En analyse av Max Pacioretty-traden

Foto: Timothy T. Ludwig / Reuters / NTB scanpix

Hvem kommer best ut av den – Montreal Canadiens eller Vegas Golden Knights?

Montreal Canadiens har byttet bort kaptein Max Pacioretty til Vegas Golden Knights mot Tomas Tatar, Nick Suzuki og et andrerundevalg i draften. Dermed er den langvarige Pacioretty-sagaen over i hockeygale Montreal. 

Traden ble annonsert litt over klokken 01.00 natt til mandag, kanadisk tid. 

Hva får Vegas Golden Knights?
Max Pacioretty
er et tidligere førsterundevalg (nummer 22 i 2007) på 29 år (fyller 30 i november) som scoret 17 mål og 37 poeng på 64 kamper forrige sesong. Han har gjort 226 mål og 448 poeng på 626 kamper i NHL. 

Forrige sesong gjorde han bare 0,93 poeng per 60 minutter istid, noe som var dårligst av de faste forwardene til Montreal. Samtidig registrert han ifølge corsicahockey.com en Corsi-prosent (skuddforsøk for laget delt på skuddforsøk mot laget mens en spiller er på isen) på 53,43 i spill fem-mot-fem, som var tredje best i laget. Bare Brendan Gallagher og Shea Weber var bedre. Pacioretty spilte for det meste i rekke med Andrew Shawn og Philip Danault, ifølge cs.unb.ca. 

Pacioretty har vært en av NHLs mest målfarlige spillere de siste årene. Han scoret i snitt drøyt 35 mål per sesong i fire sesonger før 2017/18. Samtidig er det en kjensgjerning at det tar på kroppen å spille 664 kamper (inkludert sluttspill) i NHL og det er derfor grunn til å merke seg at han produserte færre målpoeng forrige sesong enn normalt.

Max Pacioretty har ett år igjen av kontrakten på 4,5 millioner dollar i årslønn. Ifølge Canadiens-manager Marc Bergevin ba Pacioretty om å bli tradet. Dette har Paciorettys agent Allan Walsh kategorisk benektet.

– I forrige sesong kom det et ønske om en trade. Jeg vil ikke si mer om dette, men det er et faktum, sier Bergevin ifølge TSN.ca.

Hva får Montreal Canadiens?
Tomas Tatar er en 27-åring fra Slovakia som ble draftet av Detroit Red Wings i andre runde i 2009. Forrige sesong gjorde han 16 mål og 28 poeng på 62 kamper for Detroit, samt 4 mål og 6 poeng på 20 kamper for Vegas Golden Knights. 

Den skuffende produksjonen bidro til at han bare fikk spille åtte sluttspillkamper for tapende Stanley Cup-finalist Vegas. Tatar hadde en Corsi på 49,71 forrige sesong (+1,24 relativt til lagkameratene) og gjorde 0,94 poeng per 60 minutter istid. 

De tre sesongene før 2017/18 gjorde Tatar i snitt 25 mål og 49 poeng. 

Tatar har tre sesonger igjen av en kontrakt som gir ham 5,3 millioner dollar per år. 

Nick Suzuki er en 19 år gammel senter som ble draftet som nummer 13 i første runde av 2017-draften. Han gjorde 42 mål og 100 poeng på 64 kamper for Owen Sound Attack i juniorligaen OHL forrige sesong. Dette var fjerde best i hele OHL og hele 31 poeng mer enn nummer to i laget. 

«Han er en svært teknisk forward med meget god spilleforståelse … han gjorde noen av de mest kreative spillene jeg så hele forrige sesong. Suzuki har et godt skudd også, men styrken hans ligger i å skape sjanser for langkameratene», skriver talentspeider Corey Pronman hos theathletic.com om Suzuki. 

Montreal får også andrerundevalget til Columbus Blue Jackets, som Vegas hadde tilegnet seg tidligere. 

En analyse som Nitten.no har gjort av verdien på draftvalg i NHL, viser at litt færre enn 20 prosent av backene som draftes i andre runde utvikler seg til å bli topp 4-backer, altså gode nok for første- eller andre backpar i et NHL-lag, og at snaut 15 prosent av forwardene blir topp 6-spillere, altså får plass i første- eller andrerekka. 

Les også: https://nitten.no/hvor-mye-er-et-draftvalg-egentlig-verdt/

Lønnskonsekvenser for Vegas:
Max Pacioretty har i mange år vært underbetalt sammenlignet med markedsprisen for hans produksjon av mål og poeng. Ifølge kanadisk presse ønsker han å kompenseres for dette nå. Det betyr en kraftig lønnsøkning fra hans årslønn i dag, som er på 4,5 millioner.

Med tanke på at Jason Zucker og James Neal i sommer har fått henholdsvis 5,5 og 5,75 millioner dollar i årslønn for å signere nye avtaler, er det rimelig å anta at Pacioretty fortjener rundt 6-6,5 millioner dollar per sesong. Hvis han skal tjene inn «det tapte», snakker vi fort om et lønnskrav på 7,5 millioner per sesong.

Vegas fikk lov til å snakke med Pacioretty om en ny kontrakt før traden ble gjennomført. Det tyder på at Golden Knights-manager George McPhee er trygg på at partene blir enige om en ny kontrakt.

Vegas Golden Knights har bundet opp 48,8 millioner dollar til 13 spillere sesongen 2018/19 og har sånn sett god plass til en eventuell ny og feit Pacioretty-kontrakt. Samtidig skal William Karlsson, Alex Tuch, Nate Schmidt og Deryk Engelland også ha nye kontrakter. Denne kvartetten kan fort koste 20 millioner dollar til sammen. 

Hvis Pacioretty lander på 7,5 samtidig som disse fire spillerne får 20 til sammen, begynner det å bli trangt under taket. Da har Vegas brukt 76,5 millioner på 18 spillere. Minstelønna i NHL er for tiden 650.000 dollar, så det lar seg gjøre å fylle opp stallen på 23 spillere, men det er ikke ideelt å binde opp så mye på 18 mann. 

Lønnskonsekvenser for Montreal:
I Canadiens er situasjonen en annen. Denne traden fastslår at Montreal tenker langsiktig. 

Marc Bergevin har en full stall nå og fremdeles 7 millioner til rådlighet, ifølge capfriendly.com. Neste sommer er det ingen store kontrakter som må deles ut, selv om det er verdt å merke seg at både Artturi Lehkonen og Charles Hudon er unge spillere som kan blomstre kommende sesong og i så fall vil kreve solide lønnsøkninger sommeren 2019. 

Vegas og Montreal beholder begge litt lønn, cirka ti prosent, i kontraktene de har sendt vekk. Det har marginal betydning for begge lag.

Sportslig konsekvens for Vegas:
James Neal erstattes på en ypperlig måte med Max Pacioretty. Nå har også David Perron forsvunnet ut, så en eksakt kopi av andrerekka med Neal, Perron og Erik Haula er det ikke mulig å få, men en andrerekke med Pacioretty, Paul Stastny og enten Erik Haula eller Alex Tuch blir tung å møte for andre lag. Pacioretty får bedre rekkekamerater og kommer inn i et mindre stressende miljø enn han forlater i hockeygale Montreal. 

Tomas Tatar er en spiller Vegas har råd til å miste, selv om det ser ganske håpløst ut for manager George McPhee, som betalte et 1.-, 2.- og 3.-rundevalg for ham så sent som i februar. Oscar Lindberg, som ble lite brukt forrige sesong, er ikke vesentlig svakere enn Tatar. 

Den sportslige styrkingen av Golden Knights imidlertid på kort sikt. Pacioretty runder straks 30 og kroppen hans har skøytet mange mil. Det er ikke sikkert at vi får se toppversjonen av Pacioretty igjen, og iallfall ikke sikkert at vi får se det i mer enn 2-3 sesonger. 

Sportslig konsekvens for Montreal:
Den kanadiske storklubben vil bli svakere av at Tatar erstatter Pacioretty i 2018/19, men på sikt styrkes av at Suzuki kommer inn. I løpet av 3-4 år er det fullt mulig at Suzuki er en bedre spiller enn Pacioretty. 

– Nøkkelen til denne traden for oss, var Nick Suzuki, sier Montreals manager Marc Bergevin.

Svekkelsen av Montreal-laget i 2018/19 øker dessuten sjansen for at Montreal Canadiens vinner loddtrekningen om førstevalget i 2019, som antas å bli supertalentfulle Jack Hughes. 

Konklusjonen er at denne traden gir mening for begge lag. Vegas Golden Knights ønsker å være en tittelutfordrer kommende sesong, mens Montreal Canadiens bygger for en senere framtid.

Marc Bergevin vil imidlertid ikke kalle dette en «rebuild» – altså en gjenoppbygging.

– Det er et ord jeg ikke er villig til å bruke. Hvis du sier «rebuild», betyr det at du begynner fra null. Carey Price skal være her i lang tid. Shea Weber skal være her i lang tid. Jeg vil ha et lag som skal til sluttspill denne sesongen og bli enda bedre over tid.

Samtidig erkjenner han at fokuset hovedsakelig er på lang sikt, ikke den umiddelbare framtiden.

– Hundre prosent! bekrefter Bergevin.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar