En tilfeldighet i 2013 førte til at Scott Hillman ble trener i Frisk nå

Scott Hillman har fulgt med på norsk hockey siden Henrik Ødegaard spilte for ham i Kansas City. Foto: Roy Kvatningen
Scott Hillman har fulgt med på norsk hockey siden Henrik Ødegaard spilte for ham i Kansas City. Foto: Roy Kvatningen

Ansettelsen av Scott Hillman i Frisk Asker er enda et bevis på hvor stor rolle tilfeldigheter spiller for et menneskeliv.

ASKER (Nitten.no): St. Louis Blues hadde backer som Taylor Chorney og Joel Edmundson plassert i Chicago Wolves sesongen 2013/14. AHL-klubben hadde inngått en kontrakt med den norske backen Henrik Ødegaard, men fordi NHL-laget Blues trengte istid til sine backer, ble Ødegaard degradert fra Chicago i American Hockey League (AHL) til Missouri Mavericks i Central Hockey League (CHL).

– Da jeg ble sendt ned, fortalte de meg at jeg har vært en overraskelse for dem, og at de stoler på meg i en AHL-kamp, men de måtte kutte spillere. Troppen var for stor. De åtte andre backene er alle St. Louis Blues-backer. Det er nok lettere å sende ned meg enn en som er draftet av St. Louis. Sånn er gamet her borte, fortalte Henrik Ødegaard til Budstikka den gang.

Det skulle senere vise seg at dette var den første etappen på Scott Hillmans tilfeldige reise til Norge nesten fem år senere.

Ødegaard klarte seg fint i CHL. Han spilte 52 matcher for Missouri Mavericks og ble tatt ut til de olympiske leker, der han spilte fire kamper for Norge. Mavericks endte opp med å vinne grunnserien i CHL den sesongen, som var den siste for ligaen før lagene ble innlemmet i East Coast Hockey League.

Gjorde inntrykk på hverandre
Den norske backen ble en stor stjerne i Kansas City, hvor Mavericks-fansen var i ekstase over å ha en OL-spiller i favorittklubben sin. Det ble trykt opp en spesiell T-skjorte med påskriften «I am cheering for Norway» til ære for Henrik Ødegaard der. I forbindelse med den siste matchen til Ødegaard med Mavericks før avreisen til OL, fikk askergutten ifølge VG en 90 sekunder lang stående applaus av 6000 tilskuere.

I Mavericks-båsen sto Scott Hillman, klubbens 39-årige trener.

– Henrik er en veldig flott person. Han ble en klubb- og fanfavoritt der. Det gjorde et stort inntrykk på meg som trener, så etterpå fulgte jeg med karrieren hans videre, forteller Hillman til Nitten.no.

Det viste seg at Hillman også gjorde et stort inntrykk på Henrik Ødegaard. Da den norske backen kom tilbake til Frisk Asker, anbefalte han klubbledelsen å sjekke tilgjengeligheten til Hillman.

– Det var sånn det startet, forteller sportsmanager Patrick Gandolfi Hellman i Frisk til Nitten.no.

Det er spesielt ett karaktertrekk som gjorde at Henrik Ødegaard anbefalte Hillman til Hellman: Evnen til å kombinere spillerutvikling med det å vinne.

– Først og fremst har han en genuin interesse for hockey. Han er ekstremt energisk og dedikert. Jeg hadde et år sammen med ham i USA, og jeg synes det var gøy at han ville vinne for enhver pris, det var det som gjaldt, men samtidig var han opptatt av å også utvikle enkeltspillere i laget. Han brukte mye tid på enkeltspillere, med video og små detaljer. Det tror jeg er bra for Frisk også. Vi har en del unge spillere, og han har vist at han kan få fram unge spillere i tillegg til å vinne, sier Ødegaard til Nitten.no.

– En moderne trener
Gandolfi Hellman beskriver kanadieren som en moderne trener, en type som har en mer personlig tilnærming til spillerne.

– Han er litt mer pedagog. Han har god erfaring og gode resultater. Vi ville også ha en trener som har energi i hverdagen, og det ser vi allerede at han har.

Scott Hillman spilte selv i CHL fra 2001 til 2007, og gjorde 57 mål og 195 assists – 252 poeng – på 232 kamper som back for Odessa Jackalopes. Deretter gikk han over til en trenerjobb for Knoxville Ice Bears i Southern Professional Hockey League, hvor han ble værende i to sesonger.

Knoxville vant ligatittelen begge år.

Dette førte Hillman til Missouri Mavericks. Etter å ha vunnet tittelen der i 2014, gikk ferden videre til Indy Fuel i ECHL. Der gikk det tyngre. Det ble ingen sluttspillplass den første sesongen, og etter en svak start på neste sesong også, fikk Hillman sparken der.

Scott Hillman har brukt tiden etter dette til å prioritere egenutvikling som trener. Frisk Asker er hans første trenerjobb siden Indy Fuel.

– Jeg ville ikke gå til noe jeg ikke følte var en perfekt match. Jeg visste ikke hva det ville se ut som, og snakket med flere lag underveis, men ingenting føltes perfekt før Frisk dukket opp, sier Hillman til Nitten.no.

Det at spillere ønsket ham i Asker, veide tungt.

– Spillerne er den viktigste parten i alt dette, etter min mening. Det bidro til at dette føltes som en perfekt match. Jeg har bare vært her i fire dager, men det virker bra. Jeg elsker hvor pasjonert denne organisasjonen er. De har vært en suksessrik klubb.

Trenerfilosofi
Hillman beskrives altså som en moderne trener. Betyr det at han aldri skriker til spillerne sine?

– Skriker jeg? Ja. Men jeg tror det er budskapet som skrikes. Det er kanskje skrik som en form for kommunikasjon, ikke som reprimander. Jeg tror det ligger i byggets natur. Om jeg vil skrike i garderoben? Sannsynligvis ikke så mye, smiler Hillman.

– Vi ønsker å være et støtteapparat for disse spillerne, og forhåpentlig bidra til at det er forberedt til å yte sitt beste og prestere sitt beste. Vi har tro på en bestemt filosofi, «Janna» og jeg, sier Hillman, og nikker mot assistenttrener Jan André Aasland, som sitter i stolen ved siden av.

– Jeg vil beskrive det som en kommuniserende trenerstil, legger han til.

Hillmans assistenttrener Jan André Aasland. Foto: Roy Kvatningen

Hillman begynte å følge med på norsk ishockey etter at både Henrik Ødegaard og kanadieren Eric Castonguay reiste til Get-ligaen etter at de var sammen i Missouri Mavericks 2013/14. Ødegaard tok to sesonger i Lørenskog før han returnerte til Frisk, mens Castonguay briljerte med 73 poeng på 41 matcher for Frisk i Get-ligaen 2014/15 før han dro videre til Allsvenskan.

– Spesielt det å trene en spiller som deltar i OL, gjorde at jeg ble interessert i å følge nøyere med, så jeg har fulgt denne ligaen i noen år nå. Mange av de spillerne jeg kjenner som har kommet hit, har hatt svært suksessrike sesonger. Alle jeg kjenner som har kommet hit, har hatt virkelig positive opplevelser, både på isen og i samfunnet. Det er en veldig, veldig viktig ting for meg, sier Hillman til Nitten.no.

Assistenttrener Aasland er også ny i Frisk Asker. Han kommer fra Vålerenga. Hillman er glad for at han har med seg en norsk assistent i askerlaget.

– Det er ekstremt fordelaktig. Det er så mye jeg tar for gitt eller ikke vet. Han er uvurderlig når det gjelder å kommunisere én til én med spillerne. Han kan også bekrefte overfor meg om spillerne skjønner det jeg forsøker å fortelle eller om de ikke skjønner det, poengterer 44-åringen.

De første dagene sammen har de snakket både om spillestil og om hvordan de skal opptre overfor spillerne.

– Vi har lagt mest vekt på hvordan vi skal behandle spillerne, hvordan vi skal kommunisere mer enn bare de tekniske tingene på isen. Jeg liker at Aasland kommer fra en annen bakgrunn enn meg.

Må tilpasse seg
Nå starter arbeidet med å forme den perfekte kombinasjonen av spillestil og spillerstall.

– Jeg tror ikke det er forutsigbart. Vi kommer på enkelte felt til å be noen av dem som har vært her lenge, om å gjøre ganske betydelige endringer. Vi får se. Vi har en idé om nøyaktig hvordan vi ønsker å spille, men hvis de ikke er kapable til å gjøre det, må vi tilpasse oss. Vi regner med at de er kapable, men det er opp til oss å bygge et system som passer stallen, sier Hillman.

En av dem som er mest spent, er nok Henrik Ødegaard. Det er delvis hans fortjeneste at Scott Hillman nå er i Frisk. Ødegaard forteller at det på ett område blir veldig annerledes for den kanadiske treneren.

– I CHL var det bare lov til å ha tre rekker, så det blir litt uvant for ham i norsk hockey. I CHL hadde man to offensive og én defensiv rekke, så der må han tilpasse seg. I forhold til matching av rekker, blir dette litt annerledes.

På ett viktig område blir livet uansett mye enklere for Hillman.

– Man spiller flere kamper og trener mindre der borte. Jeg hadde én busstur på 24 timer da jeg var i CHL. Derfor er det også annerledes lengde på treningene. Å ha en norsk assistenttrener å sparre med her, er sikkert nyttig sånn sett.

Ødegaard er overbevist om at tilpassingen vil gå enkelt for Hillman, som også har med seg samboeren sin til Norge.

– Jeg tror ikke du får mange ligaer i Europa eller verden som er mer behagelig når det gjelder reisingen. Den korteste bussturen han kom fra, var 5-6 timer lang og den lengste på 30 timer. Det gjør det litt lettere for ham å ha samboeren her også, at han kommer hjem allerede på kampdagene.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar