En kikk på lagene som kobles til Zuccarello og hvordan han vil passe hos dem

Mats Zuccarello i aksjon for New York Rangers. Foto: Danny Wild / Reuters / NTB scanpix
Mats Zuccarello i aksjon for New York Rangers. Foto: Danny Wild / Reuters / NTB scanpix

Mats Zuccarello blir lenket til sju forskjellige lag i NHL nå.

Overgangsvinduet stenger 25. februar klokken 21.00 norsk tid. Det er bare noen få dager igjen til vi er der. Da vil vi vite med sikkerhet om Mats Zuccarello er tradet fra New York Rangers, har signert en ny kontrakt med klubben eller spiller ut sesongen og venter til 1. juli med å signere noen papirer.

Mandag vil Nitten.no ha en direktesending på Twitch fra klokken 14.00 til nærmere midnatt, hvor vi følger de siste timene av overgangsvinduet direkte. Vi lover gjester, konkurranser og mye moro! Du kan følge sendingen direkte her: twitch.tv/nitten_no 

Den nåværende kontrakten til Zuccarello gjelder til 1. juli. Ettersom han er en såkalt «Unrestricted Free Agent» (UFA), en status som gis til spillere som er eldre enn 27 år eller har fullført sju sesonger i ligaen, kan nordmannen signere kontrakt med en hvilken som helst klubb etter 1. juli uten at Rangers har krav på kompensasjon.

For Rangers-manager Jeff Gorton betyr dette at han må trade Zuccarello innen overgangsvinduet stenger dersom han ønsker å sitte igjen med noe for 31-åringen. Alternativ to er å inngå en ny kontrakt. Å beholde Zuccarello for å se ham gå uten kompensasjon 1. juli, er ikke et alternativ.

Rangers er i en gjenoppbyggingsfase og trenger alle draftvalg og unge talenter klubben klarer å få kloa i.

Slik det ser ut nå, kommer Mats Zuccarello til å bli tradet. Slik har det sett ut helt siden i fjor sommer.

Det er en håndfull svært velinformerte journalister i Nord-Amerika, som Bob McKenzie og Darren Dreger hos TSN, Elliotte Friedman og Chris Johnston i Sportsnet og Pierre LeBrun i The Athletic. Larry Brooks i New York Post har ofte innsidenyheter fra Rangers. Basert på hva denne gjengen har uttalt de siste ukene, ser det ut til at rundt et dusin lag er interessert i å snakke med Rangers om en overgang for Mats Zuccarello.

Disse lagene er blitt nevnt:
Boston Bruins (Friedman, 19. februar)
Calgary Flames (Nick Kypreos, 17 februar)
Dallas Stars (Friedman, 17. februar)
Pittsburgh Penguins (Brooks, 2. februar / Friedman, 19 februar)
San Jose Sharks (Friedman, 19 februar)
Vegas Golden Knights (Friedman, 19 februar)
Winnipeg Jets (Rick Carpiniello I The Athletic, 16. februar)

Dette betyr ikke at Zuccarello nødvendigvis havner her. Enkelte managere er notoriske for sin evne til å holde forhandlinger forseglet, som for eksempel Lou Lamoriello i New York Islanders. I utgangspunktet er alle lag med stø kurs for sluttspillet, pluss de som er desperate etter å komme seg dit, mulige forhandlingspartnere for Gorton.

Zuccarello har vært den beste poengplukkeren til New York Rangers i fire av de fem siste sesongene og tjener «bare» 4,5 millioner dollar. Han er billig i lønn. Basert på ryktene om at han trolig trades for et andrerunevalg (og kanskje en ung spiller i tillegg), er han også billig å erverve.

Derfor er det ikke helt utenkelig at lag som nevnte Islanders, Washington Capitals, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens, Columbus Blue Jackets, Carolina Hurricanes eller St. Louis Blues plutselig står igjen med vinnerbudet. Det er bare mindre sannsynlig. Islanders fordi det er byrivalen, Capitals fordi lønnsrommet er for lite, Lightning fordi laget allerede bøtter inn mål, Leafs fordi klubben trenger backer mer enn forwards, Canadiens fordi laget ikke kan vinne tittelen, Blue Jackets fordi Artemi Panarin/Sergej Bobrovsky-situasjonen tar opp all tid og Blues fordi laget fungerer så bra nå (elleve strake seirer) at det ikke bør røres.

Du la kanskje merke til at Hurricanes ikke ble utelukket her. Zuccarello hadde passet godt inn der, og Raleigh-laget trenger desperat et sluttspill, så … hvorfor ikke?

Vi nøyer oss likevel med de lagene som Zuccarello er blitt koblet til. Det er mange nok. Her er en alfabetisk gjennomgang av hvordan Norges største hockeystjerne vil kunne passe inn i hvert av disse sju lagene:

 

BOSTON BRUINS:
Zuccarello er koblet hit av: Elliotte Friedman, 19. februar
Lagets status: Trygg sluttspillplass, tittelutfordrer

Boston er i besittelse av det som må regnes som den beste rekka i NHL, med Brad Marchand, Patrice Bergeron og David Pastrnak. Denne trioen har gitt backene i NHL mareritt i noen år nå. Alle tre gjør godt over ett poeng per kamp denne sesongen. Bak der er det imidlertid syltynt. Så tynt at selv sylen er syltynn.

David Krejci er en god andresenter, men han får ingen hjelp ved siden av seg. Jake DeBrusk er en målscorer (18 mål), men hans 28 poeng på 51 kamper er skuffende. Mats Zuccarello ville ha hevet denne andrerekka til Boston kraftig. Krejci er rett nok en playmaker mer enn han er en målscorer, akkurat som Zuccarello, men de kunne nok ha hjulpet hverandre til flere mål, og DeBrusks produksjon vil antagelig skyte i været.

Krejci og DeBrusk er spilldrivere, altså spillere som presser motstanderne inn i deres forsvarssone, så vi kan forvente at Zuccarello vil få leke mye med pucken i offensiv sone sammen med disse to. Det kler Zuccarello som Ross kler Rachel.

Bak disse spillerne har Boston defensivt solide folk som David Backes og Danton Heinen. Backes har bare vært på isen ved åtte baklengsmål i spill fem mot fem denne sesongen, på hele 518 minutter. Heinen bare elleve på 666 minutter.

Bruins tradet onsdag til seg Charlie Coyle, i bytte mot Ryan Donato og et femterundevalg, men vi tror ikke at dette nødvendigvis påvirker interessen for Zuccarello. Nordmannen passer perfekt i andrerekka, mens Coyle er en god tredjerekkespiller. Han har aldri blomstret som andrerekkespiller.

 

CALGARY FLAMES:
Zuccarello er koblet hit av: Nick Kypreos, 17. februar / Elliotte Friedman, 19. februar
Lagets status: Trygg sluttspillplass, outsider til tittelen

Interessen fra Calgary forbløffer meg litt, må jeg erkjenne. Brad Treliving hentet inn tre høyrevinger i fjor sommer: James Neal, Austin Czarnik og Elias Lindholm. Sistnevnte har vært en kjempesuksess, mens de to førstnevnte ikke har blomstret i Alberta-laget.

James Neal har bare scoret fem mål på 55 kamper. Det er katastrofalt dårlig av en ving som de siste fem årene har scoret 25,8 mål per sesong og som tidligere har gjort 40 mål. Så vi kan forstå at Flames ønsker å bytte ut Neal. Problemet er at klubben i sommer ga 31-åringen en femårskontrakt verdt 5,75 millioner dollar. Det er en kontrakt det ikke er mulig å flytte på nå.

Austin Czarnik er et mer ubeskrevet blad på NHL-nivå, men 26-åringen hadde angivelig 20 klubber etter seg da han valgte Calgary i fjor sommer, fordi Treliving lovte å gi ham en skikkelig sjanse på NHL-nivå. Det har ikke Czarnik fått. Han spiller bare 10,27 minutter i snitt per kamp. Dette er imidlertid ikke Zuccarellos problem, skulle han havne hos Flames.

Førsterekka til Calgary har fungert godt denne sesongen. Det er Johnny Gaudreau, Sean Monahan og Elias Lindholm. Nå er Neal skadet og Lindholm flyttet ned til andrerekka etter at laget gikk på noen tap, men det er trolig midlertidig.

Zuccarello vil trolig bli plassert sammen med Mikael Backlund og Matthew Tkachuk i andrerekka her. Dette er også to spilldrivere. Kombinasjonen Zuccarello-Tkachuk er sikleverdig, og Backlund er en meget god senter, men først og fremst defensivt. Zuccarello er vant til å løfte poengproduksjonen hos medspillere, så dette kan være en potent kombinasjon.

Den store gevinsten for Zuccarello her, er at han vil få spille med skikkelig gode backer. Mark Giordano er trolig blant de fem beste backene i NHL.

For oss nordmenn vil Calgary være gøy fordi klubben draftet Mathias Emilio Pettersen i fjor, men kjipt fordi kampene ofte starter langt på natt og det er en ubehagelig lang flyreise fra Norge. Dessuten er det vanskelig å se for seg at Calgary skal kunne vinne Stanley Cup uten å forsterke keeperplassen.

 

DALLAS STARS:
Zuccarello er koblet hit av: Elliotte Friedman, 17. februar
Lagets status: Desperat etter å kvalifisere seg for sluttspillet

Dette er vel noe bortimot det minst gunstige som kan skje, rent sportslig. Dallas Stars er en klubb som kjemper for å kvalifisere seg til sluttspillet, men som har liten sjanse til å vinne Stanley Cup. Klubbens direktør gikk tidligere denne sesongen offentlig ut mot innsatsviljen til kaptein Jamie Benn og stjerneforwarden Tyler Seguin. Det var intern uro her og er det sannsynligvis fortsatt. Ikke gunstig.

Dallas mangler dessuten kvalitet på forwardsiden. I en sesong hvor de fleste toppspillerne produserer flere poeng enn normalt, har ikke Dallas en eneste spiller i stallen som gjør ett poeng per kamp eller bedre. Det er faktisk bare Alexander Radulov (0,94) og Seguin (0,93) som gjør over 0,7 poeng per kamp.

I beste fall får Zuccarello her spille i førsterekka, sammen med Benn og Seguin – det er mulig at de er late, men de er også gode – og i verste fall spiller han i en andrerekke med Radek Faksa og Roope Hintz …

Ja, nettopp. Selv ikke Zuccarello kan få dette til å bli en over middels andrerekke.

Hvilken rekkekombinasjon Zuccarello sannsynligvis vil havne i her, er veldig vanskelig å spå. Dallas har forsøkt mange forskjellige kombinasjoner, slik lag i motgang ofte gjør. Jason Spezza er en potensiell rekkekamerat, men Spezza er i dag bare en skygge av den senteren han en gang var.

Nitten.no vet at klubbens speider i New York-området er stor fan av Mats Zuccarello, men det har han vært i mange år. Det behøver ikke å bety noe annet enn at klubbledelsen har fått høre positive ord om nordmannen. Manager Jim Nill bør tenke at jobben hans ikke er trygg, og det kan ha noe å si. Hvis Nill sitter stille mens vinduet lukkes, og Dallas ikke kommer til sluttspill, kan det være at han blir pælmet ut av vinduet selv.

Dallas vil ikke gi Zuccarello en god Stanley Cup-sjanse, kampene vil bli spilt på svært ugunstige tidspunkt for oss i Norge og poengproduksjonen hans vil neppe øke og i verste fall falle – noe som vil kunne påvirke lønnsnivået i hans neste kontrakt.

 

PITTSBURGH PENGUINS:
Zuccarello er koblet hit av: Larry Brooks, 2. februar / Elliotte Friedman, 19 februar
Lagets status: Usikker på sluttspillplass, tittelutfordrer

Tre navn: Jake Guentzel – Sidney Crosby – Mats Zuccarello. Wow! For en rekke dette kan være! For alle oss som har drømt om å se Zuccarello i en rekke hvor han ikke er den beste spilleren, men faktisk kan oppleve å bli løftet av en medspiller, er dette den store drømmen. Her vil Zuccarello muligens være den tredje beste spilleren i rekka. Guentzel er skikkelig god – noe hans 28 mål og 55 poeng på 60 matcher denne sesongen, pluss 10 mål og 21 poeng på 12 sluttspillkamper i fjor, er tydelige bevis på.

Pittsburgh har også mange høyrevinger, men både Bryan Rust og Dominik Simon kan spille på venstresiden. Bak Guentzel-Crosby-Zuccarello kan laget eksempelvis stille med Zach Aston-Reese-Jevgenij Malkin-Phil Kessel som andrerekke og Rust-Nick Bjugstad-Patric Hörnqvist som tredjerekke.

Trener Mike Sullivan liker å spre Crosby-Malkin-Kessel over tre rekker, så en annen mulighet for Zuccarello her er å spille sammen med Aston-Reese og Malkin, med Kessel sammen med Bjugstad i tredjerekka.

Hvis vi skal være helt ærlige, er ikke en høyreving det som bør stå øverste på listen til manager Jim Rutherford. Der bør han ha listet opp erstattere for Jack Johnson på backplass, den grove tabbesigneringen han gjorde i fjor sommer. Rutherford nekter imidlertid å innrømme at han gjorde en megablemme ved å gi Johnson en femårskontrakt verdt 3,25 millioner dollar, og Sullivan fortsetter å bruke Johnson for å ikke sette Rutherford i forlegenhet. Det er derfor lite trolig at Penguins henter inn en back.

Crosby og Malkin er begge i 30-årene nå, så Pittsburgh må fortsette å satse alt på å vinne Stanley Cup, og derfor gir det likevel mening at Zuccarello står på blokka til Rutherford. Penguins spiller i samme divisjon som Rangers og har sett Zuccarello storspille i årevis. Nordmannen har gjort 17 poeng på 23 kamper mot Pittsburgh de siste seks sesongene.

Zuccarello har også spilt sammen med Malkin i Metallurg Magnitogorsk. Der hadde han også Sergej Gontsjar som lagkamerat – og han er nå i trenerappratet til Penguins.

Hvis Pittsburgh skulle få tak i Zuccarello uten å ofre en spiller fra NHL-oppstillingen sin, vil pingvinene måtte regnes blant favorittene til å vinne Stanley Cup sammen med Tampa Bay Lightning og Winnipeg Jets.

 

SAN JOSE SHARKS:
Zuccarello er koblet hit av: Elliotte Friedman, 19. februar
Lagets status: Trygg sluttspillplass, tittelutfordrer

Sharks er i samme situasjon som Pittsburgh: All-in. Dette er også et lag med gode veteraner som snart er for gamle til å kjempe om Stanley Cup. Manager Doug Wilson viste med Erik Karlsson-traden at han er alvorlig i forsøket på å hjelpe Joe Thornton til topps for første gang.

39-åringen er ikke like sentral som i glansdagene, men er omgitt av andre klassespillere som Logan Couture, Joe Pavelski og Evander Kane. Zuccarello vil kunne skli godt inn i en andrerekke sammen med for eksempel Evander Kane og Tomas Hertl her. Begge disse spillerne er kapable til å gripe marsipanserveringene til Zuccarello.

Bak forwardene patruljerer backer som Karlsson og Brent Burns. Dette sikrer at Sharks tilbringer mesteparten av tiden i offensiv sone.

I det hele tatt er det mye å like med San Jose-koblingen. Zuccarello vil kunne få meget målfarlige rekkekamerater, han vil havne i et lag som har en reell vinnersjanse og holde til i et varmt og godt klima med kort avstand til San Francisco og stillehavskysten. Det er omtrent like lang reisevei fra Norge til San Jose som til Calgary, men Sharks-land pumper nok turistblodet betydelig raskere.

 

VEGAS GOLDEN KNIGHTS:
Zuccarello er koblet hit av: Elliotte Friedman, 19. februar
Lagets status: Trygg sluttspillplass, outsider til tittelen

Hvis Mats Zuccarello først skal forlate New York City, så er det ikke mange byer som kan måle seg, men Las Vegas er en av de bedre kandidatene. Hvis du kjeder deg i Las Vegas, er det fordi du vil kjede deg. Det eneste aberet for oss tilskuere er den lange reiseveien fra Norge.

Det er et aber for Mats Zuccarello her også. Dette laget er ikke godt nok til å vinne Stanley Cup. Fjorårets eventyr ble ferdigskrevet med finaletapet. Dette er en helt annen sesong.

Forrige sesong var det en rekke faktorer som talte i de gylne riddernes favør, som ikke lenger er til stede: Det helt unike samholdet som ble skapt av den tragiske masseskytingen på Mandalay Bay, er ikke like ferskt og sterkt i bevisstheten. Det høye tempoet som Vegas angrep med overveldende hyppig, ble kraftig redusert gjennom signeringene av Max Pacioretty og Paul Stastny. Ingen motstandere lar seg overraske nå – de lærte leksa i fjor.

Og superrekka med Jonathan Marchessault, William Karlsson og Reilly Smith er ikke lenger super. Denne sesongen har trioen gjort 46 mål og 110 poeng på 176 kamper. Det er et godt stykke unna forrige sesong 92 mål og 213 poeng på 226 kamper.

Vi kan se for oss Mats Zuccarello som en god match med Paul Stastny og Max Pacioretty i andrerekka her. Problemet er at lagets beste poengplukker denne sesongen – Alex Tuch – hører hjemme her. Han fortjener å bli værende. Eventuelt å flyttes opp, men da må man bryte opp en veldig etablert rekkekombinasjon. Alternativt kan Zuccarello plasseres i tredjerekka, der Pacioretty spiller sammen med Cody Eakin og Oscar Lindberg holder til nå.

Pacioretty vil for øvrig elske å få Zuccarello som lagkamerat. Den tidligere Montreal Canadiens-kapteinen vokste opp som New York Rangers-fans og har tidligere fortalt meg at han fortsatt liker å se Rangers spiller, hovedsakelig fordi han elsker å se Zuccarello spille hockey.

 

WINNIPEG JETS:
Zuccarello er koblet hit av: Rick Carpiniello i The Athletic, 16. februar
Lagets status: Trygg sluttspillplass, klar tittelutfordrer

Det siste laget på listen vår er muligens også det beste. Winnipeg Jets har fantastiske målscorere, fenomenale playmakere, fabelaktig fart og fryktinngytende størrelse. Winnipeg har omtrent alt – unntatt Mats Zuccarello på høyrevingen i andrerekka.

Der kan han passe fint sammen med Bryan Little og Patrik Laine.

Jets’ førsterekke – Kyle Connor, Mark Scheifele og Blake Wheeler – er som skapt for å dominere i sluttspillet. Manager Kevin Cheveldayoff ønsker å forsterke laget på senterplass, så det er ikke utenkelig at Zuccarello får en annen senter enn Bryan Little om han trades hit. Kanskje en pakkedeal med både Kevin Hayes og Zuccarello fra Rangers blir løsningen. Hvem vet?

Uansett ser det rimelig tydelig ut at Zuccarello blir høyreving i andrerekka dersom han havner i Winnipeg. Og han kommer mest sannsynlig til å ha Laine som ving på motsatt side. Det kan ikke bli stort bedre enn det. Finnens direkteskudd er på elitenivå. Han har rett nok slitt med målproduksjonen i lang tid nå, men Laine scoret 17 mål bare i november.

Winnipeg er en kald by, og en liten by, som ikke har så mye annet spennende enn hockey å by på, men når det er sluttspillhockey her, er Bell MTS Place et av de beste stedene å være for en hockeyfan. Kanskje det aller beste. Fansen her lever og ånder for hockey og lager en helt ellevill stemning når de kjører sin «whiteout» i sluttspillet.

Hvis Zuccarello ønsker en sjanse til å vinne Stanley Cup, og gode vilkår for å produsere poeng og dermed løfte lønnsnivået på sin neste kontrakt, er Winnipeg sammen med Pittsburgh de beste landingsplassene han kan finne.

Mandag vil Nitten.no ha en direktesending på Twitch fra klokken 14.00 til nærmere midnatt, hvor vi følger de siste timene av overgangsvinduet direkte. Vi lover gjester, konkurranser og mye moro! Du kan følge sendingen direkte her: twitch.tv/nitten_no 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar