Finland – Norge 7-0: Dette lærte vi av Norges tap mot Finland

De norske spillerne går slukøret i garderoben etter en tung kveld mot Finland. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

OSLO (Nitten.no) Finland – Norge 7-0 (2-0, 4-0, 1-0): Norge hadde kampens første skudd på mål, men så var det over for de norske iskrigerne. De finske NHL-stjernene var best i det meste og lekte seg til seier mot et tafatt Norge.

Norge var aldri levnet store sjanser mot Finland og det tok ikke mange minutter før finnene hadde vist oss hvorfor de var favoritter.

Anført av sine NHL-stjerner hadde finnene scoret to mål etter knappe syv minutter og kampen var i realiteten over. Kanskje burde Lars Haugen ha gjort det bedre på Finlands første scoring, men det ble på ingen måte utslagsgivende for kamputfallet. Norge hadde trolig sin beste periode i første periode og det sier det meste om hvor overlegne Finland var. For verre skulle det bli.

I andre periode scoret Finland to nye mål før det var spilt fire minutter og nå var det bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli. Med to nye kjappe scoringer i sluttminuttene av perioden gikk lagene til pause på stillingen 6-0 til Finland.

I tredje periode byttet Norge keeper og Henrik Haukeland fikk sjansen mellom stengene. Han gjorde en bra figur og reddet elleve av tolv finske skudd. Han kunne likevel ikke hindre finnene i å score sitt syvende og siste mål et par minutter før sluttsignalet.

Kampen endte dermed 7-0 til Finland på en meget dårlig norsk kveld.

Finland ga sine supportere god grunn til å feire på tribunen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Norge tapte kampen, men det var ikke denne kampen vi måtte vinne

Norge var i realiteten sjanseløse fra første dropp mot Finland. De ble periodevis utspilt etter alle kunstens regler. Noen hadde kanskje håpet at Norge skulle detonere en «hockeybombe» mot Finland etter å ha yppet seg mot finnene i de siste mesterskapene, men til det var Finland for gode og Norge for svake. Det mest urovekkende er måten Norge fremsto utover i kampen. Flere av spillerne ga uttrykk for at de var flaue i intervjuer underveis og etter kampen, men på isen så man ikke den samme holdningen. Norge ble hengende etter, gjorde enkle feil og fremsto tidvis nesten uinteresserte. Kanskje snek det seg inn en følelse av at kampen var tapt og at det skal skje viktige ting senere i mesterskapet. Det er i så fall uheldig. Heldigvis var det ikke denne kampen Norge måtte vinne for å leve i drømmen om kvartfinale. Den kampen kommer senere i mesterskapet.

Nøkkelkamp mot Danmark

Kampen mot Danmark blir et være eller ikke være for Norge. Isbjørnene ligger i øyeblikket på femteplass i gruppen etter at Latvia slo Sør-Korea tidligere i dag. Norge er mest sannsynlig avhengig av å slå både Danmark og Sør-Korea, og samtidig håpe at Latvia avgir poeng mot enten Danmark eller Tyskland, dersom de skal gjenta bedriften fra OL i Peyongchang og spille kvartfinale. Da må laget ta sine neste oppgaver på alvor og være på jobb fra første dropp. Samtidig har Danmark fått forsterkninger fra NHL i form av San Jose Sharks-duoen Mikkel Bødker og Jannik Hansen.

Heiskanen og Honka – fremtidig første backpar i Dallas?

Miro Heiskanen og Julius Honka. Merk deg navnene. Begge er draftet av Dallas Stars og begge har potensialet til å bli stjernebacker i NHL. Det er selvfølgelig langt fra sikkert at talentene skal utvikle seg til stjerner, men i dem har Dallas et potensielt helfinsk backpar som kan herje i verdens beste liga i mange år fremover. Honka har man ventet på et par år, men han dro ingen fordeler av at Dallas hentet tilbake Ken Hitchcock som trener foran 2017/18-sesongen. Hitchcock er kjent for å foretrekke veteraner fremfor unge talenter. Nå har Texas-klubben hentet Jim Montgomery fra University of Denver og som college-trener er han vant til å jobbe med unge spillere. De to ungguttene bør våge å håpe på mer spilletid neste sesong, spesielt med tanke på at to av lagets veteranbacker er på utgående kontrakt. Det blir spennende å se hva som skjer i Dallas i sommer.

Lys finsk fremtid

Finlands NHL-profiler bidro med til sammen 13 målpoeng mot Norge. En etter en stod de største profilene frem med mål og assist. Sebastian Aho & Teuvo Teravainen (begge Carolina Hurricanes), Mikko Rantanen (Colorado Avalanche), Mikael Granlund (Minnesota Wild), Kasperi Kapanen (Toronto Maple Leafs), Markus Nutivaara (Columbus Blue Jackets) og Julius Honka & Miro Heiskanen (begge Dallas Stars) bidro alle med poeng i ydmykelsen av Norge. Eldst av disse er Mikael Granlund med sine 26 år. Tar du med at blant andre Patrick Laine, Alexander Barkov og Juuse Saros ikke er med i dette mesterskapet har finnene mye å glede seg til i årene som kommer. Noen fra Finland som gleder seg til OL i Beijing?

Gutter mot menn

Petter Thoresen innrømmet før mesterskapet at Finland ikke var et av lagene Norge forventet å legge bak seg på tabellen og det kunne man nesten se på isen umiddelbart. Det så ikke ut som Norge trodde på at de hadde en mulighet, og da har man sjelden det. Finland vant skuddstatistikken 34-10 og det sier det meste om kampen. Til tross for at finnene mønstrer et av mesterskapets yngste mannskap var det Norge som så ut som gutter og Finland som så ut som menn.

Keeperproblem?

Den norske målvaktsduoen hadde på ingen måte gjort seg bort i de to første VM-kampene, men ingen hadde heller imponert nevneverdig. Mot Finland slapp Lars Haugen inn syv mål på 34 skudd og endte opp med lite gode 79,4 i redningsprosent. Haugen fikk til sitt forsvar lite hjelp av sine lagkamerater, men kunne og burde nok ha stoppet et par av de finske målene. Totalt i mesterskapet har Norge en redningsprosent på 85,86, bare Latvia, Sør-Korea og Hviterussland er dårligere. Henrik Haukeland kom inn i tredje periode og reddet 11 av 12 skudd. Han starter trolig mot Canada på torsdag.

Holøs skadet

Jonas Holøs forlot kampen og gikk i garderoben med noen minutter igjen av tredje periode. Dersom Holøs viser seg å være alvorlig skadet vil det være katastrofalt for Norges kvartfinalesjanser. Han er lagets beste back og en av de viktigste brikkene i alle faser av spillet. Til NTB sier landslagslege Ole Fosse at skaden ser ut til å være av mindre art, og at den vil vurderes utover kvelden og morgendagen. La oss håpe det stemmer.

Stavanger Oilers

Stavanger Oilers-backen Johannes Johannesen ble av arrangørene kåret til Norges beste spiller. Han var et av få lyspunkt på en dyster norsk kveld. Johannesen er en av seks spillere fra Stavanger Oilers-spillere i den norske troppen. Før mesterskapet spurte jeg landslagssjef Petter Thoresen om hvordan han fant plass til syv spillere i en VM-tropp fra et lag som har underprestert hele sesongen. Han svarte at de hadde spilt seg inn i troppen på samling og gjort seg fortjent til plassene. Mot Finland var Villiam Strøm og Henrik Holm plassert på tribunen, og tre av de fem med minst istid spiller for Oilers. Kristian Forsberg har vunnet 66,67% av sine dropper i mesterskapet og er topp fem i droppsirkelen i VM.

Finland mesterskapets mestscorende

Finland har øst inn mål i sine tre første kamper. 23 mål på tre kamper er imponerende. I Carolina Hurricanes-duoen Sebastian Aho (11 poeng, 4+7) og Teuvo Teravainen (10 poeng, 4+6) har de også mesterskapet to største poengplukkere. Finnene har så langt i mesterskapet møtt antatt svakere motstand i Sør-Korea, Latvia og Norge, og det skal derfor bli spennende å se hva de kan gjøre mot lag som Canada og USA senere i gruppespillet. Finland kommer definitivt til en semifinale og fortsetter de som nå seiler de kanskje opp som en dark horse til gullet?

 

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar