Disse NHL-målvaktene kan være på flyttefot

Matt Murray kan være på vei bort fra Pittsburgh. Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

I forrige episode av Høy Kølle – som er podkasten til Nitten.no – nevnte vi en artikkel fra TSN reporter, Frank Seravalli, der han tar for seg fem keepere som kan være på flyttefot. Et spennende tema som Nitten.no nå skal grave seg enda litt dypere inn i.

 Flere toppkeepere i NHL er på utgående kontrakter, og blir mest sannsynlig å se i en ny klubb ved sesongstart neste år. Men det er ikke bare keepere uten kontrakt som ryktes til nye klubber.

Klubbene har valg å ta
Vi er nå i desember og NHL-tabellen begynner sakte, men sikkert å sette seg. På toppen av tabellen ser vi nå hvilke lag som vil være de største kandidatene til å kjempe om Stanley Cup til våren.

I motsatt ende begynner vi også å se hvem som vil kjempe om å drafte Jack Hughes – som er regnet å bli valgt som første spiller når NHL-draften går av stabelen i Vancouver neste sommer.

Vi er fortsatt omtrent ti kamper unna halvspilt sesong, og mye kan selvfølgelig skje i løpet av de siste 40+ kampene.

For oss som sitter på sidelinjen og ser på, føles det som en evighet til trade deadline i februar, men for noen av NHL-klubbene har jobben frem mot februar allerede begynt for fullt. Selv om de store byttehandlene som oftest skjer rundt trade deadline og draften, er det ikke helt stille klubbene imellom.

Lagledelsen i de ulike klubbene må nå vurdere hvilke justeringer de ønsker å gjøre de kommende månedene. Lag som har prestert dårlig, ser kanskje etter å bytte bort sine eldre spillere til lag med ambisjoner om å vinne. Kanskje er de også interessert i å kvitte seg med spillere som ikke presterer som forventet, og heller skaffe seg noen nye unge spillere eller flere valg i draften.

Derimot er klubbene i andre enden av skalaen kanskje på utkikk etter gode og rutinerte spillere i utbytte mot sine unge talenter, og muligens også sine valg i draften.

Flere store navn på flyttefot
Vi har allerede sett flere spillere bytte klubb. Blant andre ble Dylan Strome og Brendan Perlini nylig byttet fra Arizona til Chicago, i utbytte for Nick Schmaltz i slutten av november. Bare noen dager tidligere byttet Ottawa bort sin rutinerte forsvarspiller Chris Wideman mot et av Edmontons valg i draften 2020.

Ikke lenge før det igjen ble Carl Hagelin – Mats Zuccarellos tidligere lagkamerat – sendt fra Pittsburgh til Los Angeles Kings i utbytte for Tanner Pearson.

Det har ikke vært noen store bytter på keepersiden enda, men også her finner vi flere navn som snart kan være på vei til nye klubber.

Vi tar en kikk på de største navnene.

Sergej Bobrovskij – Columbus Blue Jackets
Alder: 30 år
Kontrakt: Siste året, lønn på $7,4 millioner

Det er for øyeblikket en isfront mellom Sergej Bobrovskij og Columbus’ ledelse. Bobrovskij – som har vært Columbus beste spiller over flere år – klarer ikke bli enig med klubben i kontraktsforhandlingene. Per dags dato virker det med stor sannsynlighet at den to ganger Vezina-vinnende russeren blir å se i ny uniform neste sesong.

Kontrakten med Columbus går ut etter inneværende sesong, og Bobrovskij har selv gitt utrykk for at han ikke ønsker å forlenge med klubben. Til tross for dette liten grunn til å tro at Columbus kommer bytte bort Bobrovskij før trade deadline.

Columbus har fortsatt til gode å vinne én sluttspill-serie, og det virker som de nå ønsker å gi det en siste sjanse mens de fortsatt har spillere som Bobrovskij og Artemi Panarin – som mest sannsynlig også forsvinner til sommeren.

Skulle Columbus allikevel velge å selge Bobrovskij i en byttehandel, kan vi forvente å se en såkalt «monstertrade».

Et av lagene som ryktes i kampen om Bobrovskij er hans tidligere klubb, Philadelphia Flyers, men om vi ser realistisk på det er det liten sannsynlighet at Bobrovskij ender opp her.

Bobrovskij er forventet å søke en 7 års-kontrakt med omlag 10,5 millioner dollar i snittlønn, noe som strider i mot Flyers fremtidsplaner med Carter Hart (20).

Uansett om Bobrovskij kommer med en byttehandel eller signerer til sommeren, vil det bli billig for laget som skaffer seg hans rettigheter.

Matt Murray – Pittsburgh Penguins
Alder: 24 år
Kontrakt: Et år igjen, lønn på $3,75 millioner

Det er noe overraskende at Pittsburghs nye yndling, Matt Murray, er på denne lista. Murray som i sine to første NHL-sesonger vant Stanley Cup to ganger, og begge gangene som rookie.

Etter det har det ikke helt gått på skinner for den unge keeperen.

Murray har de siste 2 sesongene vært plaget av skader, og har ikke klart å oppnå samme resultater som da han først tok ligaen med storm for om lag 3 sesonger siden.

Han har gjennom sine snart fire år i NHL hatt to hjernerystelser, en brukket hånd, en hodeskade, en «overkropp-skade», og han er for øyeblikket ute med en såkalt «lower-body injury». Når Murray har vært skadefri, har han enn så lenge ikke vært i nærheten av samme nivå som da han vant Stanley Cup to år på rad.

Spørsmålet Pittsburgh nå stiller seg er om Murray kan kjempe seg tilbake, eller om han er stjerneskuddet som lyste opp himmelen for så å forsvinne i horisonten.

Med tanke på Murrays manglende prestasjoner, og at Pittsburgh er i en «vinn nå»-situasjon, skal vi ikke se bort i fra at de vil bruke Murray som lokkemat i en byttehandel for å skaffe seg en bedre keeper.

Spørsmålet er om de tar sjansen på å la Murray gå.

Om Murray skulle komme seg forbi skadeproblemene sine, er det ingen tvil om at han er i stand til å være en av ligaens beste keepere. Han er bare 24 år, og har potensialet til å være en ledende keeper i ligaen i mange år fremover.

Jimmy Howard – Detroit Red Wings
Alder: 34 år
Kontrakt: Siste året, lønn på $5,3 millioner

Det er kun én grunn til at Detroit ikke ligger sist i NHL, og den grunnen er Jimmy Howard. Howard har rukket å bli 34 år, men er til tross for sin alder i storform og har hittil vært Red Wings beste spiller denne sesongen.

I skrivende stund har han 92,3 i redningsprosent, og slipper inn 2.68 i snitt per match. Et godt resultat med tanke på laget foran han.

Detroit er for øyeblikket i en rebuild, og er det smarteste vil nok være å trade Howard raskest mulig.

Ken Holland – som er general manager i Detroit – prøvde å trade Howard for et par sesonger siden uten hell.

På det tidspunktet var det ingen som ønsket å ta for seg kontrakten til Howard – som også da var på 5,3 millioner dollar per sesong.

Jobben med å bytte bort Howard vil være noe lettere nå, da kontrakten hans går ut etter denne sesongen, og flere lag kommer nok vise sin interessert i Howard.

Dersom Detroit i er villig å beholde litt av lønnen hans, vil Howard være en perfekt «lånespiller» for lag med begrenset lønnstak.

Howard har troligvis flere gode sesonger igjen, og vil være en god investering for lag som ønsker å hevde seg i toppen.

 

Cam Talbot – Edmonton Oilers
Alder: 31 år
Kontrakt: Siste året, lønn på $4,17 millioner

I likhet med Murray er det noe overraskende at Talbot også har snublet seg inn på denne lista. Talbot har vært en bauta i Oilers siden han kom fra Rangers i 15/16-sesongen.

Med et par glimrende sesonger, og Vezina-nominering i 2017, ser det nå ut til å gå tregere for Talbot.

Han sliter med å levere samme gode resultater som de første tre årene, og har nå mistet førsterollen til finske, Mikko Koskinen, som kom til Oilers i sommer etter å ha levert flere solide sesonger i KHL.

Selv om Talbot har levert noe bedre resultater den siste tiden, lener det mot at Edmonton ønsker å satse på Mikko Koskinen, som har funnet seg godt til rette i oljebyen.

I tillegg til gode resultater er Koskinen et år yngre og har over en million dollar mindre i lønn.

Edmonton som allerede er tett opp under lønnstaket har neppe råd til å beholde begge etter denne sesongen.

Om Oilers velger å trade Talbot før overgangsvinduet stenger er noe usikkert, men vi kan uansett vente å se flere interesserte lag.

 

Craig Anderson – Ottawa Senators
Alder: 37 år
Kontrakt: Et år igjen, lønn på $4,75 millioner

Craig Anderson har rukket å spille over 600 NHL-kamper og nærmer seg slutten av sin karriere. Resultatene han leverer, tilsier at han fortsatt har en del å by på, og har nok flere gode NHL-sesonger igjen i seg.

Spørsmålet er derfor hvor han avslutter sin NHL-karriere.

Ottawa har vært i vinden de siste sesongene, men har ingenting å tape på å kvitte seg med Anderson. De er på vei mot en rebuild, og det er lurt å bytte bort Anderson mens han fortsatt har verdi på markedet.

Statistikken denne sesongen peker på at Anderson har hatt en av de tøffere jobbene i NHL, da han får i snitt 35+ skudd på seg hver kamp.

Det er bare ett problem Ottawa må løse dersom de velger å bytte bort Anderson – de har ingen erstatter. Mike Condon og Mike McKenna har ikke levert gode nok resultater for å bli tildelt en førsterolle. Samtidig er deres framtidshåp, Filip Gustavsson, bare 20 år gammel, og trenger mer tid før han er NHL-klar.

 Skulle Ottawa være villige å beholde litt av Andersons lønn, skal vi ikke se bort i fra at flere av utfordrerne til Stanley Cup kommer kontakte Ottawa før overgangsvinduet stenger i februar.

 

Semjón Varlamov – Colorado Avalanche.
Alder: 30 år
Kontrakt: Siste året, lønn på $5,9 millioner

Varlamov har vært Colorados bærebjelke de siste 6 sesongene, men kan nå være på vei bort fra klubben. Muligens har Varlamov et ønske om å spille for et vinnende lag, noe han ikke har i Colorado – som kun har vært i sluttspill to ganger i Varlamovs tid.

I tillegg har Colorado allerede hentet inn en mulig erstatter i Philipp Grubauer.

Det som taler for en eventuell forlengelse med Colorado, er at laget endelig har fått olje i maskineriet. De unge spillerne begynner å finne seg til rette i NHL, og Colorado ligger for øyeblikket på 3.plass i Western Conference. Et ungt lag som har funnet oppskriften på å vinne kamper, taler for at Colorado har noen spennende år i vente.

Og kanskje er dette motivasjonen Varlamov trenger for å signere en forlengelse med klubben?

 

Mike Smith – Calgary Flames
Alder: 36 år
Kontrakt: Siste året, lønn på $5,65 millioner

Mike Smith er for øyeblikket inne i sin andre sesong i Calgary, men har ikke fått ting til å stemme like godt nå som forrige sesong. Etter 19 kamper denne sesongen har Smith 89 i redningsprosent og slipper inn nesten tre mål i snitt per kamp. For bare noen kamper siden var statistikken langt verre, men han har spilt stabilt siste tiden og rettet opp statistikken noenlunde.

Smith – som før sesongen var regnet som det soleklare førstevalget i mål – har bare spilt litt over halvparten av lagets kamper denne sesongen.

Heldigvis for Calgary har 26-årige David Rittich storspilt i Smiths fravær.

Rittich har kun gått poengløs av banen i tre av de tretten kampene han har startet denne sesongen, noe som har hjulpet Calgary til en foreløpig 1.plass i Western Conference.

Smith er mest kjent for sin ekstremt gode kølleteknikk og evne til å spille pucken. Han er ubønnhørlig på vei mot slutten av sin NHL-karriere, men slutten på tiden i Calgary kan komme først.

Det som taler for Smith, er Calgarys plassering på tabellen. De ligger godt plassert med tanke på en sluttspillplass, noe som gjør at de kanskje ønsker å beholde Smith ut sesongen. Dette vil i så fall også gi Smith enda mer tid og mulighet å rette opp sin dårlige start.

 

Robin Lehner – New York Islanders
Alder: 27 år
Kontrakt: Siste året, lønn på $1,5 millioner

Robin Lehner – som tidligere denne sesongen åpnet seg opp om sitt rusmisbruk og livet med bipolar lidelse – har fått en ny start i Islanders. Lehners åpne kronikk i The Athletic kan du lese her (krever abonnent)

Det virker som om Lehner begynner å finne formen, og sammen med tyske Thomas Greiss deler han ansvaret i Islanders. Lehner er regnet som en av de beste back-up keeperne i NHL, og det er ikke umulig at flere av topplagene kan tenke seg å ha Lehner i sitt lag.

Spørsmålet er hvordan Islanders ønsker å løse keepersituasjonen.

De er i en mellomfase der de ikke har en uttalt førstekeeper, men i stedet har to (over gjennomsnittet) gode backupkeepere.

Islanders har to valg.

De kan enten trade til seg en toppkeeper, eller vente på at en av de yngre keeperne tar plass i NHL-troppen. Islanders har to sultne unggutter i Ilja Sorokin og Linus Söderström, som bare venter på sin sjanse å spille NHL.

 

Trade eller avvente
Klubbene som har keeperne under kontrakt, ønsker i utgangspunktet ikke at de går «gratis» til et annet lag etter sesongen, og kommer mest sannsynlig forhøre seg med andre klubber om deres interesse for en byttehandel.

For klubbene med de største keepernavnene er det gode sjanser for byttehandel, da flere klubber er på jakt etter en ny førstekeeper, eller en over gjennomsnittet god backup.

Enten fordi de nåværende keeperne ikke har gjort det bra nok, eller fordi de trenger mer sikkerhet på keepersiden dersom deres nåværende førstekeeper skulle bli skadet.

I tillegg til navnene som er nevnt står keepere som Brian Elliott, Michal Neuvirth, Antti Niemi, Ryan Miller og Petr Mrázek uten kontrakt neste sesong, og kan også godt bli brikker i lagenes puslespill fremover.

Potensielle kjøpere
Flere lag har allerede gitt uttrykk for at de ønsker å forsterke keepersiden. Det ventes blant annet at Philadelphia Flyers og St. Louis Blues vil være sterkt involvert i kampen om å skaffe seg ny keeper.
Vi har tidligere skrevet om keeper-situasjonen i Philadelphia, som går under navnet «keepernes kirkegård».

Med tanke på deres to keepere, Brian Elliot og Michal Neuvirth – som ikke klarer holde seg skadefrie – er det ikke usannsynlig å enda en gang se Flyers i nevekamp om ny keeper.

Ikke minst med tanke på at de trenger en god mentor til Carter Hart (20) – som er regnet som klubbens fremtid mellom stolpene.

Spørsmålet er om Flyers ønsker å satse på en byttehandel, eller om de kommer vente til sommeren i håp om at det fortsatt er noen ledige toppkeepere på markedet.

St. Louis Blues er også en potensiell kandidat til å hente inn en toppkeeper.

Deres førstekeeper, Jake Allen, har et par tunge sesonger bak seg, samtidig som blues ikke har klart å leve opp til tidligere prestasjoner

Man kan ikke klandre Jake Allen for de dårlige resultatene i St. Louis, men det hindrer dem allikevel ikke fra å se seg rundt på keepermarkedet.

Blues trenger en opptur og håper en ny keeper kan bidra til dette.

St. Louis – som for øyeblikket ligger på 13.plass i Western Conference – innser nok at sluttspillet er utenfor rekkevidde, og vil prøve å gjøre det beste ut av situasjonen.

Kanskje har både laget og Jake Allen godt av et bytte?

St. Louis har allerede sendt Chad Johnson – som har vært deres backup – til waivers, der han nylig ble plukket opp av Anaheim Ducks.

I tillegg til dette er også klubber som New York Islanders og Calgary Flames muligens på utkikk etter ny keeper.

Med tanke på at Islanders og Flames potensielt bytter bort sine nåværende keepere, kan det godt tenkes at de ønsker en keeper tilbake, og det er ikke usannsynlig å se disse lagene involvere seg i feiden om ny keeper.

Outsidere
Florida Panthers, Carolina Hurricanes, Ottawa Senators og Vancouver Canucks er også lag som kan melde seg inn i kampen om ny keeper.

Floridas ledelse er forhåpentligvis oppegående nok til å skjønne at Roberto Luongo nærmer seg slutten av sin NHL-karriere. Luongo har rukket å bli 39 år, og har vært noe skadepreget de siste årene.

Til tross for dette holder legenden i Floridas mål seg godt for sin alder, og kan sikkert spille flere år til. Bak seg har Luongo en grei backup i James Reimer, men det spørs om han er god nok til i å overta en førsterolle når Luongo gir seg.

Florida er nok på utkikk etter en arvtager til Loungo, men spørsmålet er om de kommer å gjøre det allerede nå eller vente til neste år.

Vancouver er også i en situasjon som tilsier at en ny toppkeeper ikke ville vært en dårlig idé. Med Elias Petersson i lagoppstillingen har Vancouver fått fyr i ovnen, og hevder seg tidvis med de store gutta.

Det tar nok fortsatt noen år før Vancouver vil kjempe om Stanley Cup, men til den tid må de ha skaffet seg en førstemålvakt, så hvorfor ikke starte nå? Jakob Markström (som er deres første keeper per dags dato) er en av de «svakere» førstekeeperne i NHL.

Selv om han holder et høyt nivå er det usikkert om han har det som skal til for å lede et lag langt i et sluttspill.

Et annet moment som tilsier at Vancouver bør trade til seg en førstekeeper er at deres fremtidshåp, Tatcher Demko, ser ut til å ha stoppet opp i utviklingen, og det er en viss usikkerhet om han kan bli den lederen Vancouver hadde håpet på.

Spennende fremtid
Selv om vi har en anelse om hvilke lag som vil være aktive før trade-deadline, er det selvsagt umulig å forutse hvem spillere som byttes og hvor de ender opp.

Skader er for eksempel en faktor som kan føre lag på jakt etter nye spillere, og mye kan skje på 2 måneder.

Det er som nevnt over to måneder til overgangsvinduet stenger, og resultater og prestasjoner har også en innvirkning på hva lagene ønsker å utrette fremover.

Det vi uansett kan vente oss, er at flere keepere blir å se i nye drakter allerede i februar, og enda flere til sesongstart neste år.

 

avatar

Tidligere keeper med erfaring fra Get-ligaen (to sesonger) og 1. divisjon. Spilte for Frisk, Tønsberg, Ringerike og Grüner. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar