Fredrik Söderström om minstelønn-kravet: – Kan absolutt føre til bedre spillere

Fredrik Söderström. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Klubbene går ikke med på spillerforeningens krav om minstelønn på 4000 kroner. Det kan ende med streik. Nitten.no har snakket med Storhamars trener Fredrik Söderström om konflikten.

FURUSET (Nitten.no): Mandag satt spillerforeningen NISO sammen med NHO Idrett og Abelia ved forhandlingsbordet i åtte timer uten å bli enige om en ny arbeidsavtale. Stridens kjerne er spillernes krav om at minstelønnen økes til 4000 kroner.

Det vil løfte den norske eliteserien i ishockey opp på samme nivå som Toppserien for kvinner i fotball.

– 4000 kroner er ikke veldig mye penger, men for en ung spiller som velger å studere, kan han kombinere det med studielån og da kan man studere uten å ha en deltidsjobb ved siden av studiene og idretten, poengterer NISO-leder Joachim Walltin overfor TV 2.

Påtroppende daglig leder i Manglerud Star, Cecilie Olsen, sier til tv-kanalen at dette ikke handler om motvilje fra klubbenes side, men om ressurser. Hun hevder at konsekvensen av høyere minstelønn, er at klubber som Manglerud Star må ha flere spillere på amatørkontrakter – og spillere på amatørkontrakter kan når som helst hentes av andre klubber.

– Det er noe vi har slitt med i mange år. Vi fostrer frem gode spillere, men de får bedre betalt i andre klubber. Da sitter vi igjen med ingenting, og det vil nok skje i enda større grad dersom vi har flere amatørkontrakter, sier Olsen.

Ett argument som NISO sannsynligvis har lagt fram i forhandlingene, som det ikke har vært skrevet så mye om i media, er at høyere minstelønn vil kunne frigjøre treningstid for unge spillere og dermed bidra til større sportslig utvikling.

– Jo, sånn er det. Absolutt! sier Storhamar-trener Fredrik Söderström til Nitten.no.

– Skal vi som trenere og klubber stille høye krav på nærvær, på utvikling og på holdning, så må spillerne få noe igjen. Den gamle, fine tiden hvor man spilte hockey bare fordi det var gøy, er forbi. Man lever i en annen verden. Det tror jeg at vi må forstå. Så vet ikke jeg hvilken sum som man bør legge seg på for at det skal være rimelig, men om vi vil ha en bedre hockey og flere som orker å satse, så må de få noe. Det er en veldig tøff og lang reise for å bli en bra hockeyspiller i dag. Man må velge bort sosiale situasjoner, familieliv, jobbmuligheter, studier, og da bør det være en investering å hjelpe dem til å gjøre et annet valg, utdyper han.

Söderström poengterer at han representerer en klubb som har god økonomi og uansett ligger høyere i spillerlønninger enn lønnskravet til NISO.

– Så jeg er nok ikke rett mann til å gå opp på barrikadene. Jeg synes det er viktig at vi viser solidaritet med de mindre klubbene og dem som har det betydelig vanskeligere enn oss. Der er et av dilemmaene i norsk hockey, at det er så stort forskjell på klubbene. Vi har spillere som utelukkende lever av hockey. Vi trener på dagtid og kan forlange et nærvær som de andre klubbene ikke kan forlange. Jeg tror ikke at det er lett å gjøre noe med dette. Jeg tror ikke at de mindre klubbene sitter på en masse penger som de ikke vil betale ut – de har ikke disse pengene.

– På den andre siden, hvis økt minstelønn fører til at klubbene må redusere antall importer, kan det føre til at man reduserer kvaliteten på treningshverdagen?

– Det kan det gjøre. Jeg vet ikke hvor mange spillere dette omfatter og hvor store kostnader minstelønn vil påføre klubbene. Det pågår jo en annen interessant diskusjon med importer nå. Risikoen er jo at det blir enda større forskjeller. Nå kan de mindre klubbene gjøre et funn i Nord-Amerika, som kommer inn og er riktig bra for dem, mens vi kan fortsette med det, for dette angår ikke oss. Og det sier jeg med ydmykhet.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar