Disse spillerne bør du følge ekstra med på i junior-VM

Filip Zadina. Foto: Roy Kvatningen

Verdens beste juniorspillere (med noen få unntak) møtes i Canada i romjula. Vi guider deg til hvor du får sett kampene og hvilke spillere du bør følge med på.

Canada, Danmark, Russland, Sveits og Tsjekkia utgjør gruppe A i VM for U20-landslag, mens Finland, Kasakhstan, Slovakia, Sverige og USA er i gruppe B.

Det deles ut tre poeng for seier og lagene får ett poeng hvis man taper i overtid eller etter straffer, og to poeng hvis man vinner i overtid eller etter straffer. De fire beste i hver gruppe går videre til sluttspill (vinneren i gruppe A møter nummer fire i gruppe B etc.), mens bunnlagene skal møtes i en best-av-tre-duell hvor taperen rykker ned.

De endelige troppene er ennå ikke presentert. Sverige slipper navnene på sine 23 utvalgte spillere dagen før turneringen starter natt til 27. desember. Det samme gjør nok de fleste andre deltakerlandene.

Turneringen starter 26. desember. Kampprogrammet finner du hos IIHF.com. Merk at det er ni timers tidsforskjell, ettersom mesterskapet spilles på vestsiden av Canada. Turneringen avsluttes 5. januar.

Her er de spillerne Nitten.no har plukket ut:

CANADA:

Ja, vi kunne omtrent har tatt med hele troppen til Canada her. Det blir for dumt, så vi begrenser det til fem spillere.

Evan Bouchard
Bouchard «runda» juniorhockey allerede i fjor, egentlig. Han er 188 centimeter høy og 90 kilo tung, og gjorde 87 poeng på 67 kamper for London Knights i OHL forrige sesong. Denne sesongen tok han plass i Edmonton Oilers og NHL fra sesongstart av, men klubbledelsen kom fram til at utviklingen hans er bedre tjent med å spille på et lavere nivå enn NHL inntil videre. Ettersom han har spilt juniorhockey i Canada, har han ikke lov til å spille AHL før han fylle 20 år. Dermed endte han opp tilbake i OHL, der han har 18 poeng på 13 kamper denne sesongen. Bouchard kan fremstå som lite spektakulær, men han er så hockeyklok at han utmanøvrerer de fleste uansett.

Maxime Comtois
En stor, teknisk og målfarlig ving som overrasket alle ved å ta plass i Anaheim Ducks-laget fra sesongstart av. Nå er han sendt tilbake til juniorligaen QMJHL, men kampene i NHL ga et fascinerende innblikk i hvor god spiller Comtois både kan bli og allerede er. Han gjorde sju poeng på ti kamper i NHL.

Cody Glass
Glass er blitt sammenlignet med Mark Scheifele, og det ser ut som en god sammenligning. Det vitner også om hvor stort talent Cody Glass er. En komplett sentertype. Han var en av de bedre spillerne i sesongoppkjøringen til Vegas Golden Knights allerede i 2017. Denne sesongen arrangerer han lekestuer i WHL, der han har gjort 42 assists på 26 kamper. 42 assists, ikke poeng. Han har 54 poeng på 26 kamper. Altså 2,08 poeng i snitt per kamp. Det er best i hele WHL.

Alexis Lafreniere
Hvis du ikke har hørt om Alexis Lafreniere før nå, kan vi love deg at du kommer til å høre mye om ham i årene som kommer. Han fylte 17 år så sent som 11. oktober i år, men er altså med i den kanadiske U20-troppen. Det forteller vel alt. Lafreniere antas å bli tatt først i draften i 2020. Han er en av de yngste spillerne i QMJHL nå, men det har ikke hindret ham i å produsere 54 poeng på 31 kamper. Det gir ham det tredje beste poengsnittet per kamp i den ligaen.

Joe Veleno
Detroit Red Wings var overbegeistret over å få Veleno med 30.-valget i årets draft, og det forstår vi bedre og bedre. Han dominerer totalt i QMJHL nå, med 54 poeng på 28 kamper. Veleno er en allsidig senter, god defensivt og åpenbart også god offensivt. Det blir spennende å se hva han kan utrette i sitt første U20-VM.

 

DANMARK:

Mads Søgaard
En gigantisk keeper på 200 centimeter og 89 kilo. Han fylte 18 år tidligere i desember og er tilgjengelig for NHL-lagene i 2019 draften, der han kan komme til å bli draftet først av alle keepere. Dansken spiller for Medicine Hat Tigers i WHL og har der sterke 93,1 i redningsprosent og 2,39 i innslupne mål per kamp. Søgaard blir åpenbart en nøkkelspiller i dette danske laget, som ellers mangler profiler. Ingen dansker ble draftet i 2018.

 

FINLAND:

Aleksi Heponiemi
En dynamisk senter med teknikk og overblikk som ble nummer tre i poengligaen i den kanadiske juniorligaen WHL forrige sesong, med 125 poeng på 67 kamper, etter at Florida Panthers draftet ham i andre runde i 2017. De tekniske ferdighetene hans holder NHL-nivå, men 19-åringen anses som for liten og lett for verdens beste liga. Mens man venter på at han skal få en mer voksen fysikk, spiller han for Kärpät i den finske toppserien. Der klarer han seg utmerket, med 26 poeng på 29 kamper.

Henri Jokiharju
Chicago Blackhawks har gått med på å låne ham ut til Finland for denne turneringen. Jokiharju bør spille en nøkkelrolle for finnene, ettersom han allerede denne høsten etablerte seg i NHL. 19-åringen har allerede 32 kamper for Blackhawks – og 11 poeng. Uten at vi har sjekket opp dette, vil vi anta at ingen andre spillere i junior-VM har like mye NHL-erfaring. Jokiharju er en klok back med offensive ferdigheter, noe han viste gjennom å gjøre 71 poeng på 63 kamper i WHL forrige sesong.

Kaapo Kakko
En fysisk moden 17-åring på 186 centimeter og 82 kilo som spiller mot menn i Liiga allerede nå. Det takler han utmerket. På 27 kamper for TPS har han gjort ni mål og 20 poeng. Kakko er for øyeblikket rangert som det nest største talentet tilgjengelig i 2019-draften, bak amerikaneren Jack Hughes. De to anses for å være i en egen klasse.

Rasmus Kupari
Kupari spiller sammen med Heponiemi i Kärpät. Han er ett år yngre, og ble draftet av Los Angeles Kings i første runde i sommer. 18-åringen har gjort 23 poeng på 28 kamper i Liiga, og kommer i junior-VM til å danne en formidabel førsterekke sammen med Heponiemi og Eeli Tolvanen. Kupari er teknisk god, flink til å finne åpninger i motstanderlagets forsvar og har bra fart på skøytene.

Eeli Tolvanen
En skikkelig målscorer, noe han har bevist gjennom å score 47 mål på 101 kamper i USHL og 19 mål på 49 kamper for Jokerit i KHL. Det er først og fremst skuddet hans som motstanderne må passe seg for. Tolvanen skyter raskt og presist. Forventningene til ham eksploderte etter innsatsen i KHL som 18-åring. Det er mulig forventningene nå er litt i overkant store, men gutten er fortsatt bare 19 år. Han spiller nå i AHL, der han har gjort 12 poeng på 24 kamper. Tolvanen har også fått prøve seg i fire kamper for Nashville Predators i NHL.

 

KASAKHSTAN:

Ingen

 

RUSSLAND:

Grigori Denisenko
Det faktum at Denisenko var et førsterundevalg i sommer, vitner om at dette er en spennende spiller. Og det er han. 18-åringen har både fart og teknikk, og bør kunne bli en viktig spiller for Florida Panthers om 2-3 år. Denisenko er en underholdende spiller. Han har fått 15 kamper for Lokomotiv Jaroslavl i KHL denne sesongen.

Vitalij Kravtsov
En stor og offensivt sterk ving med bra fart, som New York Rangers har eksepsjonelt stor tro på. Rangers-ledelsen har uttalt at klubben rangerte ham som den nest beste forwarden i 2018-draften, bak Andrej Svetsjnikov. Rangers valgte derfor Kravtsov med sitt niendevalg. 19-åringen har gjort 17 poeng på 33 kamper for Traktor Tsjeljabinsk i KHL denne sesongen.

Kirill Martsjenko
En storvokst ving som leverte et bra junior-VM for et år siden, med tre mål og seks poeng på fem kamper. Han er kreativ, har bra teknikk og et godt håndleddsskudd, men mangler eksplosivitet. Martsjenko ser uansett ut som et godt valg av Columbus Blue Jackets i andre runde av 2018-draften.

 

SLOVAKIA:

Martin Pospisil
Det er ingen framtidige stjerner som Marian Hossa eller Marian Gaborik å se i dette slovakiske laget, men Martin Pospisil kan være interessant å følge. Han er en stor forward som leverer ganske bra i USHL med 34 poeng på 22 kamper som 19-åring, altså en av de eldste. Pospisil er stor og tøff, men har også en uforutsigbarhet i spillet som gjør ham underholdende å se på.

 

SVEITS:

Philipp Kurashev
19-åring som ble draftet i fjerde runde nå i 2018, av Chicago Blackhawks. I et lag uten stjerner, er Kurashev den eneste sveitseren vi tar med her. Han har gjort 43 poeng på 33 kamper for Quebec Remparts i QMJHL denne sesongen. Kurashev er eksepsjonelt rask og dermed en trussel på kontringer.

 

SVERIGE:

Emil Bemström
Bemström er ikke det mest kjente navnet i Sveriges tropp, og han utmerker seg ikke med eksepsjonell fart eller andre ekstreme ferdigheter, men denne 19 år gamle løperen er en skikkelig målscorer. Han har en egen evne til å finne pucken foran mål. Bemström ble draftet av Columbus i fjerde runde i 2017 og ser ut til å kunne bli et kupp for blåjakkene. Denne sesongen har han allerede scoret 12 mål og 16 poeng på 23 kamper for Djurgården i SHL.

Adam Boqvist
18 år gammel back med fabelaktige offensive ferdigheter. Han overrasket under treningsleiren til Chicago Blackhawks for tre måneder siden, gjennom å klare seg bedre defensivt enn ventet. Boqvist ble tatt som nummer åtte i 2018-draften. Nå spiller han i den kanadiske juniorligaen OHL, der han leker seg fra blålinja til London Knights. Så langt har han gjort ni mål og 25 poeng på 23 kamper.

Erik Brännström
Denne backen fylte 19 år så sent som i september, men er allerede en av de beste backene i AHL i Nord-Amerika, der han har imponert med fire mål og 20 poeng på 24 kamper for Chicago Wolves. Brännström ble draftet av Vegas Golden Knights i første runde av 2017-draften og ser ut til å kunne bli en nøkkelspiller for ridderne i mange år framover. En offensivt sterk back, god på skøyter, fenomenal spilleforståelse. Har allerede deltatt i to U20-VM. Hans far Niklas hadde selv en lang og god SHL-karriere som høyreving i Färjestad og Skellefteå.

Philip Broberg (om han får plass)
I en alder av bare 17 år (han fylte 17 i juni) har Broberg etablert seg i AIKs A-lag i Allsvenskan, der han har spilt 27 kamper og bidratt med sju assists. God skøytegåer som liker å føre pucken ut av egen sone. Han er den yngste i bruttotroppen til Sverige. Broberg er ung, men har voksen fysikk med sine 190 centimeter og 90 kilo. Han er rangert som det åttende beste draft-tilgjengelige talentet i 2019 av International Scouting Service (ISS).

Timothy Liljegren:
Ville ha vært med på denne listen, men har trukket seg på grunn av skade.

Isac Lundeström:
Fysisk moden senter som allerede har 15 matchers erfaring fra NHL. Lundeström spilte seg nemlig inn på laget til Anaheim Ducks etter sesongoppkjøringen. Det var nokså overraskende, ettersom han ble draftet så sent som i sommer. Han blir en av de offensive profilene i et svensk lag som mangler en stjerne av typen Elias Pettersen denne gang. Lundeström er en solid allroundsenter.

Rasmus Sandin:
Enda en back. Sverige har trolig VMs beste backbesetning og Sandin kan fort være den beste av dem alle. Han imponerte stort under treningsleiren til Toronto Maple Leafs denne høsten, bare noen måneder etter at han ble draftet som nummer 29 i første runde. 18-åringen har fem mål og ti poeng på 18 kamper i AHL denne sesongen, som er ekstra imponerende med tanke på at han var ute med skade i flere uker og først debuterte et godt stykke inn i sesongen.

 

TSJEKKIA:

Martin Kaut
Colorado Avalanche draftet Kaut som nummer 16 i første runde i sommer, blant annet etter at han gjorde et godt inntrykk under junior-VM for et år siden, med sju poeng på sju kamper. Nå spiller Kaut i AHL, der han har gjort 12 poeng på 26 kamper for farmerlaget til Avalanche.
Martin Necas
Necas toppet poengligaen sammen med Casey Mittelstadt I junior-VM i fjor, begge med elleve poeng på sju matcher, så det er naturlig å tro at Necas er en av favorittene til å vinne poengligaen i år også. Necas ble draftet som nummer 12 i første runde i 2017 og har fått prøve seg i NHL denne sesongen, men spiller nå i AHL, der han har levert 22 poeng på 26 kamper. Han er en offensiv senter med god fart og gode playmakeregenskaper. Carolina Hurricanes håper at han vil utvikle seg til å bli en førstesenter på NHI-nivå.

Filip Zadina
Zadina bør bli en av hovedattraksjonene i junior-VM. Han er en eksplosiv ving med god spilleforståelse og en nese for mål, noe hans 44 mål på 57 kamper i QMJHL i fjor attesterer. Zadina kan score på mange måter, ikke minst gjennom sitt presise skudd. Han ble draftet som nummer seks i sommer, av Detroit Red Wings. Denne sesongen er han i AHL, der han har gjort 17 poeng på 27 kamper.

 

USA:

Jack Hughes
Dette er en spiller vi allerede har skrevet en del om i Nitten. Hughes antas å bli valgt først i 2019-draften. Man regner med at han blir en såkalt «franchise»-spiller, altså en spiller som kan bære et NHL-lag på samme måte som de virkelig store stjernene kan gjøre. Hughes er ikke fysisk stor, men har vokst nok til at størrelsen ikke lenger bekymrer. Han ligger alltid et steg foran andre spillere, takket være sin fenomenale spilleforståelse. Hughes kan både score og spille fram andre. Skal du bare følge med på én spiller i junior-VM, bør du velge Jack Hughes.

Quinn Hughes
Storebroren til Jack. Akkurat som sin bror, er han ingen fysisk dominerende skikkelse. Begge er vel litt under 180 centimeter høye. Begge er dynamiske, offensive spillere. Mens Jack er senter, spiller Quinn back. Og det gjør han bedre enn de aller fleste. Han er en fantastisk skøytegåer som ofte vet hva motspillerne kommer til å gjøre før motspillerne vet det selv. En «Erik Karlsson-back». Han spiller nå collegehockey, hvor 19-åringen har 17 assists og 20 poeng på 17 kamper.

K’Andre Miller
Vi tar med Miller i denne oversikten, ettersom det er mange New York Rangers-fans i Norge. Miller er en fysisk dominerende back på 192 centimeter som imponerer offensivt for Wisconsin på collegenivå denne sesongen. Miller har gjort 17 poeng på 18 kamper. Rangers brukte 22.-valget i første runde på ham, og tradet seg opp fire plasser for å kunne velge nettopp Miller.

Oliver Wahlstrom
En klassisk, amerikansk målscorer. En morsom tilskuerlek under dette junior-VM blir å se hvem som imponerer mest av Wahlstrom og Kravtsov. New York Rangers valgte Kravtsov med sitt niendevalg i sommerens draft, selv om de fleste hadde rangert Wahlstrom høyere. Wahlstrom gikk i stedet til New York Islanders, som hadde ellevtevalget. Vi aner ikke hvem av dem som blir best, men gleder oss til å følge nøye med på dette i årene som kommer.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Disse spillerne bør du følge ekstra med på i junior-VM”

Legg igjen en kommentar