Fem grunner til at Rikard Grönborg kan havne i Ottawa Senators NHL

Sveriges trener Rikard Grönborg sammen med Rasmus Dahlin under en trening før OL-kampen mot Norge i Pyeongchang. Foto Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix
Sveriges trener Rikard Grönborg sammen med Rasmus Dahlin under en trening før OL-kampen mot Norge i Pyeongchang. Foto Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix

Ottawa Senators har sparket Guy Boucher fra trenerjobben i klubben. Nå kan en svenske få sjansen i NHL.

Noe overraskende annonserte Ottawa Senators fredag at Guy Boucher (47) er ferdig i klubben. Marc Crawford (58) overtar jobben på midlertidig basis, med tidligere Senators-senter Chris Kelly som assistent.

Boucher ble ansatt i 8. mai 2016. Da signerte han en treårskontrakt som gikk ut etter denne sesongen. 47-åringen ledet Senators helt til semifinale den første sesongen, der det ble tap i overtid av kamp sju mot Pittsburgh Penguins.

Forrige sesong kom ikke Ottawa til sluttspill. Nå har klubben bestemt seg for å bygge opp laget fra grunnen av.

Dette er også årsaken til at Boucher nå er ferdig. Manager Pierre Dorian føler ikke at Boucher er like godt skikket til å utvikle unge spillere som han er til å lede en gruppe veteraner.

– Vi trenger annerledes trening og annerledes ledelse for å veilede laget vårt gjennom denne gjenoppbyggingen. På midlertidig basis vil Marc komme inn med et annet perspektiv sammen med en enorm trenererfaring, sier Dorian ifølge ottawasun.com.

I en pressemelding lister Ottawa opp hvilke kvalifikasjoner klubben ønsker i sin neste trener:

* En trener som fokuserer på utviklingen og veksten til hver spiller på laget

* En lytter som oppmuntrer feedback fra spillerne og den øvrige trenerstaben

* En kommunikator som lar alle i laget vite hvor de står og hva som er forventet

* En taktiker som kommer inn med struktur og kampplanlegging som vil styrke gjenoppbyggingen vår

Det er svært uvanlig at et lag i NHL går offentlig ut med slike stillingskrav.

Og dermed er det naturlig å tenke at Sveriges landslagstrener Rikard Grönborg ligger meget godt an til å få jobben.

Grönborg sa blant annet følgende i et eksklusivt intervju med Nitten.no i november:

– Kommunikasjon er utrolig viktig. I Skandinavia ser man ikke på det at man stiller spørsmål som at man kritiserer ditt lederskap. I den gamle lederstilen gjorde man det. Der ville man heller peke med hele hånda. Der ble spørsmål sett på som en trussel mot din autoritet. For den nye generasjonen er kommunikasjon veldig viktig.

Eksklusivt: Rikard Grönborg om å være trener i 2018 og sjansen for å få jobb i NHL

Han passer som IPA i glasset, ikke sant?

Her er fem grunner til at Grönborg trolig er en heit kandidat:

  1. Det er svært uvanlig for NHL-lag å ansette en europeisk trener. Det er 17 år siden forrige gang et lag i NHL hadde en europeisk trener. Det er også svært uvanlig at en klubb offentliggjør hvilke egenskaper klubben leter etter. Nå vet alle hva Ottawa er på jakt etter, og det gjør det enklere for Senators senere å si til Europa-skeptikerne at Rikard Grönborg oppfyller alle kriteriene. Ikke undervurder hvor opptatt klubber er av omdømmet sitt og hva omverdenen tenker.
  2. Rikard Grönborg er suksessrik. Han har ledet Sverige til VM-gull to år på rad.
  3. Suksessen hans har kommet gjennom å være flink til å involvere staben og spillerne og fokuserer på kommunikasjonsbiten.
  4. Grönborg har trenererfaring fra USA også. Han studerte på og spilte for St. Cloud State University og var assistenttrener der i én sesong, assistent hos University of Wisconsin-Stout i NCAA III i to år, samt hovedtrener og manager for Great Falls Americans i fire sesonger. I tillegg var han i 2004/05 assistenttrener hos Spokane Chiefs i juniorligaen WHL.
  5. Grönborg er allerede på radaren til NHL-klubbene. Han har en agent som jobber for seg i Nord-Amerika og har blitt omtalt flere ganger i media der det siste året. Han var også gjest i den innflytelsesrike podkasten «31 Thoughts» i slutten av januar.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar