ESPN trekker fram Tobias Fladeby som potensiell NHL-spiller

Tobias Fladeby i aksjon. Foto: Kelly Shea.

– Det er veldig kult, smiler Tobias Fladeby. Nitten.no tar en prat med den norske 22-åringen som scorer mål på bestilling i NCAA denne sesongen.

American International College (AIC) er ikke akkurat kjent som noen talentfabrikk for NHL. Skolen har ikke produsert en NHL-spiller siden Kevin Wortman fikk fem kamper for Calgary Flames i 1993/94.

De fleste spillerne som er innom hockeyprogrammet til denne skolen i Springfield i Massachusetts, går videre til andre yrkeskarrierer enn hockey.

Denne sesongen er imidlertid ikke helt som alle andre sesonger for AIC.

Skolen vant sin avdeling, Atlantic, og er klar for regionfinale mot St. Cloud State, som rangeres som det beste collegelaget i hele USA.

Toppscorer
En av årsakene til den plutselige suksessen til American International College, er nordmannen Tobias Fladeby (22). Han ble lagets toppscorer med 18 mål denne sesongen.

USAs største sportskanal, ESPN, har til og med plukket ut Tobias Fladeby som skolens beste NHL-prospekt.

– Det er veldig kult å bli nevnt av ESPN og at de ser på meg som et NHL-prospekt. Det er bare positivt for meg, det, konstaterer Tobias Fladeby fornøyd overfor Nitten.no.

Han gleder seg til NCAA-turneringen førstkommende helg. Dersom AIC slår St. Cloud State, venter vinneren av møtet mellom Denver Pioneers og Ohio State. Tobias Fladeby kan altså potensielt møte Emilio Pettersen i regionfinalen.

– Ja, det hadde vært kjempekult om det skjer. Vi får se, sier Fladeby.

St. Cloud State er favoritt til å vinne NCAA-mesterskapet, så det er en mektig utfordring Fladebys AIC har foran seg i Fargo til helgen, men større mirakler har skjedd før.

Vinneren av helgens regionsluttspill går videre til «Frozen Four». Det er det nasjonale mesterskapet, der de fire beste skolelagene i USA gjør opp om tittelen. Det er noe av det største man kan vinne i amerikansk idrett.

– Ja, det er det gjeveste man kan få til, så det er stort, bekrefter Fladeby.

Kraftig forbedring
Tobias Fladeby er 22 år gammel og fra Asker. Han blir 23 år i mai. Da han forlot Frisk Asker og Norge i 2015, var han senter, men allerede det første året i USA ble han omskolert til ving. Det skjedde mens han spilte for Bismarck Bobcats i NAHL. Etter to sesonger, 118 kamper, 39 mål og 86 poeng der, begynte han på American International College i 2017.

Etter beskjedne ett mål og sju poeng sesongen 2017/18, har askerguttens poengproduksjon eksplodert denne sesongen: 18 mål og 25 poeng på 38 kamper.

– Det har løsnet litt for meg i år. Jeg trente bra i sommer og ble mer vant til nivået og spillestilen og alt det. For det å gå fra junior- til collegehockey er et veldig stort steg. Jeg har taklet det bedre den sesongen her og truffet med noen av skuddene. Det har jo hjulpet.

Han trekker selv fram skudd og spilleforståelse som sine styrker.

Det er imidlertid ingen fare for at Fladeby skal ta av fordi han er toppscorer hos en avdelingsvinner. 22-åringen har verken en agentavtale eller noen tanker om en plass i VM-troppen som Norge skal sende til Bratislava i mai.

– Du har spilt U20-VM for Norge. Har du en følelse av hvor nært du er A-landslaget?

– Nei, det er ikke noe jeg har tenkt spesielt på. Det er kult å se at Emilio Pettersen gjør det så bra i Denver og det er tøft om han får VM-plass. Jeg har ikke hørt noe fra noen, så det er ikke noe jeg har tenkt spesielt på, sier Fladeby til Nitten.no.

– Må ha spisse albuer
Det er nå snart fire år siden Tobias Fladeby flyttet til USA.

– Jeg dro over da jeg var 19, etter at jeg var ferdig på NTG. Det har jeg ikke angret et sekund på. Jeg har fått oppleve mye og har endret meg mye som hockeyspiller. Jeg har lært veldig mye. Jeg tror dette bare har vært positivt for meg.

– Hva har vært det mest utfordrende?

– Det vanskeligste er konkurransen. Hjemme er det kanskje fem som kjemper om plassen, her er det tusen. Du må ha spisse albuer for å komme deg fram i køen på treninger og sånt. Alle vil jo vise seg fram hele tiden. Den største forandringen var å bli litt småbreial på deg selv for å få vist deg fram.

– Det høres litt vanskelig ut for en nordmann?

– Ja, det er jo det. Vi er ikke vant til sånt, men man vender seg til det. Man har ikke noe valg, ellers er det bare å dra hjem igjen.

– Hva er framtidsplanene dine?

– Jeg vil fullføre collegekarrieren og få utdannelsen min. Det er hovedmålet. Så får jeg jobbe på og se hva som skjer etterpå.

Kanskje venter en framtid i NHL. Kanskje venter en framtid på det norske landslaget. Akkurat her og nå venter bare St. Cloud State. Og det er en eventyrlig framgang for en spiller hos American International College.

– Denne skolen har vært et av de dårligste lagene i divisjon 1 i lang, lang tid. For tre år siden fikk vi en ny trener (Eric Lang, red.anm.), som kom inn og var opptatt av å hente inn europeiske spillere. Det er elleve spillere som ikke er fra USA i laget nå. Vi har hentet inn mye nytt blod og klart å snu trenden. Vi har slått alle rekorder som skolen hadde fra før. Det har gått bra, smiler Fladeby.

– Og nå er dere stjerner på skolen?

– Ja, folk legger jo merke til det når man vinner mye i stedet for å tape og tape. Det er moro, avslutter skolens norske toppscorer.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar