Dommerne spiller hovedrollene i Stanley Cup 2019 – se skrekkfilmene her

Noe Acciari spennes bein på bakfra av Tyler Bozak. Ingen utvisning. Foto: Twitter

La spillerne avgjøre kampen. Den frasen hører vi ofte. I Stanley Cup-sluttspillet 2019 er det imidlertid dommerne som ofte har avgjort kampene.

Med «ofte» mener vi kanskje egentlig «alltid». Dømmingen i NHL-sluttspillet har vært en skandale, hvor vi har gått fra den ene grove feilvurderingen til den andre, i kamp etter kamp.

Noe av årsaken til dette, er at spillet går fortere enn noensinne. Spillet går ubeskrivelig fort, langt fortere enn du forstår med det blotte øye hvis du ser en kamp på TV eller høyt oppe på tribunen. Du må stå nede langs isen for å skjønne hvor fort det går.

Dommerne har en utfordrende jobb, med andre ord.

Samtidig gjør de også den jobben vanskeligere for seg selv, med sin bruk av den feilaktige tankegangen om at de ikke skal påvirke kampen, så de vil heller at spillerne bare spiller, uten å blåse for utvisninger i tide og utide.

Det er en like uintelligent logikk som fotballen bruker i offsideregelen sin: Du er ikke i offside «hvis du ikke påvirker spillet». Slik kan fotballspillere utnytte at de er i offside uten å bli avblåst, selv om de selvfølgelig ikke kan være på en fotballbane uten at minst én spiller i motstanderlaget justerer posisjoneringen sin, noe som altså er en påvirkning av spillet.

Den samme idiotlogikken bruker dommerne i NHL. De legger lista høyere i sluttspillet, fordi de «ikke vil påvirke spillet». Og dermed påvirker de spillet. Jeg skrev om dette i anledning sluttspillet her i Norge, så jeg skal ikke gjenta meg selv for mye her. Kort fortalt blir det vanskeligere for de teknisk dyktigste spillerne å briljere, fordi dommerne ignorerer flere obstruksjoner, hektinger, slashinger og taklinger enn i grunnserien.

Vi skal ikke påstå at Tampa Bay Lightning tapte 0-4 i kamper mot Columbus Blue Jackets på grunn av dommerne, eller at Calgary Flames tapte 1-4 mot Colorado Avalanche på grunn av dommerne, men det er kanskje ikke helt tilfeldig at de lettere, mer tekniske lagene, røk ut for de tunge og sterke lagene i 2019.

Et annet problem med å flytte liste i dømmingen, er at det blir vanskeligere å holde en klar og tydelig linje, og det påvirker spillerne, som innimellom føler for å «ta igjen» på motspillerne selv siden de ikke fikk utvisning, og brått oppstår det situasjoner hvor helt åpenbare utvisninger blir ignorert.

Og da kommer de sterke reaksjonen.

– Det er disse taklingene mot hodet som de ønsker å få vekk fra sporten, ikke sant? Det hører jeg mye om. De overså åpenbart et par sånne i dag. Det er en rask sport. Jeg satt her for to dager siden og sa at jeg synes disse dommerne har gjort seg fortjent til å være her. Men historien endret seg etter kamp tre, da en klage ble ytret fra motstanderen vår og det ser ut til å ha forandret alt, sier Boston Bruins-trener Bruce Cassidy etter finalekamp fem mot St. Louis Blues.

Han har all grunn til å være forbannet. Dommerne ignorerte en åpenbar beinkrok fra Tyler Bozak på Noel Acciari, og i stedet for at Bozak fikk en fortjent utvisning, endte han opp med en assist på 2-0-målet til David Perron.

Det målet viste seg å bli avgjørende for kampen, ettersom St. Louis Blues vant 2-1 etter at Jake DeBrusk reduserte for Boston mot slutten av matchen.

– Ignoreringen av Acciari … Det er spillere på vei til boksen da. Det skjer rett foran dommeren. Vår spiller er ute. De tok ham ut av kampen og inn i garderoben for å sjekke ham for hjernerystelse. Det var en beinkrok. Den er grov. Og det fikk en stor konsekvens for kampen, oppsummerer Cassidy.

Hans uttalelse om klagen som ble ytret fra motstanderen, siktet til Blues-trener Craig Berube, som mente at St. Louis fikk ufortjent mange utvisninger i denne finaleserien. Det har Berube ikke rett i. Blues har fått de utvisningene de skal ha, og i tillegg har missourilaget sluppet unna i mange tilfeller hvor det burde ha blitt utvisning – akkurat som Boston også har gjort.

– National Hockey League får et blått øye av dømmingen i dette sluttspillet. Denne episoden her kommer også til å bli omtalt. Jeg synes det var en fantastisk hockeykamp. Den dommerbeslutningen gjorde det virkelig vanskelig for oss å vinne i dag. Jeg er skuffet. Det var uhørt, konstaterer Bruce Cassidy.

Vi husker vel alle noen av de groveste dommertabbene i dette sluttspillet. Her er en liten «recap»:

Sharks vs Golden Knights, kamp 7: Eakin kastet ut av kampen

San Jose Sharks fikk god hjelp av dommerne i kamp sju mot Vegas Golden Knights. Ridderne fra Las Vegas ledet 3-0 i den avgjørende kampen og den siste perioden nærmet seg halvspilt. Etter en dropp ble Joe Pavelski krysstaklet av Cody Eakin. Dette skal gi to minutter utvisning, men blir ofte oversett i NHL-sluttspill og dommerne ignorerte dette.

Krysstaklingen førte til at Pavelski mistet balansen. Så kom Paul Stastny – som for øvrig er en kompis av Pavelski – stormende framover for å legge press på puckfører, og skubbet vekk Pavelski på veien. Dette førte til at Sharks-kapteinen, som allerede var i ubalanse på grunn av taklingen fra Eakin, falt i isen med hodet først. Spillet fortsatte i noen sekunder, før dommerne valgte å blåse da blodet rant fra hodet til Pavelski.

Dommerne ga deretter Cody Eakin matchstraff og Sharks fikk power-play i fem minutter, hvor de scoret fire ganger. Sharks endte opp med å gå videre til andre runde på grunn av denne dommertabben.

Washington vs Hurricanes, kamp 2: Ferland kastet ut av kampen

Micheal Ferland ble kastet ut av kampen for «en takling mot hodet» til Nic Dowd, som ikke var takling mot hodet. Dowd bøyde seg framover og det var vanskelig for Ferland å unngå hodet hans, men taklingen traff overkroppen først.

Washington fikk fem minutter power-play.

Denne episoden er ikke den verste på listen, spillet går som nevnt fort og sånne feil er vi nødt til å leve med, men vi tar den med her likevel.

Boston vs Columbus, kamp 4: Pucken ute av spill, scoring godkjent

Artemi Panarin scoret 1-0 etter at pucken hadde gått over vantet og truffet nettingen som skal beskytte publikum fra pucken. Ingen så at pucken traff nettingen. En liten stund var det faktisk ingen som så pucken, før Oliver Bjorkstrand fant den og spilte den videre til målscorer Panarin.

Dommerne hadde hatt anledning til å bruke videodømming her dersom det var Bjorkstrand som scoret direkte etter at den var i nettingen, men har ikke lov til å benytte den muligheten hvis pucken sentres videre.

San Jose vs Colorado, kamp 7: Landeskog ikke med i spillet, dømmes offside

I dette tilfellet er det regelboka det er noe i veien med. Vi får presisere det først. Hendelsen føyer seg likevel inn i rekken av urettferdighet i årets sluttspill.

Gabriel Landeskog var ferdig med sitt skift på isen og hadde blitt byttet ut med en medspiller, men han hadde ennå ikke kommet seg av isen. Og han sto i offensiv sone. Colin Wilson utlignet med en scoring for Colorado Avalanche, men San Jose ba om videodømming for å avgjøre om Landeskog sto i offside. Hvilket han altså gjorde.

Scoringen ble dermed annullert.

Videodømming av offside-hendelser er tullete og bortkastet tid. Det er ytterst sjelden at en scoring kommer fordi en spiller er offside. 99,9999999999999999999999 prosent av alle offsider har ingen reell påvirkning på scoringen. Det er mulig jeg overdriver med prosenttallet her, men da skjønner du iallfall hva jeg mener.

San Jose Sharks vs St. Louis Blues, kamp 3: Håndpasning førte til avgjørende mål

San Jose Sharks var ikke ferdig med å ha flaks eller få hjelp av dommerne i dette sluttspillet. Californialaget, som strengt tatt var det dårligste laget i sin førsterundeduell mot Vegas, vant kamp tre i semifinalen mot St. Louis Blues takket være en ulovlig håndpasning.

Kampen sto 4-4 etter ordinær tid og gikk til overtid, hvor det er første-målet-vinner-prinsippet som gjelder. I overtiden sentret Timo Meier pucken med hånden sin, til Gustav Nyquist, som sentret videre til Erik Karlsson, og han scoret det avgjørende målet.

Blues-spillerne ble selvsagt rasende og protesterte heftig, men dommerne gikk av isen og det måtte til slutt St. Louis-spillerne også gjøre.

Boston vs Columbus, kamp 6: Charlie McAvoy slipper unna med grisetakling

Columbus jaktet på utligning mot Boston, både i kampen, som Boston ledet 1-0, og i kampserien, som Boston ledet 3-2, da Charlie McAvoy taklet Josh Anderson stygt i hodet.

Taklingen traff hodet først og så tilsiktet ut.

McAvoy hopper dessuten inn, så her burde han ha blitt utvist for både charging og takling mot hodet. Han burde helt enkelt ha blitt kastet ut av kampen. Dommerne ga ham bare to minutters utvisning.

Denne hendelsen gir oss en litt dårlig smak i munnen når Bruce Cassidy en måned senere klager på hodetaklinger fra St. Louis Blues …

Føyer seg for Bettman
Dette er mange uheldige hendelser. NHL er selvsagt ikke fornøyd med slikt, og ligadirektør Gary Bettman har allerede varslet at det i sommer blir en grundig gjennomgang av reglene for bruk av videodømming.

NHL går igjennom regelverket sitt hvert år, og pleier å korrigere slike ting til det bedre.

Det var en gang NHL også korrigerte dømmingen. Etter lockouten i 2005 ble dommerne pålagt å bruke regelboka. Konsekvensen av dette ble mer underholdende ishockey og flere tilskuere på kampene.

En dragning er tross alt morsommere å se på enn en obstruksjon. Det er rart med det.

Sakte, men sikkert har dømmingen år etter år beveget seg tilbake mot det vi omtaler som «Dead puck era». Vi er heldigvis ikke der ennå. I grunnserien følges regelboka ganske bra. I sluttspillet nå i 2019 har vi imidlertid sett en dømming som ligner sterkt på den tiden da New Jersey Devils kunne slå i hjel all form for underholdning på veien til Stanley Cup.

Dette er ikke noe Gary Bettman ønsker. Dette er dommernes skyld. Dommerne og deres idiotlogikk om å ikke påvirke kampene, som altså påvirker kampene så kraftig at sporten er i ferd med å forandre seg.

Et tegn på dette så vi i Raleigh tidligere i sluttspillet, da Carolina Hurricanes tok imot Washington Capitals til kamp tre i første runde. De to første kampene hadde til sammen 30 minutter med utvisninger, men i kamp tre var Gary Bettman og hans visedirektør Bill Daly på tribunen. Resultatet ble 22 minutter med utvisninger.

Et dårligere sluttspill
Konsekvensen av den svake dømmingen er at sluttspillet i 2019 er dårligere enn tidligere sluttspill når det gjelder underholdningen i selve spillet. Det oppleves imidlertid som om sluttspillet i 2019 er mer spektakulært enn tidligere, fordi dømmingen har fått så store konsekvenser at det i seg selv skaper stor dramatikk – og fordi favorittene har røket ut så ofte.

Dramatikk er underholdende.

Overraskelser er underholdende.

Spillet er intenst og spennende, men det er nesten ingen fenomenale soloprestasjoner eller imponerende angrep hvor pucken går raskt, presist og kreativt mellom spillerne.

Jeg tipper at du ikke engang husker sist du så en scoring som kom etter at et lag slo fire pasninger først.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Dommerne spiller hovedrollene i Stanley Cup 2019 – se skrekkfilmene her”

  1. Du må ikke finne på å gi deg, Roy. Du må fikse finansiering til denne siden. Det er så nydelig med dybde og innsikt på norsk. Jeg heier på deg og tror at dette er noe som du kan ta opp igjen på sikt.

Legg igjen en kommentar