Fem tips for Franchise Mode på NHL19

Seattle Spirit feirer klubbens første scoring noensinne. Den ble satt inn av Paul Stastny.

Her er noen nyttige tips på veien til å vinne Stanley Cup fra godstolen.

NHL19 er et populært TV-spill. I årevis var NHL-serien til EA Sports det beste spillet selskapet lagde, før FIFA-serien kom etter og ble det kvalitetsproduktet vi kjenner i dag. Fremdeles er NHL-serien et ypperlig alternativ dersom man vil slå i hjel noen timer foran TV-skjermen.

Vi skal her komme med noen nyttige tips til den ene spillmodusen, den som kalles «Franchise Mode».

Først litt om forutsetningene vi har brukt for å sjekke at tipsene fungerer:

I dette tilfellet har vi valgt å starte med et ekspansjonslag, og vi velger å skape laget selv. Det betyr at vi må velge navn og draktfarger og lignende selv.

Ettersom Seattle er på vei inn som lag nummer 32 i NHL, går vi for Seattle Spirits. Kallenavnet «Spirits» er en hyllest til Nirvana, bandet som virkelig satte Seattle på kartet med sin grunge-musikk. Deres første store hit var «Smells Like Teen Spirit».

Vi velger også å sette det lokale markedet til «stort» og populariteten til «elite», ettersom vi har stor tro på at et NHL-lag i Seattle vil bli en stor hit. Blant øvrige innstillinger velger vi å slå av spillermoral og slå på «Fog of War» (det skjuler spillernes ferdigheter, slik at vi må være aktive på speiderfronten).

Vanskelighetsgraden setter vi til «pro».

I vår gjennomgang ender vi faktisk opp med førstevalget i talentdraften. Det er selvfølgelig veldig gunstig. Men først kommer ekspansjonsdraften, der vi skal velge en spiller fra hvert av de andre lagene.

Tips 1: Velg mange backer i ekspansjonsdraften
Vårt mål i ekspansjonsdraften er å velge spillere som det vil være enkelt å trade videre. Det er ikke mange unge spillere med stort talent tilgjengelig, og vi har ikke den muligheten som Vegas Golden Knights hadde i virkeligheten, med å hente inn draftvalg i bytte mot å ligge unna visse spillere, så vi må gå for etablerte navn og heller trade dem senere.

Samtidig må vi passe oss for en potensiell felle: Enkelte veteraner har så høy lønn at det blir bortimot umulig å trade dem. Slik er det i virkeligheten og slik er det også i dette spillet. Derfor ligger vi for eksempel unna Darren Helm i Detroit Red Wings og Kari Lehtonen i Dallas Stars. Og derfor velger vi 38 år gamle Chris Kunitz til 80 i rating i stedet for 28 år gamle Alex Killorn til 82 i rating.

Ekspansjonsdraften har mange gode backer å velge blant, men få forwards over 80 i rating og ingen på 83 eller bedre. Derfor velger vi så mange backer og keepere vi kan. Det blir elleve backer og fire keepere.

Her er laget vi ender med etter ekspansjonsdraften:

Forwards: Riley Nash (81, Boston Bruins), Brock McGinn (78, Carolina Hurricanes), Lance Bouma (81, Chicago Blackhawks), Brett Ritchie (78, Dallas Stars), Matt Cullen (79, Minnesota Wild), Chris Terry (80, Montreal Canadiens), Brian Gibbons (77, New Jersey Devils), Chris Wagner (78, New York Islanders), Jesper Fast (81, New York Rangers), Tom Pyatt (82, Ottawa Senators), Michael Raffl (82, Philadelphia Flyers), Carl Hagelin (80, Pittsburgh Penguins), Chris Kunitz (80, Tampa Bay Lightning), Josh Leivo (77, Toronto Maple Leafs), Jay Beagle (81, Washington Capitals).

Josh Manson (83, Anaheim), Jason Demers (82, Arizona Coyotes), Mark Giordano (86, Calgary Flames), Ian Cole (81, Columbus Blue Jackets), Xavier Ouellet (Detroit Red Wings), Adam Larsson (83, Edmonton Oilers), Alex Petrovic (81, Florida Panthers), Jake Muzzin (85, Los Angeles Kings), Mattias Ekholm (83, Nashville Predators), Justin Braun (83, San Jose Sharks), Tyler Myers (83, Winnipeg Jets)

Linus Ullmark (82, Buffalo Sabres), Philipp Grubauer (83, Colorado Avalanche), Carter Hutton (82, St. Louis Blues), Anders Nilsson (82, Vancouver Canucks)

Tips 2: Gjør mange trades under talentdraften
Neste punkt på kalenderen er talentdraften. Der fikk vi som nevnt førstevalget, så der kommer det enda en back inn, nemlig Rasmus Dahlin. Svensken er det opplagte valget der. Han skal vi bygge laget rundt.

Talentdraften har to formål for oss: Å finne unge talenter gjennom å velge klokt i selve draften, og å bruke veteranbackene våre til å trade til oss unge talenter som allerede eies av de andre lagene.

Nøkkelen til å trade på pro-nivået er at du må forhandle med lag som har sportslige ambisjoner kommende sesong, altså lag som enten er «contenders» eller «hopeful». Lag i «rebuild» er det altfor dyrt å få draftvalg og unge talenter fra.

Etter å ha forsøkt hardt på å få Elias Pettersson fra Vancouver Canucks og gitt opp det, går vi videre til å fokusere på draftvalg i denne talentdraften. Vi får tak i femtevalget fra Arizona Coyotes. Det koster oss Mark Giordano og et andrerundevalg i 2020. Vi bruker det nye draftvalget på å ta Filip Zadina.

Deretter trader vi Justin Braun og et tredjerundevalg i 2020 til Philadelphia Flyers for 13.-valget i draften, som vi bruker på å velge Jesperi Kotkaniemi, , og så sender vi Jason Demers og et andrerundevalg i 2021 til Columbus Blue Jackets for deres 19.-valg nå. Det plukker vi Rasmus Kupari med.

Vi trader også til oss Yanni Gourde fra Tampa Bay Lightning i bytte med en av de ekstra keeperne våre, nemlig Anders Nilsson. Tampa får også Xavier Ouellet og et andrerundevalg i 2022.

Seattle Spirits sitter på anstendige keepere, og har fremdeles ålreite backer og Dahlin som framtidig superstjerne. Det neste punktet på arbeidslisten er senterplassen. Der har vi fått inn to spennende finner i Kotkaniemi og Kupari, men vi trenger noe mer umiddelbart også.

Det er på tide med en monstertrade.

Vi kontakter Vegas Golden Knights og spør om William Karlsson og Cody Glass, et av verdens største sentertalenter. Det koster oss, men det koster oss først langt fram i tid. Vegas takker ja til Tom Pyatt, førsterundevalget i 2020, førsterundevalget i 2022 og andrerundevalget i 2019.

Den traden er vi tilfredse med.

Tips 3: Kvitt deg med lønn under talentdraften
Carl Hagelin og hans lønn på fire millioner dollar sendes til Washington Capitals for et fjerderundevalg. Årsaken til at vi gjør dette, er helt enkelt å frigjøre lønnsrom til å hente inn free agents. Tanken her er at vi kan hente en erstatter for Hagelin gratis og dermed sitte igjen med dette draftvalget som en ren gevinst.

Vi avslutter tradebiten med å sende Michael Raffl til Toronto Maple Leafs i bytte mot Kasperi Kapanen. Det koster oss naturligvis noe mer enn Raffl. Leafs får også et andrerundevalg i 2023 og et tredjerundevalg i 2021.

Nå har vi 40,155 millioner dollar i lønnsutgifter og dermed drøyt 39 millioner til rådighet til å signere kontrakt med de av spillerne våre som trenger det og i tillegg hente inn noen virkelig gode free agents.

Vi fullfører draften og ender opp med Rasmus Dahlin, Filip Zadina, Jesperi Kotkaniemi, Rasmus Kupari, Ryan Merkley, Jonatan Berggren, Jakub Skarek, Justus Annunen, Luke Henman, Israel Young og Paul Koudelka der.

Tips 4: Inngå langtidskontrakter med talentfulle spillere
Neste punkt i kalenderen er å signere nye kontrakter med spillere som har fullført sine. Jeg har også tradet til meg spillere som trenger kontrakt, først og fremst William Karlsson.

Kasperi Kapanen signerer en åtteårskontrakt med Seattle Spirits verdt 2,375 millioner dollar, mens Karlsson aksepterer en seksårskontrakt verdt 6,4 millioner.

Spesielt kontrakten til Kapanen vil bli gull verdt, forutsatt at utviklingen hans går som ventet. En høyreving på 85-87 i rating til under 2,4 millioner er gull verdt. La oss håpe vi kommer dit.

Innunder dette tipset inngår også en annen viktig detalj: Etter 1. juli hvert år kan man inngå nye kontrakter med spillere som bare har ett år igjen av sin eksisterende avtale. Her er det også mange penger å spare på å inngå langtidskontrakter med sine største talenter.

Noen av spillerne vi har fått i ekspansjonsdraften, virker lite interessert i å spille for Seattle Spirits. Jay Beagle og Riley Nash krever mer i lønn enn vi vil gi, så vi oppnår ikke enighet med senterduoen. Det etterlater et hull som vi må fylle når free agent-markedet åpner 1. juli.

Ian Cole krever nærmere fire millioner og flere år, så han får ikke engang et tilbud. Vi kan ikke overbetale for en back som ikke engang får plass i vår topp 6.

Seattle Spirits går dermed til 1. juli med 25 millioner dollar til disposisjon.

Seattle Spirits ender noe motvillig opp med Philipp Grubauer som førstekeeper i debutsesongen.

Tips 5: Signere free agents for å trade spillere
Til vår store skuffelse er ikke John Tavares der når 1. juli kommer. I dette spillet har han valgt å forlenge med New York Islanders. Det lønner seg å ha midler tilgjengelig, i tilfelle han er ledig, men i dette tilfellet må vi nøye oss med Paul Stastny.

Vi får også «ja» fra Tyler Bozak og Riley Sheahan, slik at vi sikrer oss en solid senterlinje med ratinger på 85, 83, 82 og 80.

James Neal takker også ja.

Og så kommer marsipanen på bløtkaka: John Carlson signerer en sjuårskontrakt verdt sju millioner dollar med Seattle Spirits.

Etter å vi også fyller opp farmerlaget med spillere fra 74 til 78 i rating fra free agent-markedet, sitter vi nå med en del spillere som kan unnværes.

Vi trader Josh Manson, Thomas Vanek og andrevalget i 2024 til New York Islanders for Josh Bailey. Det gir oss en playmaker sammen med William Karlsson og James Neal i førsterekka.

Så runder vi av med å trade til oss noen unge og lovende spillere. Kristian Vesalainen kommer inn for Chris Kunitz og et tredjerundevalg i 2019, Rudolfs Balcers inn for Alex Petrovic og Ryan Donato inn for Linus Ullmark, Scott Wilson og et førsterundevalg i 2023.

Siste punkt er å oppgradere keeperplassen. Det vil ta ufattelig lang tid å spille alle kampene i en sesong, så vi planlegger å simulere flere kamper enn vi spiller. Og da er en skikkelig god førstekeeper ekstremt verdifull.

De fleste lag med en elitekeeper, har ambisjoner om å vinne Stanley Cup. Dette blir derfor smertefullt.

Vi ønsker Connor Hellebuyck, som har en 87-rating og er 25 år. Han kommer trolig til å utvikle seg over 90 ganske raskt. Først tilbyr vi Philipp Grubauer og et førstevalg i 2024. Det blir avslått. Vi øker med førstevalget i 2023 også. Nytt avslag. Vi legger på Mattias Ekholm. Nei igjen.

Vårt siste forsøk er Grubauer, Ekholm og førsterundevalgene i 2019, 2023 og 2024. Når Winnipeg Jets sier nei til dette også, gir vi opp. Vi forsøker John Gibson i Anaheim Ducks og Matt Murray i Pittsburgh Penguins, men møter stengte dører der også. Dermed starter vi sesongen med Grubauer som førstekeeper. Vi får heller satse på at han utvikler seg i løpet av sesongen.

Slik ser Seattle Spirits ut i sin første NHL-kamp:

Josh Bailey 85 – William Karlsson 85 – James Neal 84
Yanni Gourde 82 – Paul Stastny 83 – Filip Zadina 79
Brandon Tanev 79 – Tyler Bozak 82 – Kasperi Kapanen 79
Lance Bouma 81 – Riley Sheahan 80 – Jesper Fast 81

Jake Muzzin 85 – John Carlson 88
Rasmus Dahlin 80 – Adam Larsson 83
Mattias Ekholm 83 – Tyler Myers 83

Philipp Grubaur 83 – Carter Hutton 82

I talentbasen har vi Ryan Donato, Cody Glass, Rudolfs Balcers, Jesperi Kotkaniemi, Kristian Vesalainen, Rasmus Kupari, Jonatan Berggren, Ryan Merkley og Jakub Skarek.

Vi synes dette ser spennende ut. Nå er det bare å begynne å spille!

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar