Edmontons manager har fått sparken – her er kandidatene til å overta

Peter Chiarelli. Foto: Skjermdump fra YouTube

Edmonton Oilers-eier Daryl Katz mistet omsider tålmodigheten med Peter Chiarelli.

Peter Chiarelli har fått sparken fra jobben som manager i Edmonton Oilers, melder Ryan Rishaug i kanadiske TSN. Det er neppe mange som blir overrasket over denne nyheten.

Chiarelli ble ansatt i april 2015, seks dager etter at Edmonton Oilers vant draftlotteriet og sikret seg muligheten til å drafte Connor McDavid, noe klubben selvfølgelig gjorde.

Under Chiarellis ledelse mislyktes Oilers med å komme til sluttspill i 2016, spilte seg fram til andre runde i 2017 og falt fra andre- til sjetteplass i Pacific-divisjonen året etter, slik at klubben nok en gang var på tilskuersiden under sluttspillet.

Denne sesongen ligger Edmonton nok en gang på feil side av sluttspillstreken. Natt til onsdag tapte Edmonton 2-3 mot svake Detroit Red Wings.

Merkelige trades
Chiarelli har dessuten fått kraftig kritikk den siste uka, for et par bemerkelsesverdige trekk. Først plasserte han Ryan Spooner på waivers-listen. Det er i seg selv ikke spesielt kritikkverdig. Spooner tjener for mye og presterer for dårlig. Problemet for Chiarelli er at han da indirekte innrømte at han ga bort Jordan Eberle for null og niks.

Eberle ble tradet til New York Islanders mot Ryan Strome, som senere ble tradet til New York Rangers for Ryan Spooner. Og nå sitter altså Edmonton igjen med en spiller som ikke holder NHL-nivå, mens Jordan Eberle spiller en topp 6-rolle i Islanders, som leder Metropolitan-divisjonen.

Mandag annonserte Chiarelli også at Oilers har gitt Mikko Koskinen en treårskontrakt verdt 4,5 millioner dollar per sesong. Koskinen har spilt godt nok til å vinne startjobben fra Cam Talbot i Edmonton denne sesongen, og fortjener således en ny kontrakt, men 4,5 millioner dollar er mye for en keeper som ikke har spilt mer enn 31 kamper i NHL og har den 24. beste redningsprosenten i NHL med sine 91,0 prosent.

Det var også Chiarelli som tradet bort Taylor Hall – forrige sesongs mest verdifulle spiller i NHL – mot backen Adam Larsson. Vi kan også legge til at han ga fra seg Justin Schultz for et tredjerundevalg i februar 2016, og ikke minst at han betalte et første- og andrerundevalg i 2015 til New York Islanders for å få Griffin Reinhart. Islanders brukte disse draftvalgene på å sikre seg Mathew Barzal og Anthony Beauvillier (litt forenklet sagt – Edmonton gjorde en trade med Tampa Bay også her).

For å oppsummere:

Peter Chiarelli har gjennomført en rekke horrible byttehandler, som åpenbart har svekket Edmonton Oilers kraftig.

Draftene har gitt lite utbytte
Oilers har heller ikke fått nevneverdig mye ut av de fire draftene Chiarelli har hatt ansvaret for. Det er selvsagt for tidlig å vurdere de siste par årene – Evan Bouchard, Ryan McLeod og Kailer Yamamoto kan alle bli gode NHL-spillere, men ingen av draftvalgene til Oilers i 2015 eller 2016 har slått til, bortsett fra nevnte McDavid.

Man kan heller ikke gi Chiarelli æren for å velge McDavid, ettersom dette var det mest opplagte valget verden har sett siden Lorraine Baines valgte Marty McFly framfør bølla Biff Tannen i Tilbake til framtiden i 1985.

Jesse Puljujärvi ble tatt som nummer fire i 2016-draften og har vært en skuffelse så langt. Skuffelsen blir ekstra stor når spillere som Matthew Tkachuk, Clayton Keller, Charlie McAvoy ble draftet etter finnen og har blomstret tidlig.

Noe av det siste Peter Chiarelli gjorde som manager i Edmonton Oilers, var å forhøre seg om hva det ville koste klubben å få Mats Zuccarello fra New York Rangers. Det er selvfølgelig uvisst om Oilers’ interesse for Zuccarello vil overleve et managerbytte.

Hvordan påvirker dette årets sesong?
Nå starter jakten på den neste sjefen. Det blir interessant å se hvor raskt Oilers klarer å gjennomføre den jakten. Overgangsvinduet stenger 25. februar – om en drøy måned – og klubben har derfor dårlig tid dersom målet er å forbedre laget nok til å klare en sluttspillplass denne sesongen.

Det er ikke opplagt at dette skal være målet.

Oilers kan klare en sluttspillplass, men dette laget er langt unna eliten i NHL og vil ikke ha en sjanse til å vinne Stanley Cup denne sesongen. Det er derfor ikke formålstjenlig å bytte bort lovende talenter og draftvalg for å hente inn kortsiktig hjelp.

På den annen side er NHL-lag først også en business som skal tjene penger, og mange av VIP-boksene i klubbens hjemmearena skal legges ut på markedet igjen denne sommeren. Disse leies stort sett ut for tre år av gangen, og en tredjedel av disse leieavtalene utløper etter denne sesongen. Et sluttspill og noen gode opplevelser der, vil bidra til å gjøre salget av disse dyre luksusboksene enklere.

Målsettingen for resten av sesongen settes nok av eieren, Daryl Katz. Hans beslutning på dette feltet kan også komme til å farge valget av manager.

Hvem overtar?
Hvis målet blir å komme til sluttspill og forsøke å overraske der, virker det mer logisk å hente inn en erfaren manager. Et navn som Dean Lombardi kan bli aktuell da. Han vant Stanley Cup med Los Angeles Kings to ganger i løpet av sine elleve år der.

Andre kandidater i denne kategorien er Mike Gillis og Dave Nonis, som begge tidligere hadde managerjobben i Vancouver, Ron Francis, Steve Yzerman og Ron Hextall.

Yzerman står trolig øverst på ønskelisten, men er lite sannsynlig, da han sluttet som manager i Tampa Bay Lightning for å tilbringe mer tid med familien og Edmonton er enda lenger unna enn Tampa.

Flere uerfarne kandidater virker kanskje mer spennende.

Mark Hunter vil kanskje bli bookmakernes favoritt. Han er kjent som en meget god talentspeider og var assistentmanager under Lou Lamoriello i Toronto Maple Leafs, men sa opp jobben og reiste tilbake til London Knights da Kyle Dubas ble foretrukket som Lamoriellos arvtager der.

Mike Futa nevnes ofte i forbindelse med ledige jobber. Han har erfaring som assistent i Los Angeles Kings og anses som en strålende menneskebehandler og er god på talentevalueringer.

Laurence Gilman har tidligere vært assistent i både Phoenix og Vancouver og hjelper nå Kyle Dubas i Toronto Maple Leafs. Han er høyt anerkjent.

Bill Guerin får mye ros for sin innsats som assistent for Jim Rutherford i Pittsburgh Penguins. Han har tidligere spilt for Edmonton Oilers.

Kelly McCrimmon er også en het kandidat til ledige managerjobber for tiden. Han tilskrives mye av æren for suksessen til Vegas Golden Knights, der han er assistenten til George McPhee og har vært det igjennom hele ekspansjonsprosessen.

Uansett hvem som får jobben, får vedkommende en real utfordring. Det mannskapet som Peter Chiarelli har satt sammen, er fullt av mangler og belastet med flere kontrakter som det blir fryktelig vanskelig å flytte på (Hei, Milan Lucic!).

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar