San Jose Sharks er i ferd med å ta en bradbury

Blues-keeper Jordan Binnington raser mot dommerne. Foto: AP Photo/Jeff Roberson

San Jose Sharks er i ferd med å bli NHLs versjon av Steven Bradbury.

I Salt Lake City under vinter-OL i 2002 kom Steven Bradbury seg videre fra kvalifiseringsheatet på 1000-meteren i kortbaneløp på skøyter på overbevisende vis. I kvartfinalen møtte han imidlertid to av gullfavorittene, Apolo Anton Ohno, og Marc Gagnon. Ettersom bare de to beste gikk videre, regnet Bradbury med at konkurransen for hans del ville ta slutt der.

Det var egentlig like greit. Han var blant de eldste deltakerne og ville uansett ikke ha nok juice i beina til å tåle fire løp på samme dag.

Bradbury ble nummer tre i kvartfinalen. Gagnon ble imidlertid diskvalifisert for å ha hindret en annen løper, og dermed kom Steven Bradbury seg til semifinale. Flaks!

I semifinalen var han sjanseløs, så han la seg bakerst og satset på å holde seg på beina, i tilfelle konkurransen imellom de andre løperne skulle bli så intens at noen av dem gikk overende.

Taktikken fungerte. Bradbury lå bakerst da regjerende olympisk mester Kim Dong-sung fra Sør-Korea, medaljegrossisten Li Jiajun fra Kina og Mathieu Turcotte fra Canada krasjet i hverandre. Australieren krysset derfor mållinjen først og kvalifiserte seg til finalen.

Én uheldig konkurrent til var plutselig alt som sto i veien for OL-medalje for Bradbury.

Ohno, Li, Turcotte og Ahn Hyun-Soo knivet med hverandre om OL-gullet og hadde bare 50 meter igjen til mållinjen i finalen. Bradbury lå 15 meter bak alle fire. Inn i siste sving gikk Li Jiajun overende og dro med seg de tre andre.

Slik kunne Steven Bradbury rolig skøyte inn til OL-gull.

– Dette er moro, men det føles ikke helt riktig. Jeg var ikke like sterk som de andre utpå der, men jeg tar gjerne seieren, sa Bradbury etterpå.

San Jose Sharks er i ferd med å «ta en bradbury» i Stanley Cup.

Erik Karlsson scoret to av målene da Sharks vant 5-4 mot St. Louis i kamp tre. Her setter han inn vinnermålet i første overtidsperiode. Foto: AP Photo/Jeff Roberson

Laget fra California er i semifinalen nå, og leder 2-1 etter at kamp tre mot St. Louis Blues ble avgjort på overtid, av en ulovlig håndpasning som ingen av de fire dommerne så. Timo Meier slo pucken til Gustav Nyquist, som spilte den videre til Erik Karlsson, som scoret sitt andre mål for kampen og sørget for 5-4-seier til Sharks.

Meier fikk til og med en offisiell assist for håndpasningen.

St. Louis Blues-spillerne var rasende, naturlig nok. De havnet under 0-2 i første periode, slo til med fire mål i andre periode og ledet 4-3 til det bare var et drøyt minutt igjen av tredje periode.

Jaden Schwartz hadde attpåtil åpent mål fra midtsonen helt på tampen, men skjøt utenfor Sharks-målet som sto tomt fordi Martin Jones var byttet ut med en utespiller.

I stedet satte Logan «Clutch» Couture inn 4-4 noen sekunder senere.

NHL-reglene tillater ikke videodømming av håndpasninger, og ettersom Meier ga pucken til Nyquist og ikke målscorer Karlsson, var håndpasningen i henhold til regelverket ikke direkte involvert i scoringen. Selv om den jo selvfølgelig i praksis var direkte involvert i scoringen.

Det paradoksale her er at San Jose Sharks fikk meget god hjelp av videodømming i kamp sju mot Colorado Avalanche i forrige runde. Avalanche utlignet til 2-2, men scoringen ble annullert etter videodømming fordi Gabriel Landeskog viste seg å stå i offside.

Den hendelsen var kontroversiell, fordi Landeskog hadde byttet ut. Hans erstatter var allerede involvert i spillet utpå isen, men det viste seg – etter en lang prosess med videogjennomgang – at Landeskog sto på feil side av blålinja idet han skulle gå over vantet og sette seg i spillerboksen. Han påvirket ikke spillet på noen som helst måte, men regelverket tillater videodømming av offside, og dermed ble 2-2-scoringen annullert.

Vi vet selvfølgelig ikke hvordan den kampen hadde endt, men i hockey er det som regel det laget som scoret sist som har momentum i kampen, og i dette tilfellet lå Avalanche an til å få det. San Jose vant til slutt kampen 3-2 og gikk videre med 4-3-seier sammenlagt.

I første runde av sluttspillet ble San Jose Sharks utspilt etter alle kunstens regler av Vegas Golden Knights i kamp sju. Det sto 3-3 i kamper, men i kamp sju hadde scoringer av William Karlsson, Cody Eakin og Max Pacioretty sørget for at ridderne fra Las Vegas ledet 3-0 da kampen nærmet seg midtveis i tredje periode.

Kampen var etter alt å dømme egentlig avgjort.

Etter en dropp satte Eakin inn en krysstakling på Joe Pavelski, som mistet balansen. Paul Stastny var på vei mot blålinja for å legge press på en Sharks-back og skubbet Pavelski til side for å komme seg framover. Et ganske vanlig hockeyspill, egentlig. Problemet var at Pavelski var i ubalanse. Han falt i isen med hodet først.

Dommerne gjorde ingen mine til å blåse før de så at Pavelski ble liggende og at dette så alvorlig ut. Og det var alvorlig. Blodet rant fra hodet til Sharks-kapteinen.

Etter litt rådslagning kom dommerne fram til at Cody Eakin fortjente matchstraff og at Sharks skulle ha fem minutter power-play. Som dere vet innebærer slike femminuttere at laget fortsetter i power-play selv om man scorer før fem minutter er spilt.

San Jose scoret én gang. To ganger. Tre ganger. Fire ganger. Mens Eakin altså var kastet ut av kampen for en krysstakling av den typen som dommerne bevisst har ignorert gjennom hele sluttspillet.

Sharks vant kamp sju 5-4 etter overtid.

– Jeg fikk ingen ordentlig forklaring, annet enn at jeg antar at det er forskjellige regler for to forskjellige lag, så jeg regner med at de sover dårlig etter å se på dette, sier Blues-kaptein Alex Pietrangelo ifølge ESPN.

Frustrasjonen er forståelig. Han er nok litt ekstra frustrert over at han sendte pucken til icing og ga Sharks’ beste spillere sjansen til å få noen sekunders hvile og deretter utligne til 4-4.

Undertegnede kan ikke huske å ha sett ett lag i NHL få så mange kontroversielle dommeravgjørelser med seg i ett og samme sluttspill. San Jose Sharks er virkelig i ferd med å ta en bradbury her.

Ingen kan klandre Sharks for dette.

Det er ikke San Jose Sharks feil at dommerne feilaktig ga Cody Eakin matchstraff, eller at reglene tillater at offside-avgjørelser kan utfordres med «Coach’s Challenge» og bedømmes ved hjelp av video, eller at dommerne ikke ser en åpenbar håndpasning, eller at håndpasninger ikke kan vurderes ved hjelp av video.

Men NHL må på jobb her.

Gary Bettman må på jobb.

Managerne, som årlig vurderer regelverket, må på jobb her.

Bruk av videodømming ved offside gir liten mening, etter min mening. En offside soneinngang er sjelden direkte avgjørende for at det blir scoring. I de tilfellene hvor det er usikkert om en spiller er offside, tar det ofte fem eller kanskje opp mot 10-15 minutter med gjennomgang av videobilder for å komme til en konklusjon. Det er kjedelig for publikum og TV-seere. I de fleste tilfellene er det eneste man oppnår at en spiller som ikke påvirket spillet i særlig grad blir ødeleggende for en scoring som ellers er ok.

Videodømming ved offside bør fjernes.

Samtidig bør videodømming tas i bruk ved situasjoner som er direkte avgjørende for kamputfallet. Som for eksempel når en ulovlig håndpasning fører til scoring i en overtidsperiode. Videodømming ved offside i forbindelse med avgjørende scoringer bør imidlertid kun brukes dersom det er målscoreren som kanskje var offside og dersom ingen andre medspillere var borti pucken mellom den tvilsomme soneinngangen og scoringen.

Vi blir ikke kvitt dommerfeil. Det er en del av sporten. At dommerne gir matchstraff i stedet for en tominutter, kan vi ikke gardere oss mot. Men hvis videorommet i Toronto ser en åpenbar feil umiddelbart og før spillet settes i gang igjen, bør det åpnes for at dommerne får beskjed og mulighet til å korrigere feilen.

Selv om det er spektakulært når noen vinner til tross for at andre er bedre, må vi ta de rettferdige valgene når det er mulig å gjøre det.

Det grusomme uhellet som snudde alt – og raseriet etterpå

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar