Erik Karlsson tradet til San Jose Sharks

Erik Karlsson er på vei bort fra Ottawa. Foto: Marc Desrosiers / Reuters / NTB scanpix
Erik Karlsson er på vei bort fra Ottawa. Foto: Marc Desrosiers / Reuters / NTB scanpix

Det tok fryktelig lang tid, men den svenske superbackens tid i Ottawa Senators er offisielt over.

Erik Karlsson (28) har to ganger vunnet Norris Trophy, utmerkelsen som tildeles den beste backen i NHL. Han har gjort over 60 poeng hele seks ganger i sin NHL-karriere. Det er eksepsjonelle tall i moderne hockey.

28-åringen har også lenge vært tydelig på at han ville ha markedspris når han skal forhandle fram sin neste kontrakt. Ottawa Senators har ikke vært villig til å betale en enkeltspiller så mange sekker med dollarsedler. Dermed har hockeyverden lenge ventet på at Karlsson trades fra Ottawa.

Nå er overgangen et faktum.

San Jose Sharks sender Rudolfs Balcers, Chris Tierney, Dylan DeMelo, Josh Norris, et andrerundevalg i 2019 og enten et førsterundevalg i 2019 eller i 2020, ifølge tidlige rapporter fra journalister i Nord-Amerika. San Jose får i tillegg til Erik Karlsson også den unge forwarden Francis Perron.

Hvis Karlsson forlenger med San Jose, får Ottawa også et ekstra andrerundevalg i 2021.

Klubb med problemer
Uten at vi skal late som at vi vet hva som foregår i Erik Karlssons hode, føles det rimelig å anta at svensken er glad for å komme bort fra Ottawa Senators. Den kanadiske hovedstadklubben har hatt et grusomt år, der de svake sportslige prestasjonene fremstår som det minste problemet.

Assistentmanager Randy Lee ble suspendert etter at han ble tiltalt for seksuell trakassering av en mannlig bilsjåfør i Buffalo og har senere trukket seg fra stillingen. Eier Eugene Melnyk er forhatt blant de fleste supporterne, blant annet for å klage over dårlig oppmøte på kampene, og klubblegenden Daniel Alfredsson jobber for å skifte ut Melnyk med nytt eierskap.

Og for Karlssons del er nok det verste den angivelige trakasseringen som hans kone Melinda er blitt utsatt for at forloveden til Mike Hoffman, som var hans lagkamerat i Senators-garderoben inntil Hoffman ble tradet til San Jose (og deretter fra San Jose til Florida Panthers, red.anm.).

Les mer: Erik Karlssons kone ber retten om beskyttelse
Les mer: Hockeyfruer støtter Erik Karlssons kone

Tidligere denne uka ble Ottawa Senators og eier Eugene Melnyk også latterliggjort av både fans og media for å poste en klein video på Twitter der Melnyk intervjues av en av klubbens spillere og fremstår som mindre kompetent når det gjelder NHL. Les mer om dette her.

Nitten.nos egen vurdering:
Mange kritiserer Ottawa Senators for å få for dårlig betalt her. Det er forutsigbar kritikk, fordi impulsen overfor en så vanstyrt klubb helt naturlig vil være at den har gjort noe dumt igjen. Men la oss kikke på dette fra deres side:

Erik Karlsson kan nekte trade til ti lag, i henhold til en klausul i kontrakten hans. I tillegg er det mange lag som ikke har realistiske ambisjoner om å kjempe om Stanley Cup neste år. Det er sikkert en del lag som også er fornøyde med kjemien de allerede har i laget, eller som har en god offensiv back eller to på plass, og som derfor ikke følte behov for å melde seg på i disse forhandlingene.

Hvor mange lag var egentlig med i disse tradesamtalene? Neppe mer enn en håndfull. Kanskje bare San Jose.

Så er det jo også et poeng at Karlssons kontrakt går ut neste sommer. San Jose har ikke en forlengelse klar. Det begrenser hvor mye Sharks er villig til å gi. Ottawa får et førsterundevalg og et andrerundevalg i rene draftvalg. Josh Norris var et førsterundevalg i fjor og Rudolfs Balcers var en av de beste rookiene i AHL forrige sesong. Dylan DeMelo og Chris Tierney er vel ikke spesielt relevante for et lag i rebuild, men begge er solide NHL-spillere.

Normalprisen for en stjernespiller på utgående kontrakt i NHL er en etablert NHL-spiller, et stortalent og et førsterundevalg. Ottawa Senators fikk to etablerte NHL-spillere, to stortalenter og to høye draftvalg. Det er slett ikke ille.

Eksepsjonell backduo
Sett fra San Jose Sharks’ side, løfter dette vestkystlaget opp til en seriøs tittelkandidat i NHL. Nå kan trener Pete DeBoer kjøre med enten Brent Burns (fire sesonger på rad med minst 60 poeng) eller Erik Karlsson på høyreback i omtrent fulle 60 minutter. Det betyr at de kommer til å være på isen mot motstandernes tredje- og fjerderekker i hver eneste match.

Dette bør også bety at DeBoers andrefemmer i power-play blir kraftig forsterket.

Sharks har i tillegg rutinerte, gode backer ved siden av dem. Og på forwardsiden er Tierney en av de enkleste å erstatte, slik at Sharks bør kunne unngå nevneverdig svekkelse der.

Denne traden er derfor utvilsomt en seier for Sharks, selv om den ikke nødvendigvis er et tap for Ottawa Senators.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Erik Karlsson tradet til San Jose Sharks”

  1. En nhl deby er vel antagelig nærmere for Balcers i dette Ottawa laget? Hva mener du om det? Er vel ikke umulig det kommer en sak om det i nærmeste fremtid heller!

  2. Enig i din vurdering. Balcers hadde et godt håp om spilletid i Sharks, men sjansen er enda større i Senators-laget. Jeg forsøkte å få tak i Balcers umiddelbart etter traden, men har ikke fått svar ennå. Den kom nok svært overraskende på ham, for Sharks var veldig fornøyde med utviklingen han har hatt.

Legg igjen en kommentar