Et dypdykk i hvor god målscorer Alex Ovetsjkin er i historisk sammenheng

Alexander Ovetsjkin. Foto: James Guillory-USA TODAY Sports

Alexander Ovetsjkin pøser inn mål for Washington Capitals og er nå den 15. mestscorende spilleren i NHL-historien.

Etter hat trick i to kamper på rad, og ytterligere ett mål natt til søndag, har Washington Capitals-kapteinen scoret 29 mål på 32 kamper denne sesongen. Det er oppsiktsvekkende.

Holder han samme tempo over samtlige 82 kamper, scorer russeren 74 mål.

Ingen spillere har scoret mer enn 65 mål på en sesong siden lønnstaket ble innført i NHL i 2005. Det var for øvrig Ovetsjkin som scoret 65 mål – det gjorde han i 2007/08.

Bare det å score over 50 mål på en sesong, er sjelden kost. Siden 2005 er det bare elleve spillere som har klart dette. Ovechkin har gjort det sju ganger.

Alex Ovetsjkin er med andre ord en av de beste målscorerne i NHLs historie. 33-åringen har nå scoret 636 mål i sin NHL-karriere. Det holder til 15.-plass i historien.

Wayne Gretzky har rekorden i antall mål i NHL med 894. Gordie Howe er nummer to med 801 og Jaromir Jagr nummer tre med 766. Gretzky scoret sine 894 mål på 1487 kamper, mens Howe brukte 1767 kamper og Jagr 1733.

Ovetsjkin har spilt 1035 kamper.

Her er tidenes 20 mestscorende spillere:

Denne oversikten er lite egnet til debatter. Her er det jo kun tørre fakta. Man kan argumentere for at dette betyr at Wayne Gretzky er tidenes beste målscorer, hvis man også vektlegger det å spille mange kamper som en viktig egenskap for en målscorer.

Hvis vi i stedet bruker på antall scoringer per kamp som målestokk, får vi en annen liste. Her har vi for enkelhets skyld kun fokusert på spillere som har scoret minst 350 mål.

Hvis vi ikke filtrerer bort noen, er det Newsy Lalonde som har scoret flest mål per kamp i NHL. Lalonde scoret 125 mål på 99 kamper fra 1917 til 1927. Det er også flere spillere som bare har spilt én kamp og scoret ett mål.

Her er tidenes 20 mestscorende spillere målt i scoringssnitt per kamp (minst 350 mål):

Som vi ser her, er det Mike Bossy som har scoret flest mål i snitt per kamp med 0,76. Han er 0,01 foran Mario Lemieux. Pavel Bure er nummer fire med 0,62, mens Ovetsjkin er nummer tre med 0,61. Wayne Gretzkys snitt på 0,60 holder til femteplass.

Hadde vi ikke filtrert bort spillere med færre mål, hadde Cy Denneny delt andreplassen med Mario Lemieux. Denneny spilte for Ottawa Senators og gjorde 247 mål på 329 kamper mellom 1917 og 1929.

Men dette gir oss heller ikke en eksakt oversikt over hvilke spillere som er tidenes beste målscorere, ettersom det har variert ganske kraftig hvor lett det har vært å score mål i NHL fra starten i 1917 og fram til i dag.

Den første sesongen ble det for eksempel scoret 4,98 mål per kamp i NHL, men bare elleve år senere var dette gjennomsnittet nede i 1,39 mål per kamp. Den store variasjonen de første årene skyldes at det var få lag i NHL den gang. Det gjør at unormale resultater gjør større utslag på snittet.

Etter den store ekspansjonen en antall lag i 1967 har antall mål per kamp variert fra 4,01 (1982) til 2,62 (2002). Mens Wayne Gretzky spilte i ligaen, fra 1980 til 1999, ble det i gjennomsnitt scoret 3,41 mål per kamp. Under Alex Ovetsjkins tid har snittet vært 2,66. Det er en vesentlig forskjell.

Oversikten over antall mål per kamp i NHL (Takk, hockey-reference.com!) gir oss muligheten for å justere for æra. Dermed kan vi få et mer korrekt bilde av hvor dyktig målscorer Alexander Ovetsjkin er i historisk sammenheng.

Gjennom å dele spillerens målsnitt per kamp (Ovetsjkins er 0,61) på hva som var gjennomsnittlig antall mål per kamp (2,66 mens Ovetsjkin har spilt), får vi et nytt tall. Hvis vi ganger dette tallet med 100, får vi et tall som er identisk med spillerens prosentandel av målscoringen.

I Ovetsjkins tilfelle blir tallet 0,231. Han scorer altså i gjennomsnitt 23,1 prosent av målene i de kampene han spiller.

La oss se hvordan det står seg opp mot Wayne Gretzky.

Gretzky scoret 0,6 mål per kamp i en epoke hvor det i snitt ble scoret 3,41 mål per kamp. Hans score blir dermed 0,176. I prosent blir det 17,6. Ovetsjkin utklasser nærmest Gretzky.

Betyr dette at Alex Ovetsjkin er tidenes beste målscorer?

Svaret er nei.

Han er imidlertid ikke langt unna.

Den eneste som slår Ovetsjkin, er Pittsburgh Penguins-legenden Mario Lemieux, som scoret 690 mål på 915 kamper fra 1984 til 2006. Hans score er 0,243.

 

Pavel Bure kan i henhold til denne utregningen rangeres som den tredje beste målscoreren i NHL-historien, mens Mike Bossy er nummer fire. Enkelte vil kanskje bli overrasket over navnet på femteplass, nemlig Steven Stamkos.

Dagens Tampa Bay Lightning-kaptein har scoret 0,52 mål per kamp fra 2008 og fram til i dag, og oppnår en score på 0,198. Det holder så vidt til å slå far og sønn Hull.

Vi ser også at tre andre aktive spillere er inne på listen. Ilja Kovaltsjuk er nummer åtte, Sidney Crosby nummer ti og Jevgenij Malkin 14. Først på 13.-plass finner vi Wayne Gretzky.

Konklusjonen er at dersom vi justerer målscoringen for æraen den skjer eller skjedde i, er Alexander Ovetsjkin den nest beste målscoreren gjennom tidene. Og han er fremdeles aktiv – så det er fremdeles teoretisk mulig å overta førsteplassen. Klarer 33-åringen å produsere like mange mål per kamp resten av sesongen som han har gjort hittil, halverer han forspranget til Lemieux.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar