Førsteinntrykk: Mario Lucia i Stavanger Oilers

Mario Lucia scoret i seriedebuten for Stavanger Oilers.

Vi fulgte den tidligere Minnesota Wild-spilleren med argusøyne i første seriekamp.

HAMAR (Nitten.no): Regjerende seriemester Storhamar tok tirsdag imot revansjesugne Stavanger Oilers til en slags «Clash of the Titans» i norsk hockey.

Vi antar at du så kampen på TV eller har lest om den i andre aviser, og har fått med deg at Stavanger Oilers vant 2-1, så vi skal ikke dvele ved selve matchen. I stedet skal vi gå igjennom hvordan Mario Lucia presterte i sin første kamp i Get-ligaen.

Hvorfor akkurat Mario Lucia?

Vel, det er ikke ofte spillere som tror at det er en NHL-klubb som ringer med tilbud, takker ja til tilbudet når det kommer fra en norsk klubb i stedet.

Mario Lucia ble draftet av Minnesota Wild i andre runde i 2011 og ble en stund ansett som et av de største talentene i klubben, men fikk ikke sjansen i St. Paul-klubben og ble forrige vinter tradet til New Jersey Devils. Etter sesongslutt valgte Devils å ikke tilby ham en ny kontrakt.

Les vårt portrettintervju med Mario Lucia her.

Her er vår oppsummering av Lucias debut i Get-ligaen:

Første periode:
Mario Lucia er på isen ved første dropp, sammen med høyreving Markus Vikingstad og senter Jacob Lagace. Lucia åpner med å vinne droppen for senteren sin i kampens første sekund. Storhamar tar likevel initiativet i første bytt.

I andre bytt er han aggressiv i forechecken og vinner nesten pucken i meget farlig posisjon. Litt etterpå spiller han fram en medspiller til en skuddmulighet.

Mens Patrick Thoresen sitter utvist midtveis i første periode, blir Lucia nesten spilt fri alene Oskar ‘Östlund av David Morley, men pasningen er litt for langt foran Stavangers nummer 62. Lucia viser tidlig i kampen at han er ivrig etter å stikke inn bak Storhamar-forsvaret eller mellom backene.

14,13 minutter ut i matchen setter Jacob Lagace inn 1-0. David Morley slår pasningen og går til benken for å bytte med Lucia, mens Lagace tar med seg pucken, kjører en dragning og løfter pucken i mål.

Noen sekunder senere viser Lucia sin vilje til å bidra defensivt, når han passer på Kjetil Martinsen og løfter opp Storhamar-forwardens kølle idet han skal avslutte fra kloss hold.

Bilder fra tv2sumo.no

Mot slutten av første periode bidrar Lucia igjen til at senteren hans – denne gang Phil Lane – vinner en dropp. Deretter setter han opp Johannes Johannessen for skudd fra blålinja. Östlund redder. Fin involvering av Lucia!

Før første pause rekker også Lucia å dra med seg pucken inn foran målet til Storhamar, etter fint framspill av Lagace. Amerikanerne klarer imidlertid ikke å overliste Oskar Östlund.

Bilder fra tv2sumo.no

Andre periode:
Starten på midtperioden blir noe hakkete for Lucia, som blir for veik i duell med Joel Johansson langs vantet i Storhamar-sonen og litt senere ser ut som han tror han skal bli utvist for tripping. Dommertegnet kommer aldri. Neste skift går bedre. Lucia forsøker en dragning hvor han legger pucken bak seg og deretter drar den mellom sine egne bein. Den lykkes delvis, men han kommer ikke fri og spiller i stedet pucken videre til Lagace.

Idet kampen er halvveis, sitter vi med et klart inntrykk av at Mario Lucia er ansvarlig defensivt og på hugget offensivt, samt at han ikke bruker sin store kropp spesielt fysisk. Han har vel ennå ikke satt inn en takling, for eksempel. Uten at det er noe mål i seg selv.

Halvannet minutt før andre pause lurer Lucia Storhamars nye back Aaron Irving, som flere ganger i kampen har vist en forkjærlighet for å støte aggressivt på offensiv blålinje. Denne gang ser det ut til at Lucia forutser at Irving kommer, for han slår pucken umiddelbart ut fra vantet og vekk fra rekkevidden til Irving. Så setter han fart med pucken og masse rom.

Lucia har full kontroll på pucken og omgivelsene når han nærmer seg målet til Östlund og løftet pucken opp i høyre kryss på meget kontrollert vis. Nådeløst!

Bilder fra tv2sumo.no

– Aaron Irving viste flere ganger i første periode at han liker å støte aggressivt ved offensiv blålinje. Visste du at han ville gjøre det samme da du kom forbi ham før scoringen din?

– Ja, han hadde gjort det hele kampen. Jeg rakk å se at han var bak meg og fikk skjøvet pucken til side og da var han satt ut av spill. Jeg så at jeg hadde en medspiller med meg, men bestemte meg for å skyte, forteller Mario Lucia overfor Nitten.no.

Tredje periode:
Storhamar styrer mye i sluttperioden, mens Lucia fortsetter å vise defensiv årvåkenhet. Han vinner en dropp også, men vi har fremdeles ikke fått med oss en kroppstakling fra den 189 centimeter høye venstrevingen.

Storhamar reduserer til 1-2 gjennom et hardt skudd fra blålinja signert Mikael Zettergren. Scoringen kommer når det gjenstår drøyt elleve minutter av tredjeperioden.

Halvannet minutt før slutt kommer Lucia igjennom Storhamar-forsvaret og er alene med Oskar Östlund. Skuddet hans går litt for høyt og seiler over venstre kryss.

Alt i alt viser Mario Lucia at han har potensial til å gjøre mange poeng for Stavanger Oilers denne sesongen. Han er for det meste solid defensivt i denne kampen, og virkelig skummel offensivt med sin konstante søken etter passende anledninger for å hugge til.

– Det ble mye jakt på pucken. Det er vanskelig å gjøre noe med den når du ikke har den. Utover i andre og tredje periode klarte vi å skape litt gjennom overgangene. De fleste sjansene våre kom på kontringer. Vi spilte vel bare ok i dag. Holm holdt oss inne i kampen, oppsummerer Lucia overfor Nitten.no.

Kommer onsdag ettermiddag: Førsteinntrykk av Aaron Irving, backen som skal erstatte Kodie Curran.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar