En velfortjent hyllest til en stor idrettsutøver

Foto: Stefan Eriksson / Farjestadbk.se

Det er noen idrettsutøvere som kommer lett til det, som flyter på talentet sitt helt til toppen, og så er det noen som virkelig må kjempe for det.

Ole-Kristian Tollefsen kjempet for det.

Han reiste alene til den lille byen Brandon i Manitoba i Sørvest-Canada som 18-åring. Tre år senere debuterte han for Columbus Blue Jackets i NHL, der klubbledelsen elsket nordmannens krigervilje.

Tollefsen blokkerte skudd, delte ut knallharde taklinger og tok de slåsskampene han måtte for å holde seg i NHL i 163 matcher, fordelt på 145 for Columbus Blue Jackets og 18 for Philadelphia Flyers.

Foto: Stefan Eriksson / Farjestadbk.se

Taklingene hans var faktisk så tøffe at motspillerne ofte kuttet ned lengden på byttene sine da Tollefsen kom utpå isen.

Det var mens Ole-Kristian Tollefsen spilte i NHL at jeg ble kjent med ham. Jeg husker at vi møttes på Aker Brygge i Oslo en sommer, for å gjøre et intervju for Nettavisen. Det må ha vært sommeren 2005 eller 2006. Tollefsen var vel 21 eller 22 år gammel, men han gjorde inntrykk.

Et ekstremt positivt inntrykk, får jeg legge til.

Tollefsen snakket med respekt, ærlighet og modenhet. Disse kvalitetene gjorde ham senere til landslagskaptein for Norge og til en klubbfavoritt i både Modo og Färjestad i Sverige.

Foto: Stefan Eriksson / Farjestadbk.se

Lørdag ble han hyllet av Färjestad, som takk for sine fem sesonger i klubben. Tollefsen måtte dessverre legge opp på grunn av hjernerystelse, bare 33 år gammel. Hans selvoppofrende stil kostet noen år av en fantastisk karriere.

Jeg skulle gjerne ha vært til stede under hyllesten, men kjøpte flybilletter til New York gjennom et uimotståelig tilbud i august (2000 kroner tur/retur) og er derfor på Manhattan for å intervjue Mats Zuccarello i stedet. Derfor blir ikke denne hyllesten like omstendelig som Tollefsen fortjener. Men jeg kunne ikke la dette forbigå i stillhet.

Tollefsen er for stor til det.

Han er en av bare åtte nordmenn som kom seg helt til NHL. Han er også et av de desidert flotteste menneskene undertegnede har møtt i løpet av 18 år som sportsjournalist. Alltid tilgjengelig, alltid høflig og respektfull, alltid klok og alltid mer opptatt av laget enn seg selv.

Färjestad har gitt Nitten.no lov til å bruke disse bildene. Jeg synes de forteller en hel del, både om hva Ole-Kristian Tollefsen har betydd for Färjestad og klubbens fans, og hva Färjestad og klubbens fans har betydd for ham.

Gå gjerne inn på nettsiden til Färjestad også. Der finner dere flere flotte bilder og noen betraktninger.

Foto: Stefan Eriksson / Farjestadbk.se

Eksklusivt: Rikard Grönborg om å være trener i 2018 og sjansen for å få jobb i NHL

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar