Emilio Pettersen føler seg moden for VM-plass

Mathias Emilio Pettersen i aksjon for Denver Pioneers. Foto: Shannon Pelot Valerio

– Det er noe jeg tenker en del på. Jeg har veldig lyst til å spille for Norge. Ingenting er større enn det, sier Emilio Pettersen til Nitten.no.

Landslagssjef Petter Thoresen har tidligere fortalt Nitten.no at ha ønsker å ha med seg Mathias Emilio Pettersen i oppkjøringen til VM i Bratislava, for å se hvordan 18-åringen ligger an sammenlignet med landets beste spillere.

Pettersen var i en egen klasse da han spilte for Norges U20-landslag i B-VM tidligere i vinter, og har imponert stort i sin første sesong med Denver Pioneers i collegeligaen i USA.

I skrivende stund (før lørdagens kamp) har Emilio Pettersen 25 poeng på 31 kamper for Denver, som ligger på tredjeplass i National Collegiate Hockey Conference (NCHC), som er en av seks avdelinger i det som kalles Division I.

– Utviklingen er på rett vei. Jeg føler ikke at jeg har fått ut maks ennå, men at jeg har fått mer ut av mitt potensial enn jeg har gjort tidligere år. I år har jeg virkelig fått det til, sier Emilio Pettersen til Nitten.no.

Han spiller i førsterekka til Denver Pioneers, som er et av de virkelig store lagene i amerikansk collegehockey. Fem av spillerne som var i Pioneers forrige sesong, har spilt i NHL denne sesongen: Henrik Borgström (21), Troy Terry (21), Dylan Gambrell (22), Logan O’Connor (22) og Blake Hillman (23).

– Føler at jeg kan spille på det nivået
Denvers lag er denne sesongen svært ungt, men slår likevel godt ifra seg. Omtrent like godt som i fjor. Og Emilio Pettersen er en av lagets nøkkelspillere.

– Tenker du noe på sjansen for å få spille VM denne sesongen?

– Det er noe jeg tenker en del på, faktisk. Jeg har veldig lyst til å spille for Norge. Det er ingenting som er større enn det. VM hadde vært veldig gøy for meg. Jeg tror det hadde vært bra for selvtilliten min å få vise meg fram der og vise at jeg faktisk kan spille på det nivået, for det er noe jeg føler at jeg kan. Det hadde vært veldig kult, innrømmer 18-åringen.

Både Ole Eskild Dahlstrøm og Mats Zuccarello har tidligere uttalt at Pettersen bør være høyaktuell for VM-spill for Norge. Landslagssjef Petter Thoresen virker mer behersket, men ser ingen grunn til at ikke Pettersen skal få vise seg fram under landslagets samling før VM-troppen tas ut.

– Passer det med skolegangen din?

– Det har jeg ikke sett på ennå. Jeg har ikke pratet med A-landslaget i år. Det er nesten noe jeg må vurdere når det skjer.

– Har forbundet en idé om hvilket nivå collegehockeyen ligger på?

– Ja, det føler jeg at de har. Det er kanskje ikke så mange i forbundet som har vært her og sett på, men det er folk som forbundet hører på som har sett meg. Jeg føler at mange har en god idé om hvor høyt nivået er. Samtidig hjelper det at folk får sett kampene gjennom VG nå.

Denver høyere enn Storhamar
Pettersen er muligens noe optimistisk her. Det er iallfall Nitten.nos inntrykk at mange i norsk hockey som ikke har oversikt over hva NCAA egentlig er.

– Pettersen spiller collegehockey, vi må ikke glemme det. Det er en juniorliga. Han kan bli god, det er ikke noen tvil om det, men man kan ikke bare si at han skal til VM. Det blir helt feil. At han kan få være med på oppkjøringa og lære seg dette her og se hvordan de beste gjør det, hvordan fungerer det på landslaget, det er proft og hele den greia der, men han er ikke klar for VM. Det synes jeg er helt feil, sier TV 2s hockeyekspert Erik Follestad Johansen i podkasten «Hockeyprat».

Det vil nok være en god erfaring for Pettersen å få oppleve noe proffere enn dette, ja:

Det årlige budsjettet til Denver Pioneers (inkludert de andre idrettene skolen tilbyr) er over fem ganger så stort som hele årsbudsjettet til Norges Ishockeyforbund. Forrige sesongs hockeytrener der, Jim Montgomery, ble hentet til Dallas Stars i fjor sommer.

Enkelte her i Norge tror altså til og med at NCAA er en juniorliga. Det er feil. Spillerne i NCAA er fra 18 til 25 år gamle, så det er riktigere å kalle det en U25-liga, selv om det ikke finnes en spesifikk aldersbegrensning.

Spillerne i Emilio Pettersens lag, Denver Pioneers, har denne sesongen en snitthøyde på 182,19 centimeter. Det er høyere enn eksempelvis Frisk Asker og Storhamar i Get-ligaen. Sparta er faktisk det eneste laget her som er mer enn én centimeter høyere.

Vekta er naturlig nok litt lavere, med et snitt på 80 kilo, ettersom spillere under 25 år selvfølgelig ikke har den samme muskelmassen som spillere over 25 år.

Om ikke dette er seniornivå nok, kan vi legge til at USA i de tre siste verdensmesterskapene har hatt til sammen 14 spillere fra NCAA i sin tropp.

Epler og pærer
Det er også forskjell på avdelingene i Division I-paraplyen. I «Hockeyprat» antyder TV 2s hockeyekspert Erik Follestad Johansen også at Tobias Fladeby (22) i American International College bør være like aktuell for VM som Pettersen. Fladeby har gjort 21 poeng på 32 kamper for skolelaget sitt.

– Man snakker om Ludvig Hoff og Emilio Pettersen, og de to er dritgode, men Fladeby – som er fra Asker og er født i 1996 – har 23 poeng på 31 kamper. Det er ingen som snakker om ham. Alle snakker om at Emilio Pettersen er den nye Zucca og det er ikke måte på, også har du en askergutt i samme liga som har 23 poeng på 31 matcher. Det er litt spesielt, mener Follestad Johansen.

Det er selvfølgelig ingenting å tape på å la Fladeby også skal få vise seg fram under landslagets samling før VM, men dette blir som å sammenligne epler med pærer.

American International College spiller i den svakeste av de seks avdelingene i Division I, den som kalles Atlantic Hockey Association (AHA). Kun én av de ti siste spillerne som har blitt kåret til årets spiller i AHA, har spilt i NHL. Han heter Cory Conacher og har ennå ikke klart å etablere seg i verdens beste liga.

Fladebys lag har ikke produsert en NHL-spiller siden Kevin Wortman fikk fem kamper for Calgary Flames i 1993/94. Den største spilleren i historien til American International College heter Dave Forbes. Han har du ikke hørt om. Han spilte fem sesonger i NHL fra 1973 til 1979.

Ifølge hockeydb.com har bare 110 av 437 spillere (25 prosent) spilt hockey andre steder etter endt utdannelse hos American International College. De fleste spiller ikke engang profesjonell hockey etter at de forlater denne skolen, og de fleste av dem som går videre til en hockeykarriere, ender i ECHL.

Denver Pioneers avdeling, altså NCHC, regnes som den beste i NCAA. Pioneers har produsert utallige NHL-spillere, som Tyler Bozak, Paul Stastny og Jason Zucker.

Ludvig Hoff (22) spiller i samme avdeling som Pettersen, altså NCHC. Hoff har gjort ni poeng på 27 kamper for University of North Dakota og ligger på 90.-plass i NCAAs poengliga. Han har allerede spilt både VM og OL for Norge.

Men Pettersen ligger på 15.-plass med sine 25 poeng og er åpenbart på et høyere sportslig nivå.

Høyt ansett i Nord-Amerika
Talentspeider Corey Pronman hos The Athletic rangerte i januar Emilio Pettersen som det 52. største talentet utenfor NHL og poengterte da at nordmannen var blant de førsteårsspillerne som produserte mest poeng på collegenivå. Det er Pettersen fremdeles.

«Pettersen har et høyt ferdighetsnivå og gjør mange spill på høyt nivå. Han er en sentral del av Denvers power-play og en viktig årsak til at de er et av de beste lagene i landet», skrev Pronman.

Han omtaler Pettersen som en av de spillerne fra 2018-draften som har steget mest i verdi.

«Han er en som driver spillet i fem mot fem … Jeg har sett Denver-kamper hvor han skiller seg ut i den beste avdelingen i NCAA, med svært ferdighetsrike spill og god puckbevegelse», mener Pronman.

Selv synes Pettersen at det er helt naturlig at han ikke var høyere ranket før.

– Ja, jeg synes egentlig det. Jeg har ikke vært en som har produsert helt vilt de siste årene. Det har vært mange flere som har gjort det i USHL og andre ligaer. I år føler jeg at jeg har fått til de tingene jeg har i hodet, sier Pettersen til Nitten.no.

Har god tid
Calgary Flames draftet Pettersen i sjette runde av NHL-draften i fjor. Klubben følger ham tett selv om han bare er 18 år og spiller sitt første år i NCAA. Hver uke får nordmannen en mail fra NHL-klubbens stab, hvor han gis tilbakemelding på innsatsen og innspill på hva han bør fokusere på i treningshverdagen.

– De sier at de liker det de ser og vil at jeg skal fortsette å jobbe sånn som jeg gjør. Samtidig gir de meg tips til ting jeg kan øve på, som å skyte mer og å komme meg raskere på mål, forteller Pettersen.

– Det høres ut som at Calgary investerer tid og ressurser i deg. Opplever du det sånn?

– Ja, det opplever jeg veldig. Det har vært mer enn jeg trodde.

NCAA er en amatørliga. Spillerne har ikke lov til å tjene penger på idretten sin. Dette innebærer blant annet at Pettersen ikke kan signere en proffkontrakt før han er klar for å forlate University of Denver og prøve seg i NHL eller AHL. Ettersom han aldri har spilt i den kanadiske juniorserien, har han lov til å spille AHL før han fyller 20 år.

– Hvor hastverk er det for deg å komme videre fra NCAA kontra å bli der en stund?

– Jeg tror ikke at jeg kommer til å si nei hvis jeg får sjansen til å signere en kontrakt. Akkurat nå føler jeg ikke at jeg er i nærheten. Jeg føler at jeg spiller bra, men jeg må bli større og sterkere. Jeg er på det beste stedet jeg kan være og har ikke noe hastverk. Men jeg kommer til å sette nye høye krav til meg neste år. Hvis jeg gjør det, føler jeg at jeg har en god sjanse om et par år.

Thoresen vil teste Mathias Emilio Pettersen på A-landslaget

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar