Fem NHL-lag som får en hodepine til sommeren

Toronto-manager Kyle Dubas. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Enkelte managere må ta hensyn til neste sesongs lønnstak før overgangsvinduet stenger 25. februar denne sesongen.

Vi kjenner alle til Mats Zuccarellos situasjon i New York Rangers. Han blir etter alt å dømme tradet til en annen klubb før overgangsvinduet stenger klokken 21.00 norsk tid 25. februar.

Det er bare en drøy måned igjen.

Nå i januar har klubblederne i NHL samlet speiderne sine og holdt ukelange evalueringsmøter, i den hensikt å vurdere hvilke posisjoner i laget som bør forsterkes og hvilke spillere hos andre lag som vil være nettopp det – forsterkninger.

Samtidig jobber nok managernes tallknusere – dette er ofte assistentmanagerens oppgave – med å matche spillerne på ønskelistene med lønnsbudsjettet for både denne sesongen og de kommende.

I enkelte lag er sannsynligvis disse tallknuserne mer irriterende enn i andre lag.

Det er nemlig noen managere som på grunn av lønnstakets begrensning sitter med ganske beskjedne ønskelister for overgangsvinduets siste dager.

Nitten.no har gjennomgått lønnsforpliktelsene til alle lagene i NHL for neste sesong og identifisert de lagene som sliter mest.

Vi kan starte gjennomgangen med det mest velkjente tilfellet:

Toronto Maple Leafs
Fjorårets signering av John Tavares til en langtidskontrakt på elleve millioner dollar per sesong, knebler manager Kyle Dubas kraftig. Det skyldes ikke bare Tavares, men det faktum at Dubas har et par av ligaens mest talentfulle spillere i stallen. Mitch Marner er blant topp 10 i NHLs poengliga med sine 60 poeng på 47 kamper. Hans 1,28 poeng per kamp er bare 0,01 bedre enn Auston Matthews, som på grunn av skade kun har spilt 33 kamper. Amerikaneren har gjort 42 poeng.

Både Marner og Matthews skal i sommer over fra sine «Entry Level»-kontrakter (ELC) til sine første NHL-kontrakter som ikke er begrenset av førstekontraktenes ramme på maksimalt 925.000 dollar. Nå er taket på 20 prosent av lønnstaket, som denne sesongen ligger på 79,5 millioner dollar. Marner og Matthews kan altså kreve maksimalt 15,9 millioner dollar. Spekulasjonene i Nord-Amerika tilsier at Matthews trolig havner på rundt 12 millioner og Marner rundt 10.

I tillegg skal Kasperi Kapanen også ha en ny kontrakt. Hvis han får eksempelvis fire millioner dollar i lønn, sitter Dubas med totale lønnsforpliktelser på 78,75 millioner dollar – inkludert 1,2 millioner dollar av lønna til Phil Kessel, som Toronto beholdt da han ble tradet til Pittsburgh Penguins, blant annet i bytte mot Kapanen.

Vi har i disse 78,75 millionene regnet inn de lavtlønte backene Calle Rosén, Rasmus Sandin, Jesper Lindgren og Justin Holl, slik at Morgan Rielly og Nikita Zaitsev er de eneste backene i Toronto som tjener mer enn én million dollar.

Hvis lønnstaket heves til 83 millioner dollar – og det er blitt antydet, men dette er ikke besluttet ennå – har Dubas bare 4,25 millioner dollar til disposisjon. Disse pengene skal dekke seks tomme plasser, inkludert en backupkeeper, og vi antar at han også ønsker å inngå ny kontrakt med Andreas Johnsson og kanskje også Pär Lindholm og Frederik Gauthier.

Dubas kan fylle en 23-mannsstall hvis disse seks tomme plassene gis til spillere på minstelønn, altså 700.000 dollar. I så fall har Toronto 0,05 millioner dollar igjen til lønnstaket. Det gir null handlefrihet underveis i sesongen og er derfor ikke praktisk mulig i en liga med så mange skader.

Ergo må noen ut i sommer, enten det er William Nylander, Kasperi Kapanen, Andreas Johnsson. Kanskje flere av dem. Det er tross alt ikke mange lag som stiller med 4-6 backer på bortimot minstelønn som kjemper om Stanley Cup-titler.

 

Tampa Bay Lightning
Brayden Point. En vidunderlig ishockeyspiller. Den første i NHL denne sesongen som krysset 30-grensen både i mål og assists. Han har for tiden 65 poeng på 49 kamper. Og han skal ha en ny kontrakt fra sommeren av. Brayden Point blir dyr.

Manager Julien BriseBois er heldig. I Florida betaler man bare 36 prosent skatt på lønna, ifølge finansfirmaet Gavin Group, mens man i de fleste andre delstatene ligger mellom 41 og 51.

Hvis Point får en kontrakt på ti millioner dollar, betaler han 1,65 millioner dollar mindre i skatt om han spiller for Tampa Bay enn hvis han spiller for Toronto. Sagt på en annen måte: Hvis Point ønsker en nettolønn på fem millioner dollar, må Toronto gi ham 10,7 millioner dollar og Tampa Bay bare 7,9 millioner dollar.

Hvis en spiller lar seg overbevise av en manager som serverer dette argumentet, bør spilleren samtidig kreve en «No Movement»-klausul. Ellers er han ikke økonomisk beskyttet mot de økte skattekostnadene som følger med en trade.

Nok om skatteforskjellene.

Tampa Bay Lightning har allerede 73,1 millioner dollar i forpliktelser for neste sesong, og må signere både Brayden Point og fylle opp seks andre plasser for 9,9 millioner dollar (igjen forutsatt et lønnstak på 83 millioner dollar). En av disse seks plassene okkuperes i skrivende stund av Anton Strålman. Det er et merkbart tap, hvis Lightning ikke får råd til å beholde ham.

Slik ser kontraktsituasjonen ut for disse klubbene for sesongen 2019/20. Kilde: Capfriendly.com

Calgary Flames
Den kanadiske klubben med de kule rødgule draktene og rettighetene til Mathias Emilio Pettersen, er et av NHLs beste lag for tiden. Johnny Gaudreau og Mark Giordano bærer dette laget fram som de superstjernene de er, godt hjulet av lagkamerater som Sean Monahan, Elias Lindholm og Matthew Tkachuk.

Sistnevnte trenger ny kontrakt i sommer. Han har gjort 24 mål og 57 poeng på 50 kamper denne sesongen og blir følgelig en meget dyr spiller. Tkachuk er en spiller Calgary virkelig trenger, så manager Brad Treliving har ikke noe annet valg enn å punge ut. 21-åringen er fysisk tøff, og omtales som en framtidig kaptein.

17 spillere er under kontrakt neste sesong. Ingen keepere. Ingen Tkachuk. Og heller ingen Sam Bennett. Treliving må altså få på plass Tkachuk, Bennett, to forwards til og både en førstemålvakt og en backupkeeper, og Calgary-manageren har bare 16 millioner dollar til rådighet (igjen forutsatt et tak på 83 millioner).

Vi antar at Tkachuk og Bennett vil koste Flames 10-14 millioner dollar til sammen. Etter at disse signaturene er på plass, er det bare knapper og glansbilder igjen til keeperne. Heldigvis er vi sikre på at vi kan overtale Nitten-praktikant Filip Hammarlund til å ta den ene keeperjobben for en billig penge.

Calgary er en av klubbene som er blitt nevnt i forbindelse med Mats Zuccarello. Det er lett å tenke at den trange lønnssituasjonen neste sesong er et argument imot å hente Zuccarello i en trade, men i realiteten er den faktisk et argument for å gjøre det. Zuccarello har nemlig ingen kontrakt for neste sesong og vil derfor i utgangspunktet kun være en leiesoldat ut denne sesongen. Et mer valid argument imot en Zuccarello-overgang til Flames, er det faktum at klubben hentet inn tre høyrevinger i sommer. Jeg blir svært overrasket om Zuccarello ender opp i Calgary.

 

 Winnipeg Jets
Det ser ganske romslig ut å ha rundt 27 millioner dollar tilgjengelig og elleve plasser å fylle. Det er situasjonen til manager Kevin Cheveldayoff foran neste sesong. Problemet er at disse elleve plassene blant annet – eller forhåpentligvis – skal fylles av spillere som Patrik Laine, Kyle Connor, Jacob Trouba og Tyler Myers.

Et ekstremt forsiktig anslag tilsier at dette vil koste minst 22 millioner dollar. Det er samtidig ikke utenkelig at denne kvartetten går inn i neste sesong med kontrakter verdt til sammen 27 millioner dollar. Altså er det omtrent ingenting igjen til de sju siste plassene i stallen.

Et vanskelig puslespill.

Winnipeg er en av favorittene til å vinne Stanley Cup denne sesongen. Cheveldayoff ønsker derfor å styrke laget fremfor å svekke det før overgangsvinduet stenger. Vi ville likevel ha forsøkt å trade Dimitrij Kulikov før klokken slår 21.00 den 25. februar. Jets har backer i stallen som kan ta hans plass uten at laget svekkes sportslig. Det kan til og med være fornuftig å betale et annet lag for å overta Kulikovs kontrakt på 4,3 millioner dollar, selv om det skulle koste en talentfull spiller eller et høyt draftvalg.

Bryan Little er en annen spiller som Winnipeg potensielt kan spare penger på, men det forutsetter at det kommer en senter eller to inn også.

 

Boston Bruins
Problemene til Boston Bruins er små sammenlignet med de fire andre lagene her. Hvis 41 år gamle Zdeno Chara legger opp, er de enda mindre. Den slovakiske guden tjener fem millioner dollar denne sesongen. Han spiller fortsatt på et høyt nivå. Han gjør ikke like mange poeng som før (3-3-6 på 30 kamper), men han har en Corsi på 53 prosent og en enorm rekkevidde som det er vanskelig for forwards å komme utenom.

Den viktigste signaturen for Bruins akkurat nå, tilhører Charlie McAvoy. Brandon Carlo og Danton Heinen er også viktige bidragsytere som trenger lønnsøkninger før neste sesong.

Vi tror som sagt ikke at Boston vil ha store problemer med å håndtere dette, men lønnssituasjonen kan påvirke handlefriheten til Boston Bruins før overgangsvinduet stenger nå. Det er bare halvannet år til Torey Krug og Jake DeBrusk også skal ha nye kontrakter.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar