En æra er over i Pittsburgh Penguins

Carl Hagelin på jakt etter pucken. Foto: Dan Hamilton-USA TODAY Sports

Da Carl Hagelin kom til Pittsburgh Penguins, ble det starten på en revolusjon i NHL.

Pittsburgh Penguins er i skrivende stund et av de dårligste lagene i NHL. På 14.-plass av 16 lag i den østre avdelingen, for å være nøyaktig. Dette er ikke i nærheten av å være akseptabelt for et lag som har ambisjoner om å vinne Stanley Cup for tredje gang på fire sesonger når vi kommer til våren 2019.

– Vi er et hockeylag som sliter. Vi sliter skikkelig, sier manager Jim Rutherford til The Athletic.

– Da jeg så på laget vårt i starten av sesongoppkjøringen, så jeg absolutt på oss som en Stanley Cup-utfordrer. Men det har ikke utviklet seg slik. Ikke i det hele tatt, legger han til.

Det nærmer seg tre år siden 18. januar 2016. Den datoen ble Carl Hagelin tradet fra Anaheim Ducks til Pittsburgh i bytte mot David Perron. Hagelin hadde bare vært i Ducks en halv sesong, men i løpet av sine 43 matcher der, produserte han kun fire mål og tolv poeng.

Hagelin har aldri vært noen stor poengprodusent på NHL-nivået, men dette var under forventning. Perron fungerte heller ikke ideelt i Penguins, så byttet ga mening for begge lag. Pittsburgh Penguins hadde bare vunnet 20 av 43 kamper og sto med 47 poeng da Hagelin kom inn i laget.

Dette var ikke en vanlig trade, hvor én spiller kommer inn og en annen forsvinner ut. Dette var en trade som forandret måten Pittsburgh spilte hockey på.

Fosset forbi motstanderne
Svensken satte fart på pingvinene. Mike Sullivans lag ble kanskje det raskeste laget i hele NHL. De spilte iallfall raskest i lengderetning. Alt handlet om å flytte pucken nordover så hurtig som overhodet mulig.

Motstanderne klarte ikke å henge med. På de neste 39 kampene vant Penguins 28 og tok 57 poeng.

I sluttspillet feide Pittsburgh forbi New York Rangers uten nevneverdige problemer (4-1), slo ut Washington Capitals ganske enkelt (4-2) og kom seg forbi vanskelige Tampa Bay Lightning (4-3) før pennsylvanialaget kunne kaste seg ut i en hemningsløs jubel etter 4-2-seier mot San Jose Sharks i finalen.

Ingen hadde et motsvar til den ekstreme farten til Pittsburgh Penguins den sesongen, etter at Carl Hagelin kom inn. NHL var ikke lenger en liga for de tunge, tøffe lagene som Boston Bruins og Los Angeles Kings. Det forsto også de andre managerne i ligaen.

De klarte ikke å stanse Pittsburgh Penguins sesongen etter, heller. Forspranget var for stort, både tempomessig og kvalitetsmessig. Carl Hagelin vant Stanley Cup de to første sesongene han var i Pittsburgh.

Ingen målscorer
Misforstå ikke: Pittsburgh vant ikke Stanley Cup fordi Carl Hagelin var så god. Han gjorde 27 poeng på 37 kamper i grunnserien etter traden i 2016, men han gjorde bare seks mål og 22 poeng på 61 kamper sesongen etter. Han var strålende på vei til den første Stanley Cup-triumfen, med 16 poeng på 24 kamper, men produserte bare to poeng på15 kamper på vei til triumf nummer to.

Men Hagelin spilte en essensiell rolle i laget likevel. Hans fart gjorde at Pittsburgh kunne skøyte fra motstanderne. Dette hjalp for eksempel pingvinene med å komme først til pucken i offensiv sone, slik at man kunne etablere seg der og la stjerner som Jevgenij Malkin og Phil Kessel gjøre det de kan best: være playmakere og målscorere.

Forrige sesong klarte flere andre lag å innhente Penguins. Vegas Golden Knights tok kanskje over som det raskeste laget i ligaen og spilte seg fram til en sensasjonell finaleplass i sin debutsesong. Andre lag har også fått opp farten. Winnipeg Jets, Toronto Maple Leafs, Colorado Avalanche, Arizona Coyotes.

Nå kan ikke Pittsburgh lenger vinne på fart alene. Og da ble det også et problem at Carl Hagelin ikke scorer mål. Han har bare ett mål og kun tre poeng på 16 matcher denne sesongen. Når du spiller i rekke med Jevgenij Malkin, er det for svakt. Altfor svakt.

Tradet Hagelin mot Tanner Pearson
Nå er Hagelin tradet videre, til Los Angeles Kings. Det er et lag som virkelig trenger farten hans. Kings er det nest tyngste laget i NHL med en gjennomsnittsvekt på 93,44 kilo, det sjette høyeste med en snitthøyde på 186,68 centimeter og det nest eldste med en snittalder på 28,52 år.

Penguins får Tanner Pearson i bytte fra Los Angeles Kings.

Pearson (26) er fire år yngre enn Hagelin (30). Han spiller i samme posisjon – venstreving – og har bra fart, men ikke fullt så bra fart som Hagelin. Pearson har imidlertid slitt like voldsomt som Hagelin med poengproduksjonen denne sesongen. Kanadieren har null mål og én fattig assist på 17 matcher.

26-åringen har imidlertid vært en bedre målscorer enn Hagelin tidligere i karrieren. Han gjorde 15 mål og 40 poeng forrige sesong, og 24 mål og 44 poeng sesongen før.

– Mange mennesker var involvert i denne traden. Jeg så på flere av hans siste kamper. Analyseavdelingen. (Speidersjef) Derek Clancy. Andre speidere. Vi har siktet oss inn på ham en stund, og han er en spiller vi liker veldig godt, sier manager Rutherford til The Athletic.

Penguins-bossen ser for seg at Pearson enten vil overta plassen som venstreving i Malkins rekke, eller eventuelt i rekka til Sidney Crosby. Hvis ingen av delene fungerer optimalt, kan han ende opp sammen med Derick Brassard. Uansett får Pearson en god senter i Penguins.

Hva kan Pearson bidra med?
Analytikeren Jesse Marshall hos The Athletic har sett nærmere på hva Tanner Pearson kan bidra med. Konklusjonen hans er oppløftende for Pittsburgh Penguins.

– For Penguins handler denne traden om å forynge laget og å finne sekundær-scoring uten å miste lagets identitet. På den måten ser det Rutherford har gjort her ut til å bli en fin match … Både video- og øyetestene tilsier at han kommer til å passe godt inn og kan gi laget flere mål, skriver Marshall.

Pearson har ikke like stor toppfart som Hagelin, men han har en ekstremt god akselerasjon. Han er veldig rask på de første meterne. Dette hjelper ham – og laget hans, åpenbart – med å komme ut av egen sone med kontroll over pucken.

Denne akselerasjonen hjelper også Pittsburgh i en veldig viktig fase av deres spill, nemlig forecheckingen. Det var her Hagelin gjorde så stor nytte.

– Bra puckpress skaper fart, mener Rutherford.

De to foregående sesongene har Tanner Pearson vært blant de fire prosent beste spillerne i NHL når det gjelder å ta med seg pucken ut av egen sone. Han er også blant dem som skyter mest aller mest (målt per 60 minutter istid i fem mot fem). Det er spesielt nyttig for Penguins, som har mange spillere som liker å slå en ekstra pasning i stedet for å skyte.

(Data produsert av Corey Snzjader – visualisering laget av CJ Turturo)

Lønnsmessig sparer ikke Penguins en dollar på traden denne sesongen. Tanner Pearson tjener 3,75 millioner dollar, noe som er 250.000 dollar mindre enn Hagelin, men ettersom Penguins ifølge journalist Pierre LeBrun beholder 250.000 av Hagelins lønn på fire millioner dollar, nulles det ut.

Flere trades kan komme
Hvorvidt Tanner Pearson alene vil være nok til å få Penguins på rett kjøl, er heller usikkert. Dette laget sliter virkelig for tiden, og det sliter på flere felt.

Førstekeeper Matt Murray har gufne 88,6 i redningsprosent og 3,87 innslupne mål i snitt per kamp. Dette har ført til at andrekeeper Casey DeSmith for tiden innehar startjobben.

DeSmith har spilt de tre siste matchene, mens Murray har vært tilskuer. 27 år gamle Casey DeSmith har fenomenale 93,8 i redningsprosent og solide 2,04 innslupne mål per kamp, så han fortjener å være førstekeeper akkurat nå. På lang sikt er det trolig likevel bedre om den antatt beste keeperen også er den som spiller best.

Daniel Sprong skal stå på tradeblokka til Rutherford. Manageren liker den unge, målfarlige vingen, men trener Mike Sullivan stoler ikke på ham defensivt og bruker ham i fjerderekka. Der gjør ikke en offensivt god, men defensivt svak målscorer nytte for seg. Penguins kan heller ikke sende ham til AHL, fordi han da må via waivers-listen og vil bli snappet opp av et annet lag.

Derfor er det sannsynlig at Sprong også blir tradet.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar