Edmonton Oilers kollapser uten Oscar Klefbom

Oscar Klefbom er en nøkkelspiller for Edmonton Oilers. Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports

Hele sesongen er i ferd med å bli en fiasko. Årsaken kan være så enkel som at Oscar Klefbom er skadet.

Da Oscar Klefbom ble skadet 11. desember, lå Edmonton Oilers på sluttspillplass og var bare fire poeng bak divisjonsleder Calgary Flames. Laget hadde vunnet sju av sine åtte siste kamper. Etter forrige sesongs skuffelse, så Wayne Gretzkys gamle klubb ut til å være på rett kurs igjen.

Bare én måned senere ligger Oilers utenfor sluttspillplass og er hele 17 poeng bak Calgary.

Mens Edmontons statistikk med Oscar Klefbom var 17-12-2, har den vært 3-8-1 uten ham. Oilers tar bare 0,58 poeng per kamp uten den svenske backen.

Oscar Klefbom og hans 25,25 minutter per kamp, viser seg altså å være svært vanskelig å erstatte.

Det antas at svensken vil være ute i seks til åtte uker. I så tilfelle er han tilbake i slutten av januar eller en eller annen gang i februar, eventuelt tidlig i mars.

Dette er nok til at Edmonton Oilers-fansen skjelver. Hvis laget fortsetter trenden med å kun vinne 0,58 poeng per kamp uten backkjempen, går i verste fall hele denne sesongen i vasken før Klefbom er tilbake. Edmonton Oilers vil da befinne seg et sted mellom 47 poeng på 50 kamper og 55 poeng på 64 kamper.

Da er sesongen i praksis over.

En kikk på Corsi-statistikken (skudd på mål + skudd utenfor mål + skudd som blokkeres for laget i spill fem mot fem delt på motstanderlagets skuddforsøk) til Edmonton-spillerne med og uten Klefbom, illustrerer hvor viktig 25-åringen er.

For eksempel er Connor McDavids Corsi 54,25 prosent med Klefbom og 51,77 uten. Ryan Nugent-Hopkins’ Corsi faller fra 53,35 til 44,94. For backpartneren Adam Larsson er forskjellen 52,6 prosent med og 48,75 prosent uten. Av de 12 forwardene som har mest istid sammen med Klefbom, er det bare én (Zack Kassian) som holder sin Corsi oppe uten svensken.

Selv om Edmonton Oilers ikke bare løfter seg til nivået sitt før Klefbom ble skadet, men helt opp til Calgary Flames’ nivå og tar 1,33 poeng per kamp i de gjenværende kampene, vil oljesjeikene ende sesongen et sted mellom 79 og 90 poeng.

De siste fem sesongene har minstekravet for en sluttspillplass vært henholdsvis 94, 96, 87, 97 og 91 poeng.

Sjansen for at Edmonton Oilers selv med Oscar Klefbom skal ta 1,33 poeng per kamp, er nesten null. Og selv om laget mot formodning skulle gjøre det, er sjansen fremdeles nesten null for at laget går til sluttspill.

Mon tro hvorfor trener Ken Hitchcock skjelte ut laget sitt etter 0-4-tapet for bunnlaget Los Angeles Kings sist lørdag. Edmonton skjerpet seg i neste kamp, en 4-0-seier mot Anaheim Ducks, men tapte deretter 2-7 mot San Jose Sharks i forrige match.

Edmonton Oilers har allerede sparket én trener denne sesongen. Hitchcock overtok for Todd McLellan 20. november. Neste logiske skritt er å vurdere stillingen til manager Peter Chiarelli.

Det så en stund ut til at Chiarelli hadde reddet jobben sin.

Signeringen av Alex Chiasson etter prøvespill har gitt Oilers 17 mål på 34 kamper. Trenerbyttet ga en rask effekt med 9-2-2 og 20 poeng på de første 13 kampene til Ken Hitchcock. Investeringen i keeper Mikko Koskinen så briljant ut da han utkonkurrerte Cam Talbot.

Men alt kollapset da Oscar Klefbom ble skadet.

Motstanderne har funnet ut at Koskinen har problemer med høye skudd på snappsiden, og får dessuten god hjelp av både dommerne og passive Edmonton-spillere med å takle superstjernen Connor McDavid sønder og sammen uten at det får konsekvenser.

Det er bare én utvei for Edmonton Oilers dersom laget ønsker å redde sesongen gjennom å kvalifisere seg for sluttspillet, og det er å finne ut av hvordan laget kan vinne oftere uten Oscar Klefbom.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar