– Du forsøker å sette deg inn i deres situasjon, men det er umulig å gjøre det helt

Las Vegas ble rammet av den verste masseskytingen i amerikansk historie rett før Vegas Golden Knights startet sin første sesong i NHL. Byen er fremdeles preget. Foto: Roy Kvatningen
Las Vegas ble rammet av den verste masseskytingen i amerikansk historie rett før Vegas Golden Knights startet sin første sesong i NHL. Byen er fremdeles preget. Foto: Roy Kvatningen

NHL hedrer ofre etter flere store tragedier under det årlige prisshowet i Las Vegas.

LAS VEGAS (Nitten.no): Det siste året har vi sett fantastisk underholdende ishockey, og opplevd noen eventyraktige historier som debutsesongen til Vegas Golden Knights og den aller første Stanley Cup-seieren for Alexander Ovetsjkin og Washington Capitals.

NHL har denne gang virkelig mye å feire under det årlige prisshowet i Las Vegas.

Samtidig har denne sesongen også inneholdt noen grusomme tragedier. NHL ignorerer den livsalvorlige problematikken rundt hodeskader i sporten, men skal ha honnør for å stille opp for de overlevende etter bussulykken som rammet Humboldt Broncos’ juniorlag, for å stille opp for medlemmene av hockeylaget til Stoneman Douglas High School i Parkland og for å stille opp for ofre og nødetatene som håndterte masseskytingen her i Las Vegas 1. oktober.

– Det var en surrealistisk kveld. Det var hockeykamp den kvelden, det var den siste kampen i sesongoppkjøringen for Vegas Golden Knights. De møtte San Jose Sharks og kampen var ferdig kvart over ni på kvelden. Det var smekkfullt. Vi kom ut fra arenaen, satte oss ned på en restaurant for å spise og plutselig kom kelneren bort og sa «Fjern dere umiddelbart, det er noen som skyter et sted på Stripa», forteller Kim Rud Petersen, en nordmann som var i Las Vegas da, i denne podkasten.

64 år gamle Stephen Paddock hadde forskanset seg inne på hotellet Mandalay Bay, knust ruta og skjøt mot tilskuere som befant seg på bakkeplan under Route 91 Harvest-festivalen utenfor hotellet.

58 mennesker ble drept og 851 såret.

Nesten ni måneder senere er Las Vegas fremdeles preget. Området hvor festivalen ble holdt, er fortsatt sperret av. Minnesmerkene henger oppe.

I Parkland i Florida tre og en halv måned senere, ble 17 personer drept i en annen masseskyting. Denne gang var det en 19-åring som skjøt ned skoleelever og lærere på Marjory Stoneman Douglas High School.

Parkland-beboer Roberto Luongo forteller at deres lokalsamfunn fremdeles er sterkt preget av tragedien som rammet skolen der.

– Jeg vet at mange har gått videre fra dette, men hjemme er dette fremdeles en daglig ting. Vi hører om det hver dag, vi snakker om det hver dag, enten du har på TV eller går i butikken. Vi forsøker å hjelpe til så godt vi kan. Vi jobber med å lege samfunnet vårt. Det vil ta lang tid, sier Roberto Luongo.

– Påvirker dette deg mer nå som du er eldre og har barn selv?

– Ja, helt klart. Hver gang noe skjer rundt omkring i verden, så tenker du på hvordan det ville vært om det var dine barn. Det er rart hvor annerledes du tenker på slike ting som forelder enn som ung, sier Luongo til Nitten.no.

Luongo er til stede i Las Vegas fordi han er nominert til Bill Masterton Memorial Trophy sammen med Brian Boyle og Jordan Staal. Luongos nominasjon er først og fremst et resultat av den hjertevarme, ektefølte talen han holdt før Florida Panthers første hjemmekamp etter skoleskytingen i Parkland.

Luongo legger ikke skjul på at han er mektig imponert over hvordan tenåringene i Parkland har stått opp mot den mektige våpenindustrien i USA etter tragedien.

– Det var utrolig. Jeg skjønner ikke hvordan de klarer det. Jeg tenker tilbake til da jeg selv var 16-17 år, og da klarte jeg ikke engang å snakke foran klassen min. De sier så flotte ting og viser en enorm styrke med stemmene sine.

Ungdommer som Emma Gonzalez, Alfonso Calderon, Cameron Kasky og David Hogg dannet studentforeningen Never Again MSD, som arbeider for at USA skal innføre strengere våpenreguleringer. De var sterkt involvert i demonstrasjonen «March for Our Lives» 24. mars, hvor flere hundre tusen amerikanere over hele landet deltok.

Emma Gonzalez holdt tale under March for Our Lives i Washington i mars. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix
Emma Gonzalez holdt tale under March for Our Lives i Washington i mars. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

«Er det frustrerende at slike ting som Parkland fremdeles skjer i USA?», spør Greg Wyshynski fra ESPN.

– Det er bare sånn det er. Jeg vil ikke si at det er frustrerende, men vi jobber fremdeles hardt hjemme og gjør ting daglig for å lege sårene og gå videre. Disse barna jobber ekstremt hardt for å sørge for at stemmene deres blir hørt. Den styrken de viser, er helt utrolig. Jeg er stolt over å være en del av det lokalsamfunnet og det faktum at de går ut så hardt. De er ustoppelige. Det er vakkert å se en sånn generasjon med barn, svarer Florida-keeperen.

– Hva synes du om behandlingen de får i enkelte medier?

– Dessverre er dette en del av den verdenen vi lever i nå. Alt de forsøker, er å gjøre verden til et bedre sted. Det er sånn jeg ser på dette. Det vil alltid være folk som motarbeider det, men de bryr seg ikke. De kjemper videre for det de tror på, sier Luongo til Nitten.no.

Roberto Luongo er imponert over hvordan Parkland-elevene har taklet masseskytingen der i februar. Foto: Roy Kvatningen
Roberto Luongo er imponert over hvordan Parkland-elevene har taklet masseskytingen der i februar. Foto: Roy Kvatningen

6. april kolliderte en buss med en semitrailer utenfor Armley i Saskatchewan. 16 personer ble drept og 13 såret. De fleste av de 16 som omkom, var tenåringer som spilte hockey for juniorlaget til Humboldt Broncos.

Spillere, lag og ledelsen i NHL har stilt opp på en rekke forskjellige måter for ofrene og etterlatte etter denne tragedien. For eksempel har Washington Capitals-spilleren Chander Stephenson planlagt å bruke sin dag med Stanley Cup-pokalen i Humboldt 24. august.

Denne uka er de overlevende invitert til Las Vegas, hvor de er hedersgjester under prisutdelingsshowet på Hard Rock Cafe natt til torsdag, norsk tid. NHL har også invitert overlevende fra Las Vegas-skytingen og Parkland-skytingen.

Roberto Luongo møtte Humboldt Broncos-ungdommene tidligere denne uka.

– Det minner meg om tragedien hos oss. Det er åpenbart ikke samme type tragedie, men de har vært igjennom mye og du kan se det på ansiktene deres. Du forsøker å få dem til å glemme det i noen øyeblikk så godt du kan. Du forsøker å sette deg inn i deres situasjon, men det er umulig å gjøre det helt, forteller Luongo.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar