sikkerhets skyld er det smart å ta et møte med Nicholson – den eneste personen som står over manageren i hierarkiet – for å understreke viktigheten av at man får frie tøyler til å gjøre de nødvendige grepene.

Edmonton Oilers har hatt førstevalget i draften i 2010, 2011, 2012 og 2015, samt tredjevalget i 2014 og fjerdevalget i 2016, men har likevel ikke klart å etablere seg som et topplag. Det er åpenbart at Oilers kan forbedres på mange områder.

Bob Nicholson forteller at en tredjedel av luksussuitene har leieavtaler som utløper etter denne sesongen, og poengterer at det er viktig for klubbens økonomi at det sportslige produktet begeistret nok til at man får fylt opp disse suitene foran neste sesong.

Neste punkt er å ta et møte med trener Ken Hitchcock. Hvordan vurderer han spillerstallen? Hvilke spillertyper mangler han? Hva slags hockey ønsker han å spille? Her er det åpenbart gunstig om han svarer at han ønsker å spille med stor fart og offensiv aggressivitet. Hvis han svarer tung, fysisk hockey, har vi et problem. Et stort problem. Vi tar det i denne artikkelen for gitt at Hitchcock ønsker å få inn større fart i laget og spille en moderne hockey.

Så må vi naturligvis møte spillerne og gjøre det klart for dem at alle skal få en sjanse til å vise hva de kan. Styret forventer en sluttspillplass, så de må vise hva de kan fra første treningsøkt og første match, for Oilers har ikke tid til å vente lenge med å gjøre grep.

De samme spørsmålene må stilles til spillerne, så vi setter opp individuelle møter på managerkontoret. Hva mener hver enkelt spiller er lagets styrker og svakheter, og hvorfor vinner vi ikke flere kamper? Vi må også få oversikt over hvordan de trives i klubben og i byen, hvordan livssituasjonen er utenom hockeyen. Hvis man ikke har det bra privat, er det vanskelig å yte sitt beste på jobben.

De første ansettelsene:
Edmonton henger etter de andre lagene i NHL når det gjelder statistisk analyse (kilde: Elliotte Friedman i Sportsnet). De fleste andre lag har omfavnet dette nå. Dallas Stars har til og med kjøpt et helt firma som spesialiserer seg på slikt.

Oilers ansatte faktisk en statistisk analytiker allerede i 2014, juristen Tyler Dellow. Men i en konservativ klubb som dekkes av konservative journalister, gikk dette dårlig. Etter to år i klubben, valgte Edmonton å ikke forlenge kontrakten med Dellow. Han jobber i dag som skribent for The Athletic.

Dellow er Edmonton-fan og meget kunnskapsrik. Han har blant annet analysert seg fram til at Edmonton sliter med å produsere i spill fem mot fem.

Vi kontakter Dellow og ber ham komme inn til et møte. Dellow ansvaret for å bygge opp Edmontons analyseavdeling, og den første arbeidsoppgaven hans blir å analysere hvilke spillertyper kaptein Connor McDavid presterer best i rekke med og hvilke backer som hjelper ham best. Dette laget skal selvfølgelig bygges rundt McDavid.

Den neste telefonen går til Joe Quinn, som i mange år har vært skøytetreneren til McDavid, for å spørre om han kan tenkes seg fast jobb som skøytetrener i Oilers. Vi har allerede David Pelletier på dette feltet, men det er så mange spillere i en hockeyklubb at vi vil ha to stillinger på dette området.

Hvis Quinn ikke er interessert, ber vi Keith Gretzky om å kartlegge andre kandidater og komme med noen forslag i løpet av en ukes tid.

Undersøke markedet:
Neste punkt på agendaen blir å ta en samtale med speiderne i klubben, for å høre hvilke spillere de liker i de andre NHL-lagene. Hvilke spillere liker de på forwardsiden? Blant backer? Hvilke spillere med under to millioner i lønn mener de representerer god verdi?

Samtidig må jeg evaluere den jobben amatørspeiderne har gjort de siste årene, for å finne ut hvilken speider som har hatt hovedansvaret for hvert enkelt draftvalg som er gjort siden 2010, og hvilke instrukser speiderne har hatt med tanke på spillertyper eller andre faktorer som har påvirket prioriteringene deres. Denne evalueringen vil jeg gjøre for å vurdere hvilke speidere som skal være med Edmonton Oilers videre og hvilke speidere som må byttes ut.

En tilsvarende prosess må gjøres med proffspeiderne, altså de som studerer NHL. Jeg tar det for gitt at de har skrevet rapporter underveis, hvor de legger fram sine evalueringer, så jeg ber om å få tilgang til disse rapportene. Her kan vi virkelig bruke etterpåklokskapen på en fornuftig måte.

Selv har jeg kartlagt noen av de beste draftvalgene andre klubber har gjort det siste tiåret. St. Louis Blues draftet Colton Parayko i tredje runde i 2012, Carolina Hurricanes plukket Jaccob Slavin I fjerde runde samme år, Winnipeg Jets fant Connor Hellebuyck i femte runde. Året før sikret Tampa Bay seg Ondrej Palat i sjuende runde, mens Anaheim fikk Josh Manson i sjette runde.

Craig MacTavish har mange kontakter i hockeyindustrien, så jeg ber ham om å undersøke hvilke speidere det er som har hovedæren for disse funnene. Kanskje noen av dem kan lokkes til Edmonton? Jeg er villig til å betale høyere lønn. Edmonton skal sette talentspeiding høyt på den økonomiske prioriteringslisten framover.

Mens dette arbeidet gjøres, ringer jeg også til managerne i de 30 andre NHL-lagene for å introdusere meg. I hver samtale forklarer jeg at jeg vil kartlegge markedet grundig og derfor spør rett ut hvilke spillere i Edmonton de har sansen for og hvilke spillere i deres eget lag som kan være tilgjengelige.

Sannsynligvis vil mange av navnene på TSNs tradeliste dukke opp i disse samtalene. Der finner man spillere som Matt Duchene, Wayne Simmonds, Mats Zuccarello, Micheal Ferland, Dougie Hamilton, Kevin Hayes, Jake Muzzin og Derick Brassard.

Evaluering av spillerstallen:
Det er på tide å analysere Edmontons egne spillere. I Connor McDavid har laget en superstjerne å bygge rundt. Han fremstår også som en god kapteintype, til tross for sin unge alder. Før han nylig sa til media at «hvis det er spillere i garderoben som ikke har tro på dette, bør de dra» ga han akkurat det samme budskapet til spillergruppen. Det er sånn en leder skal opptre. Rakrygget og ærlig.

Blant backene er Oscar Klefbom, Darnell Nurse og Adam Larsson de tre vi vil satse på. På løpersiden er McDavid, Leon Draisaitl og Ryan Nugent-Hopkins en god trio. Det er strengt tatt ikke så mange flere forwards i stallen som imponerer, men Alex Chiasson, Kyle Brodziak og Jujhar Khaira klarer seg greit. Alle andre kan trades bort om det åpner seg interessante muligheter.

Milan Lucic scoret to mål på de første 45 kampene denne sesongen. Han tjener seks millioner dollar per sesong fram til 2023 og er omtrent umulig å trade bort. Utkjøpskalkulatoren til Capfriendly forteller oss at det ikke er noe poeng i å kjøpe ham ut heller, fordi Oilers vil belastes med 3,625 millioner dollar i «cap hit» første sesong, 5,625 millioner andre sesong, 4,125 millioner tredje sesong og 5,625 millioner fjerde sesong hvis han kjøpes ut. I tillegg reduseres lønnsrommet til Oilers med 625.000 dollar i sesong fem, seks, sju og åtte.

Selv det å sende Lucic til farmerlaget, vil innebære at 4,975 millioner av lønna hans likevel belastes lønnsrommet. Det beste alternativet er derfor å forsøke å trade ham. Dette vil innebære at vi må betale et annet lag for å overta kontrakten hans.

For realismens skyld, forsøker vi å trade Lucic i managermodusen til EA Sports-spillet NHL19. Her tilbyr vi Boston Bruins (de likte ham jo før) Lucic sammen med vårt førstevalg i draften i 2019, andrevalget i 2020 og talentet Ryan McLeod, i bytte mot AHL-spilleren Ryan Fitzgerald.

Boston sier nei.

Vi plusser på førstevalget i 2020 også, men Boston sier fremdeles nei. Vi får heller satse på at han forbedrer spillet sitt. Lucic har tross alt scoret tre mål på de fem siste kampene.

Samtidig må vi sette i gang med en evaluering av proffspeidernes innsats de siste årene. Signeringen av Milan Lucic bør få konsekvenser for flere enn Peter Chiarelli.

Det ser ut til at Oilers kan ha godt av å få inn én venstreback, to høyrebacker, tre venstre- og tre høyrevinger, med mindre noen av spillerne i stallen tar utfordringen fra spillermøtet og overrasker positivt i de neste kampene.

Unge Jesse Puljujärvi (20) er ikke skikkelig NHL-moden ennå, så han sendes til Bakersfield der han kan utvikle seg sammen med Kailer Yamamoto. I Bakersfield finner vi også venstrevingen Tyler Benson. 20-åringen ble draftet tidlig i andre runde i 2016 og har gjort 34 poeng på 40 kamper i sin første proffsesong. Han kan være NHL-moden i løpet av 1-2 år.

Cooper Marody (22) hentes opp i stedet. Han har gjort 32 poeng på 30 kamper i AHL i sin første proffsesong og klarte seg brukbart i de seks kampene han fikk i NHL tidligere denne sesongen.

I talentpoolen har Edmonton også backer som Evan Bouchard (19), Markus Niemeläinen (20) og Philip Kemp (19), som alle har potensial til å bli nyttige NHL-spillere, så det er lys i tunnelen på dette feltet. Bouchard har allerede debutert i NHL, mens Niemeläinen ble juniorverdensmester med Finland i 2016 og spiller fast i SM-Liiga nå. Kemp var fast i det amerikanske U20-laget som tok VM-sølv tidligere i januar.

De første tradene
Nå er det satt i gang såpass mange prosesser at det bare er å vente. Spillerne får noen kamper på seg til å overbevise om at de kan være en del av løsningen. Speiderne er bedt om å komme med forslag til trade-mål. En analyseavdeling skal bygges opp.

Styret forlanger sluttspillplass, så det er likevel nødvendig å gjøre noen raske grep. Dette laget er altfor avhengig av Oscar Klefbom på backplass, så første post på overgangsfronten blir å finne en skikkelig forsterkning på backplass, som kan gå inn i par med Darnell Nurse, slik at Kris Russell kan flyttes til tredjeparet.

Dougie Hamilton i Carolina Hurricanes peker seg ut som en god kandidat. Han er tilgjengelig fordi Hurricanes har mange høyrefattede backer. Han er målfarlig (17 mål forrige sesong og 8 denne) og kan vise til en imponerende Corsi på 59,1 prosent. Tyler Dellow får i oppgave å analysere Hamilton nøyere.

Den første traden blir ikke Hamilton, men Mats Zuccarello. Han er antagelig tilgjengelig for et andrerundevalg og det er han verdt. Det er ikke sikkert at han lar seg overtale til å signere en langtidskontrakt i Edmonton, men han kan få fart målproduksjonen og skape begeistring hos fansen, så den kortsiktige gevinsten er stor nok til å forsvare en slik pris.

Hvis Dellows analyse forsvarer en investering i Dougie Hamilton, blir han trademål nummer to. Spørsmålet er om Carolina vil ta til takke med draftvalg eller talenter. Det finnes ikke etablerte spillere i Oilers som har stor nok tradeverdi til å matche en spiller av Hamiltons kaliber. Han er verdt et førsterundevalg.

Hvis vi får inn Zuccarello og Hamilton, kan dette være nok til å løfte Edmonton opp på sluttspillplass, på bekostning av Colorado Avalanche, Dallas Stars eller Minnesota Wild. I så fall er første delmål oppnådd.

Så får man bare håpe at det kommer noe nyttig ut av alle evalueringene som er igangsatt.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

3 Replies to “Vi forsøker å fikse Edmonton Oilers”

  1. Spent på kva nitten.no klarer å få til med mitt absolutte favoritt NHL-lag!
    Dersom det går åt skogen, kan dere kanskje prøve å headhunte Mike Hunter til jobben..?

  2. Fet idé! Gleder meg til å se sluttresultatet!

    Litt off-topic: Som Flyers-fan hadde jeg gjerne satt pris på at dere fikset dem også (selv om noen godt nok har en forkjærlighet for Penguins…). 😛

Legg igjen en kommentar