Fredrik Söderström er for god for norsk hockey

Fredrik Söderström. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

En taktisk triumf hjalp Storhamar til finale for andre år på rad.

Fredrik Söderström er kanskje den tredje beste svenskeeksporten noensinne, etter First Aid Kit og Lars Winnerbäck, målt i ren kvalitet. Eller kanskje ikke. Det er mulig mange vil fyre løs med Abba, Björn Borg, Ingemar Stenmark eller Joakim Thåström nå. Det er mulig de har et poeng også. Det er egentlig ikke poenget mitt.

Poenget er at Fredrik Söderström er dyktig. Skikkelig dyktig.

Det samme er spillerne i Storhamar. Niklas Fogström, Christian Larriveé og Steffen Thoresen scoret hvert sitt mål i mandagens 3-1-seier mot Stavanger Oilers i DNB Arena, Victor Svensson viste finesser og Patrick Thoresen gjorde litt av alt, mens backene jobbet klokt.

3-1-seieren var likevel først og fremst en taktisk triumf.

Matchen i DNB Arena mandag var en match hvor begge lag var ekstremt opptatt av å unngå å slippe inn det første målet. Det er nok litt av årsaken til at det tok 37 minutter før det første målet kom. Fogström ga Storhamar 1-0 etter forarbeid av Mikael Zettergren og Steffen Thoresen:

Bilder fra TV2sumo.no

Victor Svensson spilte elegant fram Christian Larriveé til 2-0 bare 72 sekunder senere:

Bilder fra TV2sumo.no

Det manglet ikke på sjanser, egentlig – det er jo hockey vi snakker om, så målene kunne ha kommet tidligere i kampen, men det ble ikke produsert mer enn tolv skudd på mål i første periode. Hjemmelaget Stavanger sto bare bak tre av dem.

Det forteller en hel del om hvor godt Fredrik Söderström traff med taktikken.

Söderströms lag tettet igjen godt i midtsonen og gjorde det veldig vanskelig for Oilers-spillerne å komme seg inn i bortelagets sone med pucken under kontroll. Det var en oppvisning i defensiv hockey fra Storhamars side.

– Det var akkurat sånn som dette vi behøvde å spille for å vinne her i dag, sier Söderström til TV 2.

Nå er Storhamar klar for finale for andre år på rad, etter at Steffen Thoresen på kraftfullt vis banket inn 3-1 og dermed dempet effekten av Greg Mauldins reduseringsmål.

Bilder fra TV2sumo.no

Forrige sesong endte med NM-tittel. Fredrik Söderström ble også kåret til Årets trener i Europa. Sånt blir lagt merke til.

Når han klarer å gjenskape suksessen (Storhamar har ikke vunnet noe denne sesongen, men det må regnes som suksess å komme til en finale), er det ikke mer igjen for Söderström å bevise i norsk hockey.

Han har bevist at han mestrer det taktiske, at han mestrer lagbygging, at han mestrer en tung periode og et tøft kampprogram.

Söderström har mestret Get-ligaen. Han er for god til å bli værende i norsk hockey, dessverre.

Uansett hvordan det går i finalen mot Frisk Asker.

Som vanlig runder vi av med fem punkter:

Herlig publikum!
Aller først er det på sin plass å fremheve publikummet i Stavanger, som serverte trampeklapp etter kampen, selv om Storhamar slo ut Stavanger Oilers med 3-1 i kamp seks og 4-2 i seirer.

Det er så nydelig å se sånt! Det er slike fans spillerne ønsker å ha i ryggen. Høylytte, engasjerte og fulle av god sportsånd!

Ishockey er en ekstremt intens og hard sport og spillerne utpå isen kjempet hardt, tok imot masse juling og gjorde så godt de kunne i hvert bytt.

Jeg applauderer Stavanger-publikummet! Forbilledlig!

Oilers-eier Tore Christiansen må også gis rett i flere av kommentarene sine her:

Nervøse eller slitne?
Etter at Vålerenga ble slått ut av Frisk Asker, skrev jeg om hvor nervøs og slurvete oslolaget fremsto i starten av kamp seks. Mandag kveld var det Stavanger Oilers som fremsto nervøs og slurvete i starten av kamp seks.

Det kan være helt tilfeldig. Det kan skyldes at begge lag ville ryke ut med tap og derfor følte et ekstra press på seg. Men det kan kanskje også skyldes at begge lag har ridd sine beste hester knallhardt hele sesongen? Det er så intensivt å spille viktige matcher annenhver dag i flere uker at selv veltrente toppidrettsutøvere må merke kjøret. Jeg vet ikke. Dette er ren spekulasjon.

De to lagene som fordelte istiden jevnest, var iallfall de to lagene som ledet hver sin serie 3-2 før kamp seks. Jeg tipper at Frisk Asker håpet på sammenlagtseier til Oilers i denne semifinalen.

Til å stole på
I løpet av Storhamars ti matcher i årets sluttspill, har Oskar Östlund bare to ganger sluppet inn mer enn to mål. Seks ganger har han begrenset det til null eller ett mål.

Vi kan selvsagt fokusere på at han møtte Stjernen i kvartfinalen og at det var en enkel oppgave, og det stemmer – de scoret bare fire mål på fire kamper, men Östlund holdt Oilers til bare elleve mål på seks kamper.

Han har gode backer foran seg. Gode defensive forwards også. Likevel må Östlund berømmes for å være så trygg og rolig i målet.

Det blir spennende å se Oskar Östlund duellere mot en annen svenske i finalen. I Frisk Asker har Nicklas Dahlberg så langt vært den soleklare MVP-en.

Årets store skuffelse
Som mangeårig NHL-entusiast innrømmer jeg glatt at forventningene til Mario Lucia var store. Han ble valgt allerede i andre runde av NHL-draften i 2011, kommer fra en berømt hockeyfamilie i USA og var lenge regnet blant de største talentene i Minnesota Wilds organisasjon.

Lucia har teknikk, størrelse og ålreit fart.

Denne sesongen har imidlertid vist at han mangler litt på spilleforståelse og mye på innsatsvilje.

Hans 19 mål og 47 poeng på 58 kamper (serie + sluttspill) kom av talentet hans, ikke innsatsen.

Over og ut for Bjorkstrand?
Stavanger Oilers-leiren blir spennende å følge i ukene og månedene som kommer. Det er mange svært lovende spillere der, som har fått lite spilletid denne sesongen. Det er mange eldre, rutinerte spillere der, som har fått mer spilletid enn de ønsker denne sesongen.

Hva tenker de nå?

Dette er kun min egen spekulasjon, men basert på ting jeg har hørt underveis denne sesongen, tror jeg det er mange i Oilers-stallen som ønsker forandring.

Manager Pål Haukali Higson har en jobb å gjøre her, men aller først må han finne ut hvilken jobb han har lyst til å fokusere på. Skal han gå runden med enkeltspillere og motivere dem til å fortsette på denne seilasen, eller skal han avbryte samarbeidet med Todd Bjorkstrand og hente inn en ny trener?

Det siste er ofte det enkleste.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar