Frisk Asker fullførte NM-bragden som overgår alle

Frisk Asker, årets usannsynlige, men velfortjente NM-vinnere. Foto: Terje Bendiskby / NTB scanpix

Norgesmesterskapet i ishockey tilhører Frisk Asker. En rekke med fabelaktige prestasjoner fra et nederlagsdømt mannskap satte sluttstrek for dette eventyret av et NM-sluttspill.   

For første gang på 17 år er Frisk Asker norgesmester i ishockey. Avgjørelsen falt på overtid i mandagens sjette finalekamp i NM-sluttspillet mot Storhamar hjemme i Askerhallen.

Frisk Asker vant dermed kongepokalen få andre enn de selv trodde var mulig, med 4-2 i kamper. Lagkaptein Anders Bastiansen (38) var med også med som 21-åring i 2002 da askerlaget vant sin forrige tittel.

Drøye to minutter ut i spilleforlengelsen skjøt Christian Kåsastul det avgjørende skuddet. Pucken ble deretter styrt inn til 3-2 av klubbveteranen Petter Kristiansen. Jubelbrølet fra de fullsatte tribunene var så høyt som det er mulig å se for seg at rundt 2800 mennesker i en liten ishall kan skape.

Sliteren som endelig lyktes
Et drøyt år etter forrige NM-tittel, altså rundt 16 år tilbake i tid, kom en ung Petter Kristiansen opp fra yngre rekker i klubben. Senteren, som nå om dagen er trener Jan André Aaslands førstevalg i undertallsspill, ble tatt opp til seniorstallen til Frisk Asker i sesongen 2003-2004.

33-åringen har vært en del av Frisk Askers elitelag helt siden den gangen. I tykt og tynt, gjennom oppturer og nedturer.

Når nettopp Kristiansen er sist på pucken som avgjør dette mesterskapet, er det nesten så man tror høyere makter har hatt en finger med i spillet. I Nord-Amerika hører man titt og ofte om referanser til «hockeygudene» når skjebnen – eller tilfeldighetene, hvis man ikke er fullt så overtroisk – sørger for hendelser som dette.

Over 700 kamper er det blitt for Kristiansen i Frisk Askers farger. I NM-sluttspill ligger målsnittet hans på litt over én scoring per sesong. I år var det hans tredje fulltreffer i sluttspillet som ga laget NM-gullet. Det første gullet for hans egen del. En tittel han tidligere har uttalt skal være tilbake i klubben før han gir seg.

Nå er drømmen oppfylt. Men gledelig nok blir ikke dette punktumet for den tidligere lagkapteinen.

Overfor Budstikka bekrefter Kristiansen at han fortsetter med spill også neste sesong. Veteranen vil ha flere gull til moderklubben.

Av med hjelmen
Frisk Askers høyst overraskende NM-tittel mangler sidestykke i sluttspillsammenheng. Et lag som fullførte grunnserien såpass langt nede på tabellen som femteplass har aldri før klart å kjempe seg helt fram til et norgesmesterskap.

Med tidenes yngste hovedtrener bak styrespakene, 29 år gamle Aasland, gjorde Frisk Asker alle forhåndstips til skamme. De slo bedre rangerte motstandere i kvartfinaler, semifinaler og finaler.

Keeper Nicklas Dahlberg fikk, meget fortjent, utmerkelsen som sluttspillets mest verdifulle spiller. Sisteskansen var enorm bakerst hos de oransje også denne mandagskvelden, og sto i veien for 36 av 38 avslutninger fra Storhamar.

Atter en gang viste de oppofrende Frisk Asker-gutta hva de er laget av, både defensivt og offensivt. Og atter en gang var de best der kamper avgjøres definitivt. Foran motstanderlagets mål.

Sett det før?
Storhamars langvarige overtak i midtperioden var så massivt at hjemmelaget tydelig sleit med å få gjort noe som helst med pucken. Gang på gang måtte Frisk Asker bare klarere pucken ut av egen sone for å få tilbake pusten.

– Storhamar vinner absolutt alle dueller, over absolutt hele isen, absolutt hele tiden, kommenterte Kasper Wikestad på TV 2.

Men like etterpå slo bortelagets Christian Bull bort en puck unødvendig. Hampus Gustafsson fant Sebastian Johansen ledig i god posisjon. Den unge vingen gjorde en perfekt dragning og plasserte iskaldt pucken over Oskar Östlund til 2-1. På Frisk Askers første skikkelige målsjanse på veldig lenge.

Som tilskuer får man en følelse av å ha sett dette kampbildet tidligere i denne finaleserien. Favoritten Storhamar dominerer og svir sjanser, Frisk Asker setter en av de få muligheten de kommer til.

Storhamar fortsatte presset, og fikk ned seg et nytt overtallspill på tampen av den hektiske andre perioden. Nicklas Dahlberg gjorde, som ofte før i denne finaleserien, livet surt for hedmarkslaget. Flere utrolige redninger i aller siste liten holdt pucken ute. Gigantiske sjanser på returer rikosjetterte i både Frisk-keeperen og stolpen, men 2-1 til vertene sto seg perioden ut.

Målvakt Nicklas Dahlberg sto som en vegg bakerst hos Frisk Asker, nok en gang. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tunge anstrengelser
Igjen måtte publikum og TV-seere lide seg gjennom en nervepirrende finalekamp. Storhamar brukte bøttelass med krefter og massevis av energi for å score målet som ga spilleforlengelse.

Utrolig nok fikk ekspertenes finalefavoritt ikke med seg mer enn én scoring fra andre periode, der dominansen fra de tilreisende spillerne var nesten total. Forrige finale ble også avgjort i forlengning, få minutter etter at Storhamar fikk en nettkjenning annullert. Mandag måtte gjestene i Askerhallen tåle nye bortdømte mål, ikke bare én gang, men ved to tilfeller.

Da Jimmy Andersson skjøt inn det Storhamar trodde var en høyst fortjent utligning til 2-2, markerte dommerne atter en gang for at målet ikke var godkjent. For andre gang i den sjette finalekampen, og tredje gang på de siste to møtene, måtte Storhamar innse at en puck i mål ikke nødvendigvis betyr scoring.

Med bare tre og et halvt minutt igjen av tredje periode skulle det likevel lykkes for Storhamar å komme à jour. Lars Løkken Østli holdt et svakt klareringsforsøk inne i hjemmelagets sone. Backen spilte på tvers til Niklas Fogström, fikk pucken tilbake og brente til med et direkteskudd. Den avslutningen suste som et prosjektil inn bak Frisk Asker-målvakt Dahlberg, Storhamar-lagets aller største nemesis i finalekampene.

Kvelden tilhørte likevel laget i tigerfargene.

Flere frustrasjoner
Etter en temmelig tam første periode fra et Storhamar som var avhengig av seier, kom bortelaget ut til midtperioden med mer fart på angrepene. Det tok faktisk ikke mer en rundt et minutt før pucken lå i nettet bak Dahlberg. Problemet var at spillet allerede var blåst av. Fordi svenskens maske falt av i en kollisjon med egen spiller.

Ikke mål. Spillet skal som alltid blåses av når keeperen mister maska. Kampens dommere blåste tilsynelatende for blokkering i samme situasjon, selv om pucken aldri var blokkert, men faktisk lå under en knestående Dahlberg.

Seinere var det Frisk Asker som hadde grunn til å føle på frustrasjonen da Viktor Björkung ble utvist for å spille uten hjelm. En hjelm som for øvrig ble dratt av hodet hans i en duell med Kurt Davis. Begge spillere falt ned i isen. Davis holdt deretter fast i kølla til Björkung, før sistnevnte fulgte opp med en dytt i retur. Vertenes svenske back var den eneste som måtte i utvisningsboksen.

Troy Josephs scoret igjen. Det ene mål var lenge hele beholdningen for Storhamar i sjette finalekamp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Troy Josephs satte inn 1-1 på en retur etter egen avslutning i det påfølgende overtallet. Bare noen sekunder før var Mikkel Christiansen en hårsbredd fra å sette 2-0 forbi Östlund for et Frisk Asker-lag med Björkung i fryseboksen.

I tredje periode kom det altså enda en annullering av et Storhamar-mål da Jimmy Andersson sendte et slagskudd i nettet. Steffen Thoresen var denne gangen inne i målgården og ga en dult i Nicklas Dahlberg.

Stjerne i manko
Patrick Thoresen, Joel Johansson og Christian Larrivée måtte gå av isen med skader før kampslutt i dramaet på Hamar lørdag. Bare sistnevnte ble klar igjen til å bidra i kamp seks. Larrivée markerte seg tidlig i Askerhallen, men dessverre for gjestene dreide det seg om kampens første utvisning for en albuetakling mot Viktor Granholm.

Det første overtallet brukte Frisk Asker godt. Niklas Fogström glapp i markeringen da han tok sjansen på en Frisk-pasning videre ut mot rundvantet. Fra posisjonen bak målet fant Garret Thompson en ropende Mats Frøshaug helt fri foran Oskar Östlund. Vertenes assisterende kaptein styrte perfekt inn 1-0 i lengste hjørne.

Poengkonge Thoresen måtte bare konstatere at dette ble en ny tung jobb for Storhamar, fra stående posisjon bak benken sammen med trenerne.

Trist for kampene som betyr aller mest i norsk ishockey. Men skader er en del av denne sporten, og begge lag har hatt viktige spillere ute i denne finaleserien. Det skulle ikke lykkes i NM for Patrick Thoresen denne gangen heller, men vi håper å se Storhamar-kapteinen tilbake på isen så snart som mulig.

Sportsjournalist. Tribuneveteran i NM-sluttspill. Lagleder på breddenivå.

Legg igjen en kommentar