Elsk ham eller hat ham, men John Tortorella er en god trener igjen

John Tortorella ledet Columbus til andre runde på bekostning av Tampa Bay. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

60-åringen har vært igjennom både opp- og nedturer. Nå er han på vei opp igjen.

John Tortorella kom inn i NHL som assistenttrener i 2000/01 og ble forfremmet til hovedtrener da Tampa Bay Lightning startet sesongen svakt. Under Tortorella ble «Bolts» gradvis bedre. Trenden fortsatte helt til topps – Tampa vant Stanley Cup under Tortorellas ledelse i 2004.

15 år senere er Tampa Bay Lightning det beste grunnserielaget i NHL, etter å ha tangert NHL-rekorden med 62 seirer, mens framtiden til John Tortorella har hengt i en tynn tråd i flere år.

60-åringen er kontroversiell, etter at hans temperament har ført ham inn i konflikter med både journalister som har dekket lagene hans og trenere i andre lag. Han sleit ut spillerne i New York Rangers og forsøkte å banke opp daværende Calgary Flames-trener Bob Hartley da han var trener i Vancouver Canucks.

Mange ble overrasket da Columbus Blue Jackets i oktober 2015 var villig til å gi John Tortorella en ny sjanse som trener etter hans mislykkede opphold i Vancouver.

Manager Jarmo Kekäläinen i Columbus har satt sammen en god spillerstall hos Blue Jackets, men laget sleit tungt med å komme seg til sluttspill og sikret plassen den siste helgen av grunnserien. Hadde blåjakkene havnet under streken, hadde trolig både Kekäläinen og Tortorella vært ferdig i Columbus.

En uke senere har Columbus feid Stanley Cup-favoritten Tampa Bay Lightning av isen med fire strake seirer. Tampa Bay var selvfølgelig kraftig svekket av at Victor Hedman måtte stå over kamp fire og trolig spilte med skade de tre første kampene, men en av hovedårsakene til den overraskende 4-0-seieren til Columbus må være John Tortorella.

Den defensive strukturen han har satt opp, med 1-2-2-forsvaret som reduserte Tampas mulighet til å utnytte tid og rom og midtsonen til å føre pucken kontrollert inn i offensiv sone, spilte en sentral rolle i de fire seirene Columbus fikk (les en grundigere analyse av dette hos The Athletic).

Tortorella forteller etter avansementet natt til onsdag at han ikke engang trengte å mase på spillerne sine om viktigheten av denne defensive strukturen, fordi de selv så hvor effektivt det var i den første sluttspillmatchen.

– Den første seieren i Tampa, måten vi gjorde det på, vekket oss på en måte. Jeg står i boksen i de neste kampene og vi trenerne snakker om at vi må backchecke. Jeg hører spillerne på benken snakke til hverandre når en spiller ikke backchecker. Jeg trenger ikke å si et ord, for det kommer fra spillerne selv, sier Tortorella.

Det er selvfølgelig flere årsaker til at Columbus på overraskende vis slo ut Tampa Bay Lightning. I spill fem mot fem hadde Columbus bare 44,6 prosent av de store målsjansene, men Columbus scoret på fem av ti overtallsspill. I tillegg fikk Lightning bare seks power-play-sjanser og Columbus red av stormen i fem av dem.

Sergej Bobrovskij spilte dessuten glimrende mellom stengene. Russeren reddet 93,2 prosent av de 117 skuddene som kom og slapp i snitt bare inn 2,01 mål per kamp.

Det er ikke alltid lett å like John Tortorella. Han fremstår som gammeldags og har tidligere hatt kommunikasjonsevner på nivå med Helena Mikkelsen i Varg IL. Likevel kommer vi ikke utenom at han har klart å gjenoppstå som relevant i løpet av tiden i Columbus. Det må vi respektere.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Elsk ham eller hat ham, men John Tortorella er en god trener igjen”

  1. Herlig lesning som alltid Roy ! Bolts kan da ikke bare skylde på en mann for fire strake tap… men all honnør til Torts !!

Legg igjen en kommentar