– Du får jo sjokk. Jeg vet ikke. Jeg bare satt der, helt fjern

Rudolfs Balcers i garderoben etter første trening med Ottawa Senators. Foto: Skjermdump fra Ottawa Senators’ kanal på YouTube.

Nå synes likevel Rudolfs Balcers at traden til Ottawa Senators er positiv for ham.

21-åringen ble 13. september sendt fra San Jose Sharks til Ottawa Senators sammen med Chris Tierney, Dylan DeMelo og noen draftvalg, i bytte mot superstjernen Erik Karlsson.

Klubbskiftet kom helt uventet på den talentfulle latvieren.

– Du får jo sjokk. Jeg vet ikke. Jeg bare satt der etter at han sa at de skulle sende meg bort. Jeg hørte ikke noe. Jeg ble helt fjern, på en måte. Jeg begynte å tenke «hva skal jeg gjøre nå» og hadde masse forskjellige tanker. Dagen etter begynte det å synke inn. Nå synes jeg bare det er kjekt å være her, sier Rudolfs Balcers til Nitten.no over telefon.

Han er nå innlosjert på et hotell i Ottawa og forsøker å imponere den sportslige ledelsen i sin nye klubb såpass at han får en plass blant de 23 spillerne i NHL-stallen når sesongen starter med hjemmekamp mot Chicago Blackhawks 4. oktober.

– Sjansen er jo der. De har gode spillere her. Det er mange spillere med NHL-rutine her, men også mange gode, unge spillere. Det er 4-5 kamper igjen av sesongoppkjøringen. Jeg vil si at jeg har muligheten til å få en plass, men da må jeg være god, mener Balcers.

Fin start
I onsdagens match mot Toronto Maple Leafs spilte han i rekke med Filip Chlapik og Ben Sexton. Trener Guy Boucher ga trioen skryt etter matchen og sa til klubbens nettside at han endret på de andre rekkene, men lot disse tre spille sammen hele kampen fordi de fungerte så bra.

– Matchen var helt ok. Vi kunne ha vært bedre. Jeg må lære systemet og bli vant med lagkameratene, men jeg følte meg kvikk og fikk noen bra målsjanser. Rekken vår hadde god kjemi, oppsummerer Balcers.

Den tidligere Stavanger Oilers-spilleren har gitt et godt førsteinntrykk i Ottawa, forteller journalist Ken Warren i Ottawa Citizen.

– Balcers har sett bra ut. Han var del av den beste rekka til Senators tidligere denne uka, men vi må huske på at det var bare noen få etablerte NHL-spillere med i den kampen, sier Warren til Nitten.no.

Ottawa Senators har ikke foretatt de første kuttene ennå, og har fremdeles to fulle lag samlet i byen. Ken Warren anslår at de første kuttene kommer søndag eller mandag. Da kan Balcers bli sendt til farmerlaget Belleville Senators, som holder til litt nord for Niagara Falls, omtrent midt mellom Ottawa og Buffalo.

Selv om Ottawa Senators utad er en vandrende PR-katastrofe, er organisasjonen godt forspent med unge, talentfulle spillere. Warren trekker fram Brady Tkachuk, Filip Chlapik, Drake Batherson, Alex Formenton og Logan Brown som sterke kandidater til å få plass i NHL-stallen nå.

Både Tkachuk og Formenton er venstrevinger, akkurat som Rudolfs Balcers.

Les også: Her er konkurrentene til Balcers i Ottawa

Ville virkelig ha Balcers
La oss imidlertid gå tilbake til traden først. Balcers forteller at han i ettertid har fått høre at Ottawa Senators ba om at han skulle inkluderes i Erik Karlsson-traden allerede da de to lagenes manager diskuterte den i fjor, og at Pierre Dorion i Ottawa ba om Balcers igjen da han tok opp tråden med Doug Wilson et par uker før traden ble gjennomført.

21-åringen Liepaja har utviklet seg meget godt siden han ble draftet av Sharks i femte runde for tre år siden. Han gjorde 15 mål på 43 kamper i sin siste sesong for Stavanger Oilers, fulgte opp dette med 40 mål og 77 poeng på 66 matcher for Kamloops Blazers i WHL og var forrige sesong den beste spilleren i farmerlaget San Jose Barracuda i AHL.

Forrige sesong ble kronet med VM-spill for Latvia. Balcers gjorde fire mål og seks poeng på åtte kamper i Danmark, og scoret blant annet vinnermålet i kampen mot Norge.

I Canada regnes Balcers som en viktig del av betalingen for Erik Karlsson.

– Det er litt kult å komme hit og vite at de ville ha meg. Det er første gang jeg er blitt tradet og det føles litt rart, men jeg har ikke tenkt noe på at jeg er involvert i en av de største tradene på lang tid. Jeg vil bare vise at de hadde god grunn til i å ville ha meg, sier Balcers til Nitten.no.

Da traden ble offentliggjort, var Doug Wilson i Ottawa for å møte Erik Karlsson personlig. Balcers ble informert om traden av hovedtrener Pete DeBoer, assistentmanager Joe Will og Doug Wilson Junior, som er klubbens «director of hockey operations».

– De sa at det ikke var et lett valg for dem, for de ville jo satse på meg og mente at jeg var et bra talent for dem, men når de fikk muligheten til å få en av de beste backene i ligaen, måtte de bare ta den. De går jo for å vinne Stanley Cup i år, med den stallen de har og med de backene de har, har de en ganske bra mulighet. De sa også at jeg ikke burde være bekymret, for Ottawa er en bra mulighet for meg. De ba meg kjøre hardt og prøve å få en plass på laget i Ottawa.

Heftig kritisert klubb
Ottawa Senators presset 2017-mester Pittsburgh Penguins til overtid i kamp sju i semifinalen det året, men kollapset fullstendig forrige sesong. Klubbeier Eugene Melnyk er uønsket av både fansen og klubblegenden Daniel Alfredsson, mens Erik Karlsson og hans kone Melinda angivelig ble utsatt for en hetskampanje fra forloveden til lagkameraten Mike Hoffman.

Både Karlsson og Hoffman ble tradet til San Jose Sharks, men Wilson sendte Hoffman videre til Florida Panthers for bedre betaling et kvarter etter at han avsluttet telefonsamtalen med Pierre Dorion i Ottawa.

Melnyk ble nylig latterliggjort for en video Ottawa postet i sosiale medier, mens Dorion foretok et stygt mageplask da han i et intervju tidligere denne uka ble spurt om hva han som manager i Ottawa Senators ser som grunn til å være optimistisk. Dorion ble taus og svarte etter en lang tenkepause «Vi er et lag».

Som nevnt har likevel Senators mange spennende, unge spillere. Klubbledelsen kritiseres fordi den valgte å beholde sitt førstevalg i år, og velge Brady Tkachuk som nummer fire i draften, noe som betyr at Colorado Avalanche har krav på Senators’ førstevalg neste år. Kritikken går på at Senators trolig blir et av de svakeste lagene i NHL kommende sesong og at dette draftvalget da kan bli førstevalget i hele draften. Kritikerne ignorerer da det faktum at det dårligste laget i NHL bare har 20 prosent sjanse til å vinne draftlotteriet. Nå er Senators sikret en spiller klubben virkelig liker, i Brady Tkachuk.

– Kult å være med på
Rudolfs Balcers har likevel ikke merket noen dårlig stemning i Ottawa Senators.

– Det har bare gått noen få dager, men jeg føler meg bra her. Spillerne har tatt godt imot meg og vært snille. Jeg synes stemningen er bra. Jeg vet ikke hvordan den var da de gutta (Karlsson og Hoffman, red.anm.) var her, men det er bra stemning i gruppen nå, sier latvieren til Nitten.no.

Han har altså fått et godt førsteinntrykk. Spesielt det å komme inn i en så ung spillergruppe, synes Balcers er inspirerende.

– Det er gøy. Det er ganske mange spillere på min egen alder her og vi vet at klubben har sagt at den vil satse på unge spillere. Jeg synes det er kult. Unge spillere gir laget mer fart og kanskje mer «skills». Det er kult å være med på dette, avslutter Balcers.

P.S. Balcers ble søndag 23. september sendt til AHL-laget Belleville Senators.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar