Fem økonomiske fakta om NHL

John Tavares er den best betalte spilleren i NHL denne sesongen. Foto: Tom Szczerbowski / Reuters / NTB scanpix

NHL er mer en stjernespillere og fantastiske prestasjoner – det er også et konsern som håver inn penger.

NHL reguleres gjennom arbeidsavtalen mellom ligaen og spillerforeningen, en avtale på 540 sider som på engelsk kalles «Collective Bargaining Agreement» (CBA) og gjelder fra 16. september 2012 til 15. september 2022.

Dette er velkjent nå.

Alle vet også at NHL opererer med et lønnstak. Kommende sesong kan de 31 klubbene maksimalt bruke 79,5 millioner dollar på spillerlønninger.

Vi skal se på noen av sidene ved NHL som sannsynligvis er mindre kjent. Her er ti ganske ukjente fakta om NHL:

Økonomisk støtte fra rik til fattig
De rikeste klubbene må etter hver sesong gi penger til de fattigste klubbene. NHL har et «redistribusjonsprogram» hvor de ti klubbene med høyest inntekt må gi pengestøtte til de øvrige lagene i ligaen. Det laget som gjør det dårligst økonomisk, får mest støtte. Ifølge en artikkel i The Hockey News fra september i fjor, vil lag nummer 11 motta 1-2 millioner dollar og lag nummer 20 motta 10-12 millioner dollar i støtte.

NHL omsatte i 2017/18 for rundt 4,5 milliarder dollar. Det er en økning på 1,1 milliarder dollar fra forrige lockout, i 2013. Overskuddet for hele NHL i 2017 anslås til å ha vært på 546 millioner dollar, ifølge den meget gode nettsiden canucksarmy.com.

Toronto Maple Leafs gikk med 907 millioner dollar i overskudd, mens New York Islanders (-105), St. Louis Blues (-134), Florida Panthers (-148), Carolina Hurricanes (-150) og Arizona Coyotes (-217) alle tapte mer enn hundre millioner dollar.

Lag som kommer til sluttspill, må også gi fra seg 35 prosent av billettinntektene til redistribusjon til de fattigste lagene. I tillegg kan et lag bli kvalifisert for støtte fra et «vekstfond» dersom klubbens tilskuertall foregående sesong var under 75 prosent av ligaens gjennomsnitt.

Ingen lønn under sluttspill
Spillerne i NHL får lønn fra sesongstart tidlig i oktober og fram til grunnserien er over. De lønnes altså ikke under sluttspillet, hvilket jo er nokså underlig, ettersom det er da spillerne jobber hardest.

Minstelønna i NHL er 650.000 dollar denne sesongen, men øker til 700.000 dollar sesongen 2019/20 og til 750.000 dollar 2021/22. Maksimallønna er 20 prosent av lønnstaket, altså 15,9 millioner dollar.

Spillere som jobber under sine første arbeidskontrakter med NHL, en såkalt «Entry Level Contract» (ELC), kan i henhold til regelverket ikke tjene mer enn maksimalt 925.000 dollar i grunnlønn.

Selv om spillerne forhandler fram sine kontrakter direkte med klubbene, er det i praksis NHL de inngår avtalene med. Hvis for eksempel Mats Zuccarello trades fra New York Rangers, tar han derfor med seg sin kontrakt og lønn på 4,5 millioner dollar til den nye klubben.

Mats Zuccarello. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Spillerne får matpenger
Spillerne får matpenger når de reiser i forbindelse med bortekamper. Det første året av CBA-ens varighet, altså 2012/13-sesongne, var kompensasjonen på 100 dollar per dag. Hvis klubben står for måltidene på borteturene (flymat gjelder ikke her), reduseres kompensasjonen til 50 prosent. Den kommende sesongen vil for eksempel New York Rangers-spillerne ha rundt 75 reisedager. Det betyr potensielt 7500 dollar i matpenger for hver enkelt spiller.

I tillegg dekker NHL flyttekostnader og ekstra leieutgifter i forbindelse med trades mellom to klubber.

Tavares tjener mest akkurat nå
Selv om Edmonton Oilers-kaptein Connor McDavid med sin snittlønn på 12,5 millioner dollar regnes som den best betalte spilleren i NHL, er det i realiteten John Tavares som tjener mest akkurat denne sesongen. Han får bare 650.000 dollar i grunnlønn – altså minstelønn, men mottok hele 15,25 millioner dollar i signeringsbonus. Totalt tjener han dermed 15,9 millioner dollar sesongen 2018/19.

Kontrakten til Tavares kommer sannsynligvis til å bli et tema under neste CBA-forhandling mellom ligaen og spillerforeningen, fordi lønna er strukturert på samme måte i samtlige sju sesonger den gjelder. De neste seks sesongene får han bare 910.000 i grunnlønn. Likevel tjener han i snitt 11 millioner dollar per sesong under sin nye kontrakt.

Det er blitt stadig vanligere i NHL å gi spillerne mer i bonuser enn i grunnlønn. Ikke for å komme seg utenom lønnstaket, for bonusene teller med her også, men fordi spillerne ønsker å beskytte inntektene sine mot en lockout når den gjeldende CBA-en skal reforhandles.

Sikret pensjon etter første kamp
Pensjonsordningen ble markant styrket med denne CBA-en. Spillerne er nå sikret pensjon etter sin første NHL-kamp. Dette gjelder også keepere som ikke står i mål, men tjener som back-up. Eks-spillere kan motta pensjon etter fylte 45 år, med mindre de er ansatt i en klubb eller et datterselskap av en klubb. Da er pensjonsalderen 62 år.

Spillerne får et pensjonshopp for hver 20. spilte kamp.

Hvis en spiller samler opp ni hele sesonger i NHL, oppnår vedkommende maksimal pensjon på 225.000 dollar. Én hel sesong på 82 kamper gir en spiller 20.500 dollar i pensjon.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Fem økonomiske fakta om NHL”

Legg igjen en kommentar