Fem ting vi tar med oss fra første NM-finale

SATT SOM ET SKUDD: Steffen Thoresen og Niklas Fogström fikk mye å juble for på første finalekveld i NM-sluttspillet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Tittelforsvarer Storhamar kunne knapt bedt om en bedre innledning på NM-finalene. Her er fem betraktninger vi tar med oss etter første kamp.

Storhamar viste klasseforskjell mot Frisk Asker i første NM-finale. Hedmarkingene styrte inn til en enkel 5-1-seier mot en merkelig tafatt motstander.

Etter en nervøs start fra begge lag utnyttet Storhamar kampens første overtallsspill til å sette 1-0. Troy Josephs fikk pucken rett på køllebladet etter at Anders Bastiansen blokkerte et skudd fra Joel Johansson. Josephs sendte skuddet resolutt mellom beina til Nicklas Dahlberg.

Frisk Asker fikk litt mer sving på sakene et stykke ut i midtperioden, men kom ikke nærmere enn to-tre lange angrep i Storhamars sone uten nevneverdig med farligheter. Isteden satte brødrene Patrick og Steffen Thoresen inn en scoring hver da kampen var omtrent halvveis.

Da gjestene heller ikke klarte å rense unna før Robin Dahlstrøms 4-0-scoring helt i sluttsekundende av andre periode, var hjemmetriumfen så godt som i boks.

Frisk Asker har en solid mengde ting å rette på i spillet sitt før lagene går på isen i Askerhallen på tampen av uka. Anders Bastiansens redusering med ni minutter igjen av tredje periode var lite å trøste seg med. Kurt Davis’ 5-1-mål sørget nemlig for at gjestene ikke vant den siste perioden heller.

Lokomotivet Thoresen i rute
Da den første NM-finalen gikk inn i den mest avgjørende fasen, var det brødrene Thoresen som sørget for målene på typisk vis. Begge har viktig kompetanse som kommer veldig godt med på tampen av en lang sesong.

En tittelsulten Patrick Thoresen var som sedvanlig giftig da han fikk tid og godt med plass rett foran buret til Frisk. Han virker i alle fall ikke hemmet av kneskaden som tidvis holdt ham ute av semifinaleserien mot Stavanger Oilers.

Kort tid etterpå gjorde lillebror Steffen hele grovarbeidet som endte med en litt heldig scoring via kølla til en liggende Christian Kåsastul. Steffen Thoresen og tredjerekka fortsetter å spille en viktig rolle i et bredt Storhamar-mannskap der alle bidrar.

Med pappa og landslagssjef Petter Thoresen på tribunen var det meste på plass, både for den norske landslagsduoen med samme etternavn og hovedtyngden av de 6012 tilskuerne.

Gledelig rekord
Apropos tilskuere på Storhamars hjemmekamper. Den nye rekorden for en norsk klubb i én og samme sesong har hamarsingene nå sørget for å sette allerede i første finalekamp. Med 139.365 besøkende totalt på lagets kamper denne sesongen blir alle tidligere rekorder slått grundig.

Med minst én finalekamp til i mjøsbyen kan totalen enten ende på oppimot 150.000 tilskuere, eller til og med enda mer, om Frisk Asker får med seg en seier i løpet av finalekampene.

En bemerkelsesverdig rekord er det uansett for Storhamar. Og ikke minst veldig moro for og norsk ishockey.

Stillestående spillere foran eget mål
Nølende opptreden og spillere som ikke går på skøyter foran egen kasse er sjeldent en god oppskrift på effektivt forsvarsspill i ishockey. Det straffes man ofte hardt for i denne sporten, og hvis anledningen er NM-finaler får man neppe marginene som blir avgjørende med seg.

Storhamar-trener Fredrik Söderströms beskrivelse av Frisk Asker før første finalekamp, som en uberegnelig motstander, sto i alle fall støtt som en påle. De imponerende taktene fra de siste oppgjørene mot Vålerenga så vi lite til.

Dessverre for bortelaget og de tilreisende supporternes del fikk Söderströms menn altfor gode arbeidsforhold gang på gang. Ofte var årsaken avventende og slitne Frisk Asker-spillere som tilsynelatende manglet den energien hjemmelaget viste.

Dahlberg må opp igjen
De aller fleste trakk fram målvakt Dahlberg som Frisk Askers klart viktigste mann i forkant. Sett i lys av svenskens fremragende prestasjoner i semifinalene var det vanskelig å si seg uenig.

«Pumba» Dahlberg var ikke helt på sitt skarpeste da det første målet forsvant inn mellom leggskinnene. Seinere i kampen fikk han sørgelig lite hjelp av backer og øvrige lagkamerater. Da forsvant håpet om en god start på finalene også kjapt.

Statistikken fra tre strake triumfer mot VIF taler et tydelig språk. Frisk Asker trenger en Dahlberg som presterer på sitt beste, som redder langt over 90 prosent, og som sørger for at laget holder antallet baklengsmål på tre eller færre per kamp.

Finalenerver
Slurv, passivitet og pasningsfeil satte preg på begge lag i den første perioden av årets NM-finaleserie. Etter mer enn ti minutter så det nesten ut til at ingenting kom til å skje foran målene.

Foruten et par Frisk-forsøk fra litt lengre avstand, og påfølgende returer som ble vispet unna farlig område, skjedde det fint lite. Rett og slett kjedelig, ble det bemerket i TV 2s sending. Så koblet etter hvert Storhamar et lite grep på begivenhetene, som de aller fleste ventet seg på forhånd.

Men det tok ikke av med underholding sånn umiddelbart etter hjemmelagets ledermål heller. Det står selvfølgelig mye på spill når en norgesmestertittel ligger i potten, men la oss håpe lagene har mer å by på fra start i de kommende finalekampene. I Asker på søndag er det tross alt et hjemmelag som har 0-1 i kamper å hente inn.

Sportsjournalist. Tribuneveteran i NM-sluttspill. Lagleder på breddenivå.

Legg igjen en kommentar