Fem ting vi lærte av kamp sju mellom Lillehammer og Frisk Asker

Mikkel Christiansen utlignet til 1-1 for Frisk Asker. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Fjorårsfinalisten skuffet i den siste og avgjørende matchen mot Frisk Asker.

Vålerenga valgte som ventet å møte Frisk Asker i den ene semifinalen. Dette betyr at Storhamar og Stavanger Oilers møtes i den andre. Vålerenga og Storhamar får hjemmebanefordel i hver sin kampserie, ettersom disse to lagene som kjent ble henholdsvis nummer én og to i grunnserien.

I seriespillet vant Stavanger Oilers og Storhamar tre kamper hver i deres interne oppgjør, så dette ligger an til å bli en tett og jevn semifinale.

Frisk Asker vant 2-1 i den sjuende og avgjørende kvartfinalekampen mot Lillehammer og sikret seg avansement med 4-3-seier sammenlagt. Utrolig nok kom alle fire seirer på bortebane.

Vålerenga er sannsynligvis meget fornøyd med at det ble Frisk Asker som gikk videre. Oslolaget tapte tre og vant tre av de seks kampene mot Lillehammer i grunnserien, men vant samtlige seks matcher mot askerlaget. To av dem med fire måls margin og to med tre måls margin.

Det blir selvfølgelig også kortere reisevei for Roy Johansens lag. Første kamp mellom Vålerenga og Frisk Asker spilles førstkommende torsdag, mens Storhamar og Stavanger Oilers skal i aksjon fredag.

Her er fem ting vi lærte av kamp sju på Lillehammer:

1. Lillehammers erfaringer fra sluttspillet i fjor, da laget gikk helt til finalen, burde ha gitt hjemmelaget en klar mental fordel i kamp sju, men Mikael Kvarnströms lag fremsto nervøst. Pasningsspillet var urytmisk. Samhandlingen i angrepsfasen var fraværende.

Christoffer Bengtsberg holdt laget inne i matchen med storspill i Lillehammer-målet. I andre periode vant Frisk Asker skuddstatistikken med pinlige 21-3.

Ettersom Lillehammer scoret fem ubesvarte mål i andre halvdel av kamp seks, så nok mange på rødtrøyene som knepne favoritter i kamp sju, men Frisk Asker fortjente å vinne kamp sju.

2. Nicklas Dahlberg ble kåret til den beste spilleren i Frisk Asker i første, andre og tredje kamp i kvartfinaleserien mot Lillehammer. Han slapp inn henholdsvis to, tre og ett mål i disse kampene. Så skrev Nitten en artikkel om at han de siste tre årene har vært en «sluttspill-spesialist» ettersom han leverer bedre i sluttspill enn i grunnserien.

Vel, det varte ikke evig.

Dahlberg slapp inn to mål i neste kamp, som Lillehammer vant 4-1 etter to scoringer i tomt bur helt på tampen. Så ble det fire og deretter seks baklengsmål i de neste to kampene.

Tirsdag fikk Lillehammer 1-0 etter en gedigen keepertabbe av Dahlberg. Adrian Saxrud Danielsens skudd fra blålinja gikk mellom beina til Frisk-keeperen. Han gjorde opp for seg med en strålende dobbeltredning midtveis i tredje periode, like før Mats Frøshaug ga askerlaget ledelsen 2-1. Han var også stødig da Lillehammer omsider fikk satt et press på Frisk Asker i sluttminuttene.

Dahlberg er definitivt en av hovedårsakene til at askerlaget nå er i semifinale.

3. Noen burde sjekke om den personen som spiller under navnet Austin Cangelosi i dette sluttspillet er den samme som kalte seg Austin Cangelosi i starten av sesongen. Det ser ut som to helt forskjellige spillere. Han har vært en fenomenal investering for Lillehammer, med sin fart, sin spilleforståelse og sin dominans i droppsirkelen. Amerikaneren var ikke spesielt god i kamp sju, men har levert et bra sluttspill og spilte med mer autoritet etter nyttår enn før.

Dette vet jeg overhodet ingenting om; men det vil ikke overraske meg om han allerede har en ny klubb klar for neste sesong. Uansett om fans liker det eller ikke, foregår det mye i kulissene på denne tiden av året. Det må være klubber i Sverige som kan tenke seg å ha en så allsidig forward i stallen.

4. Jacob Lundell Noer har hatt en meget god sesong, som blant annet inkluderer 19 mål på 35 kamper i grunnserien, og totalt 30 poeng der, samt godt spill for landslaget i noen treningskamper. Det kan være nok til å få en VM-plass av Petter Thoresen.

Lillehammer-senteren er 21 år og helt sikkert sugen på å prøve seg i svensk hockey. Han er jo til og med halvt svensk. Lundell Noer er god nok til å klare seg bra i Sverige nå, men personlig tror jeg at han vil ha godt av ett år til i Get-ligaen. Hvis han dominerer i Get-ligaen, er sjansen større for å få en offensiv rolle i et svensk lag. Lundell Noer har vært god, men ikke dominerende denne sesongen.

5. Vålerenga må anses som en klar favoritt i semifinaleserien mot Frisk Asker, men én fordel askerlaget har, er at trener Jan André Aasland har matchet rekkene sine ganske jevnt sammenlignet med hva Vålerenga har gjort. Det reduserer sjansen for slitasje på nøkkelspillere.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar