Filosofien bak Todd Bjorkstrands treningsopplegg

Kontaktnettet til Todd Bjorkstrand har vært nyttig for Stavanger Oilers i sommer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Todd Bjorkstrand er en av flere nykommere i Stavanger Oilers. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Spillerne i Stavanger Oilers ser ut til å like Todd Bjorkstrands treninger.

STAVANGER (Nitten.no): Dette tiåret har blitt dominert kraftig av Stavanger Oilers, som sikret seg seriemesterskapet i 2012, 2015, 2016 og 2017 og ble norgesmester i 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017.

Den unge klubben har altså vunnet 11 titler av 18 mulige dette tiåret.

I fjor var det Storhamar som stakk av med begge, mens Stavanger Oilers måtte ta til takke med sjetteplass i grunnserien og ble slått 1-4 i kvartfinalen mot Frisk Asker.

Nå er det en revansjesugen gjeng som forbereder seg til sesongen 2018/19 i Stavanger. Manager Pål Haukali Higson har hentet inn Todd Bjorkstrand som trener, lokket trioen Stephan Vigier, David Morley og Patrick Ulriksen over fra Lillehammer, og i tillegg signert Brandon Burlon fra Düsseldorf, Phil Lane fra Atlanta Gladiators, Jacob Lagace fra Mora og Mario Lucia fra Binghamton Devils.

Vi snakker med Haukali Higson om dette her: – Det har vært en ny måte å jobbe på for både ham og meg

Som jeg er innom i første utgave av spalten «20 tanker om norsk hockey», virker Oilers-spillerne genuint fornøyde med treningene til Todd Bjorkstrand. Mitt førsteinntrykk er at treningene hans er ekstremt godt forberedte og svært effektive.

La oss høre hva Todd Bjorkstrand selv har å si.

Jeg kikket på deler av treningen du holdt nå. Det ser svært effektivt ut, med høyt tempo. Hva er din filosofi når det gjelder treninger og intensitet?

– Jeg har alltid, helt siden jeg startet som trener, vært tilhenger av høyt tempo. Det er et nøkkelpunkt for meg. Jeg ønsker ikke lange treninger, sier Bjorkstrand til Nitten.no.

– Selv om jeg ønsker høyt tempo, forstår jeg selvfølgelig også at det er et læringselement i dette. Du kan ikke kjøre hele treningen i høyt tempo. Det vil være umulig for spillerne, så du må finne den riktige rytmen. Men høyt tempo er avgjørende for meg.

Og kanskje morsommere for spillerne?

– Du må spørre dem om det. Jeg føler meg ikke komfortabel med å svare på det.

Det er fair nok.

La oss derfor høre hva spillerne sier. Vi har allerede publisert hva David Morley tenker. Kanadieren forteller at hans inntrykk er at Bjorkstrand «vet nøyaktig hva han vil ha av spillerne sine».

– Du kan se det med alle detaljene som er lagt inn i treningene for å sikre at alle gjør bestemte ting helt korrekt. Pasningene må være på teipen. Arbeidsmoralen må være der. Han stiller høye krav, treningene våre har vært raske og intense, og vi lærer mye akkurat nå. Hver dag implementerer han noe nytt som vi kan lære med spillesystemet hans, samtidig som han sørger for at vi får skøytet og trent på ferdighetene.

Les også: En fæl bilulykke forandret karrieren til David Morley

Kaptein Kristian Forsberg utdyper:

– Han henger opp øvelsene før treningen, inne i garderoben. Så går en i trenerteamet igjennom øvelsene der, før vi går utpå isen. Det gjør at treningene blir mer effektive. Det blir ikke så mange stopp. Han vil at det skal gå raskt. Det synes jeg er veldig deilig, i stedet for at vi gjør én øvelse og så går tilbake til tegnebrettet for å få forklaring på den neste. Man klarer å huske tre-fire øvelser.

– Det blir jo høyt tempo på treningene av det, så man blir veldig sliten, sier Forsberg til Nitten.no.

Og det er litt av poenget for Todd Bjorkstrand. Han ønsker at spillerne trener i en intensitet som ikke er for langt unna kampene, samtidig som hensikten er at dette også skal bedre utholdenheten.

– Hockey er et raskt spill. Jeg ønsker at spillerne skal bevege seg der ute. Min mening er at hvis du får den type treninger, får spillerne også opp utholdenheten gjennom treningene. Jeg er ikke så stor tilhenger av rene kondisjonsøkter. Du trenger periodevis det også, men jeg foretrekker at kondisjonen kommer gjennom det regulære treningsopplegget, forklarer Bjorkstrand til Nitten.no.

Når det gjelder spillerstallen, forteller den 55 år gamle amerikaneren at han helst vil bruke mer tid på å få et grundigere inntrykk av hver enkelt spiller før han uttaler seg om den.

– Jeg forstår hvorfor du spør, men jeg synes ikke det er fair overfor spillerne å synse nå, smiler han.

– Her i Stavanger har vi imidlertid unge spillere på vei opp. Jeg har allerede fått inntrykk av at de kan konkurrere om plassene her. Og det er positivt. Det er viktig for utviklingen og selvsagt bra for klubben, legger han til.

Lars Christian Rødne (18) og Even Myreng Kjellesvik (20) er nye i A-stallen. I tillegg har en håndfull spillere, inkludert Markus Vikingstad, fått juniorkontrakter. Stavangers U20-lag ble seriemester forrige sesong.

Bjorkstrand forteller at han tidligere har sluppet til spillere nede i 16- og 17-årsalderen, og at han ofte gir unge forwards en plass i rekke med to erfarne toppforwards og ofte gir unge backer sjansen sammen med en god, rutinert veteran.

– Som trener mener jeg at du har en forpliktelse til å utvikle unge spillere. Det gjelder både på treninger og i kamper. Det er åpenbart mye som ligger i dette. Forhåpentlig vil de unge spillerne her vise oss trenere at de ønsker en plass på laget, sier Bjorkstrand.

– Trenere vil alltid bruke de spillerne som de mener vil hjelpe dem til å vinne. Selv om de er 17 eller 18 år gamle. Jeg har hatt en 18-åring som førstesenter før, påpeker Bjorkstrand.

Uten at han vil dele ut slike plasser gratis. De må man kjempe for.

Og helst i høyt tempo.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar