Fredrik Söderström gleder seg til å måtte tenke mer

Fredrik Söderström. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Semifinalen blir en helt annen opplevelse enn kvartfinalen for Storhamars trener.

Torsdag åpnet semifinalerunden i NM-sluttspillet med Vålerenga mot Frisk Asker i Furuset Forum. Bortelaget vant 4-3 der.

Fredag skal Storhamar ta imot Stavanger Oilers hjemme i CC Amfi. Deretter fortsetter disse to duellene annenhver dag inntil et lag vinner fire kamper.

Mens Stavanger Oilers kommer fra en tøff og jevnspilt 4-2-serie mot Sparta, seilte Storhamar forbi Stjernen med 4-0 i kamper.

Mens dette sånn sett blir mer av det samme for Stavanger Oilers, blir dette noe helt annet for Storhamar. Ikke bare på isen, men også i boksen.

– Det er jo forskjell på å møte Sparta og Stjernen. Vi hadde jo en ekstremt jevnt fordelt istid i vår kvartfinale. Jeg tror knapt vi hadde noen over 20 minutter. Vi spilte jo med fire hele femmere. Da vi så tallene etter den første kampen som gikk til fem og en halv periode., innså vi at dette kom til å bli slitsomt for Stjernen, sier Storhamar-trener Fredrik Söderström til Nitten.no.

Fordel eller ulempe?
Etter en dramatisk og jevnt førstekamp, som Storhamar vant 2-1, ble det 23-3 i målforskjell over de neste tre matchene. Dermed kunne Söderström bruke for eksempel Patrick Thoresen nokså sparsommelig.

– Jeg tror det finnes spillere i vårt lag som gjerne skulle ha spilt mer. De liker å spille mye. Er du en veltrent idrettsmann, så kan du håndtere det. Men jeg håper at vi i løpet av en tøff serie – og det kan fort bli sju kamper – skal få betalt for å ha rullert på rekkene. Samtidig må jeg også få i gang dem. Sånn sett har kanskje Stavanger en fordel i første kamp. De kommer fra en heitere serie, men jeg stoler på at våre spillere vet hva som kreves.

– Har du erfaringsmessig gjort det opp en mening om hva du foretrekker av å komme inn i en serie etter mange «hviledager» sammenlignet med å komme inn rett fra en lang serie?

– Jeg tror ikke at det finnes en fasit, men at det handler en del om hvilke spillere du har slitt mye på. Noen spillere trenger mye istid for å prestere og blir nesten dårligere om de får lite spilletid. Jeg håper at det viser seg som en fordel for oss hvis serien blir lang.

– Kommer dere til finale, må førsterunden være en fordel for dere, iallfall?

– Det skal jo være sånn, men det å spille sluttspillkamper der mye står på spill, er ikke bare en fysisk belastning, men også en mental trøtthet som kommer. Og med det kommer feil. Det gjenstår å se. Jeg tror det er andre faktorer som avgjør før det, men hvis det er en lang reise, hvis det er jevnt, så bør det jo være en fordel.

– Kul del av coachingen
I Stavanger Oilers har trener Todd Bjorkstrand lent seg hardt på sine beste spillere. Ifølge tallene fra hockey.no/live – som ikke er helt pålitelige – spilte eksempelvis Stephan Vigier over 23 minutter per kamp i snitt, mens David Morley var over 24 minutter to ganger og Jacob Lagace var over 23 minutter tre ganger før han ble skadd i kamp seks.

– Når Todd Bjorkstrand kjører så tungt på to rekker, vil kanskje det påvirke valgene du gjør?

– Absolutt! Jeg tror at den delen av coachingen knapt ble relevant for oss mot Stjernen. Det skjedde ingenting der. Nå regner jeg knallhardt med at vi må tenke mer på hvem vi har på isen når de har noen på isen. Det gleder jeg meg til. Det er en ganske kul del av coachrollen. Faren med det er at man kveler sin egen kreativitet. Til slutt tror jeg de lagene som klarer å ha flest konstruktive, kreative spillere. Å fly rundt og være destruktiv og forstyrrende, holder en stund, men ikke over tid.

– Hvem ønsker du å ha Patrick Thoresen på isen mot?

– Det var en journalist her som sa til meg i dag at man i Stavanger skrev at «Storhamar har én spiller og det er Patrick Thoresen». Det gjør meg glad om det er sånn de tenker. Patrick kan håndtere å ha både én, to og tre spillere etter seg og det kan åpne opp for andre. Jeg skal ikke avsløre for mye, men jeg tror ikke at det blir de samme hele tiden. Det er de hete spillerne som vi må være på. Jeg legger heller fokus på å la dem plukke bort våre, for hos oss dukker det alltid opp noen nye.

– Har dere plukket opp noe fra Spartas kvartfinaler mot Oilers som dere kan hente inspirasjon fra?

– Min kollega Alexander (Sundström) er en dyktig analytiker og bruker omtrent all våken tid på å se på motstanderne. Det har han gjort hele sesongen. Lagene har møtt hverandre seks ganger denne sesongen og vi vet nok hvor vi har hverandre. Jeg synes vel at for Sparta, spesielt i begynnelsen, var deres fysiske spill, det at de la press på dem, som forstyrret Stavanger. Samtidig ble Stavanger bedre og bedre på å håndtere det, mens Sparta mistet litt kraft. De brukte kanskje opp en del drivstoff på å vinne de to første kampene.

– Vi er ganske trygge på vårt spill og hva vi skal gjøre. Jeg tror at vi skal være litt forsiktige med å se altfor mye på hva motstanderne gjør og ikke gjør. Kan man få til det motsatte, at de fokuserer mye på oss, har man vunnet en del. Samtidig kan det være detaljer, for eksempel i special teams, der man leser hverandre. Det blir spesielt når man møtes annenhver dag. Jeg er veldig nysgjerrig selv på hvordan denne serien kommer til å utvikle seg. Jeg tror at den blir lang og tøff.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar