Eastern Conference – Kampen om sluttspill

Det er ikke bare i Western Conference det er et bikkjeslagsmål om å ta seg til sluttspillet – det er det naturligvis i Eastern Conference også. Selv om man ikke har en like kaotisk divisjon som Pacific i øst er det fortsatt syv lag som kjemper med nebb og klør. Den største forskjellen på øst og vest er at i øst har vi flere stabile lag som mer enn mindre har stø kurs mot sluttspillet.

Favorittene 

De aller fleste favorittene i øst har nemlig levert varene i år. Boston Bruins og Tampa Bay Lightning har en solid luke i Atlantic Division, og der er det kun Toronto som har skuffet av forhåndsfavorittene. Maple Leafs ligger likevel på tredjeplass i divisjonen som gir sluttspill, men jevnt over har nok sesongen vært skuffende.

På samme måte har Washington Capitals og Pittsburgh Penguins hatt tilsynelatende god kontroll i Metropolitan Division. Nå skal det derimot sies at de har en dalende formkruve, og sånn sett blir de nok kjappere involvert i denne sluttspillstriden enn de selv ønsker om de ikke skjerper seg. Selv om Penguins bare ligger ett poeng foran Philadelphia Flyers sitter man med en følelse av at de har en såpass god luke ned til siste sluttspillplass.

Formen blir utslagsgivende 

Når det er såpass tett med så få kamper igjen er det uten tvil formen, sammen med at nøkkelspillere holder seg friske, som blir avgjørende. Sånn sett kan det tennes et håpefullt lys for Philadelphia Flyers og New York Rangers som er de to lagene som har tatt flest poeng etter All Star-pausen i NHL. Flyers har stengt igjen butikken hjemme i Philadelphia og er ligaens nest beste hjemmelag, og sånt er gull verdt i en innspurt hvor de har flere hjemme enn bortekamper igjen. Rangers har derimot knekt koden hva angår å spille borte fra Madison Square Garden, da de står bokført med åtte strake seirer på bortebane.

På motsatt ende av formskalaen finner man Columbus Blue Jackets. De står bokført med kun én topoenger på sine siste 10 kamper, samtidig som de har en skadeliste som ikke ligner grisen. Målvaktsensasjonen Merzlikins måtte kaste inn håndkledet for en liten uke siden. På blålinja er ekstremt viktige Seth Jones ute, det samme er dybdespillerne Ryan Murray og Dean Kukan. Fremover på isen er Cam Atkinson, Oliver Bjorkstrand, Alexander Wennberg, Josh Anderson, Brandon Dubinsky, Alexandre Texier, Riley Nash ute. Det er altså intet mindre enn åtte forwards som ville til vanlig spilt – ganske ekstremt!

Kampoppsettet 

Vi har finkjemmet kampprogrammet for lagene som er i kampen i Eastern Division. Dette for å gi en liten pekepinn på hvem som har best mulighet til å ta seg til et sluttspill. Vi separerer Atlantic fra Metropolitan og listen viser antall poeng, antall gjenstående kamper, hjemmekamper, bortekamper, back to back, antall kamper mot lag utenfor sluttspillkampen og kamper mot lag fra Western Conference.

 

Vår spådom 

Det er langt fra lett å konkludere med hvem man tror når sluttspillet i øst, men vi gir det likevel et forsøk:

Atlantic Division:
Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs

Metropolitan Division:
Washington Capitals, Pittsburgh Penguins, Philadelphia Flyers

Wild Card:
Carolina Hurricanes, New York Islanders

Det er ganske kjedelig tipping i og med at de seks lagene utenfor Wild Card er de som ligger på disse plassene i dag. Boston, Tampa, Washington og Pittsburgh føles bankers, så de kommer vi ikke utenom. Hadde det ikke vært for at Atlantic Division er såpass svak, og at kun Florida er utfordrer til Toronto tror vi sistnevnte kunne havnet på Wild Card.

Vi tror Flyers beholder tredjeplassen i Metropolitan siden de er i forrykende form og at de er såpass gode på egen is. De har 11 hjemmekamper igjen, og om de opprettholder samme seiersprosent der ser det lyst ut – for de røsker nok med seg noen poeng utenfor Philadelphia også.

New York Islanders virker som et robust lag og har kanskje det letteste kampoppsettet igjen. De skal møte lag som er «ferdigspilte» syv ganger, og selv om de har vært alt annet enn imponerende i 2020 tror vi de drar dette i land. Carolina Hurricanes sliter på målvaktposisjonen, men dette laget er såpass god jevnt over ellers at vi tror de tar seg videre. De har styrket laget bra i overgangsperioden og møter som Islanders syv lag som er ute av sluttspillkampen.

Det var veldig fristende å ta med New York Rangers med tanke på formen de er inne i, men føler at kampprogrammet deres er litt for tøft. Det at de også miste den brennheite målvakten Igor Shesterkin vil nok også sette en demper på forhåpningene. De har et rimelig tøft kampprogram, hvor flesteparten er mot sine nærmeste rivaler. Kommer de helskinnet gjennom disse oppgjørene, og at Georgiev / Lundqvist leverer opp mot maksimalt er det muligheter. Vi tror dog de faller litt for kort.

Columbus Blue Jackets kommer etter alle solemerker sist av lagene vi har oppsummert i denne artikkelen. De har alt for mange skader og formen deres er deretter. Florida har et ganske lett kampprogram, men de føles alt for ustabile om dagen. De har derimot to matcher mot Toronto igjen som blir utslagsgivende. Klarer de å vinne begge disse så kan de lure seg inn på bekostning av Maple Leafs.

Legg igjen en kommentar