Framtiden kan bli helt fantastisk for norsk hockey

Tore Christiansen drømmer om en privat toppliga i Norge, etter modell fra DEL. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Hvis man hører på Tore Christiansen og jobber etter hans visjoner.

Stavanger Oilers er foregangsklubben i norsk hockey og har vært det i mange år nå, takket være det arbeidet som blant andre eier Tore Christiansen og manager Pål Haukali Higson har lagt ned.

Oilers har et godt tak på sponsormarkedet i nærområdet, en moderne arena og sunn økonomi.

Christiansen og Higson har gjort seg fortjent til at vi lytter til dem.

Stavanger Oilers driver profesjonelt på et område hvor konkurrenter som ble startet 40-50 år før ennå ikke har klart å etablere stabile organisasjoner.

Det er åpenbart at mange kan lære mye av klubbdriften i rogalandslaget.

Heldigvis er Tore Christiansen villig til dele både informasjon om driften og sine visjoner for hockeysporten i Norge. I et intervju med Stavanger Aftenblad 6. mars snakker Christiansen om at toppdivisjonen bør privatiseres, slik at man kan få etablert levedyktige klubber i de største markedene.

– En privat liga vil skape et produkt med mye større engasjement og utbredelse, hvor byer som Bergen, Trondheim, Tromsø, Narvik og Kristiansand er med. Ikke lag fra steder som normalt ikke skal ha livets rett i en toppliga, sier han i intervjuet.

Han viser blant annet til tyske DEL, som eies og drives av klubbene og opererer med strenge krav til lisens. Disse lisensene kan for eksempel flyttes til andre byer dersom en klubb ikke kan garantere positiv egenkapital etter sesongslutt.

Generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund er skeptisk.

– Dette er blitt nevnt av andre før, og vår mening er at de som nevner dette ikke ser hele kostnadsbildet. Vi mener Norge er for lite og kostnadsnivået for høyt til at vi kan ha en slik modell. I hvert fall foreløpig. Så er det heller ikke den typiske «norske modellen» å drive slik, sier Eide til Aftenbladet.

Jeg mener at Eide her ikke klarer å se skogen fordi det er så mange trær i veien.

Hovedpoenget til Tore Christiansen er nettopp det at eliteserien i Norge ikke vil utvikle seg positivt uten en økt tilførsel av inntekter. Her i Nitten.no har vi vært inne på det samme. Dagens topphockey er ikke profesjonell. 28 prosent av spillerne tjener under 100.000 kroner. Halvparten av spillerne ligger under 200.000 i lønn.

De minste klubbene i Get-ligaen i dag har billettinntekter på under to millioner kroner per sesong.

Noe må gjøres.

Nå.

Noe må gjøres nå.

Illusjonen om proffidrett i Norge

Norge er en A-nasjon i ishockey, men utviklingen går raskt. Avansert teknologi kommer til å løfte spillerutviklingen i de landenes som har råd til å ta dette i bruk. Norge har ikke det ennå. Storhamar har rett nok gjort det, men dette er et pilotprosjekt igangsatt av Innit AS.

Vi kan selvsagt lene oss tilbake og si «Det kommer nye arenaer mange steder nå. Da blir dette skikkelig bra!». Det er lov å håpe. Jeg håper også det. Men blir det skikkelig bra? Blir disse arenaene bygd med tanke på framtidige inntektsmuligheter, med flere restauranter, barer og lokaler som kan gi leieinntekter? Jeg tviler.

I Stavanger brukes DNB Arena til konserter, kurs og konferanser i tillegg til ishockeymatcher. Det gir inntekter. Det selges ordentlig mat og alkohol der. Det gir flere inntekter.

Arenaene må bygges for framtiden, ikke fortiden. Vi nærmer oss kanskje en tid hvor det vil være mer lønnsomt å slippe tilskuerne inn gratis hvis man bare har nok fristende tilbud på innsiden til at de bruker pengene på det.

Bli med på et kjapt sidespor: Hvis det koster 150 kroner å komme inn for å se en ishockeykamp i en stor by, og det kommer 2500 personer som bruker i snitt 75 kroner på mat og drikke der, gir dette en inntekt på 562.500 kroner den kampen. Hvis man slipper inn gratis, og det kommer dobbelt så mange, som bruker 150 kroner på å kjøpe mat, drikke eller supportereffekter der, gir dette en inntekt på 750.000.

Tanken er altså ikke helt fjern.

Tore Christiansen mener at det må være en forutsetning at Bergen og Trondheim er med i en ny liga, fordi markedene der er store. Norges Ishockeyforbund er også klar over viktigheten av å få topplag her, men har foreløpig ikke klart å bidra til at det har skjedd.

I et intervju med VG denne uka påpeker Christiansen at man ikke nødvendigvis må låse opp- og nedrykk, fordi lisensordningens krav til toppklubbene vil sørge for at det kommer bærekraftige klubber opp. En klubb som Grüner ville eksempelvis ha blitt nektet opprykk fordi fasilitetene er for dårlige.

– Til ingen forkleinelse for Grüner, men det skulle vært et kravsett for å gå opp i toppen. De har gjort det de skal, og skal ha ære være for det. Men vi må ha noen krav utover det å være sportslig kvalifisert for å gå opp. Det går på marked, arena, størrelse og fremtidsutsikter. I Oslo er det kanskje bare plass til ett eller to lag på sikt, håper vi. Vi må bort fra «trikke-ligaen», sier Christiansen til VG.

Man kan selvfølgelig argumentere med at dette vil fjerne noe av sjarmen med norsk hockey. Det er kanskje riktig, men vi må være villig til å ofre denne sjarmen for å skape noe som er varig og kan løfte utviklingen av norsk hockey nok til at den vil være konkurransedyktig internasjonalt også i framtiden.

Tore Christiansens modell vil i framtiden kunne gi oss topplag i Oslo (ny arena står klar høsten 2020), Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Hamar, Lillehammer, Sarpsborg, Asker (ny arena er planlagt klar i 2021), Tromsø, Narvik og Fredrikstad (ny arena kommer).

Christiansen mener at han har flere kontakter som kan tenke seg å gjøre lignende investeringer i Bergen og Trondheim som han selv gjorde i Stavanger. Det er flere måter å finansiere byggingen av nye og moderne arenaer på. Rike eiere/investorer er én måte, kommunal hjelp er en annen. En tredje er å tenke større og gi private utbyggere tillatelse til å bygge kjøpesentre eller store leilighetskomplekser på betingelse av at de også bygger for eksempel en skole og en arena der.

Storhamar hadde besøk av 93.845 tilskuere denne sesongen. Stavanger Oilers av 89.544. Sparta og Lillehammer (takket være Winter Classic) lå over 40.000. Tilskuertallene til Storhamar og Oilers ville ha vært femte best i norsk fotball i 2018. De tre lagene med flest tilskuere i norsk fotball holder til i Trondheim, Bergen og Oslo. Det er logisk – det bor mange mennesker i disse byene.

Hvis norsk hockey klarer å etablere topplag i de største byene i landet, vil økonomien løftes til et helt nytt nivå. Da kommer det sportslige nivået etter.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Framtiden kan bli helt fantastisk for norsk hockey”

  1. Argumentasjonen her haltar. Eg trur ikkje at ein slik liga ville vera bra for norsk hockey om ein vil ha eit best mogleg landslag og flest mogleg hockey-spelarar. I ein privat, kommersiell liga blir det nok diverre få norske spelarar. Tyskland burde vera eit skrekkens eksempel.

    Tyskland: Befolkning 81 mill. Ishallar 216, men berre 13 531 juniorspelarar
    Finland: Befolkning 5 mill. Ishallar 268, og 39 795 juniorspelarar.
    Tyskland gjer det svært dårleg også jamført med andre land i Europa i høve til resursar, trass i DEL? Men eg trur heller på grunn av DEL.

    Den skandinaviske modellen synest å vera overlegen

  2. Jeg tror dette kan være riktig vei å gå. Tyskland spilte OL-finale i 2018 og har flere meget gode NHL-spillere. Det er etter min mening feil å sammenlikne Finland med Tyskland, da ishockey tradisjonelt er den største og viktigste idretten der. I Tyskland står vel fotball og håndball langt over ishockey. Kan også nevne at de tyske lagene gjør det bra i CHL (München i finale…).

Legg igjen en kommentar