Fordelene og ulempene med å trade Phil Kessel

Phil Kessel. Foto: Terrence Lee-USA TODAY Sports

Pittsburgh Penguins skal ha forhørt seg med andre klubber om det er interesse for Phil Kessel.

Sportsnets meget respekterte journalist Elliotte Friedman skriver i sin ukentlige spalte «31 Thoughts» at Pittsburgh Penguins skal ha «undersøkt markedet» for Phil Kessel. Det betyr at manager Jim Rutherford har forhørt seg med andre NHL-lag om hvorvidt de er interesserte i høyrevingen og hva de eventuelt er villig til å betale for ham.

Dette er det mest konkrete overgangsryktet vi har hørt om Kessel siden han kom til Pittsburgh sommeren 2015. Det er absolutt ingen grunn til å betvile Friedman, som opplyser at han har fått denne informasjonen fra flere kilder.

«Denne er vanskelig, for det virker som om Penguins for øyeblikket har bestemt seg for å avvente alt som involverer ham, men det betyr ikke at dette ikke kan eller vil komme opp igjen», skriver Friedman.

Pittsburgh Penguins ligger i skrivende stund utenfor sluttspillplass, men har forbedret seg spillemessig de siste par ukene og har to strake seirer nå. Det er bare seks poeng opp til førsteplassen i Metropolitan-divisjonen – og bare fire poeng dersom Penguins vinner den kampen laget har til gode.

Uansett er det meget interessant at Rutherford vurderer dette. Kessel leverte 34 mål og 92 poeng forrige sesong og har produsert 33 poeng på 27 matcher nå. Han er en av ligaens beste offensive spillere, både som målscorer og playmaker.

I forrige match spilte han i rekke med Sidney Crosby – en sjelden begivenhet – og noterte seg for to mål og to assists. Crosby rister på hodet av overgangssnakket.

– Det vil alltid være prat, og det vil alltid bli sagt ting utenfor denne garderoben som vi ikke har noen kontroll over. Alt jeg vet, er at vi setter pris på alt han har å bidra med. Se på hva han gjør, hvor mye han produserer og hvor farlig han kan være hver eneste kveld, sier Crosby til The Athletic.

Hva vil så være fordelene og ulempene med å trade Kessel? La oss ta en nøyere titt.

Fordelene:
* Phil Kessel vil gi en betydelig retur. Andre lag vil være villig til å betale solid for å få ham. Det faktum at han er under kontrakt til 2022, bidrar bare til å øke prisen Pittsburgh kan forlange. St. Louis betalte et førsterundevalg, et andrerundevalg og et stort talent (Tage Thompson), Patrik Berglund og Vladimir Sobotka for å få Ryan O’Reilly. Berglund og Sobotka ble nok inkludert i traden fordi Blues måtte kvitte seg med lønn, men dette viser omtrent hva Penguins kan forvente for Kessel.

* Verdien til Kessel kan brukes til å forsterke backplassen ytterligere. Marcus Pettersson er hentet inn fra Anaheim (i bytte mot Daniel Sprong), men det vil ikke skade Pittsburgh om man får inn en oppgradering til på backplass. I et lag som har ambisjoner om Stanley Cup, er det vel kun Kris Letang, Brian Dumoulin og Justin Schultz som er virkelige kvalitetsbacker. Jamie Oleksiak, Olli Määttä, Jack Johnson, Pettersson og Riikola egner seg alle best i tredje backpar.

* Kessel kommer aldri til å bli en kandidat til Selke Trophy som NHLs beste defensive forward. Han er generelt sett ikke direkte dårlig i egen sone, men han er det innimellom. Motstanderlaget har flere skuddforsøk og målsjanser enn Penguins når Kessel er på isen, men samtidig scorer Penguins flere mål enn motstanderne – fordi Kessel er effektiv.

* Kessel er blitt 31 år gammel og vil nok aldri senere i karrieren har like høy tradeverdi som han har nå.

Ulempene:
* Toronto betaler 1,2 millioner dollar av årslønna til Kessel. Det betyr at Pittsburgh får ham for 6,8 millioner per sesong. Det er vanskelig å finne etablerte 90-poengsspillere så billig.

* Hvis man bytter bort Kessel mot en god back, åpner man opp et hull på forwardsiden. Daniel Sprong er allerede borte, mens Hörnqvist har slitt med hjernerystelse denne sesongen. I verste fall risikerer man å gå inn i sluttspillet med Bryan Rust og Dominik Simon som de to beste høyrevingene, hvis «Horny» er skadd.

* Etter at Phil Kessel kom til Pittsburgh, har pingvinene hatt det nest beste overtallsspillet i hele NHL. Over denne perioden på 3,5 år har Penguins scoret i 22,8 prosent av overtallene sine. Det er bare 0,1 prosent bak Washington Capitals, som er best i NHL siden 2015. Pittsburgh er åttende best i NHL så langt denne sesongen med 25 prosents uttelling. Kessel er en meget viktig årsak til dette.

* Kessel produserer flere poeng (3,11) per 60 minutter istid fem mot fem enn spillere som Nathan MacKinnon (3,08), Jack Eichel (3,02) og Johnny Gaudreau (2,7). Han er topp 15 i NHL her. Det er ekstremt vanskelig å få tak i slike spillere. Ti av de 14 foran ham på listen, spiller for laget som draftet dem. Tre kom i dyre trades. Bare én ble hentet som free agent (Alexander Radulov, 3,21). Det vil med andre ord være nærmest umulig å få tak i en like god offensiv spiller som Kessel hvis Penguins gir slipp på ham.

Konklusjon:
I sum ser det ikke ut til å være gunstig for Pittsburgh Penguins å trade Phil Kessel, men det vil selvfølgelig avhenge av hva man eventuelt får i retur. Det er teoretisk mulig for Rutherford å vinne en Kessel-trade, men da må nok returen både inkludere en undervurdert ving som blomstrer voldsomt i Pittsburgh og en solid backforsterkning.

Vi antar at ideen om å trade Kessel kommer til å være livløs resten av sesongen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar