Fredrik Söderström: – Vi må vinne i ordinær tid

Fredrik Söderström. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Troy Josephs har tilført Storhamar energi før seriefinalen mot Vålerenga.

Vålerenga topper Get-ligaen med sine 98 poeng på 43 matcher. Storhamar er nummer to med 93 poeng, mens Stavanger Oilers nå er ute av diskusjonen om seriemesterskapet 2019.

Torsdag møtes Vålerenga og Storhamar i Furuset Forum i Oslo. Resultatet av den kampen kan føre til at Vålerenga øker ledelsen til åtte poeng mens Storhamar kun har ni poeng igjen å spille for, eller det kan føre til at avstanden krymper til to poeng. Eller noe imellom dette, dersom kampen går til forlengelse.

Uansett er dette en kamp Storhamar må vinne.

– Ja, det er det. Skal vi ha noen sjanse til å vinne serien, må vi vinne torsdag. Det råder det ingen tvil om, sier Storhamars trener Fredrik Söderström til Nitten.no.

– I ordinær tid?

– Ja. Jeg tviler på at de kommer til å tape så mye. Vi er uansett i hendene på hva Vålerenga gjør i sin fortsettelse, men vi må ta tre poeng dersom vi skal kunne ta Vålerenga. Det er min overbevisning, konstaterer Söderström.

– Samtidig vet jeg jo at når vi ruller fra Furuset Forum i morgen, uansett hvordan den kampen har sluttet, så har ikke det morsomme begynt ennå. Nå høres det ut som at jeg har en backupplan dersom vi taper, men vi må passe oss for å tenke at alt står og faller med den kampen. Jeg mener at gjennom at serien avsluttes som den gjør nå, så forbereder vi oss til et sluttspill. Der blir kampene «do or die» etter hvert og da er det bra å få øve litt på det.

Etter torsdagens seriefinale har Vålerenga igjen kamper mot Manglerud Star, Stavanger Oilers, Stjernen og Ringerike, mens Storhamars program består av Frisk, Sparta og Manglerud Star.

Fullklaff med Josephs
Storhamar har fire strake seirer etter det sikkert fryktelig irriterende hjemmetapet for Manglerud Star 31. januar, mens Vålerenga viste seg fra en menneskelig side i 5-4-seieren mot Sparta i Sarpsborg tirsdag kveld.

Oslolaget har dog et mentalt overtak mot Storhamar – det er iallfall naturlig å anta det – etter seier i de to siste internmøtene og ikke minst seier i de to kampene i Furuset Forum tidligere denne sesongen. Storhamar har faktisk bare scoret ett mål på 120,22 minutters spill borte mot Vålerenga.

– Hvis jeg går tilbake til forrige gang vi var der (i Furuset Forum, red.anm.), da hadde vi ikke en sjanse. Da var Vålerenga bedre i alle posisjoner. Det ble 0-3. Hjemme sist (2-4-tap) synes jeg vil var bra nok til å vinne kampen, men vi slapp inn billige mål og var ineffektive, og den kombinasjonen holder ikke. Men jeg ser ingen spøkelser i det spillemessige, der skal vi være med torsdag. Det tror jeg.

Troy Josephs scoret i debuten for Storhamar, som kom bare ett døgn etter at han landet i Norge. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Én grunn til optimisme er Troy Josephs, kanadieren som ble hentet inn for en uke siden og som har scoret mål i alle tre kamper han har spilt for Storhamar så langt.

– Hva har Josephs tilført laget?

– Jeg er litt overrasket selv, i positiv forstand. Vi hadde forhåpninger til ham og jeg hadde tro på ham, men at han såpass kvikt akklimatiserer seg til gruppen og måten vi spiller på, har overrasket meg. Jeg sa faktisk i går at jeg tolerer og kanskje til og med budsjetterer med at han får noen dårligere kamper i tiden som kommer nå, for det har vi sett når vi har tatt inn spillere tidligere, når hverdagen har kommet og man har begynt å sove og spise som normalt etter at man har vært som i en rus (de første dagene), forteller Söderström til Nitten.no.

Storhamar-treneren mener at Josephs har løftet hele laget.

– Han gjør andre bedre med sin måte å agere på. Det er ingen individualist, selv om han besitter egenskaper til det. Han er sterk, han er dyktig med puck og har et sett å agere på rundt mål som er litt utypisk for Norge og Sverige. Han er mer transatlantisk, med kraft og besluttsomhet. Samtidig har han europeiske drag. Han lo litt da jeg sa det til ham, men han forsto hva jeg mente. Det urtypiske for en nordamerikaner på skøytene er å være litt klubbete og rett fram, men han er rørlig, mobil og smidigere enn jeg hadde trodd.

– I tillegg har han en personlighet som man ikke skal undervurdere. Han er en glad gutt som kommer inn med energi i gruppen. En effekt av dette er at vi får opp energien på de andre.

Larrivée har funnet formen
Enkonsekvens av at Troy Josephs har kommet inn, er at Storhamar har fått en rekke som kan avlaste topprekken offensivt.

Vi har en fantastisk rekke i Patrick Thoresen, Victor Svensson og Robin Dahlstrøm. Nå har de fått konkurranse. Nå må de opp på hesten for å beholde mest istid og viktigste rolle. Den konkurransen har vi ikke hatt fullt ut før, sier Söderström til Nitten.no.

– Christian Larrivée har våknet. Henger det litt sammen med at Josephs har kommet inn?

– Ja, vi tror det. Jeg er glad for Larry, av flere grunner. Vi behøver det. I god form er Larrivée en toppspiller i Norge. Jeg synes at han begynte å ta tak i seg selv allerede før Troy kom. Konsekvensen er at vi flyttet Larry ut på vingen, hvilket gjør at han kan legge fra seg litt defensivt ansvar, og i stedet fokusere på det offensive. Sammen med Eirik Salsten synes jeg at Troy har satt fart på dem. Jeg synes også dette har bidratt til at andre ser friskere ut. Så langt får vi si at dette har vært et vellykket inntog, avslutter Fredrik Söderström.

Seriefinalen mellom Vålerenga og Storhamar starter 19.00 torsdag.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar