For fem måneder satt han ved siden av Sidney Crosby. Nå er han i CC-Amfi for å få fart på karrieren

Troy Josephs scoret i debuten for Storhamar, som kom bare ett døgn etter at han landet i Norge. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Troy Josephs snakket med en kompis i Get-ligaen før han bestemte seg.

Fredag 14. september i fjor høst ankom Troy Josephs UPMC Lemieux Sports Complex i Cranberry, en forstad til Pittsburgh, omtrent samtidig som flere av verdens aller beste ishockeyspillere.

Sidney Crosby var her. Jevgenij Malkin. Kris Letang.

Tre spillere som senere i livet kommer til å bli hedret med hver sin seremoni hvor drakten deres blir heist i taket i hjemmearenaen til Pittsburgh Penguins.

Alle tre har vunnet Stanley Cup. Tre ganger.

Malkin har også vunnet to VM-gull, han har vunnet poengligaen i NHL to ganger, blitt kåret til den viktigste spilleren ligaen én gang og i sluttspillet én gang og ble i 2012 kåret til den beste spilleren i NHL av spillerne i ligaen, etter en sesong der han gjorde 109 poeng.

Merittlisten til Crosby er, utrolig nok, enda mer imponerende. Han har av sine medspillere i NHL blitt kåret til ligaens beste spiller tre ganger. Han har vunnet Conn Smythe Trophy som sluttspillets beste spiller to ganger. Han har vunnet to OL-gull og ett VM-gull. Han har vunnet poengligaen i NHL to ganger.

– Kul erfaring
Troy Josephs gikk inn i samme garderobe som disse superstjernene denne fredagen. Han var en av 56 spillere som Pittsburgh Penguins hadde invitert til treningsleiren før denne sesongen.

Josephs kikket på tavla og så at han var plassert på «Team 3». Han skulle spille i samme lag som Letang, som den svenske hardhausen Patric Hörnqvist og som Derick Brassard, senteren som ble hentet inn tre måneder tidligere for å hjelpe Penguins til sin tredje strake seier i Stanley Cup (det gikk ikke etter planen).

Den første dagen skulle lag 3 bare trene, mens lag 1 og 2 møttes til kamp. Josephs fikk én dag på å akklimatisere seg til møtet med disse hockeystjernene. Lørdag braket det løs. Fra 10 til 10.45 på formiddagen kjempet Troy Josephs og de andre i Team 3 mot Malkin, Phil Kessel og de andre i Team 2. Søndag var det laget til Crosby som sto på motsatt siden da pucken ble droppet.

Da Pittsburgh fem dager senere reduserte troppen fra 56 til 45 spillere, røk Josephs. Han er uansett glad for å ha fått være med på denne treningsleiren.

– Det var en god erfaring. Jeg håpte å være med i 2017 også, men da kunne jeg ikke på grunn av en skulderoperasjon. Nå fikk jeg være med på hovedleiren og spille med noen av de beste i verden. Det var en kul erfaring å gjøre øvelser sammen med dem, forteller Josephs til Nitten.no.

Han er ikke i Cranberry eller Pittsburgh mens intervjuet foregår. Han er på Hamar, installert i en leilighet som Storhamar har ordnet til ham. Vi snakker sammen to dager etter at han landet på Gardermoen og én dag etter at han scoret i sin debutkamp i Get-ligaen.

Scoret i debuten
Josephs styrte inn 2-0 for Storhamar mot Stavanger Oilers i et power-play. Kampen endte med 3-1-seier for Josephs nye lag. Seieren var svært viktig også. Storhamar tok med denne trepoengeren innpå serieleder Vålerenga.

Vålerenga har fire poengs ledelse og én kamp til gode, men osloklubben skal møte både Storhamar og serietreer Stavanger Oilers i innspurten av seriespillet.

– Jeg er fornøyd med resultatet. Etter den første perioden, følte jeg meg sliten, men jeg prøvde å få i gang beina og finne kjemi med rekkekameratene. I andre og tredje perioden begynte jeg å forstå bevegelsene til medspillerne og begynte å spille bedre, forteller Josephs.

Han visste knapt navnet på noen medspillere før kampen startet. Han reiste fra Toronto tirsdag, var på plass i Hamar i 19-tiden onsdag og etter fire timer søvn reiste han videre til Stavanger torsdag, sammen med resten av laget. Han visste ikke om han ville bli spilleklar til kampen før et par timer før kampen startet.

– Jeg visste ikke engang rekkekombinasjonene før jeg så dem på Twitter, ler Josephs.

Spilte universitetshockey i fire år
Troy Josephs er fra den kanadiske byen Whitby, som har rundt 130.000 innbyggere og ligger langs den nordlige bredden av Lake Ontario. Han spilte ikke i noen av de tre store juniorligaene i Canada i oppveksten, men for St. Michael’s Buzzers i OJHL, der han i 2012/13-sesongen faktisk hadde Mitch Marner som lagkamerat i seks matcher.

Josephs gjorde 37 poeng på 42 kamper den sesongen og ble i juni den sommeren valgt av Pittsburgh Penguins i sjuende runde av NHL-draften.

Etter fire år på laget til Clarkson University, ble kanadieren profesjonell i 2017. De siste to sesongene har han vekslet mellom Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL og Wheeling Nailers i ECHL, de to farmerlagene til Pittsburgh.

Josephs gjorde fem poeng på 28 AHL-kamper og 75 poeng på 75 ECHL-kamper før han landet i Norge denne uka.

– Det var en drøm å bli draftet av Pittsburgh. Deres prosess for oppfølging av meg var virkelig bra. Det er en førsteklasses organisasjon og jeg kan ikke si nok gode ting om dem. Men det er en vanskelig klubb å komme seg fram i, og jeg følte ikke helt at jeg fikk den sjansen jeg fortjente, forteller Josephs til Nitten.no.

Forholdet til Pittsburgh Penguins var imidlertid så bra at han snakket med klubbens assistent-manager Bill Guerin etter at han hadde bestemt seg for å takke ja til tilbudet fra Storhamar.

– Det var en fin prat. Han ønsket meg lykke til.

Fikk råd av Dylan Zink
– Hvorfor valgte du å takke ja til Storhamar?

– Jeg hadde lyst til å avslutte sesongen et sted hvor jeg kunne få utvikle spille mitt i en god organisasjon. Etter Nailers ville jeg smake på europeisk hockey og se hvor det fører meg hen. Jeg vet ikke om jeg spiller i Europa og Nord-Amerika neste sesong, sier Josephs til Nitten.no.

Før han bestemte seg, snakket han med en kompis som allerede spiller i Get-ligaen – Dylan Zink i Sparta. Zink spilte sammen med Josephs i både Wilkes-Barre og Wheeling forrige sesong.

Zink anbefalte Norge og fortalte at Storhamar har et bra publikum. Det gjorde Josephs nysgjerrig, så han søkte på YouTube etter Storhamar-kamper fra sluttspillet forrige sesong.

– Det så veldig kult ut. Det er bra å høre det fra andre, men å se det selv, gjorde enda sterkere inntrykk, konstaterer Troy Josephs, som også lot seg imponere av hvor mange Storhamar-fans det var som tok turen til Stavanger for å se torsdagens kamp.

Bedre enn ECHL, dårligere enn AHL
Lokalavisen Hamar Arbeiderblad vier naturlig nok stor spalteplass til Troy Josephs denne uka. For det første er det en god sjanse for at 24-åringen blir en profil i Get-ligaen de neste månedene, og for det andre hadde han neppe vært i Storhamar om ikke supporteren Daniel Enger hadde samlet inn over 300.000 kroner til «en klassespiller» via spleis.no.

Josephs er fornøyd med førsteinntrykket av Get-ligaen.

– Nivået i kampen mot Stavanger var bedre enn nivået i ECHL, der jeg har spilt mest. Det er mer fysisk spill i ECHL, og tempoet er litt høyere. Her får jeg litt bedre tid, og det er bra kvalitet på spillere og spill. AHL er bedre. Der er det bedre spillere, rett og slett, sier Josephs til H-A.no.

Han konstaterer at Storhamar helt enkelt er et knepp opp sammenlignet med ECHL. Wheeling Nailers er det dårligst besøkte laget i ECHL med 2007 tilskuere i snitt per match. Det er omtrent halvparten av Storhamars gjennomsnitt på 3908 tilskuere.

– Wilkes-Barre har et bra publikum, men det er ikke så mange på Nailers-kampene, fastslår Josephs.

Vil skrive sin egen historie
I utgangspunktet skal Troy Josephs kun spille i Storhamar ut denne sesongen. Korttidskontrakten gir både ham og klubben muligheten til å evaluere hverandre.

Kanskje blir han værende i Norge i flere sesonger. Kanskje reiser han videre til et annet land i Europa. Eller hjem til Nord-Amerika.

I aller beste tilfelle følger han etter Brian Rafalski, som etter fire år med universitetshockey dro til Europa og spilte der i fire sesonger, før han signerte for New Jersey Devils og ble en All Star-spiller i NHL med tre Stanley Cup-triumfer og to OL-sølv.

– Det er bra å høre historier som det. Jeg håper at jeg kan skrive min egen historie. Jeg føler at jeg har langt igjen til NHL, så det å få spille min egen stilt her og få skøyte på stor bane, ser jeg virkelig fram til. Skøyting er en stor del av spillet mitt, sier Josephs, før han takket for samtalen og spaserer til CC Stadion for å se hva det lokale kjøpesenteret har å by på.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar