Disse inntrykkene sitter landslagssjef Petter Thoresen igjen etter helgens turnering

Petter Thoresen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Norge vant to kamper og tapte én i turneringen i Klagenfurt.

Det ble seier 2-0 mot Frankrike torsdag 7. februar, i en kamp hvor Ken André Olimb og Alexander Reichenberg scoret målene, før Petter Thoresens utvalgte vant 4-3 mot Danmark i en kamp som ble stanset etter to perioder på grunn av problemer med isen.

Michael Haga putta tre mål i den matchen. Sondre Olden sørget for den øvrige scoringen. I møtet ble vertsnasjonen Østerrike ble det tap 0-2.

Nitten.no spør landslagssjef Petter Thoresen om en oppsummering av inntrykkene etter disse tre matchene.

– Jeg sitter igjen med mye positivt, selv om nivåforskjellen fra den ene perioden til den andre perioden svinger litt. Både når det gjelder ferdigheter og struktur, i hvordan vi ser ut i de forskjellige situasjonene. Jeg er meget fornøyd med målvaktspillet – to ganger Henrik Haukeland og én gang Lars Haugen. Det så bra ut, sier Thoresen.

– Du nevner at det var litt varierende nivå. Er dette naturlig i en fase som nå eller er det noe å bekymre seg over?

– Det ble en del forfall på backsiden, blant annet, og det setter preg på det å sette i gang noe kreativt. Det henger nok sammen med at det var en del nye ting for noen, og at vi spiller på et høyere tempo enn mange er vant til, så det er nok helt naturlig.

– Da vi startet med en dårlig periode, var jeg veldig fornøyd med å se hvordan de agerte etter litt feedback. Arbeidsmoralen lå i grunnen hele tiden og var helt topp.

– Så det var lett å se at spillerne har lyst på VM-plass?

– Ja, absolutt!

– Keeperspillet må generelt være oppløftende for Norge nå, for det ser jo bra ut i Get-ligaen også?

– Jo, absolutt! Nå hadde vi med tre keepere ned der, og i tillegg har vi jo fine keepere i Lars Volden og Jonas Arntzen i Leksand. Mens målvaktssiden for noen år siden var såkalt krise, ligger vi ganske langt framme der nå, i forholdet mellom norsk standard og internasjonal standard.

– Hva tar du med deg fra denne turneringen når det gjelder backene – var det noen som imponerte veldig?

– Jeg vil ikke si «imponerte», men Erlend Lesund er stabil og god. Jeg ser at de andre trenger matchingen i det tempoet som er i internasjonale kamper. Det var en del unge folk med. Det er lærerikt å spille internasjonalt, for du må tenke og agere fortere, både med puck og uten puck.

– Og da blir feilprosenten høyere?

– Ja, og det offensive spillet kan bli preget av at det går litt for sent.

– Hva med forwardsiden, hva var det der som eventuelt overrasket positivt eller imponerte?

– Jeg synes vi hadde en veldig stram og fin struktur i den ene kampen, og det så ut som folk har kjøpt budskapet, men så gikk vi ut i neste kamp og så ut som vi ikke hadde snakket om åssen struktur vi skal ha. Det var litt blanda, sier Thoresen til Nitten.no.

Ettersom Norge hadde med seg spillere nok til fem rekker, ble det en del utskiftninger fra kamp til kamp. Patrick Thoresen sleit med ryggen og spilte bare én kamp. Jacob Lundell Noer pådro seg en ankelskade. Ken André Olimb fikk en kølle i ansiktet mot slutten av kamp to, og fikk vondt i nakken da han kastet hodet bakover for å redusere kraften i kølleslaget. Han sto derfor over kamp nummer tre.

– Jeg håper ikke det er for alvorlig med Jacob, sier Thoresen.

– Det ble litt utskiftninger. Vi skulle gjerne ha scoret flere mål, men det var en sterk arbeidsmoral. Jeg synes Sondre Olden var positiv, spesielt i de to første kampene. Da synes jeg han brukte farten sin og spiller bra sammen med brødrene Olimb (Ken André og Mathis, red.anm.). Michael Haga var kanskje den som markerte seg sterkest, med kvikke bein og skapende spill.

– Betyr dette at brødrene Olimb og Olden peker seg ut som en aktuell rekkekombinasjon i VM?

– Det er et alternativ, men det er helt avhengig av hvordan troppen til VM blir seende ut til sjuende og sist. Vi er avhengig av å ha offensive rekker som produserer, så det er selvfølgelig et alternativ.

– Hvor mange plasser i troppen ser du for det at du har klare nå, hvis alle er skadefrie?

– Det er vanskelig å si nå. Jeg har ikke fintenkt på det ennå. Det dukker opp skader. Jeg kan ikke lage meg et altfor tidlig bilde av det. Jeg har selvfølgelig et bilde, men jeg synes det blir feil å si at jeg har så og så mange klare. Det jeg har begynt å tenke på, er at vi har mange offensive spillere, hvis alle er tilgjengelig, sammenlignet med i fjor. Det kan bety at vi kanskje får en tredjerekke som ser mer offensiv ut enn det vi har hatt tidligere.

– Da tenker du kanskje på utviklingen til Michael Haga, som scoret hat trick mot Danmark?

– For eksempel, ja. Det er en kar som kan spille både i tredjerekka og oppover i systemet. Det ser ut som vi har flere offensive spillere nå. Men det vi må selge inn til dem da, er at selv om vi kaller dem «offensive spillere» så er det viktigste å gå ut av kampen med null eller pluss. Pluss-minusen er viktig. Det hjelper ikke om du scorer tre, hvis du har vært utpå ved fire baklengs og laget ditt taper med det ene målet. Det må vi selge inn. Vi har en veldig tøff start på VM.

Norge er i gruppe B, sammen med Sverige, Russland, Tsjekkia, Sveits, Latvia, Østerrike og Italia. VM i Bratislava starter for Norges del med kamp mot Russland 10. mai, før Tsjekkia står på menyen 11. mai og Sverige 13. mai. Den fjerde kampen går mot Sveits. Norge avslutter gruppespillet med kamper mot de tre antatt svakeste lagene.

– Vi må ha fokus på det defensive, være tålmodige og ta de sjansene vi får, selvfølgelig, men vi må også stabilisere oss og sørge for at vi ikke slipper inn for mange mål mot toppnasjonene.

– Er det noen spillertyper du savner?

– Litt mer fysisk opptreden rundt eget mål og i duellspillet i egen sone. Henrik Ødegaard var en sånn type spiller, som ble borte. Ole-Kristian Tollefsen ble borte.

– Spesielt i undertall, kanskje?

– Ja, ikke sant. Jonas Holøs var jo hjemme på grunn av fødsel, og han er en allroundspiller som kan både bidra offensivt og defensivt. Vi håper at Daniel Sørvik kommer ordentlig i gang med Vålerenga. Mattias Nørstebø er på vei til å bygge seg opp igjen. Og jeg håper ikke skaden til Stefan Espeland er mer alvorlig enn at han er på beina til torsdag. Så vi manglet litt krydder på blålinja i overtall.

Heldigvis trenger vi ikke kryddersmaken før vi kommer til VM.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar