Favorittene til Calder Trophy

Kampen om sluttspill pågår i aller høyeste grad, men det begynner også å bli på tide og se hvem som er favoritter til å vinne de forskjellige prisene i årets sesong. Det er alltid gode debatter, kontroverser og overraskelser når det kommer til utdelingen av de forskjellige prisene.

En av de mest prestisjefylte prisene er selvsagt Calder Trophy – årets beste rookie. Føler den har en ganske høy standing sammen med f.eks. Vezina Trophy (årets beste goalie). Dette har nok mye med at vinnerne blir stemt frem, og det er selvsagt litt mer gjevt.

De siste årene har det vært fryktelig mange rookies som har tatt NHL med storm med en gang, og de senere årene har spillerne som har blitt draftet i sommeren før alltid vært noen av favorittene – det er ikke tilfellet i år. Jack Hughes og Kaapo Kakko ble draftet som nummer en og to, men de er ikke en gang i nærheten av diskusjonen. I så måte har de begge hatt skuffende sesonger tatt forventningene i betraktning.

Til forandring fra tidligere år så er det veldig mange backer som har skilt seg ut denne sesongen, og slik det ser ut nå er det kun to favoritter til å vinne Calder Trophy. Begge har gått på collage, ble draftet i henholdsvis 2017 og 2018 og er dermed eldre i sin rookie-sesong.

De to ungguttene er Cale Makar (Colorado Avalanche) og Quinn Hughes (Vancouver Canucks). Det vil nok overraske mange om det ikke er en av disse som stikker av med prisen, men vi summerer opp noen som fortjener å bli nevnt nederst i artikkelen.

Makar var en av de største favorittene til å vinne Calder Trophy før sesongen sammen med nevnte Jack Hughes og Kaapo. Vi fikk allerede en smakebit av hva han hadde å tilby i fjorårets sluttspill, da han skrev under for Avalanche når collage-sesongen var over for UMass – hvor han gikk.

Den unge, stødige backen gikk rett inn i lagoppstillingen og imponerte med 6 poeng på 10 kamper. I år har han hatt en enda større rolle for Avalanche, og hadde det ikke vært for skadene så hadde han nok vært enda mer i favorittposisjon enn det han er nå.

Makar var ute i store deler av desember, og er på ny ute igjen nå. Han har likevel fått med seg 56 av Colorados 69 kamper, og på disse har han gjort 47 poeng. Han kan spille i alle situasjoner og er i aller høyeste grad en moderne back som vi vil høre mye om i fremtiden.

For det er ikke bare i målprotokollen Makar er imponerende, de underliggende statistikkene viser også at han gjør veldig mye rett. Per corsicahockey er det kun fem spillere som har bedre rating enn unggutten, og når dette er spillere som Leon Draisaitl, David Pastrnak og Roman Josi vet man at han gjør mye rett.

Om Makar fortsetter der han slapp før skaden, og Colorado tar seg som forventet til sluttspillet, er det ingen grunn til å tro at noen andre snyter han for årets Calder Trophy.

 

Selv om lillebror Jack ble draftet først i fjoråretsdraft er det storebror Quinn som anses som Cale Makars største utfordrer til årets draft – og det med rette. For syvendevalget fra draften i 2018 har virkelig slått bra fra seg i sin rookiesesong.

Hughes er en noe annen type enn Cale Makar, da han er langt lettere bygd. Vi ser derimot at det bare kommer flere og flere eksempler på at man ikke må være en storvokst mann for å være back i NHL. For Hughes er fryktelig lett på skøytene og kommer seg i så måte kjapt i posisjon, og er meget solid offensivt.

På 67 kamper står han bokført med 52 poeng – flest av alle rookies i NHL. Han har sementert plassen sin som quarterback i lagets overtall, og vært en viktig bidragsyter til at Canucks fortsatt er med i sluttspillkampen.

I det store og hele skal det nok en del til for at Hughes skal stjele trofeet fra Makar, men om sistnevnte ikke kommer tilbake fra skade og Hughes fortsetter å pøse inn poeng er det ikke utenkelig.

Uansett er det nok duket for at den første backen siden Aaron Ekblad (2015) vinner Calder Trophy.

 

Utfordrerne 

Om vi plukker med én spiller fra hver posisjon til å utfordre disse havner vi nok på Mackenzie Blackwood (målvakt, New Jersey Devils), Adam Fox (back, New York Rangers) og Dominik Kubalik (løper, Chicago Blackhawks).

Blackwood har kommet seg betraktelig etter en tung start på sesongen, men med tanke på hvilket lag han står bak er det mektig imponerende det han har fått til. Om han er den beste rookien kan i aller høyeste grad disktueres, for både Igor Shesterkin (New York Rangers) og Elvis Merzlikins (Columbus Blue Jackets) ser ut som bedre målvakter. De har dog ikke stått like mange kamper som Mackenzie Blackwood, og derfor mener vi at han har hatt den beste sesongen av målvakt-rookiene.

Adam Fox har vært magisk for New York Rangers, og har på mange måter vært lagets beste back. Ikke at det skulle så mye til, men det er likevel godt gjort med tanke på at New York hentet Jacob Trouba i sommer og sesongen Tony DeAngelo har hatt.

Dominik Kubalik er løperen med mest poeng av rookiene. 24-åringen ble signert fra sveitsisk liga og har vært et lysglimt i en relativt tung sesong for Blackhawks. Han opererer nå på førstelinja hos Blackhawks og spiller i overtall – noe som naturligvis hjelper på poengproduksjonen.

Legg igjen en kommentar