Fans og media i Toronto er opprørt over at Mike Babcock var Mike Babcock

Mike Babcock (i midten bak) brukte Patrick Marleau (foran til venstre) for mye og Auston Matthews (i midten foran) for lite, mener både fans og media i Toronto. Foto: AP Photo/Charles Krupa

For tredje gang på seks år ble Toronto Maple Leafs slått ut av Boston Bruins etter kamp sju i første runde av sluttspillet.

Boston Bruins vant 5-1 i kamp sju, blant annet takket være to mål i tomt bur i sluttminuttene. Det tapet svir for Maple Leafs, som ledet 3-1 i kamper og hadde en fenomenal mulighet til å komme seg til andre runde av sluttspillet for første gang under ledelsen til trener Mike Babcock og manager Kyle Dubas.

– I denne serien var vi et mye bedre hockeylag, sammenlignet med i fjor. Til slutt fikk vi ingen belønning. Jeg er stolt av gutta, jeg synes vi jobbet. Jeg mener at vi virkelig tar steg i riktig retning, men vi må komme oss igjennom dette, oppsummerer Mike Babcock ifølge Sportsnet.

Bostons første scoring kom gjennom Joakim Nordström, som nøt godt av at Frederik Andersen ikke passet på første stolpe godt nok.

2-0-målet kom etter at Jake Gardiner ga fra seg pucken bak mål, noe som førte til at Marcus Johansson kunne sette pucken i mål før Toronto-forsvaret fikk organisert seg.

To tabbemål førte til at Toronto lå under 0-2 etter første periode.

Både Fredrik Andersen og Jake Gardiner blir kritisert for dette i hockeygale Toronto, men fansens vrede ser i størst grad til å være rettet mot trener Babcock. 70 prosent av lytterne til TSN Toronto svarer i en undersøkelse der at de er mest irritert på Babcock.

I en desperat situasjon hvor Toronto var avhengig av å score mål, valgte Mike Babcock – som alltid – å rotere alle fire løperrekkene nokså jevnt. Lagets tre beste forwards – John Tavares, Auston Matthews og Mitch Marner – spilte henholdsvis 19, 17 og 18 bytt etter at Boston tok ledelsen 2-0. Utdaterte Patrick Marleau og sliteren Connor Brown i tredjerekka fikk 15 og 14 bytt.

Etter at kampen var slutt, sto Matthews med 18,48 minutter istid, mens Marleau endte med 14,35 minutter. Marner, Matthews og Tavares spilte 2,20 minutter i power-play, mens Marleau, Kasperi Kapanen og Tyler Ennis fikk 1,40 minutter i overtall.

Reaksjonene er tydelige:

– Fantastisk defensiv laginnsats av Bruins, Tuukka Rask og Mike Babcock i kveld, skriver Sportsnet-reporter Dimitri Filipovic på Twitter, åpenbart kritisk til Toronto-trenerens distribusjon av istid.

– Mike Babcock har nettopp ledet sin siste kamp fra Toronto-boksen, hevder talkshow-programleder Sid Seixeiro.

– Vel, Auston Matthews vil i det minste være godt uthvilt før sommermøtet med Mike Babcock i Arizona, tvitrer Sportsnet-programleder Rob Wong, med en klar hentydning til at Matthews neppe er fornøyd med Babcocks ledelse, noe han angivelig heller ikke var i fjor, da de to møttes under fire øyne i Arizona om sommeren.

Hvis man ser på historikken til Mike Babcock, er det ingen overraskelse at han valgte å rotere nokså jevnt på rekkene sine.

Hvis vi går tilbake til den første sesongen hvor Mike Babcock var trener i Detroit Red Wings, ble laget hans slått ut av Edmonton Oilers i første runde av sluttspillet. I den avgjørende kampen spilte eksempelvis Kris Draper 20,36 minutter, mens Pavel Datsyuk fikk 18,56 minutter, Steve Yzerman 13,04 og Henrik Zetterberg 18,14.

I tredje periode spilte Datsyuk noen få sekunder mer enn Draper, mens Yzerman spilte marginalt mer enn Jason Williams.

Dette var første sesong etter lockouten i 2005, og første sesong med lønnstak, så Babcock hadde et stjernespekket mannskap hvor det ga en viss mening å rotere rekkene jevnt. Detroit kom til semifinale sesongen etter og vant Stanley Cup i 2008.

I Babcocks siste sesong med Detroit Red Wings, i 2015, brukte han Darren Helm 19,17 minutter i snitt per kamp over sju matcher i sluttspillet, mens Pavel Datsyuk fikk 19,08 og Henrik Zetterberg 18,02.

Dette var såpass lenge etter at lønnstaket ble innført at Detroit ikke lenger hadde noen «rester» igjen av supermannskapet et tiår tidligere. Babcock hadde ingen andre stjerner enn Datsyuk og Zetterberg, men roterte likevel nokså jevnt på mannskapet sitt.

Hvis vi ser på fordelingen av istid i Toronto Maple Leafs i årets sluttspill, altså alle sju kampene deres samlet, ser vi at Babcock begrenset istiden til fjerderekka til rundt åtte minutter per kamp, men ellers roterte rimelig jevnt mellom første-, andre- og tredjerekka. Mitch Marner endte med 20,35 minutter istid per kamp i gjennomsnitt, men er den eneste som landet nord for 20-minuttersgrensen.

Både Tavares og Matthews fikk like under 20 minutter. Patrick Marleau endte på 14,40.

Mike Babcock har coachet lagene sine på denne måten i alle år. Det er ingen grunn til å tro at dette kommer til å endre seg. Neste sesong må Toronto Maple Leafs punge ut betydelig mer penger i lønn til Matthews og Mitch Marner, hvilket betyr at bunn seks trolig vil bestå av klart svakere spillere.

Babcocks forkjærlighet for jevn rotasjon kommer garantert til å være et tema manager Kyle Dubas, med sin forkjærlighet for statistikk og analyse, vil tenke grundig over denne sommeren.

Det kan være at vi har kommet til et punkt hvor Mike Babcock og Kyle Dubas ikke lenger kan fungere sammen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar